niej pozostawionych np. serc. Przepiórka confit w maśle z szafranem, przyprawami korzennymi, śliwkami oraz puree z borowikami 1 przepiórka 300-400 g masła 200 g ziemniaków 500 g świeżych borowików 50 ml mleka kilka śliwek ziele angielskie, szafran, cynamon, goździki pieprz i sól Topicie masło w rondlu, zanurzacie w nim przepiórkę, dodajecie przyprawy i smażycie ok. 45 minut. Ziemniaki gotujecie
GRUBY WAŁEKpodsmażaną na maśle bułeczką, cukrem i cynamonem. W obu wersjach wyszły pysznie. Mnie, oprócz smaku, urzekł w nich przepięknym intensywnie żółty kolor! Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę 500 g puree z dyni (w przepisie wyjaśnię, jak je przygotować) 200-250 g mąki pszennej do pierogów (np. poznańska) 3 łyżki startego parmezanu 1 jajko(...)łyżeczki soli dodatkowa mąka do podsypania Przygotowanie: Puree z dyni wymieszać z ziemniakami, solą, jajkiem, parmezanem i mąką - na początek proponuję 200 g, jeśli ciasto będzie zbyt miękkie dodać więcej. Jeśli puree jest wodniste, warto je wcześniej odparować trochę na patelni, albo odcedzić trochę wody na sicie. Zagnieść gładkie ciasto. Partiami formować z ciasta wałeczki o średnicy
Kulinarne Inspiracjedokuczają. Zupa jest tak treściwa, że może z powodzeniem zastąpić drugie danie. 3 zkości scahabowes wędtzone lub kawałek wędzonki 1/4 kg grochu łuskanego 3 duże marchewki 3 ziemniaki 1 pietruszka 1/4 kawałka selera 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz 1. Kości gotujemy z 2 litrami wody, liściem laurowym, zielem angielskim przez(...)około 30 minut. 2. Po tym czasie dodajemy opłukany groch i potarkowaną marchewkę, pietruszkę, seler oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy do miękkości warzyw. 3. Pod koniec gotowania wsypujemy majeranek
Szefowa kuchnidarzę wyjątkowym uczuciem i jak bym miała wybrać swoje ulubione to byłby to naprawdę trudny wybór. A Wy jakie najbardziej lubicie? Składniki na pierogi ruskie: FARSZ: 500 g ugotowanych ziemniaków 500 g twarogu (tłustego, najlepiej prawdziwego, wiejskiego) 2 cebule obrane i pokrojone w drobną kostkę olej sól pieprz opcjonalnie- czosnek granulowany lub majeranek Ziemniaki i twaróg przeciskamy
Rozpustne gotowanieJajka ugotowane na twardo podane z musztardowym sosem i ziemniakami, to jeden ze smaków mojego dzieciństwa, do którego lubię od czasu do czasu wrócić, np. podczas adwentu albo jeśli mamy ochotę na szybki i bezmięsny obiad. Sos musztardowy ma bardzo wyraźny smak, przez co idealnie współgra z ziemniakami i jajkami, ale można go też podać choćby z upieczoną/ugotowan
Przepisy Aleksandryprzyprawa trafiła w nasz gust smakowy więc na pewno będę nią doprawiała więcej dań. składniki: 500 g obranej cukinii, użyłam żółtej 500 g obranej dyni 300 g obranych ziemniaków 1 łyżka czubrycy zielonej 1,2 l bulionu drobiowego 50 ml słodkiej śmietanki Cukinię, dynie i ziemniaki pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka. Zalać bulionem dodać czubrycę i zagotować
Monia miesza i gotujePlacki warzywne (placki z cukinii) Do tych placków wykorzystałam moje ostatnie cukinii, ze względu na mróz zebrałam je jeszcze bardzo małe. Składniki: - młode cukinie (ilościowo około pół większej cukinii) - ziemniak - marchewka - 1/2 cebuli - jajko - mąka pszenna do zagęszczenia - około 1/2 łyżeczki soli - pieprz czarny mielony - suszona bazylia dodatki: - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Marchewkę, ziemniaka i cebulę obieram
Kuchnia co dniaprostą, ale jednocześnie bardzo ciekawą w smaku sałatkę z ogórkami kiszonymi i rzodkiewką w delikatnej majonezowo-czosnkowej odsłonie. Spróbujcie. Składniki: 4-5 rzodkiewek 3 średnie ogórki kiszone 1 średni ziemniak około 3/4 łyżki posiekanej pory sól i pieprz do smaku 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 czubata łyżeczka sosu czosnkowego Przygotowanie: Kiszone ogórki i rzodkiewki tniemy w kostkę(...)przekładamy do przygotowanej miski. Dodajemy posiekaną porę i delikatnie przyprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy. Odstawiamy na chwilę. Następnie dodajemy ugotowanego, pokrojonego w kostkę ziemniaka (u mnie z obiadu). Po czym dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego, łyżkę majonezu i czubatą łyżeczkę sosu czosnkowego. Wszystko delikatnie mieszamy do połączenia składników.Próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem lub dodajemy odrobinę więcej majonezu
