gotujemy 3 minuty do odparowania alkoholu. Wlewamy sos sojowy, wsypujemy cukier, mieszamy i gotujemy, aż do powstania syropu (około 10 minut). Przecedzamy do garnuszka i odstawiamy na bok.2. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i ugniatamy na gładkie puree z wasabi i śmietanką.3. Plastry cukinii i marchewkę wrzucamy na 2 minuty do wrzątku, odcedzamy i podsmażamy
My Culinary Artprzez praskę 4 cebulki dymki - białe i zielone części dobrze posiekane1 zielona papryka, nasiona usunąć i drobno pokroić1 czerwona papryka, nasiona usunąć i drobno pokroićok 200 g ugotowanych ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę 5 jajek100 ml kwaśnej śmietany180 g żółtego sera - np Chedar, Parmesan, Gouda - startego na drobnej tarcepęczek szczypiorku drobno pokrojonysól, pieprzopcjonalnie50 - 70 g wędzonego boczku , pokrojonego(...)wrzucić paprykę , dymkę i czosnek. Mieszając smażyć na małym ogniu, ok 10 min. aż cebule zmiękną ale nie zaczną brązowieć. Odstawić do ostygnięcia, gdy warzywa przestygną - dodać ziemniaki i szczypiorek. Jeżeli dodajemy boczek, należy podsmażyć go na patelni, odsączyć z tłuszczu i przestudzony dorzucić do mieszanki warzyw. Do dużej miski wbić jaja, roztrzepać, dodać śmietanę, żółty ser. Dobrze
Stare Garycienkie plasterki 4 - 6 ząbków czosnku, pokrojony w plasterki łyżka suszonego oregano 2 x 400 g puszki pomidorów ( pokrojone w kostkę )4 - 5 niedużych ziemniaków obrane i pokrojone na plasterki ok 8mm gr250 g zielonej fasolki, (nie dodałam)1 mały bakłażan, pokroić w plasterki ok 8 mm gr1 średnia cukinia, pokroić w plasterki(...)wrzenia, można lekko rozgnieść pomidory widelcem. Zdjąć z ognia. Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją Do misy wolnowaru nałożyć składniki w następującej kolejności: mięso, 1/2 porcji sosu pomidorowego, ziemniaki, fasolka, bakłażan, cukinia. Każdą warstwę doprawić solą i pieprzem. Całość przykryć resztą sosu pomidorowo - cebulowego, na wierzchu ułożyć liście laurowe. Wlać bulion, nastawić program 2 (high
Stare Garyzimowe dni. Przepis z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis.składniki (4 porcje)25 g masła1 łyżka oliwy1 cebula, pokrojona w kostkę1 nieduży ziemniak 150 g , pokrojony w kostkę600 ml bulionu1 łyżeczka musztardy3 łyżeczki sosu Worcestershire 50 g parmezanu lub cheddara, starte200 ml mlekaszczypta gałki muszkatołowejok 150 ml śmietanysól, pieprzgrzanki do podaniaprzygotowanieWolnowar(...)rozgrzać zgodnie z instrukcją. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i ziemniaki, smażyć przez ok 5 minut aż nieco zmiękną.Dorzucić kalafior, sos Worcestershire, musztardę, bulion i ser. Zagotować. Przelać do wolnowaru, przykryć, gotować na ustawieniu low przez 4 - 5 godzin. Po ugotowaniu, kiedy zupa nieco przestygnie zmiksować , dodać mleko i gotować
Stare Garyseler podduszony na oliwie tak, aby był jeszcze chrupiący. Bardzo polecam! Na podstawie przepisu z tej strony.składniki25 g masła5 łodyg selera, posiekane, liście odłożyć140 g ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę1 por, pokrojony (biała część)700 ml bulionu warzywnego (lub 1000 ml jeśli nie użyjemy mleka)1 liść laurowy300 ml mleka półtłustego (opcjonalnie)sól(...)świeżo zmielony czarny pieprzszczypiorek i płatki chili do posypaniaprzygotowanieRoztopić masło w dużym garnku na małym ogniu. Dodać seler, por i ziemniaki i dusić, delikatnie mieszając, przez 5 minut .Wlać do garnka bulion i dodać liść laurowy . Doprowadzić do wrzenia , a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wyjąć liść laurowy
