szybciutko uwinelam sie z dzisiejszym obiadem i oto sa. skladniki: okolo 6 duzych ziemniakow 2-2,5 szklanki maki pszennej 1 lyzka maki ziemniaczanej 1 jajko sol wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujey w osolonej wodzie. Jeszcze gorace przepuszczamy przez praske i odstawiamy do przestygniecia. Nastepnie ziemniaki przekladamy na stolnice i dodajemy do nich jajko, make ziemniaczana i 2 szklanki maki
Przysmaki Karolkizachcialo mi sie ryby. Musialam z tym cos zrobic, bo do Wigilii to bym chyba krecka dostala. Tak na szybko postanowilam wyprobowac wiec przepis, ktory kiedys znalazlam w ksiazce "Ziemniaki" z wydawnictwa Swiat Ksiazki. W ten oto sposob zrobilam przed chwila bardzo pokazna ilosc krokietow z dorsza. Mysle sobie nawet, ze dobrze by takie krokiety wygladaly na Wigilijnym stole. Krokiety(...)dorsza skladniki: 400g dorsza 400g ziemniakow 40g orzechow piniowych 3 zabki czosnku sol, pieprz papryka w proszku 3 jajka bulka tarta natka pietruszki olej do smazenia wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po odcedzeniu obieramy i przepuszcamy przez praske. Filety z ryby osuszyc, usunac osci i rozdrobnic. Ja pokroilam w kosteczke. Czosnek i natke pietruszki posiekac. Orzechy piniowe uprazyc na patelni
Przysmaki Karolkiodkrylam, ze z bobu mozna zrobic wiele ciekawych potraw. Dzis jest to salatka, na ktora wszystkich zapraszam :) Salatka z bobem skladniki: 300g bobu 4 plasterki wedzonego boczku 4 male ziemniaki 2 garscie salaty karbowanej sok z cytryny oliwa z oliwek extra vergin sol, pieprz koperek wykonanie: Bob gotujemy w osolonej wodzie i gdy juz bedzie gotowy przelewamy zimna woda, obieramy(...)skorki. Ziemniaki obieramy i tez gotujemy w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu kroimy w dosc spora kostke. Dokladamy do bobu. Na suchej patelnii wytapiamy boczek, kruszymy go i dodajemy do salatki. Na koniec dodajemy okolo 2 duze garscie podartej na kawaleczki salaty i posiekany koperek. Calosc doprawiamy sola i pieprzem oraz polewamy sokiem z polowy cytryny i oliwa. Mieszamy
Przysmaki Karolkiopadnie jak jesienne liscie z drzew. Suflet ziemniaczany skladniki na 3 porcje 300g maczytych ziemniakow 3 jajka 50g szynki 25g parmezanu 60g masla sol, bialy pieprz galka muszkatalowa wykonanie: Ziemniaki szorujemy, a nastepnie gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu nalezy je obrac i jeszcze cieple przecisnac przez praske. Dodajemy 50g masla, ktore powinno sie ladnie polaczyc z cieplymi ziemniakami. Potem dodajemy
Przysmaki Karolkiosob: okolo 500g brokula 400g ziemniakow 1 zabek czosnku mleko sol, pieprz 2 lyzki orzeszkow piniowych 2 lyzki posiekanej natki pietruszki 2 lyzki oliwy z oliwek wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w kostke, brokul dzielimy na rozyczki. Do garnka z osolona, gotujaca sie woda wrzucamy rozgnieciony zabek czosnu i ziemniaki. Gotujemy 10 minut, a nastepnie dokladamy brokul. Gotujemy jeszcze okolo
Przysmaki Karolkifrancuskie. Zupa porowo-ziemniaczana z Vichy skladniki: 2 pory 500g ziemniakow 1 litr bulionu warzywnego 100ml smietany natka selera 50g masla sol, pieprz opcjonalnie do dekoracji gruby szczypior wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy na dosc spore kawalki. Por myjemy i odcinamy wiekszy kawalek bialych czesci, ktore nie beda nam potrzebne. Nastepnie siekamy na talarki i podsmazamy przez chwile(...)stopiogo masla. Dokladamy ziemniaki i dusimy przez 5 minut. Calosc zalewamy bulionem i gotujemy przez 30 minut. Miekkie warzywa miksujemy niezbyt dokladnie, w zupie moga pozostac grudki. Dodajemy pozostale maslo, smietane oraz sol i pieprz i posiekana natke selera. Przed podaniem talerz mozemy udekorowac posiekanym szczypiorem. Zupa najlepsza jest z pieczywem. Smacznego
Przysmaki KarolkiBardzo cieszy mnie pojawienie się na rynku różnorakich warzyw .Ostatnio kupiłam fioletowe ziemniaki zwane czasem chińska truflą. O fioletowych ziemniakach trochę informacji jest TU Ponieważ ,,zgarnęłam" ze sklepu resztkę tzn. maluszki i mało - wiele z nich nie wymyślę . Zrobię po prostu przyciągające oko zabawne puree. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniczyli trochę inne grube frytki z ActiFry. Potrzebowałam dodatku do pieczonego faszerowanego kurczaka ( miałam zamrożony bo zostało mi kilka porcji).Pomyślałam , że smakował by nam właśnie z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Kiedyś ,,obił mi się o uszy" pomysł pieczenia ziemniaków z kawałkami cytryny. Połączyłam to co już robiłam i było sprawdzone z nowym pomysłem. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniczasie, na drugiej patelni usmażyć sadzone jajka, posypując je lekko solą i pieprzem. Na każdym sznyclu ułożyć jajko, przybrać gałązką zieleniny i cząstką cytryny. Podawać z frytkami lub ziemniakami z wody i surówką. Jak podawać sznycle cielęce po wiedeńsku? Świeża pietruszka posypana na wierzchu kotleta dodaje aromatu i koloru. Cytryna to niezbędny akcent, który "rozświetla" smak mięsa. Tradycyjnie podaje się(...)sałatką ziemniaczaną lub świeżą surówką. Kotlety doskonale smakują z ziemniakami z wody lub kremowym puree ziemniaczanym. Jak przechowywać i odgrzewać sznycle cielęce po wiedeńsku? Sznycle najlepiej smakują świeżo usmażone, ale jeśli musisz je przechować, oto kilka wskazówek: Przechowuj sznycle w lodówce, w hermetycznym pojemniku, nie dłużej niż 2 dni. Aby odgrzać, najlepiej użyć piekarnika ustawionego na 180 stopni i podgrzewać