Słodkie okruszkiwcale nie przesadnie czasochłonne. Dlatego nada się dobrze zarówno na codzienny posiłek jak i poczęstunek dla gości przy nieco mniej zobowiązujących okazjach. Najlepiej podawać ją z kopytkami lub gotowanymi ziemniakami. Karkówka duszona z papryką i pieczarkami 2015-10-11 02:54:10 Oryginalna w smaku i atrakcyjna z wyglądu, acz nadal „swojska” karkówka duszona w piwie z papryką i pieczarkami(...)stać się gęsty. Gdyby w trakcie duszenia na powierzchni pojawił się nadmiar tłuszczu, należy go usunąć. Podajemy na gorąco z warzywami, sosem i wybranym dodatkiem (np. kopytka , gotowane ziemniaki). Uwagi Plastry mięsa nie mogą być zbyt cienkie, ale też nie nadmiernie grube – optymalnie ok. 1,5 do 2 cm. Jeśli mają więcej, należy je lekko zbić tłuczkiem do mięsa. Jeśli
Kulinarna Pokusaokoło 1/2 kg wołowiny rosołowej 1/2 kg dobrej kiełbasy (np. śląskiej) - ja użyłam ok. 30 dkg parzonej szynki 3 średnie marchewki 3-4 średnie pietruszki kawałek selera 1 kg ziemniaków garść suszonych grzybów (u mnie było ich tylko kilka, niestety) sól, majeranek, 2-3 listki laurowe 5-7 ziaren ziela angielskiego Grzyby namoczyć przynajmniej kilka godzin wcześniej. Z porcji(...)rosołowej, pokrojonych w kawałki warzyw, ziela angielskiego i liści laurowych, ugotować wywar. Przecedzić. Dodać ziemniaki pokrojone w średnia kostkę i namoczone grzyby. Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę - ja dodałam pokrojoną w grubsze plastry szynkę. Kapusta: około 60 dkg dobrej kiszonej kapusty liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego świeżo mielony pieprz spora szczypta kminku 1 łyżka smalcu sól
Codzienna kuchnia niecodziennaKolejny pyszny i dietetyczny obiad! Wystarczy trochę fantazji i niewiele składników i gotowe! -ziemniaki -mrożone warzywa -kasza gryczana z pieczarkami -opcjonalnie -pieprz ziołowy Skworcu -bazylia -świeża czerwona papryka -sól do smaku Przygotowanie Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na cząstki. Wsypać do garnka- u mnie szeroka patelnia grillowa z kopułą. Dosmaczyć pieprzem. Solą. Dodać kaszę gryczaną z pieczarkami. Podlać rosołkiem
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: podwójna pierś z kurczaka opakowanie przyprawy Gyros papryka żółta papryka czerwona puszka kukurydzy szklanka śmietany 30% 2 garście cebulki prażonej firmy „RAFEX” 4 ziemniaki 2 l. bulionu sól, pieprz, słodka papryka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Mięso kroimy w cienkie paski. Mieszamy z przyprawą „Gyros”. Smażymy na patelni na rumiany kolor. Paprykę także kroimy w paseczki. Bulion zagotowujemy(...)Dodajemy pokrojone piersi z kurczaka i paprykę. Gotujemy ok. 10 min. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, kukurydzę i cebulkę. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Ilość porcji: ok. 6 Czas przygotowania: ok. 40 minut Koszt przygotowania: ok. 17 zł. Źródło: przepis własny
Pobite gary Barbarypół "po linii szwa" i smarujemy twarożkiem. Składamy razem i przyozdabiamy. Najprostszy przepis na świecie zrealizowany, smacznego oraz dla Dagmary za Kapsalon Składniki: foremki aluminiowe 6-8 średnich ziemniaków olej do smażenia 1 pojedyncza pierś kurczaka 1 łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros) 10 dag żółtego sera 1/2 kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 ogórek świeży sos czosnkowy Folwark(...)Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą kebab shoarma i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie usmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Usmażyć na rumiano w gorącym oleju. Odstawić do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Ogórka i pomidora pokroić w półplasterki. Kapustę drobno
Z Kuchni Do Kuchnipokrojona w plastry. Całość smażymy przez dwie minuty, często mieszając, a następnie zalewamy mięsnym bulionem. Po zagotowaniu bulionu z warzywami dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotowane, wcześniej obrane ze skórki, pokrojone w talarki buraki ( lub starte na tarce), przyprawiamy cukrem, octem, pieprzem i solą. Całość gotujemy do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy resztę
Miód i pieprz