ziemniak - 9653 przepisów (strona:242/644)

Pakistańska kheema czyli obiad w pół godziny 192

drobiu, jagnięcinie czy wołowinie. Ta bardzo aromatyczne, a najczęściej także bardzo pikantne danie jest popularne Indiach i Pakistanie. Keema jest też niezwykle uniwersalna - można ją jeść z ryżem, ziemniakami lub z chlebem naan. Można używać do nadziewania samosów ( tutaj przepisy na trzy różne warianty samosów ), a jej niepodważalną zaletą jest czas przygotowania, który nie przekracza 30 minut, co w naszym(...)kawałki), doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić około 15-20 minut, w razie potrzeby podlać łyżką wody. Podawać z chlebem naan lub pita albo z ryżem  lub ziemniakami. *** Jeżeli wołowina jest bardzo tłusta, to mięso smażę na suchej patelni bez dodatku oleju. Asme i Shehryar

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gulasz szegedyński 651

przypadku naszego bigosu, na gulasz szegedyński nie ma jednego przepisu. Baza, czyli mięso, cebula, papryka i kiszona kapusta znajdują się w każdym przepisie. Natomiast niektórzy do gulaszu dodają ziemniaki, a jeszcze inni ogórki kiszone. Po przeczytaniu kilkunastu różnych przepisów i historii z nimi związanych zdecydowałam się na wersję, którą nazwałabym „podstawową”, czyli bez specjalnych dodatków. Przepis znalazłam tutaj i tylko(...)odciśniętą i pokrojoną kapustę kiszoną. Gotujemy jeszcze przez 5-10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gulasz podajemy z kleksem śmietany, oprószony słodką papryką w proszku. Pasuje do ziemniaków, różnego rodzaju klusków, ale można go też podać po prostu z chlebem. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na smaczne gulasze: Kavarma - bułgarski gulasz wieprzowy na czerwonym winie Gulasz cielęcy

Trzeci talerz
Surówka z kiszonych ogorków 197

Surówka z kiszonych ogórków to szybki i smaczny dodatek do dań obiadowych. Dodatkowo jest bardzo tania i myślę, że prawie zawsze te składniki mamy w domu

kuchnia doski
Gęsina babci 184

pomyśleć, że kiedyś chodziły po każdym podwórku ), udało mi się kupić w dobrej cenie same piersi. I nie mogłam sobie odmówić duszenia kapusty kiszonej. Knedle sobie podarowałam, podając tradycyjne ziemniaki. Jedno musicie wiedzieć, jak najmniej stosujemy dodatków smakowych do mięsa. Gęsina sama w sobie jest bardzo smaczna. Szkoda zabijać jej naturalny smak. A wiec, gotujemy! Składniki: -dwie gęsie piersi(...)kapustę. Przykrywamy garnek i wstawiamy  ponownie do piekarnika na 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 100 stopni. Kapustę wykładamy na talerz, na niej układamy piersi. Można podawać z ziemniakami, kopytkami, kluskami śląskimi bądź z wszelkiego rodzaju knedlami.  Niebo w gębie

Kulinarne przemyslenia
zupa zbójecka z klopsikami 136

składniki: 1000 ml bulionu, rosołu 3 ziemniaki 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki czerwonej papryki, w proszku 1 łyżeczka kminku mielonego tłuszcz do smażenia wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wkładam do bulionu i gotujemy. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu, aż się zeszkli. Dwie łyżki podsmażonej cebuli odkładamy do mięsa na klopsiki. Pozostałą cebulę umieszczamy

Domowy Smak Jedzenia
Krem z cukinii i brukselki 337

Pyszna, gorąca i kremowa zupa idealna na jesienne wieczory. Wystarczy kubek gorącej zupy koc i dobry film. Składniki: 1 mała cukinia 4 ziemniaki woreczek mrożonej brukselki około 400g - rozmrozić mały por - część biała 1/2 małej cebuli 1 mała marchewka 1l bulionu 100ml śmietany sól, pieprz do smaku szczypta chilli Przygotowanie ; Cebule i por pokroić w kostkę i zeszklić. Cukinie, ziemniaki

