sycąca, pożywna, bardzo smaczna i dostarcza wielu witamin. Buraki można gotować, piec, jeść na surowo, każdy sposób jest dobry dla zdrowia. Składniki: 5 średnich buraków z tarkowanych 4 średnie ziemniaki 1 duża marchewka kawałek selera 1 korzeń pietruszki nać pietruszki kostka rosołowa ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka wkładamy z tarkowane buraki, ziemniaki, seler, pokrojone w średnią kostkę, a marchewkę, korzeń
Smaczne Potrawykilka sposobów, dzięki któremu uratujemy swoją przesoloną zupę. Pyszna i zdrowa zupa buraczkowa, przepis znajduje się na stronie http://smacznepotrawy.com/blog/2014/09/30/zupa-buraczkowa/ Kilka sposobów na uratowanie przesolonej zupy: dwa surowe ziemniaki wrzucone na około 10 minut go garnka, wyciągną nadmiar soli, jeśli to nie pomoże wyjmij poprzedniego ziemniaka i wrzuć nowego, jeśli dodamy do niej mleko lub śmietanę, słony smak zupy
Smaczne PotrawyZupa jarzynowa jest smaczna, lekka i pożywna. Zupę podajemy ciepło zimą lub chłodną latem z kromką chleba posmarowaną masłem. Składniki: 2,5 litra wody 3 skrzydełka z kurczaka 3 ziemniaki 1 pietruszka 2 garście fasoli szparagowej mały bukiet kalafiora 3 marchewki pół selera garść brukselek kalarepa Przyprawy do smaku: sól pieprz vegeta liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka wlewamy(...)litra wody, wrzucamy oczyszczone i umyte skrzydełka i gotujemy. Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki pokroić w kostkę wrzucić i gotować 10-15 minut, dodać do zupy pokrojone i porozdzielane warzywa i gotować, aż będą miękkie. Przyprawić vegetą, solą, pieprzem, dodać liść laurowy i dwa ziarenka ziela angielskiego.Podgotować jeszcze chwilkę i gotowe. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż
Smaczne Potrawywędliny, mięs na zimno, grzanej kiełbasy i jak jeszcze kto woli. Warzywa to źródło samych pozytywnych skutków, dostarczamy sobie witamin, regulujemy pracę organizmu i poprawiamy sobie samopoczucie. Składniki: 5 ziemniaków 4 marchewki 2 słodko – kwaśne jabłka 4 ogórki kiszone 4 jaja, ugotowane na twardo puszka kukurydzy konserwowej puszka groszku konserwowego sól pieprz duży słoik majonezu Przygotowanie: Ziemniaki, marchew dokładnie
Smaczne Potrawymiałam steki z baleronu) Garść suszonych borowików Łyżka masła 2 łyżki śmietany 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku Tymianek, sól I pieprz Rzepę kroimi w kostkę I gotujemy tak jak ziemniaki w osolonej wodzie. Suszone grzyby zalewamy ok 1/2 litra wrzątku I zostawiamy pod przykryciem na ok 10minut. Mięso smażymy przez chwilę. Dorzucamy cebulę I czosnek. Chwilkę dusimy. Podlewamy wodą razem(...)grzybami. Dodajemy tymianek I redukujemy przez ok 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy śmietanę I masło. Rzepę tłuczemy jak ziemniaki I dodajemy śmietanę. Na koniec talerz pokropiłam oliwą z pestek dyni. Ma przecudny kolor! Smacznego
Smaki Przyprawy i Koloryprzyprawach korzennych i w ziołach. Składniki: Królik (tuszka) Balsamiko, Rozmaryn, Tymianek, Cząber, Majeranek, Liść laurowy, Czubryca, Papryka ostra, Kolendra Chili, Oregano, Pieprz (różne kolory) Cebula czerwona, Marchew, Seler, Dwa ziemniaki, Por Czosnek Królika podzielić na części (ja podzieliłam na 3) i umyć. Następnie przyprawy i zioła oraz rozdrobniony czosnek wsypać do naczynia i zalać balsamiko. Włożyć królika w marynatę(...)dodajemy warzywa, dolewamy kilka łyżek wody i powoli dusimy. Co jakieś czas sprawdzamy, czy nie trzeba dodać wody. Po 1-2 godzinach królik jest gotowy. Podałam go z pieczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą
Smaki Przyprawy i Kolorysłodka 1 łyżeczka Papryka ostra 1 łyżeczka Sól do smaku (na sam koniec) Mięso (najlepiej cielęcina lub baranina, ale może byc też wolowina) Pomidory w puszce, Czosnek, Cebulka, Jeden ziemniak, Oliwa 1 łyżka. Do wysokiego, dużego garnka wlewamy oliwę, przysmażamy cebulę i czosnek a następnie dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli. Przysmażamy przyprawy, daje nam to intensywny aromat, mocno mieszamy(...)dodajemy kilka łyżek wody. Powstaje ciemna pasta, dodajemy mięso oraz ziemniaka. przykrywamy pokrywką i pozwalamy aby mięso się dusiło w aromacie przypraw. Po około 20 minutach dodajemy pomidory gotujemy chwilę i dodajemy mleko kokosowe. Sprawdzamy mięso, jeśli jest miękkie czas doprawić solą sos. Dodajemy odrobinę soli do smaku. Podajemy z ryżem
Smaki Przyprawy i Kolorydziś na lunch do pracy przygotowałam sobie tę oto zupę. Z podanych składników wyszło tak ok 1,5 litra zupy 1 łyżka oliwy 1,2 l wody 2 małe ziemniaki 2 małe marchewki 2 małe pietruszki 1 pęczek dymki 2 łodygi selera naciowego 3 łyżki chudego jogurtu naturalnego garść natki pietruszki 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka nasion kolendry (mielonych(...)sojowy - do smaku sól i pieprz Dymkę siekamy, wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę. W rondelku podrzewamy olej, wrzucamy dymkę i na lekkim ogniu podduszamy. Po kolei wrzucamy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler. Wszystko chwilę przesmażamy, aż zacznie się delikatnie karmelizować. Dodajemy płatki chili, kumin, kolendrę, curry i wszystko jeszcze chwilę przesmażamy, aż zacznie unosić się piękny zapach przypraw. Zalewamy wrzątkiem
Smaki Przyprawy i Koloryblachę z piekarnika) : 150 g siemienia lnianego 200 ml wody 1 szklanka dowolnych ziaren i orzechów (u mnie słonecznik, pestki z dyni, pokrojone orzechy włoskie) 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków (soli lub innej przyprawy, choć ja naprawdę polecam tę do ziemniaków) Wieczorem siemię lniane zalewamy 200 ml wody, mieszamy i odstawiamy na noc (siemię lniane wytworzy naturalny
Rozpustne gotowanieboczku, na nie położyć piersi z kurczaka, i farsz. Zawinąć. Gdy roladki są już przygotowane, zawinąć każdą osobno w folię aluminiową. Ja dołożyłam je do piekących się już wcześniej ziemniaków w mundurkach ( to mój dodatek do obiadu -można mieć gotowane ziemniaki lub jeszcze inne dodatki). Piec w 190stopniach przez ok.35min. po czym wyjąć z folii i piec jeszcze
W kuchni u Monikiogórkowa jest tradycyjną polską zupą. Przepis: 4l wody, 1skrzydełko, 1udko, słoik ogórków kiszonych ( waga samych ogórków to ok.420g ) 1duża pietruszka, kawałek selera, 4 duże marchewki, por, 6 średnich ziemniaków, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, ewentualnie kostka rosołowa ( w zależności od własnej potrzeby ) mąka, śmietana - nie koniecznie ( ja robię bez). Przygotowanie: Skrzydełko i udko zalać wodą i wstawić(...)jeszcze połowę mniej niż na zdjęciu. Obrane i umyte warzywa można przygotować w następujący sposób : marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, por drobno pokroić, ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka z gotującym się skrzydełkiem i udkiem.. Gdy ogórki i warzywa zmiękną połączyć je ze sobą. Doprawić solą, pieprzem, dwoma listkami laurowymi
W kuchni u Monikizjadamy. Składniki ( na 4l wody): 3 pałki kurczaka ( ale mogą to być skrzydełka, udka bądź cały korpus), 1 duża pietruszka, kawałek selera, por, 5 większych marchwi, 7-8 średnich ziemniaków, pół szklanki kaszy jęczmiennej ( średniej), świeża pietruszka, sól, pieprz, trzy ziarenka ziela angielskiego, dwa listki laurowe, ewentualnie kostka rosołowa drobiowa. Przygotowanie: Pałki kurczaka zalać wodą i gotować na średnim ogniu(...)szumować. W między czasie przygotować warzywa. Pietruszkę, seler, marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Por drobno pokroić. Ziemniaki pokroić w kostkę. Gdy wywar jest zszumowany, można dodać warzywa i przyprawy. Cały czas gotować na średnim ogniu. Kaszę przelać zimną wodą, dodać gdy warzywa będą już miękkie. Chwilę jeszcze pogotować. Pietruszkę posiekać i podawać bezpośrednio na talerz. Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: kość schabowa, kilka ziemniaków, kalafior, 2xmarchew, por, korzeń pietruszki, natka pietruszki, śmietana 30% do zup i sosów, sól, pieprz, ewentualnie vegeta( jarzynka). Przygotowanie: Kość od schabu zalać wodą, dodać obraną i umytą marchew, por, pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie vegetą (jarzynką). Gotować na mniejszym ogniu. Po kilkunastu minutach dodać podzielony na różyczki
W kuchni u Monikicebule, 4-5 czubatych widelców mąki pszennej ( ja używam tortowej), vegeta (można użyć samej soli lub przyprawy uniwersalnej), pieprz, papryka czerwona słodka, olej do smażenia. Placki ziemniaczane: 15 ziemniaków, 2 cebule, 5 łyżek mąki pszennej, 2 jajka, sól, pieprz, olej do smażenia. Ponadto: śmietana 18%. Przygotowanie: Gulasz: Łopatkę pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić w półksiężyce. Dodać vegetę, pieprz(...)miękkie, przygotować zawiesinę. Pół szklanki zimnej wody wymieszać z mąką i powoli wlewać do mięsa, cały czas mieszając. Gdy sos jest gęsty nie wlewać więcej zawiesiny. Zagotować. Placki ziemniaczane: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć. Cebule obrać i zetrzeć. Wymieszać z jajkami i mąką. Posolić i popieprzyć. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron. Gotowe placki podawać z gulaszem
W kuchni u Moniki