Wybór wszystkiego – ze względu na otwarte rynki jest coraz szerszy. Nasza (swojska) kasza i nuta orientu Gdy byłam dzieckiem byłam niemal przekonana, że do porządnego obiadu potrzebne są ziemniaki. Teraz do łask – jako element obiadowy, ale nie tylko – wracają odżywcze kasze . Kiedyś najpopularniejsze: kasza gryczana i jęczmienna perłowa są nadal mile widziane. Zaczęto jednak dużo mocniej doceniać
Poezja smakuwielkości. Poza tym myślę, że tak podane zgrabne, nietuzinkowe porcje prezentują się o wiele ciekawiej niż proste typowe kawałki wyciągane z formy. Składniki dla 2 osób: 300g słodkich ziemniaków 300g bakłażanów 4 łyżki oliwy sól i pieprz 220g naturalnego tofu 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 120g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka syropu klonowego 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
Roślinna - blog wegańskiczas. I mrozy nie straszne, gdy na talerz wędrują sulmierzyckie gołąbki w wersji dalekiej od light ;) Można podawać samodzielnie, w towarzystwie pieczywa lub innego obiadowego dodatku typu gotowane ziemniaki albo ryż. Smacznego!!! #obiad #kolacja #kapusta #miesomielone #gołąbkisiekane #itbmtt
I tu będę miała takie tezagotowaniu solą i pieprzem. W innej wersji można zamiast śmietany dodać trochę pasty pomidorowej. Już po wyłączeniu kapusty dodaję całkiem sporo posiekanej pietruszki. Idealne uzupełnienie bigosiku stanowią młode ziemniaki ze świeżym koperkiem. Łatwo, zdrowo i po polsku. Mniam, mniam #młodakapusta #bigoszmlodejkapusty #obiad #itbmtt
I tu będę miała takie teProsty przepis na pyszną sezonową zupę. Przepis zaczerpnięty z gazetki Przepisy czytelników 6/2016. Polecam. Składniki: 1 pęczek szczawiu 1,5 litra rosołu 1 marchewka 1 pietruszka 6 ziemniaków 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki jajka 1/2 laski kiełbasy sól pieprz Warzywa obrać i razem z kiełbasą pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do gotującego się rosołu i gotować na małym ogniu
Ewusiowe Smakibulionu. Gotować ok 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zmiksować zupę. Podawać z grzankami! Smacznego! Ps Zupę można zagęścić np poprzez dodanie pokrojonego w kostkę ziemniaka, którego później z całą zupą zmiksujemy
Tagebuch po polskuskórki. Zawijamy. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem 45 minut w temperaturze 180 st. C oraz dodatkowo 15 minut bez przykrycia. Można w piekarniku razem upiec ziemniaki. Wystarczy podzielić, dodać sos, surówkę i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnySpostrzegawczy czytelnicy pewnie zwrócili uwagę, że w mojej kuchni na próżno szukać klasycznych obiadów w stylu kotlet, ziemniaki i surówka. Lubię dania w których smaki przenikają się, a nie dziabać raz pyrę a raz ogóra. Obiady u mnie w domu gotowała mama, i praktycznie każdy obiad wyglądał w ten sposób, więc mam uraz z dzieciństwa. Tak sam jak przez mamę
greenscarfLubicie kaszę? Macie swoją ulubioną? Kiedyś, w wieku nastoletnim, nie lubiłam kaszy i bardzo rzadko ją jadłam. Wolałam ryż lub ziemniaki. Od jakichś 10 lat, kasza wiedzie prym na moim stole, być może jest to spowodowane tym, że sama ją przyrządzam tak jak lubię. Z kaszy można wyczarować nie tylko zdrowe ale obłędnie pyszne dania. Najczęściej wybieram kaszę jaglaną
SMYKWKUCHNIlekko krwista w środku. Dojdzie do odpowiedniego stanu podczas smażenia w panierce. Smażę kaczkę zawsze na patelni grillowej – żeby móc odlewać z niej tłuszcz (który zostawiam do odsmażania ziemniaków, są wtedy jeszcze lepsze!) i żeby kaczka się w nim niepotrzebnie nie kąpała. Kaczkę zawsze kładziemy na zimną patelnię, skórką do dołu . Stawiamy patelnię na średni ogień. Kaczka powoli
Karo in the KitchenDzisiaj to proste danie w nowoczesnym wydaniu: ciecierzyca i czerwona kapusta zamiast grochu i białej kapusty (pomysł pochodzi z książki Elżbiety Kowalewskiej). Do tego młode ziemniaki ugotowane na parze w łupince i polane olejem lnianym. To danie świetnie smakuje też z maślanką. Składniki: ½ szklanki ciecierzycy ½ małej główki czerwonej kapusty 2-3 łyżki oleju lub masła klarowanego majeranek, mielony kminek, sól
Qlinarnie i Qlinarniepiersiami do góry i piecz około godziny wg zasady - tyle ile waży kurczak/kura tyle go piekę 8. Na około 40 minut przed końcem planowanego pieczenia dodaj ulubione warzywa np. ziemniaki, paprykę czy marchewki. Możesz też przykryć kawałkiem foli kurczaka by ustrzec go przed przypieczeniem. 9. Wyjmij mięso z piekarnika, odczekaj 15 minut zanim go pokroisz i podasz
Fiolka w kuchnipesto , pasty do kanapek lub grzanek czosnkowych Z czym łączyć : Z fasolą, szparagami, szpinakiem, czosnkiem, smażonym boczkiem, szynką parmeńską, serem pleśniowym, cebulą, pietruszką, tahini, kminem rzymskim ( kuminem ), tymiankiem, ryżem, ziemniakami, makaronem, z kaszą pęczak. Oczywiście są to moje propozycje, myślę jednak, że w tworzeniu nowych potraw ograniczyć nas może jedynie wyobraźnia
Ale Prostesobie mojej kuchni bez ryby. Podaję ją w różnej postaci, między innymi jako delikatne pulpety w sosie chrzanowym. Ich aksamitną konsystencję podkreśla ostry smak chrzanu. Świetnie pasują do deptanych ziemniaków, kasz, a także makaronów. Po takie pulpeciki sięgają chętnie nie tylko dorośli. Przekonasz do nich także swojego młodocianego niejadka. Składniki: Na klopsy: 500 g filetów z ulubionej ryby 2 jaja
Ale ProsteKalifornii i zasiądzecie do śniadania lub lunchu w bylejakim diner, szanse, że butelka tego sosu będzie stała na stole jest ogromna. Jeśli polejecie nim sobie jajecznicę, omlet lub ziemniaki, nikt nie będzie na was patrzył ze ździwnieniem. Żeby już dziś zapoznać was z kultowym smakiem podaje prostą recepturę imitującą ten klasyk. Jeżeli więc lubicie bardzo pikantnie lub cierpicie na nadmiar
Jem więc Jestem