Stare GaryZ dynią właściwie nigdy nie byłam zaprzyjaźniona. Zawsze wydawała mi się za słodka. Na dodatek przez lata królowała u nas dynia olbrzym, z
Stare Garywypadku jest zbędne (kasza manna jest 'łącznikiem').Najlepiej smakują mi polane stopionym masłem i obsypane cukrem z cynamonem- z czystym sumieniem i Wam polecam taką wersję :)26 sztuk:* ziemniaki- 600 g* kasza manna- 200 g* śliwki węgierki- 13 szt. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (te bardziej wodniste odparować).Ostudzić i przecisnąć przez praskę.Dodać kaszę mannę
Kraina Miodem Płynącażółciowych,bo działa oczyszczająco na nerki i pęcherz moczowy.Obniża ciśnienie.Działa uspokajająco.Dzięki sporej ilości błonnika usprawnia pracę jelit.Niegdyś warzywo bardzo powszechne,całkowicie zostało wyparte przez ziemniaka i pietruszkę.W Niemczech jest bardzo popularne,bardziej niż pietruszka i leży na wszystkich stoiskach z warzywami.Dostępne w każdym większym markecie.Sama nie wiem ,czemu tak późno siegnęłam(...)warzywo.Jest naprawdę smaczne.Przepis na puree ( na 4 porcje):500 g ziemnaków250 g pasternaku150 ml mleka lub więcejmasło 1-2 łyżkiWykonanie: Obrane ziemniaki zalać wrzącą wodą.Posolić.Po 5 minutach dołożyć obrany,pokrojony na mniejsze kawałki pasternak.Dorzucamy go pózniej,ponieważ gotuje się trochę krócej niż ziemniaki.Po 20 minutach odcedzić i ubić tłuczkiem do ziemnaków.Dalej ubijając dodawać porcjami gorące mleko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!prasce do ziemniakow.Dodac make,jajko, lyzke oleju i wyrobic gladkie ciasto.W knedlach,by byly smaczne i mieciutkie wazny jest stosunek maki do ziemniakow i wynosi tu 1:3.Przecisniete ziemniaki w misce dziele na 3 czesci.Jedna czesc odjac i to miejsce wypelnicmaka.Dodatkowo dodac1 lyzka maki ziemniaczanej i 1 lyzka oleju.Sprawi to,iz ciasto jest gladkie i plastyczne.Z ciasta uformowac walek,odcinac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo prosta,szybka,sysaca i jakze smaczna jesienna zupa.Oczywiscie dynia z ziemniakiem w roli glownej.Jako omasta przysmazone na rumiano pieczarki.Pycha!Skladniki na 4 porcje:1 cebula250 g dynii np.Hokkaido250 g ziemniakow1 lyzka masla ghee600 ml bulionu warzywnego ( lub Waszego ulubionego)250 ml mleka kokosowego ( bez mleka tez pyszna)sol,pieprz,galka muszkatalowa100 g pieczarekWykonanie:°Cebule obrac,z dyni usunac pestki(...)ziemniaki obrac.Wszystko pokroic w gruba kostke.°W garnku,w ktorym bedziemy gotowac zupe rozgrzac maslo,wrzucic cebule i zeszklic,dodac dynie i ziemniaki.Razem krotko obsmazyc,wlac bulion i gotowac do miekkosci okolo 20 minut.°Zupe zblendowc,ale niezbyt dokladnie,tak by pozostaly kawaki dyni i ziemniakow.Dodac mleczko kokosowe,zagotowac razem i przyprawic do smaku sola,pieprzem i galka muszkatalowa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lubil plackow ziemniaczanych.Wiadomo,to przeciez jedno z ulubionych dan kuchni polskiej.Proste,tanie i pyszne.Tradycyjnie robimy je z surowych ziemniakow,startych na tarce o malych oczkach.Najlepsze na placki sa ziemniaki o zoltym miazszu i te starsze,gdyz zawieraja wiecej skrobii.Wlasnie teraz okres jesienno-zimowy to dla ich