osobiście uwielbiam. ZUPA DYNIOWA Z KREWETKAMI, PĘDAMI BAMBUSA I MLEKIEM KOKOSOWYM Składniki: - 1 mała dynia - 3 litry wody (lub dowolnego bulionu) - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 2 ziemniaki - 200 g krewetek koktajlowych mrożonych - pędy bambusa - 200 ml mleczka kokosowego - sól - pieprz czarny - pieprz cayenne Przygotowanie: Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Zagotowujemy w wodzie lub dowolnym bulionie. Dodajemy pozostałe(...)warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki (wszystko pokrojone w kostkę). Gotujemy do miękkości i miksujemy. Dodajemy umyte i oczyszczone krewetki, pokrojone w słupki pędy bambusa (można takie kupić w gotowej formie w słoiku) oraz 200 mililitrów mleka kokosowego. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne - z tym ostatnim uważamy, bo jest bardzo ostry i intensywny w smaku. Gotujemy jeszcze kilka minut
Życie zamknięte w smakuchcieć więcej? KAPUŚNIAK Składniki: - 3,5 litra wody - 200 gram jakiegoś mięska, można również użyć kości - 100 gram boczku wędzonego - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 1 cebula - 4 ziemniaki - 1 kilogram kapusty kiszonej - sól - pieprz - ziele angielskie - liść laurowy Przygotowanie: Mięso gotujemy w wodzie, zdejmujemy szum, następnie dodajemy pokrojony boczek wędzony razem ze skórką (boczek możemy pokroić również(...)ugotowaniu) oraz przyprawy. Gotujemy około 15 - 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone warzywa. Cebuli nie kroimy. Ziemniaki pokrojone w kostkę dodajemy ostatnie. Gotujemy kolejne 15 minut. I już na sam koniec dodajemy kiszona kapustę. Gotujemy około 1 godziny, ewentualnie doprawiamy do smaku. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakunich niewielką ilość wywaru do małej ilości zupy bądź sosu. KURCZAK Z NADZIENIEM A'LA WĘGIERSKIM Składniki: - 1 kurczak - 2 papryki słodkie (najlepiej różnokolorowe) - 1 papryczka chilli - 5 ziemniaków - 2 cebule - 4 ząbki czosnku - 5 łyżek miodu - przyprawy: sól, pieprz cayenne, papryka słodka, papryka ostra Przygotowanie: Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Paprykę kroimy w sporą kostkę. Papryczkę chilli najpierw rolujemy(...)dłoniach, stukamy nią kilka razy o blat, odcinamy końcówkę i wysypujemy z niej nasiona, po czym kroimy na plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę pozbawiamy łupiny, przekrawamy wszerz i obie części dzielimy na osiem kolejnych. Czosnek obieramy. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem cayenne oraz paprykami. Mieszamy całość dokładnie dla połączenia składników. Nadziewamy mieszanką kurczaka
Życie zamknięte w smakuprzepis, poszukując idealnej kompozycji, która sprawiłaby, żeby placki był jednocześnie miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Wydaje mi się, że odkryłam ten sekret ;) PLACKI ZIEMNIACZANE Składniki: - 1 kilogram ziemniaków - 2-3 cebule - 4 ząbki czosnku - 2-4 łyżki mąki - sól - pieprz - olej Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce i odsączamy. Cebule kroimy w drobniutką kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez
Życie zamknięte w smakuobejść się nie można. ŻUREK Składniki: - 3 litry wody, - 200 gram dowolnego mięsa - 1 kiełbaska (najlepiej biała) - 500 mililitrów zakwasu do żurku - 3 marchewki, - kawałek selera, - 1 pietruszka, - 4 ziemniaki - 1 cebula - 5 ząbków czosnku - liść laurowy - ziele angielskie - majeranek - sól - pieprz Przygotowanie: Gotujemy wywar z mięsa, doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Do mięsa dodajemy obrane(...)pokrojone warzywa: marchew, seler, pietruszkę, ziemniaki, cebulę. Gdy zrobią się miękkie dorzucamy jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zakwas. Mięso, na którym gotowaliśmy wywar, obieramy z kości i również umieszczamy w garnku wraz z pokrojoną i podsmażoną kiełbasą (jeżeli wybraliśmy białą kiełbasę, to najpierw gotujemy ją w zupie, a potem wyjmujemy i kroimy, nie smażymy). Podajemy z jajkiem ugotowanym
