ziemniak - 9653 przepisów (strona:260/644)

Zupa ziemniaczana "Zingara 1" 143

wywar mięsny 1,5 L · ziemniaki 5-6 sz · ryż 4  łyżki · ogórek konserwowy 2-3 szt · keczup 2-3 łyżki · śmietana 18 proc 1/2 szkl · wino białe wytrawne 4 łyżki · natka pietruszki · sól · gałka muszkatołowa mielona  Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem. Ugotować. W połowie gotowania dodać opłukany ryż i ugotować do miękkości. Ogórki

Camilla w kuchni
Zupa z fasolki szparagowej po gospodarsku 135

wywar warzywny 1,5 L · fasolka szparagowa 40 dag · ziemniaki 4 szt · koncentrat pomidorowy 2 lyzki · śmietana 18 proc 2/3 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżka · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony · przyprawa do zup  Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokrajać na kawałki dłg 2-3 cm. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, dodać fasolkę, ugotować

Camilla w kuchni
Ziemniaczane babeczki po węgiersku 194

był dla mnie zaskoczeniem ponieważ babeczka smakiem przypominała zarówno placki jak i kluski śląskie. Jednakże jest o wiele mniej kaloryczna.   Z dobrze przyprawionym gulaszem-rarytas! Babeczki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka Sól Pieprz Gulasz: 500 g łopatki wieprzowej Olej do podsmażenia 1 marchew 1 cebula 150 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 zielona(...)kostka rosołowa 0,5 łyżeczki lubczyku 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki słodkiej czerwona papryki 0,5 łyżeczki curry Odrobina imbiru Pieprz Sól Babeczki:  Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy mąkę i jajka. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną przekładamy do silikonowych foremek i pieczemy w nagrzanym

VioletoweKucharzenie
Aromatyczny kurczak pieczony z pomidorkami i czosnkiem 191

pomidorków koktajlowych 1 mała główka czosnku 2 czerwone cebule 3 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 duża szczypta słodkiej papryki sól i pieprz 2 łyżki oleju 3 ziemniaki (opcjonalnie) Przygotowanie: Przygotować marynatę - wymieszać olej z tymiankiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Natrzeć marynatą mięso i odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny (najlepiej na noc). Piekarnik rozgrzać(...)naczyniu żaroodpornym ułożyć kurczaka, pomidory, ziemniaki (obrane i pocięte w plastry), ząbki czosnku, cebulę pociętą w piórka  i rozmaryn. Piec przez około 50-60 minut

Piąty grzech główny
Zupa pomidorowa po chłopsku 163

łyżki · śmietana 18 proc 2/3 szkl · sól · czarny pieprz mielony · majeranek · przyprawa do zup i potraw w płynie  Pomidory umyć, rozdrobnić, udusić na małym ogniu, często mieszając, przetrzeć, ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z ziemniakami

Camilla w kuchni
Zupa z brukselki "A la Csaki" 126

wywar warzywny 1,5 L · brukselka 50 dag · ziemniaki 4 szt · makaron muszelki 5 lyżek · papryka konserwowa 1-2 strąki · śmietana 18 proc 2/3 szkl · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony · papryka słodka mielona · czosnek · przyprawa do zup i potraw w płynie  Brukselkę oczyścić, opłukać, większe główeczki przekrajać na pół, zalać wywarem, gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić

Camilla w kuchni
Zupa z brukselki po Roterdamsku 118

wywar warzywny 1,5 L · brukselka 50 dag · ziemniaki 3 dag · pomidor · marchewka · pietruszka · seler 1/4 szt · tłuszcz · śmietana 18 proc 2/3 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżki · wino białe wytrawne 4 łyżki · sól · cukier · czarny pieprz mielony · przyprawa do zup i potraw w płynie  Brukselkę oczyścić, opłukać, większe główeczki przekrajać na pół, zalać wywarem, gotować. Ziemniaki umyć, obrać

Camilla w kuchni
Placki z marchewką 139

marchewka 40 dag · ziemniak 40 dag · cebula biała 1 szt · płatki owsiane 8 łyżek · jajko 1 szt · olej 2 łyżki · sól czosnkowa 1 ząbek · włoszczyzna 1 pęczek · śmietana 30 % 25 dag · gałka muszkatołowa mielona · sól · czarny pieprz mielony  Marchew i ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Do warzyw dodać płatki owsiane, jajko i wyrobić. Przyprawić solą, pieprzem oraz

Camilla w kuchni
Krem curry z dyni z mleczkiem kokosowym 118

Krem curry z dyni z mleczkiem kokosowym Składniki: - ½ kg dyni (waga ze skórką)             - 1 łyżeczka kurkumy - 1 ziemniak                                            - 2 łyżeczki curry - kawałek pora(...)łyżeczka soli - natka pietruszki - pestki dyni Wykonanie: - Warzywa umyć, obrać i posiekać; z dyni usunąć gniazda nasienne - W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę - Dodać kostki ziemniaka, smażyć przez 3 minuty - Dodać cebulę i pora, smażyć przez 3 minuty - Dodać dynię oraz marchewkę, wlać 3 szklanki wody, zagotować - Do zupy wsypać wszystkie przyprawy, gotować przez 15 minut - Zupę należy lekko