najlepszy czas.Najsmaczniejsze sa gorace,prosto z patelni.Skladniki:1 kg ziemniakow2 jajka2 lyzki maki1 cebulasol,pieprz(...)mlynkaolej do smazeniaWykonanie:Ziemniaki i cebule obrac i zetrzec na tarce o malych oczkach.Mozemy sie posluzyc rowniez robotem kuchennym,ktory ta niewdzieczna prace wykona za nas.Kilo ziemniakow to jednak spora ilosc do tarcia.Nadmiar wody,ktory zbierze sie podczas tarcia odlac.Dodac jajka i make oraz sol i pieprz.Calosc wymieszac.Rozgrzac olej na patelni.Klasc niewielkie kupki ciasta,splaszczyc i smazyc z obydwu stron
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!farsz:300 g wolowiny gotowanej z rosolu1 mala marchewka z rosolukawalek pietruszki i selera z rosolu1 cebulasol,pieprzmajeranek-opcjonalnie1 lyzka maslaWykonanie:polowe ziemniakow ugotowac,przecisnac przez praske.Ostudzicw czasie jak ziemniaki sie gotuja zmielic mieso z kawalkiem marchewki,pietruszki i selera.Cebule pokroic w drobna kostke i przysmazyc na rumiano na 1 lyzce masla.Zmielone mieso polaczyc z cebulka,sola i pieprzem.Dokladnie(...)dodac 2-3 lyzki wywaru z rosolu. Mozna dodac majeranek.druga polowe ziemniakow zetrzec na drobnych oczkach tarki,odcisnac.Zlac sok,pozostawic by sie ustal.Sok wylac,skrobie pozostawic .wymieszac odcisniete tarte ziemniaki z przepuszczonymi przez praske .Dodac obie maki jajko i skrobie pozostala po odlaniu soku.Wyrobic na jednolite ciasto.nabierac lyzka porcje ciasta,rozplaszczyc w wilgotnych dloniach placuszek,ukladac po 1 lyzeczce farszu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Skladniki ( dla 4 osob):1 kg ziemniakow30 dkg maki pszennej 1 lyzki maki ziemniaczanej1 jajko1 lyzka oleju do ciasta1 lyzka oleju do gotowaniaWykonanie:Ziemniaki ugotowac w osolonej wodzie.Przecisnac przez praske.Gdy wystygna na tyle ,by dalo sie je formowac rekami,dodac make,jajko i wyrobic gladkie,sprezyste ciasto.Pamietac nalezy ,ze tajemnica udanych kopytek jest formowanie ich z jeszcze cieplego ciasta.Maka wchlonie(...)wowczas mniej wody i idealnie polaczy sie z ziemniakami,a kopytka beda delikatne i bardzo smaczne.Mate silikonowa (stolnice) posypac maka i formowac waleczki grobosci 3 cm,lekko splaszczajac,kroic ukosnie formujac charakterystyczne romby.Kluski wrzucac na osolony wrzatek i gotowac kilka minut po wyplynieciu .Do wody w ktorej gotujemy kluski dodac 1 lyzke oleju.Nie beda sie sklejac.Uwaga. nie ulepszajmy kopytek przez
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pietuszki i poraplaster selera1 łyżka masła ghee 3-4 ogórki kiszone+ sok z ogórkówdużo świeżego koperku1 listek laurowy3-4 kulki ziela angielskiegosól,pieprz do smakujogurt grecki lub śmietana Wykonanie:ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Obrać marchewkę,pietuszkę,selera i pokroic w kostkę.Pora pokroić w półkrążki.Warzywa umieścić w garnku i zalać 1,5 litra wody.Dodać listek laurowy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!serca i nerek. Szklanka koziego mleka pokrywa aż 33% dziennego zapotrzebowania na wapń oraz 17% dziennego zapotrzebowania na białko. Jedzmy więc kozie produkty na zdrowie! Składniki: 0,5 kg ziemniaków 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko 140 g koziego serka do smarowania z czosnkiem i ziołami Merci Chef Do podania: kiełbasa rukola Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie
Smakowity Blog Kulinarny