owocowe i często naznaczone miłymi wspomnieniami dzieciństwa :) Dziś też będzie o tym rodzaju napoju, jednak w zupełnie innej odsłonie! Spędzając rodzinnie kilka dni na wielkopolskiej wsi, trafiliśmy na Festyn Ziemniaka. Do wyboru były 3 potrawy obiadowe i do każdej z nich była podawana szklanka kompotu. I to zupełnie niezwyczajnego! Kiedy tylko wróciliśmy z objadania się ziemniaczanymi rarytasami, pognałam w podskokach
Kuchnia w Słońcu Skąpanafajnie było kolejne popołudnie spędzić w takim gronie na świeżym powietrzu. Dzieciaki się zdrowo umorusały, a i my rodzice - mieliśmy chwile, żeby pogadać i się pośmiać. A pomysł z ziemniakami i masełkiem czosnkowym no to już mistrzostwo świata Droga Ewuniu :) Nawet moje pizzerinki wypiekane przez kilka godzin nie przebiły tej jesiennej prostoty smaku. Podsumowując - nie ma jak to urodziny
Kuchnia po mojemuCHLEBKIEM NAAN FILECIKI Z KURCZAKA Z NUTĄ INDII LEKKIE CIASTO JOGURTOWO-CYTRYNOWE BRUKSELKA W SEZAMIE PIETRUSZKOWE KOPYTKA JOGURT NATURALNY GOŁĄBKI Z KASZĄ I PIECZARKAMI PIECZONE PIEROGI Z KAPUSTĄ ZIEMNIAKI FASZEROWANE JABŁKA POD BEZOWĄ PIERZYNKĄ SAŁATKA NA CIEPŁO Z TOPINAMBURU ZAWIJANIEC Z KAPUSTĄ I MIĘSEM BROWNIE PIEROGI Z MIĘSEM SERNIK WIEDEŃSKI SKRZYDEŁKA W ZIOŁACH ROLADA MAKOWA KASZA JAGLANA Z CUKINIĄ BABECZKI
harrisakolejny wpis z serii porady, który przyda się, gdy nie macie ochoty na tradycyjny obiad, czyli zupę, a na drugie danie ziemniaki, mięso i surówka. Czasami po prostu nie mamy ochoty na taki zestaw i chcemy zjeść coś szybko i inaczej niż zwykle. Dziś przedstawię Wam kilka propozycji, które są mniej pracochłonne niż przygotowanie 2-daniowego obiadu
Cooking Monsterdodajemy całe i również raczej słodkie jabłka, które będą idealnym dodatkiem do tak przygotowanego mięsa i sosu. Nie od rzeczy byłoby także upieczenie razem z nim sporej garści niewielkich ziemniaków. Z takimi dodatkami boczek najlepiej będzie podać od razu na gorąco, ale nie ma przeszkód, aby wystąpił później również w charakterze zimnej przystawki. Boczek pieczony w piwie
Kulinarna Pokusasosem i wmieszać miętę. Nie solimy bo dodany bulion był już solony. Sos przetrzeć przed drobne sitko Pulpety wyłowić z bulionu i polać na talerzu sosem perskim. Podawać z ziemniakami z wody posypanymi otartą sparzoną skórką limonki i cytryny i przybranymi listkami mięty
Sztuka gotowania w/g SamiryCzarnego. Niezwykłych frytek z białym serem - okazały się naprawdę wyborne, ser sirene nadał im nie tylko słonego posmaku, ale i delikatnej konsystencji, która w połączeniu z chrupkimi ziemniakami była kulinarnym orgazmem. ostrych grillowanych papryczek - niestety nie podołaliśmy, chociaż lubimy ostre smaki, to tutaj przegraliśmy z bułgarską papryką. :) Deser? Nie był już potrzebny i nawet nie mieliśmy
Cooking MonsterStudzimy, wyskrobujemy miąższ ze skórki i blendujemy – w malakserze, blenderze kielichowym, łapką blendera immersyjnego. Jeśli dynia po upieczeniu jest bardzo sucha (jak moja – na wiór, prawie jak ziemniaki!) dodajemy podczas miksowania odrobinę przegotowanej wody – puree powinno być lekko wilgotne, w żadnym wypadku nie powinno podchodzić wodą. Zużyłam około 60ml wody na każdy słoik. Jeśli z kolei dynia
Karo in the Kitchenwątróbek, obsmażyć krótko cebulę i czosnek, ułożyć na wątróbce. Całość zapiec (bez przykrywania naczynia) w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15-20 minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub ze świeżym pieczywem
Codzienna kuchnia niecodziennagazie i co jakiś czas mieszaj. Będą one powoli się rozmrażać i zaczną wydzielać sok. Gdy aronia będzie prawie lub całkiem rozmrożona, dolej 0,8l wody. Tłuczkiem do ziemniaków rozgnieć część owoców (będzie więcej soku). Pogotuj to około 15 minut (lub dłużej, jeśli sok nie wrze). Po tym czasie dodaj cukry, cynamon i sok z cytryny. Wymieszaj i gotuj dalej
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńciasta. Danie to stanowi pyszną przekąskę, idealną na każdą porę dnia. Ciasto 14 arkuszy ciasta filo, rozmrożonego i zawiniętego w wilgotną ściereczkę olej do glazurowania Farsz 3 duże ziemniaki, ugotowane i rozgniecione 75 g ( 3/4 kubka) mrożonego groszku 50 g (1/2 kubka) odsączonej, konserwowej kukurydzy 5 ml (1 łyżeczka) zmielonej kolendry 5 ml (1 łyżeczka) zmielonego kminku
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataodkładamy do lodówki, a pozostałą część rozwałkowujemy i wykładamy nią spód blaszki do pieczenia (moja 22 x 23 cm). Ser biały rozgniatamy jak najdrobniej widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Następnie wszystkie składniki masy serowej dokładnie mieszamy łyżką aż się połączą ze sobą (nie polecam miksowania, bo masa stanie się zbyt rzadka). Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy
Czary - gary w kuchniróżne posiłki, nie tylko wolnopieczone mięsa. Idealnie sprawdzi się również jako narzędzie do przygotowania jednogarnkowego obiadu - gulaszu czy nawet zupy. Piekąc udka z kurczaka, włożyłam do wolnowaru również obrane ziemniaki i marchewki - wszystko się świetnie upiekło i przepięknie pachniało. Warzywa przygotowane w wolnowarze są jędrne, soczyste i dużo smaczniejsze niż te prosto z wody. A co najważniejsze - moja praca
Gotowanie i blogowaniemnie nastroił, że naszła mnie ochota na jedną z moich ulubionych zup jesiennych. W roli głównej występuje przypominana na nowo w Polsce zielona soczewica i kalarepka (to mój zamiennik ziemniaków, za którymi nie przepadam). Zazwyczaj tę zupę robię w wersji wegańskiej, ale przyznaję, że po powrocie z Litwy zatęskniłam za polską kiełbasą i ją dodałam :) Składniki : 150 ml zielonej soczewicy
Weekendy w domu i ogrodziesztuki jogurt naturalny 150 ml sól 1 szczypta proszek do pieczenia 1 łyżeczka płaska olej do smażenia lub patelnia do smażenia bez tłuszczu Banana rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków dodaj pozostałe składniki i wymieszaj na jednolite ciasto. Rozgrzej patelnię i na niewielkiej ilości oleju smaż placuszki na średnio rozgrzanej patelni (łatwo się przypalają z powodu zawartości cukru z banana
AZgotuj!