Garnkowe fanaberie
Zupa brokułowa na chłodne dni 220

diecie osób odchudzających się. Oprócz tego warzywa te zawierają dużą ilość potasu, witaminy C, A i kwasu foliowego. Składniki: ·      1 brokuł ·     8 ziemniaków ·     3 łyżki domowej bulionetki warzywnej ·     3 łyżeczki soli ·     4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego ·     2 łyżeczki papryki słodkiej(...)szczypta chilli ·     3 łyżeczki majeranku ·    3  łyżeczki tymianku Przygotowanie: W 2 litrach domowego bulionu ugotuj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz różyczki brokuła, aż zmiękną. Następnie zblenduj na gładką masę i gotowe.   Smakowała Wam ta zupa? Podzielcie się z nami uwagami w komentarzach. :)   Będzie nam bardzo, bardzo miło, jeśli polubisz naszą

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
ZUPA KOPERKOWA 120

Zupę koperkową zwykle jadłam z ryżem lub ziemniakami nigdy nie żałowałam sobie koperku :)  Dzisiaj wersja z grzankami według  Przepisów Tradycyjnych . Zupa jest delikatna, bardzo aromatyczna- idealna dla wielbicieli kopru  Składniki: 1,5 litra bulionu mięsnego  2 pęczki kopru  1 łyżka masła 1 żółtko  1 łyżka mąki  4 łyżki śmietany  sól, pieprz Przygotowanie(...)kilkoma łyżkami wywaru i wlej do zupy.. 5. Pod koniec gotowanie wbij żółtko i jeszcze chwilę zostaw zupę na gazie. 6. Gotową zupę podaj z grzankami, ryżem lub ziemniakami

Kukuleczki
Kapuśniak ze słodkiej kapusty 160

porcji 3 l bulionu z mięsa 600 g białej kapusty 1 duża marchewka 2 pietruszki 1 duża cebula 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziemniaki 1 łyżka suszonego majeranku sól i pieprz do smaku sok z połowy cytryny 200 g wędzonego boczku Kapustę poszatkuj. Marchewkę i pietruszkę utrzyj na tarce o dużych oczkach. Pokrój czosnek(...)drobną kostkę. Obierz ziemniaki i pokrój niezbyt grubo. Dodaj warzywa, liść laurowy i majeranek do bulionu. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Zrumień lekko na maśle i dodaj do zupy. Dopraw zupę solą i pieprzem. Gotuj przez 25 minut. Na koniec dopraw zupę sokiem z cytryny i ewentualnie większą ilością przypraw. Pokrój boczek u usmaż skwarki. Dodaj do kapuśniaku

codojedzenia
Fasolka po bretońsku 686

dobrej cienkiej kiełbasy (u mnie Toruńska) 300 - 400 g dobrego chudego boczku wędzonego lub świeżego ze skórą (u mnie świeży) 2 duże dojrzałe pomidory 1 duża marchewka 1 duży ziemniak 2 łyżki koncentratu pomidorowego (u mnie Dawtona) 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżeczka cząbru 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego(...)angielskie, gotować na średnim ogniu około 40 minut. Podczas gotowania sprawdzać ilość płynu w garnku, jeśli będzie go zbyt mało, to uzupełniać go niewielką ilością gorącej wody. Marchew i ziemniaka obrać, drobno pokroić, dodać do gotującej się fasoli. Boczek pokroić w cienkie słupki, podsmażyć do zrumienienia się i dodać do fasoli. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić, podsmażyć na wytopionym

Kuchcik gotuje
Moc ukryta w (nie)zwykłej mące ziemniaczanej 2885

gotowania, poznaj ze mną jej ukrytą moc, o której też dopiero się dowiaduję, co jakiś czas poznając nowe zastosowania. Czym jest mąka ziemniaczana? Dla przypomnienia: jest to skrobia z ziemniaków, polisacharyd, który otrzymuje się w procesie mechanicznego rozcierania bulw ziemniaków, ich mycia i rafinacji. Jest białym, sypkim i lekko skrzypiącym proszkiem. Osobiście nie lubię uczucia, gdy skrzypi mi między palcami