Wegańska kuchnia orientalna
Duszone warzywa po włosku + brązowy ryż 168

szczypta kurkumy - kawałek pora (biała część)               - sól himalajska - mały ziemniak - kawałek awokado - łyżka kukurydzy (polecam mrożoną) - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając sól i kurkumę - Warzywa umyć, posiekać - Jeśli cukinia jest młoda, wystarczy pokroić ją w plastry; jeśli jest starsza (czyli duża i gruba;) należy pozbyć się gniazd(...)nasiennych   - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić pora i posiekane chili, smażyć przez 30 sekund - Dodać trochę wody, ziemniaka i pozostałe przyprawy; dusić przez 5 minut - Wrzucić fasolkę, cukinię, marchewkę, brokuła i kukurydzę; dusić przez kolejne 5 minut - Do ryżu dodać trochę oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Warzywa skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami awokado, wymieszać, wyłożyć obok

Wegańska kuchnia orientalna
Curry z zielonej soczewicy i kalafiora + basmat 158

szczypta cynamonu - kawałek papryczki chili                 - 2 goździki - łyżeczka nasion konopi                 - sól -  ½ ziemniaka  - sok z cytryny(...)minut - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek, chili, kumin, imbir i kurkumę; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory, trochę wody i pozostałe przyprawy, zagotować - Dodać odsączoną soczewicę i kostki ziemniaka, gotować przez 7 minut - Do soczewicy dodać różyczki kalafiora, gotować przez kolejne 7 minut - Ryż przełożyć na talerz i posypać nasionami konopi - Soczewicę skropić sokiem z cytryny, wymieszać i położyć

Wegańska kuchnia orientalna
Zupa curry z czerwonej soczewicy 144

łyżeczka pasty sambal oelek - 1 mały ziemniak                                    - liść laurowy - ząbek czosnku(...)szklankę wody, curry, sambal oelek, cukier, sól, kurkumę i liść laurowy; zagotować - Soczewicę umieścić na sitku i przepłukać wodą, dodać do garnka - Gotować na małym ogniu przez 5 minut - Ziemniaka i marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę - Warzywa dodać do soczewicy, gotować przez kolejne 10 minut - Dodać oliwę, wymieszać i przełożyć na talerz - Zupę posypać posiekaną natką i świeżo

Wegańska kuchnia orientalna
Koperkowa z mięsem 173

Składniki: 4-5 kości wieprzowych kilka ziemniaków 1-2 marchewki pietruszka duża cebula 3-4 listki laurowe 5-8 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz szczypta lubczyku 2-3 ząbki czosnku pęczek koperku cztery kostki rosołowe  Moje domowe Przygotowanie: Kości razem z obranymi warzywami i przyprawami (sól na samym końcu dodać) gotować do miękkości na malutkim ogniu(...)godz. Warzywa wcześniej wyciągnąć, a ogonki do momentu, aż mięso samo będzie się oddzielać od kości. Dodałam moje 4 kostki rosołowe  Na końcu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, a po ich ugotowaniu (ok 10 min) dodać posiekany koperek, obrany czosnek w całości i ugotowane mięso z kości. Zabielić 1-2 łyżkami śmietany.... Smacznego

Gaździnka warzy
Sałatka śledziowa 172

Prosta, szybka, intensywna; doskonale smakuje z gotowanymi ziemniakami i może wtedy stanowić nawet nieskomplikowane danie obiadowe (pamiętam ją jeszcze z czasów dzieciństwa i piątkowych obiadów i babci ;)). Składniki: – płaty śledziowe w occie, mogą to być także rolmopsy, z których wykorzystamy ogórki – 2-3 słoiki – 2 słodkie, kruche jabłka – korniszony, osobiście preferuje takie z chili, bo nadają(...)doprawić zwykłym octem, wtedy sałatka jest bardziej kwaśna), dodajemy cukier do smaku według uznania. Gotową śmietaną zalewamy wcześniej przygotowane składniki i dokładnie mieszamy. Przechowywać w lodówce. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub świeżym chlebem.   Podobne przepisy Inny tatar z łososia Sałatka z krewetek Aromatyczna sałatka z matiasów z chilli Sałatka z tuńczyka .yuzo_related_post img{width:180px !important; height

Pociąg Do Kuchni
Kapuśniak rozgrzewający 156

marchewki – 1 seler – 1 pietruszka – Natka pietruszki – 1 por – 1 duża cebula – Łyżka masła – pół szklanki białego wina – Kilka ziemniaków – 1-2 garści kaczy pęczak – Sól, pieprz, papryka słodka, opcjonalnie kminek/ kmin rzymski, pieprz cayenne, imbir suszony   Żeberka pokroić w paski, zagotować w dużym garnku**, zszumować. W międzyczasie(...)można wcześniej pokroić na krótsze kawałki. Jeśli jest mocno ukwaszona i ktoś woli łagodniejszą w smaku, można ją wcześniej przepłukać. Kapustę wrzucamy do naszego wywaru z warzywami i mięsem. Ziemniaki ugotować osobno (w kwaśnym wywarze z kapustą nie ugotują się!), pokroić w kostkę i dodać do zupy.   Gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Dodać przepłukany pęczak i jeszcze

Pociąg Do Kuchni