bardziej że młodych warzyw coraz więcej. Dziś serwuję botwinkę z jajkiem- obowiązkowo Składniki: 2 litry bulionu warzywnego pęczek botwinki 3 jajka 3 marchewki 5 ziemniaków sól,pieprz śmietana 12 % do zabielenie zupy-3 łyżki Wykonanie: Botwinkę kroimy drobno, zalewamy wodą, tyle żeby zakryło botwinę. Dodajemy łyżkę octu. Gotujemy ok 15 minut(...)drugim garnku zagotowujemy bulion, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew. Gotujemy do miękkości warzyw. Dokładamy ugotowaną botwinkę. Gotujemy ok 5 minut. Śmietanę ,,hartujemy' dodajemy do zupy. Podajemy z połówkami ugotowanych na twardo jajek
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 1,5 l wywaru mięsnego ugotowanego na kurczaku mięso z kurczaka ugotowane w wywarze (wykorzystałam pierś ) 1 kawałek selera (korzeń) 1 garść fasolki szparagowej kilka różyczek kalafiora 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pęczka koperku 200 ml śmietany sól pieprz Wykonanie: Wywar zagotować , dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę , seler, ziemniaki oraz fasolkę pokrojoną na mniejsze części. Wszystko
O kuchni z uczuciemłyżki, koncentrat pomidorowy 1 łyżka, kasza manna 4 łyżki, bułka tarta 4 łyżki, mąka pszenna 3/4 szklanki, warzywa mrożone 1 opakowanie, fasolka szparagowa 30 dag, woda 3 litry, ziemniaki 8 sztuk, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, śmietana 12% 1 kubek mielone z indyka dobrze wyrobić z przyprawą(...)mąką do gotującej się wody wkładać kulki mielone, po wypłynięciu gotować 15 minut, wyjąć cedzakiem na talerz - do wywaru dać mrożoną zupę jarzynową z groszkiem, dodać pkrojoną fasolkę szparagową, ziemniaki pokrojone i gotować z 15 minut na koniec gotowania włożyć pulpety do zupy, doprawić kucharkiem, pieprzem, przyprawą w płynie, wlać śmietanę słodką 12% wymieszaną z 4 łyżkami mąki i ciut
W Mojej Kuchni Lubiętrochę masła do smażenia Przygotowanie: Ziemniaczki obieramy i kroimy w dość cienkie plasterki. Oczyszczone pieczarki również kroimy i podsmażamy na maśle z odrobiną pieprzu. Do obsmażonych pieczarek dodajemy ziemniaki, smażymy około 10 minut, po czym dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Doprawiamy do smaku i przykrywamy pokrywką. Dusimy, co jakiś czas mieszając, aż ziemniaki zmiękną. Jeśli jest taka potrzeba, ponownie
W poszukiwaniu inspiracjibardziej aromatyczna niż sałatka warzywna przygotowana o innej porze roku. Młode warzywa, groszek prosto z krzaczka i ogórki małosolne. To smak, który pozostaje w pamięci. Składniki: 4 małe młode ziemniaki 3 duże młode marchewki 2 jajka 4 ogórki małosolne 1 duża młoda cebula 1/2 szklanki groszku prosto z krzaczka 2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej średni słoik majonezu pieprz sól Wykonanie(...)Ziemniaki, marchewkę gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Wyłuskany groszek gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę. Ogórki małosolne kroimy w kostkę bez obierania. Pokrojone składniki umieszczamy w misce, solimy, pieprzymy, dodajemy musztardę i majonez. Całość mieszamy. Smacznego. Zobacz również: Ogórki małosolne
Smak mojego domukojarzą nam się wyłącznie z rybnymi paluszkami w ociekającej tłuszczem panierce? Włochy to nie tylko spaghetti bolognese, lasagne czy pizza. Włochy to… Łosoś Pieczony ! 1/2 kg młodych drobnych ziemniaków 1/2 kg filetu z łososia ( ze skórką) pęczek natki i koperku por (tylko biała część) kilka ząbków czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 25 g masła kilka listków mięty cytryna/limonka(...)parmezanu pieprz kolorowy, grubo mielony sól Ziemniaki gotujemy wraz z porem 10 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Odcedzone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy częścią ziół. Polewamy oliwą z oliwek uprzednio wymieszaną z czosnkiem. Pieczemy kilkanaście minut(w tym czasie przyrządzając łososia). Rybę kładziemy skórką do góry i robimy w niej kilka nacięć, gdzie
Bon Ton ItaliaSezon na młodą kapustę trwa, więc dziś wersja obiadowa z pulpetami. Ten obiad bardzo nam smakował z dodatkiem młodych ziemniaków. Polecam szczególnie na niedzielny obiad bo naprawdę szybko się robi! Składniki: 2 cebule 1 średnia główka młodej kapusty 4 nieduże marchewki 3 łyżeczki siekanego koperku 2 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 600 g mielonego mięsa(...)odrobinę wody i całość dusić ok 20 minut. Na koniec dodać pokrojony koperek, ewentualnie doprawić do smaku, lekko wymieszać i dusić jeszcze 2 minutki. 5. Podawać np. z młodymi ziemniakami i szklanką kefiru. Smacznego!!! Źródło: Kuchenne szaleństwa Margarytki i Moje Walijskie Pichcenie
Kuchnia domowa Animięsa wołowego i włoszczyzny ,liścia laurowego i ziela angielskiego Kilka ogórków kwaszonych ,kwas z ogórków 1 łyżka masła 1/2 pęczka koperku 1 łyżka mąki 1/2 szklanki śmietany 5 ziemniaków Przygotowanie Przyrządzony wcześniej wywar wołowo-warzywny ,przecedzić i ugotować w nim pokrojone w grubą kostkę ziemniaki . Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach ,wrzucić do rondelka wraz z łyżką masła
R'n'G KitchenSkładniki 400 g selera naciowego naciowego Włoszczyzna 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe Kawałek papryczki chilli Skorupki z cebuli (podsmażone na suchej patelni) 3 ziemniaki Sól ,pieprz Odrobina vegety 1/2 natki pietruszki 2 łyżki zacierek babuni Przygotowanie Z włoszczyzny ,ziela angielskiego ,liści laurowych ,papryczki ,podsmażonych łupinek cebuli ,soli i pieprzu przygotować bulion warzywny. Warzywa i łupinki wyciągnąć ,marchew pokroić(...)talarki. Do bulionu wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki ,pokrojony w słupki seler ,zacierki i gotować jeszcze 30 min. Pod koniec gotowania wrzucić do zupy marchew oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą ,pieprzem i odrobiną vegety
R'n'G Kitchenwspomnieniowa Składniki 1/2 średniej główki kapusty włoskiej 3 młode marchewki pietruszka biała część pora 3 małe buraki (200 g) 100 g fasoli perłowej 20 g selera ząbek czosnku 4 ziemniaki przecier pomidorowy 3 łyżki masła kwaśna śmietana Przygotowanie Fasolę namoczyłem przez noc. Po czym gotowałem ją przez 90 min w wodzie ,w której ją moczyłem. Osączyłem i przełożyłem do garnka(...)warzywnym i gotowałem do miękkości. Pozostałe warzywa pokroiłem ,podsmażyłem na maśle przez kilka minut ,podlałem wodą i lekko poddusiłem pod przykryciem. Dodałem do całości razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Następnie dodałem fasolę ,buraki (pieczone przez 45 w temperaturze 200 °C) ,przecier z pomidorów malinowych razem z przyprawami. Śmietanę zahartowałem z zupą. Całość doprawiłem do smaku solą i pieprzem
R'n'G Kitchenuwielbiają fasolkę szparagową. Pyszna ,delikatna w smaku zupa zadowoli wasze podniebienia. Składniki 500 g żółtej fasolki szparagowej filet z kurczaka 2 marchewki pietruszka mały seler biała część pora 4 ziemniaki łyżka masła 1,2 l bulionu warzywnego 3 łyżki gęstej śmietany gałka muszkatołowa kozieradka mielona sól ,pieprz natka pietruszki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions(...)pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Marchew ,seler ,pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę ,pora w piórka. Fasolkę myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i razem z warzywami podsmażamy na maśle. Następnie zalewamy bulionem
R'n'G KitchenSmaczna sałatka podobna do polskiej klasycznej. Składniki 2 duże ziemniaki , obrane , pokrojone w kostkę 2 łyżki octu winnego z białego wina 180 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej ), pokrojonej na kawałki 2 duże marchewki , pokrojone w kostkę 150 g zielonego groszku 8 średnich ogórków konserwowych 1 łyżka kaparów , odsączonych sól , czarny pieprz , świeżo zmielony 4 łyżki oliwy z oliwek(...)majonezu Przygotowanie Do rondla z wrzącą wodą wlałem 1 łyżkę octu winnego , włożyłem ziemniaki i gotowałem do miękkości. Odlałem , odstawiłem , aby ostygły. Wrzuciłem groszek , fasolkę i marchewkę do wrzącej osolonej wody , wlałem drugą łyżkę octu winnego , gotowałem na wolnym ogniu , aż warzywa były miękkie. Odlałem wodę , odstawiłem warzywa do ostudzenia. Ogórki konserwowe pokroiłem na niezbyt cienkie plasterki Pokroiłem wystudzone
R'n'G Kitchenzrobić z ugotowanym mięsem drobiowym (po rosole)?? Oto kolejna propozycja. Składniki 1 duże udko z kurczaka (ugotowane) garść żołądków drobiowych (ugotowanych) 600 g ziemniaków 3-4 łyżki śmietany pęczek koperku mąka ziemniaczana cebula jajko zioła prowansalskie sól ,pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy ,osączamy i razem z posiekanym koperkiem i śmietaną ubijamy na puree. Dodajemy mąkę ziemniaczaną (masa ma być plastyczna). Blaszkę
R'n'G KitchenIdealna w chorobie ,polecam również profilaktycznie. Składniki 1/2 kury włoszczyzna 2 łyżki oliwy cebula 2 główki czosnku 2-3 łyżki posiekanego imbiru 4 ziemniaki kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 2 liście laurowe sól ,pieprz Przygotowanie Mięso płuczemy ,zalewamy zimną wodą ( ok. 1,5 l) ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz oraz łyżeczkę soli. Doprowadzamy do wrzenia ,gotujemy(...)wolnym ogniu około godziny ,co jakiś czas zbierając szumowiny. Marchew ,pietruszkę , seler i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Mięso wyciągamy ,a do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i pora pokrojonego w piórka. Gotujemy jeszcze 25 min. W tym czasie posiekaną cebulę ,czosnek i imbir podsmażamy na oliwie ,dodajemy do bulionu. Do smaku doprawiamy solą i mielonym pieprzem
R'n'G KitchenSzybko ,prosto ,smacznie. Składniki 2 marchewki 3 ziemniaki 1,25 l bulionu warzywnego liść laurowy 4 cykorie pojedynczy filet z kurczaka 2 łyżki masła sól ,pieprz Przygotowanie Marchew kroimy w ćwiartki ,ziemniaki i filet z kurczaka w kostkę. Podsmażamy na łyżce masła. Zalewamy bulionem warzywnym ,dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości warzyw. Cykorię płuczemy ,wykrawamy głąby i kroimy
R'n'G Kitchen