Anioszek w kuchni
Zupa krem z porów 163

porów z nutą curry. Prosta i szybka zupka. Aby przygotować 8 porcji, robię oczywiście zawsze zupę na dwa dzionki, potrzeba: - 2 duże lub 3 średnie pory - 4 średnie ziemniaki - łyżka masła - łyżka przyprawy curry - ok. 2 litrów lekkiego rosołu - sól, pieprz, - pół szklanki śmietanki, minimum 18%, 30% nawet lepiej - koperek - 2-3 kromki pieczywa typu bagietka na osobę(...)dorzucam do garnka z rozgrzanym masła. Mieszam i dodaję curry. Chwilkę grzeję często mieszając. Po kilku chwilach wlewam rosół i kiedy zagotuje się dorzucam pokrojone w kostkę obrane ziemniaki. Gotuję do ich miękkości i miksuję na gładko całość. Stawiam garnek znowu na kuchence i zabielem zupę roztrzepaną śmietanką hartowana kilkoma łyżkami zupy. Jak chcecie gęstszą można w zimnej śmietance rozprowadzić

I tu będę miała takie te
Lekkostrawna zupa krem z cukinii 249

cukinii można robić zupy, leczo, ciasta, ketchupy i wiele, wiele więcej... Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 por 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 3 średniej wielkości ziemniaki 3 średniej wielkości cukinie 2 łyżki oliwy/oleju sok z cytryny do smaku pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka majeranku szczypta pieprzu cayenne/chili(...)kostka rosołowa woda Przygotowanie: Do garnka wlej oliwę/olej. Wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek i podsmaż, aż do zeszklenia cebuli. Następnie dodaj pokrojony w kostkę por, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i cukinię. Podsmaż przez 15 minut. Dodaj wodę, tak aby przykryć warzywa (jeśli chcesz, aby zupa była mniej gęsta dolej więcej wody). Dopraw przyprawami, ziołami, bulionetką i wymieszaj. Gotuj, aż zmiękną

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Barszcz biały na żeberkach (z jajkiem i białą kiełbasą) 123

buteleczce. Ważne, aby był dobrej jakości. Tu przedstawiłam wersję bardzo treściwą, gdyż oprócz wspomnianych dodatków - w zupie znalazło się mięso z żeberek. żeberka wieprzowe na wywar (opcjonalnie) 5 ziemniaków (średnich) 1 duża marchew 1 pietruszka 1 cebula (mała) kawałek selera   2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego   2 łyżki majeranku sól, pieprz 150 ml śmietany 1 łyżka chrzanu(...)Dodatkowo:   2 białe kiełbaski (lub wg gustu) jajka olej do podsmażenia cebuli Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego. Do garna wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera) oraz uprzednio posiekaną i podsmażoną cebulę. Całość gotować (około 30 minut) do miękkości warzyw. W międzyczasie ugotować białą kiełbasę oraz jajka. (Kiełbaski można również ugotować z warzywami

Di gotuje
Krakersy ziemniaczano - kukurydziane 226

przygotowaliśmy nieco grubsze niż sugeruje Autorka, nasze mają raczej formę chrupek. Wyszły idealne -  chrupiące i aromatyczne :) W sam raz na jeden kęs. Składniki Na purée ziemniaczane: wrzątek 6 ziemniaków 1 łyżka masła Krakersy 1 szklanka purée ziemniaczanego, 1 łyżka masła,  1 szklanka mąki kukurydzianej szczypta gałki muszkatołowej sól do smaku my dodaliśmy jeszcze dwie duż e szczypt(...)kurkumy Przygotowanie Obrane ziemniaki ugotować, odcedzić, odparować, utłuc gorące z masłem, dodać mąkę kukurydzianą, gałkę, sól i zagnieść ciasto. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim papierem, rozwałkować na grubość około 1 mm, zdjąć wierzchni papier i wyciąć krążki małym kieliszkiem lub wytoczyć kuleczki wielkości orzecha laskowego. Krakersy piec około 40 minut w temperaturze 180°C lub usmażyć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata