słodkie. Poniższe d anie jest naprawdę warte wypróbowania - przygotujecie je w niecałą godzinę (wraz z luzowaniem udek z kurczaka) i z łatwo dostępnym składników. Duszone udka podałam z młodymi ziemniaki i surówką z pora oraz marchewki. Składniki na 4 porcje*: 1 kg udek z kurczaka 150 g wędzonego boczku 1 szklanka wywaru warzywnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu(...)listek laurowy. Całość dusić pod przykryciem około 20-25 minut (pokrywka może być delikatnie odkryta). Mięso musi być miękkie, a sos powinien się zredukować. Przygotowane mięso podawać z młodymi ziemniaki i ulubioną surówką. * dla każdej osoby 2 kawałki mięsa Pomysł na przepis ze strony kotlet.tv
Ugotowaćciekawy, wyrazisty smak, który świetnie komponuje się z delikatnym kurczakiem i kremowym sosem śmietanowym. Taki sos przygotowuje się bardzo szybko i świetnie pasuje do niemal wszystkich dodatków: pyz, makaronów, ziemniaków, kaszy. Składniki: 500g piersi z kurczaka 2 małe cebule lub jedna większa 200g kurek 200ml śmietanki słodkiej łyżka oliwy z oliwek łyżka masła sól, czarny pieprz, papryka w płatkach(...)smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz płatkami papryki. Serwujemy z ulubionymi dodatkami. Ja preferuję z pyzami (kluskami na parze) ale równie dobrze sprawdzi się z makaronem, kaszą czy ziemniakami
Pyry na GazSkładniki: marchewka (1 szt.) ziemniaki (1 duży lub 2 małe) brokuł (1/2 szt.) łuskane ziarna słonecznika (1 łyżka) czosnek (1 ząbek) woda (300 ml) sól pieprz papryka ostra Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Marchewkę i ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy. Wkładamy do garnka, zalewamy 300 ml ugotowanej wody i gotujemy ok. 10 min. Po tym czasie
Weganka gotujepyszna delikatna i kremowa zupka. Bardzo szybko się ją robi i świetnie smakuje. Można ja podać z dowolnymi dodatkami. składniki: 3-4 kalarepki (700 g po obraniu) 3 duże ziemniaki 1,5 l bulionu drobiowego 2 łyżki kwaśniej śmietany 18 % natka pietruszki do posypania Kalarepkę obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ziemniaki również obrać i pokroić w kostkę. Warzywa
Monia miesza i gotujeujmuje im nic ze smaku, a zmniejsza nieco kaloryczność tej potrawy. Są pyszne podawane na gorąco, a ja je lubię w obecności barszczyku czerwonego. Smacznego! Składniki: Ciasto: 1 kg ziemniaków 2 jajka 15 dag mąki sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej Farsz: ok. 20 dag pieczarek 50 g żółtego sera 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka masła dodatkowo: kilka łyżek kwaśnej śmietany(...)łyżka rozpuszczonego masła i odrobina margaryny do wysmarowania formy Wykonanie: Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, przeciskamy przez praskę i studzimy. Dodajemy jajka i mąkę, doprawiamy je solą, pieprzem i gałką muszkatołową i zagniatamy ciasto.Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Szczypiorek myjemy, siekamy i razem z pieczarkami podsmażamy go na 1 łyżce masła. Farsz studzimy. Do przestudzonego farszu dodajemy starty na grubych oczkach
psgotujemyobiadową propozycją są placki ziemniaczane z dodatkiem wędzonego łososia. Tak jak to placki ziemniaczane mają w zwyczaju - najlepsze są te chrupiące, prosto z patelni. Smacznego! Składniki: 3-4 duże ziemniaki pół cebuli 1 jajko 150 g wędzonego łososia 2 łyżki mąki sól, pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, i należy je zetrzeć na tarce z dużymi otworami
psgotujemyznowu szybki wpis, bo dzień jest tak piękny, że postanowiłam go wykorzystać na całego. Także moją dzisiejszą propozycją na tą, jakże cudowną porę jest zupa krem z porów i ziemniaków. Jak dla mnie taka lekka zupka sprawdza się idealnie, gdy nie mam za bardzo ani czasu, ani chęci dłużej stać przy garnkach. Smacznego! Składniki: 5 dużych ziemniaków 1 duży
psgotujemyDzisiaj jednak pomimo tego przedstawię lekką, szybką w przygotowaniu zupkę krem z cukinii. Smacznego! Składniki: 2 cukinie – u mnie ok. 800 g cebula 3 ząbki czosnku 3 małe ziemniaki 1,25 l bulionu łyżka masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: W garnku na łyżce masła podsmażamy przez ok. minutę cebulę pokrojoną w pióra i przeciśnięty przez praskę czosnek. Cukinii(...)obieramy (jeśli mamy większą cukinię to wydrążamy gniazda nasienne), kroimy ją w grubą kostkę i razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami dodajemy do cebuli i czosnku. Wszystko podsmażamy jeszcze przez ok. 3 min, po czym do garnka wlewamy bulion. Gotujemy do miękkości warzyw, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Podajemy z dodatkami, które najbardziej lubimy – mogą to być
psgotujemywersję z truskawkami, równie pyszną. Póki co, jako że dziś Dzień Zwycięstwa, a ja jestem w Moskwie, czas biec na paradę :) Smacznego! Składniki: 500 g białego sera 150 g ziemniaków 2 jajka 2 łyżki oliwy ok.100 g mąki ziemniaczanej (zależnie od wilgotności sera) Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Ugotowane i przestudzone mielimy w maszynce razem z serem. Dodajemy jajka
psgotujemyNiestety, nie zawsze udało się zrobić zdjęcia, ale pomimo tego zgromadziłam jakieś przykładowe obiadki, zapraszam więc do obejrzenia! Zupa okroszka na kefirze - taki chłodnik z koperkiem, jajkiem, szczypiorkiem, ziemniakami, marchewką i ogórkiem- bardzo orzeźwiająca propozycja, idealna na upały. Wareniki - mini pierożki z nadzieniem, u mnie z gotowanymi ziemniakami, podane z bardzo popularnym tu dodatkiem do różnego rodzaju potraw, czyli
psgotujemytalerz pysznej gorącej zupki. Dzisiaj krupnik taki mojemu z dodatkiem świeżych pomidorów. Składniki: 500 g wieprzowiny (dałam karkówkę) 1 cebula 1 szklanka kaszy jęczmiennej 3 pomidory 3-4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 litry wody 1 łyżeczka majeranku sól pieprz natka pietruszki 1 łyżka masła klarowanego Wykonanie: Mięso umyć i pokroić tak jak na gulasz. włożyć(...)garnka zalać wodą i gotować. Marchewkę, pietruszkę , ziemniaki, seler obrać i pokroić w kostkę po czym dodać do garnka z mięsem. Wsypać kaszę , doprawić solą, pieprzem i gotować. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć delikatnie cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać pomidory obrane ze skóry i pokrojone w mniejsze kawałki,smażyć wraz z cebulą . Całość wlać do zupy, doprawić majerankiem
O kuchni z uczuciemchyba najbardziej Składniki: 1 skrzydło z indyka lub 3 skrzydełka z kurczaka 1/2 selera 1 mała pietruszka 2 młode marchwie 2 ząbki czosnku 1/2 małej cebuli 3-4 młode ziemniaki 1 mała kalarepa garść zielonej szparagówki, pokrojonej na 3-4 cm kawałki 2/3 szklanki jarmużu (użyłam mrożonego) 1 młody brokuł podzielony na różyczki 1/2 młodej cukinii (nieobranej) 1 łyżka mąki(...)minut. Selera, pietruszkę i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem, Po 10 minutach wrzucić kalarepę pokrojoną w kostkę, ziemniaki, jarmuż, fasolkę, a na końcu różyczki brokułów i cukinię pokrojoną w kostkę. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek, natkę pietruszki oraz mielony kminek. Mąkę rozprowadzić w śmietance, zahartować
Czerwień i błękitBardzo lubię placki ziemniaczane. Proste danie, ale jakże smaczne. Dzisiaj wzbogaciłam je mięsnym farszem i podałam w postaci roladek. Składniki: Placki ziemniaczane: 70 dag ziemniaków 1 cebula 1 łyżka gęstej śmietany 3 łyżki mąki 1 jajko sól pieprz Farsz mięsny: 50 dag mielongo mięsa cebula marchewka 2 ząbki czosnku 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka śmietany(...)łyżka posiekanego koperku słodka mielona papryka pieprz sól Dodatkowo: 10 dag startego sera żółtego koperek 1-2 łyżki śmietany Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy posiekaną cebulę, śmietanę, mąkę, jajko, sól i pieprz. Smażymy placki na gorącym oleju o średnicy 15 cm. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Marchewkę obieramy i ścieramy
Salonik smaków