Życie zamknięte w smakua.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); KOPYTKA BURACZKOWE Składniki: - 400 gram ugotowanych ziemniaków - 260 gram buraczków (mały słoiczek) - 1 jajko - 150 gram mąki pełnoziarnistej - 1 cebula czerwona - masło - sól Przygotowanie: Ugniatamy ziemniaki z buraczkami. Doprawiamy solą, dodajemy jajko i mąkę. Formujemy "wałek" z ciasta
Życie zamknięte w smakukostkę i dodajemy do mięsa. Podobnie pomidory z puszki. Dusimy aż mięso zmięknie. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Składniki na placek: - 4-5 dużych ziemniaków - 1 duża cebula - 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie) - 1-2 jajka - 3-4 czubate łyżki mąki - olej - pieprz - sól Przygotowanie placka: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce - połowę na małych
Życie zamknięte w smakurobiłam kotletów ziemniaczanych i był to błąd. Z tak prostych składników można wyczarować pyszne danie. W dzisiejszej odsłonie - farszynki, ziemniaczane kotlety nadziewane mięsem. Składniki: Ciasto: Ok. 1 kg gotowanych ziemniaków Ok. 300 gram mąki ziemniaczanej 2 jajka Sól Farsz 300 gram gotowanego mięsa wieprzowego 2 jajka na twardo 2 cebule Sól, pieprz łyżka masła Olej Wykonanie: Drobno pokrojoną cebulę zarumieniamy(...)maśle. Mięso i 2 jajka ugotowane na twardo przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy zarumienioną cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę bądź maszynkę, wbijamy 2 jajka, wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz sól do smaku. Rolujemy wałek, który kroimy na kawałki. Na każdy kawałek nakładamy farsz, zawijamy i formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Farszynki podajemy
Smaki EwySezon cukiniowy w pełni i na stole króluje cukinia. Dzisiaj polecam cukiniowe kopytka. Łatwe w przygotowaniu, delikatne i smaczne. Najlepiej smakują podane z sosem. Składniki: 400 gram ugotowanych ziemniaków 350 gram cukinii ok. 2 ½ szklanki mąki 2 jajka Sól Olej Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce ( duże oczka ), dodajemy płaską łyżeczkę soli, mieszamy i całość przekładamy ma durszlak, pozostawiamy(...)obcieknięcia ( ok. 30 minut ) Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy 2 jajka, obciekniętą i odciśniętą z nadmiaru wody cukinię oraz mąkę. Całość wyrabiamy, formujemy rulonik i kroimy. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oleju przez 5 minut od momentu wypłynięcia. Podajemy z sosem. SMACZNEGO
Smaki Ewykolejny przepis regionalny- tym razem z kuchni kresowej. Bardzo smaczne kotlety ziemniaczane z twarogiem. Należy podawać je na gorąco z kwaśną śmietaną lub stopionym masłem. Pycha! Składniki: 1 kg ziemniaków ok. 1 szklanki mąki 1 jajko Sól Farsz: ok. 350 gram twarogu 1 jajko 2 cebule Sól Pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i przepuszczamy przez
Smaki Ewywłasnych zakiszonych ogórków. Od czasu do czasu warto pokusić się o przygotowanie zupy właśnie w ten sposób. Składniki: 2 ½ l wody Ok 25 gram mięsa do zupy 4 ziemniaki 3 marchewki 1 cebula 1 pietruszka Kawałek selera Ogórki kiszone ( słoik 1 l ) Sól, pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Gęsta kwaśna śmietana Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy mięso, usuwamy szum. Dodajemy(...)pozostałe przyprawy. Ziemniaki, pietruszkę i seler kroimy w kostkę. Marchewki ścieramy na tarce warzywnej o dużych oczkach. Warzywa dodajemy do wywaru i gotujemy razem ok 15 minut. Ogórki również ścieramy na tej samej tarce co marchew. Dodajemy ostatnie do gotującej się zupy. Nigdy nie wylewamy zalewy ze słoika, posłuży nam ona do doprawienia zupy. Doprawioną zupę gotujemy jeszcze
Smaki Ewycoś dla siebie. Dzisiaj prezentuję barszcz czerwony, dodatkowo z fasolką z puszki. Dzięki temu staje się on bardziej sycący. Składniki: 2 ½ - 3 litry wody 3 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki Kawałek selera 1 cebula 200 gram mięsa Tarte buraczki w słoiku Biała fasola z puszki Koncentrat barszczu czerwonego Sól Pieprz Liść laurowy Ziele angielskie 3 ząbki czosnku Kwaśna gęsta śmietana(...)Wykonanie: Mięso gotujemy w osolonej wodzie, szumujemy. Marchew, ziemniaki, seler kroimy w kostkę, dodajemy do gotującego się wywaru razem z całą cebulą. Przyprawiamy solą, pieprzem ,liściem laurowym i zielem angielskim. Całość gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy wypłukaną pod bieżącą wodą fasolkę, buraczki czerwone tarte ze słoika ( słoik 500 gram), przeciśnięty przez praskę czosnek. Ponownie doprawiamy ale koncentratem barszczu
Smaki EwyUlubione śledzie w mojej rodzinie. Idealne połączenie prostoty i dobrego smaku. Nic dodać nic ująć. A podane z ziemniakami gotowanymi w mundurkach, to już rewelacja. Składniki: Śledzie solone w oleju lub dobrej jakości solone płaty bez skóry Śmietana kwaśna 12 % lub 18 % Śmietana słodka 12 % lub 18 % Cebula Jabłka Pieprz Wykonanie: W zależności od tego jakie słone są śledzie(...)ciemnieją ). Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do śledzi. Całość przyprawiamy tylko pieprzem. Mieszamy. Warto pozostawić tak przygotowane śledzie na około 1 godziny, aby smaki się połączyły. Najlepiej podawać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. SMACZNEGO
Smaki Ewykojarzy się z czasami niedostatku. Jako dziecko też za nim nie przepadałam... Mimo to gorąco go Wam polecam. Składniki: 2 ½ l wody 3 marchewki 1 pietruszka 3 – 4 ziemniaki Kawałek korzenia selera 1 cebula Ok. 200 gram mięsa Niewielka ilość boczku wędzonego 100 gram kaszy jęczmiennej Liść laurowy Ziele angielskie Natka selera i pietruszki Sól, pieprz Wykonanie: W osolonej(...)wodzie gotujemy mięso, szumujemy. W czasie kiedy gotuje się mięso, przygotowujemy warzywa. Marchew, ziemniaki, seler i pietruszkę kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa dodajemy do zupy wraz z całą cebulą, kilkoma listkami laurowymi i zielem angielskim oraz kaszą jęczmienną. Niewielką ilość boczku wędzonego kroimy w małe kawałki i również dodajemy do zupy ( głównie dla smaku i zapachu wędzonki ). Natkę selera
Smaki Ewydanie traktować jako przystawkę, danie na śniadanie czy na kolację. Efektownie wygląda i jest smaczne. Składniki: Dowolna ilość plastrów mortadeli i grubości ok. ½ cm Sałatka: 2 marchewki 2 ziemniaki 3 łyżki groszku z puszki 2 jabłka 2 ogórki kiszone 3 jajka Majonez Sól Pieprz Tarty chrzan Wykonanie: Mortadelę podsmażamy na patelni. Istotne jest żeby mortadela zaczęła się zwijać. Aby mieć(...)pewność, że się zwinie, mortadelę z patelni wkładamy do naczynia aby nadać jej właściwy kształt - może być to filiżanka lub miseczka. Pozostawiamy ją do wystygnięcia. Marchew, ziemniaki i jajka gotujemy. Jabłka, ogórki, kroimy w kostkę, również ugotowane warzywa, dodajemy groszek. Przyprawiamy solą, pieprzem, kilkoma łyżeczkami chrzanu oraz majonezem. Mieszamy. Przygotowaną sałatką wypełniamy łódeczki z mortadeli. SMACZNEGO
Smaki Ewy