Moja Książka Kucharskajest o wiele smaczniejsza niż tradycyjne przepisy na zupy krem z marchwi, ponieważ pieczenie doskonale karmelizuje warzywa oraz dodaje intensywności smaków. W przeciwieństwie do wcześniejszej zupy cebulowej krem z ziemniakami oraz zupy krem z białych warzyw , większość dzisiejszego przepisu wykona za Ciebie piekarnik! Jeśli lubisz dania warzywne, zupę krem z marchewki możesz ugotować z większej ilości składników, a nie wykorzystaną(...)uszkodzonych i jędrnych marchewek. Wówczas tak jak zupa krem z pomidorów będzie mieć odpowiedni kolor i aromat. Zupa krem z marchwi przepis Wiosenna zupa krem z marchwi bez ziemniaków świetnie sprawdzi się z młodymi marchewkami, których nie musisz obierać jeśli są organiczne lub z Twojego ogródka. Wystarczy je dobrze oczyścić i wyszorować. Uniwersalna zupa krem z marchwi przepis sprawia
Kuchnia Na Wypasieświeżych listków bazylii 1 łyżeczka płatków chilli (lub nieco mniej jeśli wolisz łagodne dania, ale nie warto ich całkiem poomijać) 2-3 łyżki oliwy lub oleju do podania: makaron, ziemniaki, ryż lub kasza tarty parmezan do posypania kurczaka Przygotowanie : Kurczaka umyj, osusz, przekrój na cieńsze kawałki (ja mniejszą pierś z kurczaka kroję wzdłuż na pół) i dopraw solą, pieprzem ostrą(...)się odrobinkę zredukuje. Do sosu wrzuć ponownie usmażonego wcześniej kurczaka i podgrzewaj jeszcze około 2 minut, przewracając kurczaka w trakcie, aby sos go otoczył. Kurczaka podawaj z makaronem, ziemniakami, ryżem lub kaszą. Ja tym razem wybrałam drobny makaron w kształcie ryżu. Na koniec posyp kurczaka tartym parmezanem. Artykuł Kurczak w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl
nietylkopasta.plbyły obowiązkowym daniem na każdej rodzinnej imprezie i w każde święta. Na Śląsku roladki wołowe podawane są z kluskami i surówka z czerwonej kapusty , jednak u nas najczęściej z ziemniakami lub kaszą. Tradycyjne zrazy zawijane przygotowuje się z wołowiny i dusi na maleńkim ogniu do miękkości, ale można je zrobić także z mięsa wieprzowego. Dzięki temu przygotowując zrazy wołowe zawijane(...)doprawiam sos solą i pieprzem i szczyptą suszonych ogórków kiszonych. Gotuję około 1 minuty, często mieszając. Do sosu wkładam zrazy i podgrzewam, aż będą gorące. Zrazy zawijane podaję z ziemniakami, kaszą gryczaną lub jęczmienną albo z kluskami śląskimi. Do zrazów pasuje każda surówka warzywna, czerwone buraczki, ale równie dobrze smakują z kimchi. Zrazy wołowe zawijane
Cztery Fajeryzdecydowanie warto zainwestować. Składniki na 5-6 porcji/ 1,5 kg mięsa wołowego z udźca 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża czerwona papryka 4 ziemniaki 25 dag świeżych pieczarek 1 duży ogórek kiszony 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 litr bulionu lub wody Przyprawy: 3 ziarenka jałowca 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe Marynata(...)zamarynowane mięso obtoczyć równomiernie w mące pszennej i obsmażyć krótko na głębszej patelni na łyżce oleju, podsmażone mięso przełożyć do misy wolnowaru, dodać pokrojone na plasterki marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Dodać również pokrojone pieczarki oraz paprykę. Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek z zeszklić na patelni w której obsmażaliśmy mięso, zawartość przełożyć do mięsa, dodać
Wanilia i Kardamonzapiekance są tylko dwa główne składniki, czyli kalafior i pierś z kurczaka oraz kilka dodatków i przyprawy! Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niej pieczarki, ugotowane ziemniaki lub makaron. My jednak postawiliśmy dziś na danie o niskiej zawartości węglowodanów, jakim bez wątpienia jest ta pyszna zapiekanka z kalafiorem i piersią kurczaka . Przyznamy się, że jesteśmy dużymi fanami(...)też przepis na kalafior zapiekany z szynką i serem , a także na kalafior w cieście . Pyszny i chrupiący jest też nasz kalafior pieczony w panierce oraz kurczak pieczony z ziemniakami . Zachęcamy też do sprawdzenia przepisu na kalafiora smażonego w panierce . Życzymy smacznego! Artykuł Zapiekanka z kalafiorem i kurczakiem pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasie