ziemniak - 9653 przepisów (strona:248/644)

SWEET POTATO BREAD – WORLD OF WARCRAFT – ciasto ze słodkich ziemniaków z solonym karmelem 231

tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. PUREE Z BATATA (5 + 20 min) Batat obieramy, kroimy w średniej wielkości kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok. 20 min. Gdy ziemniak będzie gotowy, odlewamy wodę i rozgniatamy go widelcem na gładkie puree (powinno wyjść ok. 1 szklanka puree). Odstawiamy do wystygnięcia. 2. PIEKARNIK Ustawiamy go na 190 stopni, opcja góra(...)powiązana z żadną marką *czcionka użyta na zdjęciu pochodzi z http://www.dafont.com/lifecraft.font by Eliot Truelove Świeżutki post SWEET POTATO BREAD – WORLD OF WARCRAFT – ciasto ze słodkich ziemniaków z solonym karmelem na blogu NERDS' KITCHEN

Nerds Kitchen
Botwinka z jajkiem 126

Botwinka przyrządzona w ten sposób najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami . Jest bardzo smaczna i delikatna . Składniki: 2 pęczki botwiny 2 litry wywaru z warzyw pół pęczka posiekanego kopru 0,5 szklanki śmietany 2 łyżki maki pszennej 1 łyżka octu cukier sól,pieprz 5 jajek ugotowanych na twardo Sposób przygotowania: Z botwinki usuwamy liście , buraczki obieramy i wszystko drobno kroimy . Przekładamy(...)chwilę żeby botwinka nabrała ładnego koloru . Zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą , dodajemy śmietanę . Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i cukrem .Dodajemy posiekany koper . Podajemy z jajkiem i młodymi ziemniakami

Bajeczna Kuchnia
Zupa gulaszowa 352

jesienny czy zimowy obiad. Można ją doprawić ulubionymi przyprawami. składniki: 700 g mięsa wieprzowego, łopatka lub szynka 2,5 l wody 2 czerwone papryki 2 cebule 5 średnich obranych ziemniaków 250 g pieczarek 3 listki laurowe 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki ostra papryka do smaku 3 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia Do garnka(...)Dodać listki laurowe i odrobinę soli, gotować aż mięsko będzie prawie miękkie. W międzyczasie paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w średnią kostkę. Pieczarki pokroić w grubsze plastry. Ziemniaki też pokroić w średnią kostkę. Gdy mięsko będzie prawie miękkie dodać pokrojone warzywa, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotować jeszcze aż warzywa i mięsko będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić jeszcze

Monia miesza i gotuje
Tajine z wołowiny z patelni 147

Produktowym programu Master Chef Składniki ok 1 kg wołowiny (może być pręga) 4 - 5 moreli suszonych 5 - 6 suszonych śliwek 2 średniej wielkości cebule 2 średnie marchewki  3 ziemniaki  ewentualnie jedna świeża papryka Przyprawy: Najlepiej byłoby dodać gotową mieszankę Ras el hanout, ale jeśli nią nie dysponujemy wystarczy też: po 1/4 łyżeczki lub nieco mniej: kwiatu muszkatołowca(...)ustawiając zawór pokrywki w pozycji zamkniętej i gotować około 3-6 godzin pod przykryciem (czas gotowania zależy od gatunku użytego mięsa). Po tym czasie dodać pokrojone w słupki marchewki, ziemniaki i gotować jeszcze godzinę. Podawać z białym pieczywem lub chlebem pita. Jednocześnie już dziś chciałabym Was serdecznie zaprosić do udziału w konkursie, w którym nagrodami będą   garnki granitowe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa przecierana z jarmużem 114

uszkodzeń. Młodsze pędy są najsmaczniejsze po przymrozkach, bo ich  liście tracą ostry, kapuściany smak Składniki: 25 dag kości 1 pęczek włoszczyzny 40 dag liści jarmużu 40 dag ziemniaków 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/3 szklanki mleka sól do smaku cukier do smaku Wykonanie: Ugotować wywar na kościach i włoszczyźnie, następnie odcedzić. Liście jarmużu umyć, wrzucić na wrzącą osoloną(...)wodę, obgotować i odsączyć. Ziemniaki obrać, pokroić i na wywarze razem z jarmużem ugotować. Po czym dodać włoszczyznę i wszystko razem zmiksować. Z mąki i masła zarobić zasmażkę, rozprowadzić zupą i mlekiem, dodać do zupy, zagotować i w razie potrzeby doprawić do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Naczynie żeliwne La Cuisine, chleb pszenny i gulasz z kociołka 142

pochodzi z książki "Kociołkowanie po polsku") 1 kg wołowiny (najlepiej zadniej) 100 g wędzonej słoniny 4 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 żółte papryki 1 pomidor 0,5 kg ziemniaków makaron typu zacierki 4 łyżki suszonej papryki słodkiej lub pasty paprykowej sól, pieprz Kociołek możemy przygotować zarówno w plenerze jak i w kuchni. Jeżeli wybieramy kociołkowanie plenerowe to najpierw musimy(...)cebulę i sól. Po około 20 minutach dodajemy mieloną słodką paprykę, zmiażdżony czosnek i od razu podlewamy całość wodą. Dalej smażymy, często mieszając. Gdy mięso jest dość miękkie dodajemy ziemniaki, paprykę i pokrojonego pomidora. Dolewamy tyle wody, aby zakrywała wszystkie składniki. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy zacierki według uznania. My lubimy gęste gulasze i dodaliśmy ich około 200 g. Solimy

Marder&Marder Manufacture
Roladki z polędwiczki ze śliwkami i orzechami zapiekane w kremowych batatach z jarmużem 202

stołu. Ooch! :) Aromatyczne i apetyczne roladki z polędwiczki ze świeżymi śliwkami i orzechami włoskimi zapiekane w kremowych batatach z jarmużem, to potrawa zdrowa i prosta w przygotowaniu. Słodkie ziemniaki, które z ziemniakami nie mają nic wspólnego, już wieki temu jadali Inkowie, do tego równie zdrowy jarmuż, intensywnie zielony dzięki blanszowaniu, soczysta chuda polędwiczka faszerowana śliwkami i orzechami włoskimi, wszystko doprawione

SzczyptaSmaQ
Zdrowe placuszki z miąższu dyni. 126

około 12 sztuk 40 dkg miąższu z dyni ( bez skórki ) 4 średniej wielkości ziemniaki 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka szczypta kurkumy pieprz sól olej do smażenia Sposób wykonania :   O brane i umyte ziemniaki i dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do startych warzyw dodaj jajka, mąkę kukurydzianą , szczyptę kurkumy, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na patelni

Przepisy i porady kulinarne
Obrochtówka w Zakopanem 173

wielkości posiłek - słynna kwaśnica i tradycyjny placek ziemniaczany – moskol. Na start – porządna micha (nie mylić z miska) słynnej zupy, odpowiednio kwaśna, w sam raz doprawiona , w której pływają nierozgotowane ziemniaki no i oczywiście spora porcja kapusty kiszonej, z której to otrzymano aromatyczny wywar. Zupa gotowana na mięsie, tutaj na żeberkach. Zatem pod przykrywą z kapusty znajdujemy spory i kruchy kawał(...)niesamowicie syta i rozgrzewająca. Za 10 zł zupa naprawdę warta przekąszenia nie raz. Na drugi ogień coś prostego ale nad wyraz smacznego – moskol. Skład jest prosty: ugotowane i utłuczone ziemniaki połączone z mąką, wodą i solą. Uformowane placki grubości ok. 1,5 cm smaży się na rozgrzanych blachach pieca kuchennego, ewentualnie na patelni. Mogą wydawać się odrobinę suche w środku

Right Behind The Kitchen
Przepiórki na trzy sposoby 181

niej pozostawionych np. serc. Przepiórka confit w maśle z szafranem, przyprawami korzennymi, śliwkami oraz puree z borowikami 1 przepiórka 300-400 g masła 200 g ziemniaków 500 g świeżych borowików 50 ml mleka kilka śliwek ziele angielskie, szafran, cynamon, goździki pieprz i sól Topicie masło w rondlu, zanurzacie w nim przepiórkę, dodajecie przyprawy i smażycie ok. 45 minut. Ziemniaki gotujecie

GRUBY WAŁEK
Dyniowe gniocci ze szpinakiem 201

podsmażaną na maśle bułeczką, cukrem i cynamonem. W obu wersjach wyszły pysznie. Mnie, oprócz smaku, urzekł w nich przepięknym intensywnie żółty kolor!   Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę 500 g puree z dyni (w przepisie wyjaśnię, jak je przygotować) 200-250 g mąki pszennej do pierogów (np. poznańska) 3 łyżki startego parmezanu 1 jajko(...)łyżeczki soli dodatkowa mąka do podsypania   Przygotowanie: Puree z dyni wymieszać z ziemniakami, solą, jajkiem, parmezanem i mąką - na początek proponuję 200 g, jeśli ciasto będzie zbyt miękkie dodać więcej. Jeśli puree jest wodniste, warto je wcześniej odparować trochę na patelni, albo odcedzić trochę wody na sicie. Zagnieść gładkie ciasto. Partiami formować z ciasta wałeczki o średnicy

Kulinarne Inspiracje
Grochówka na wędzonce 170

dokuczają. Zupa jest tak treściwa, że może z powodzeniem zastąpić drugie danie. 3 zkości scahabowes wędtzone lub kawałek wędzonki 1/4 kg grochu łuskanego 3 duże marchewki 3 ziemniaki 1 pietruszka 1/4 kawałka selera 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz 1. Kości gotujemy z 2 litrami wody, liściem laurowym, zielem angielskim przez(...)około 30 minut.  2. Po tym czasie dodajemy opłukany groch i potarkowaną marchewkę, pietruszkę, seler oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy do miękkości warzyw.  3. Pod koniec gotowania wsypujemy majeranek

Szefowa kuchni
Pierogi ruskie. 1095

darzę wyjątkowym uczuciem i jak bym miała wybrać swoje ulubione to byłby to naprawdę trudny wybór. A Wy jakie najbardziej lubicie? Składniki na pierogi ruskie: FARSZ: 500 g ugotowanych ziemniaków 500 g twarogu (tłustego, najlepiej prawdziwego, wiejskiego) 2 cebule obrane i pokrojone w drobną kostkę olej sól pieprz opcjonalnie- czosnek granulowany lub majeranek      Ziemniaki i twaróg przeciskamy

Rozpustne gotowanie
JAJKA W SOSIE MUSZTARDOWYM 372

Jajka ugotowane na twardo podane z musztardowym sosem i ziemniakami, to jeden ze smaków mojego dzieciństwa, do którego lubię od czasu do czasu wrócić, np. podczas adwentu albo jeśli mamy ochotę na szybki i bezmięsny obiad. Sos musztardowy ma bardzo wyraźny smak, przez co idealnie współgra z ziemniakami i jajkami, ale można go też podać choćby z upieczoną/ugotowan

Przepisy Aleksandry
Krem dyniowo-cukiniowy z czubrycą zieloną 234

przyprawa trafiła w nasz gust smakowy więc na pewno będę nią doprawiała więcej dań. składniki: 500 g obranej cukinii, użyłam żółtej 500 g obranej dyni 300 g obranych ziemniaków 1 łyżka czubrycy zielonej 1,2 l bulionu drobiowego 50 ml słodkiej śmietanki Cukinię, dynie i ziemniaki pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka. Zalać bulionem dodać czubrycę i zagotować

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania