pracy, bo czasu miałam naprawdę niewiele. Tymczasem znikam na pewien czas, życząc sobie i Wam udanego wypoczynku. Jarzynowa z curry i mlekiem kokosowym składniki 800 g młodych ziemniaków 300 g marchewek 300 g zielonej fasolki 400 ml mleczka kokosowego 250 ml bulionu warzywnego 2 łyżki curry kawałek imbiru - 1,5 cm 1 ząbek czosnku 3 dymki sól, pieprz(...)wykonanie Na 2 łyżkach oliwy podsmażamy przez chwilę curry, pokrojony w słupki imbir, posiekany czosnek i białą część dymki. Po około 2 minutach dodajemy do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę pokrojoną w półksiężyce. Podsmażamy przez chwilę po czym dodajemy bulion i mleczko kokosowe. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Gotujemy warzywa do miękkości. Na 10 minut przed końcem gotowania
Przysmaki Karolkizamiast chleba czy bułki i komponujecie sobie swoją kanapkę. Świetnie smakują same dlatego jak nie lubicie dodatków to zdecydowanie Was zaspokoją. Porcja 5 dużych gofrów Składniki: 1 duży ziemniak 1 jajko 100 g startego żółtego sera ( może być gouda) pęczek posiekanego szczypiorku 100 ml mleka 50 g mąki pszennej sól i pieprz do smaku odrobina oleju do posmarowania gofrownicy(...)Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ziemniaka myjemy i obieramy, blendujemy go lub tarkujemy na małych oczkach. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wszystko łączymy na gładką masę. Gofry smażymy, na wysmarowanej tłuszczem gofrownicy, aż się zarumienią. Smacznego
Niezły Młynekjeśli wy lubicie, to warto dodać śmietanę czy jogurt naturalny. Składniki ( na 8-10 porcji): - 1,5 kg cukinii i kabaczków (w dowolnych proporcjach) - 4 większe ugotowane ziemniaki - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - kilka plasterków wędliny typu krakowska sucha - 2 l wywaru warzywnego ( najlepiej razem z warzywami na których ugotowano wywar) - olej do podsmażenia - sól, pieprz do smaku, szczypta(...)podsmażyć pokrojoną cebulę, czosnek i wędlinę. Dodać pokrojoną cukinię i kabaczki. Wymieszać i podsmażać kilka minut. Zalać gorącym wywarem z warzywami. Gotować ok. 10 min. Po ugotowaniu dodać tłuczone ziemniaki. Przyprawić i zblendować. Smacznego :) Przepis bierze udział w akcjach: Cukinia 2012 oraz IV Letni Festiwal Zupy
Corner With Recipesbanalnego przepisu, póki sezon na dynię trwa. Raz podałam z sosem czosnkowym z rzodkiewką, ale bez sosu są równie pyszne :) Składniki (12 małych placków): - 400 g dyni - 400 g ziemniaków - 3 łyżki mąki kukurydzianej - 3 łyżki oleju rzepakowego - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, oregano* Ziemniaki i dynię obrać, dynię dodatkowo pozbawić nasion. Utrzeć na grubych oczkach. Dodać mąkę kukurydzianą, olej
Corner With Recipeswięc co zrobić ;) Pyszna 'sałatka', dynia rządzi dalej. Obowiązków niestety coraz więcej... Jakoś trzeba się zmotywować, to może później nie będzie źle ;) Składniki (2 porcje): - 2 podłużne buraki - 2 ziemniaki - 1 cebula - 300 g dyni - 2 marchewki - oliwki czarne - garść sezamu - garść pokrojonej/ pokruszonej fety - sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka, ostra - olej rzepakowy (kilka łyżek) Buraki, ziemniaki, marchewki obrać
Corner With Recipeszastąpił bób – korzystamy z niego póki jeszcze mamy sezon Składniki: - 2 l bulionu z kurczaka - 200 g marchewki - 2 łodygi selera naciowego - 100 g zwykłego selera - 400 g ziemniaków - 200 g cebuli - 3 ząbki czosnku - 500 g bobu - 400 g cukini - 400 g pomidorów - 1 łyżka masła - 150 g wędzonego boczku - 120 g makaronu - kilka gałązek świeżej bazylii - pieprz(...)smażymy na nim boczek pokrojony w kostkę przez kilka minut. Potem dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i starty czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę po kolei marchewkę, oba selery, ziemniaki, cukinię i pomidory. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy tak wszystko ok. 10 minut. Do warzyw wlewamy bulion i chwilkę wszystko razem gotujemy, doprawiamy według uznania. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię
Kuchenne WariacjeSkładniki: 2 pałki z kurczaka 100 g kaszy jęczmiennej perłowej 2 marchewki pietruszka 3 ziemniaki listki laurowe ziele angielskie natka pietruszki sól, pieprz Do garnka włożyć pałki, marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe i gotować około 15 minut. Dodać ziemniaki i kaszę i gotować jeszcze 20-30 min. Doprawić do smaku. Oryginalny przepis znajduje się tutaj
Moja Galeria Smakujaglanej. Maluchom na pewno posmakuje. Warto jeść kaszę jaglaną przez cały rok, ale w zimie jest szczególnie polecana, gdyż wzmacnia odporność. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 5 marchewek 4 ziemniaki 1/4 korzenia selera natka pietruszki 1,5 l wody liść laurowy 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka masła sól, pieprz Kaszę jaglaną uprażyć kilka minut na suchej patelni, aby pozbyć(...)się goryczki. Następnie przepłukać na sitku ciepłą wodą. Włożyć do garnka. Marchewkę, ziemniaki, seler obrać i pokroić w kosteczkę. Włożyć do garnka z kaszą. Dodać przyprawy i masło, zalać 1,5 l wody. Gotować 10 minut, dodać natkę pietruszki. Odstawić pod przykryciem na kolejne 10 minut. Po tym czasie doprawić solą i pieprzem. Na podstawie tego przepisu < klik
Moja Galeria SmakuSkładniki na 3 porcje: 400 g ziemniaków, pokrojonych w cienkie plasterki 1 cukinia (około 200g) pokrojona w cienkie plasterki 125 g sera koziego 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 g śmietany 200 ml bulionu warzywnego (użyłam własnoręcznie robionego - klik ) szczypta gałki muszkatołowej odrobiona suszonego tymianku garść orzeszków pinii sól, pieprz Cebulę, czosnek obrać. Czosnek przekroić na pół. Cebulę pokroić(...)plastry. Naczynie żaroodporne posmarować czosnkiem. Układać na przemian ziemniaki, cukinię, cebulę, kawałki sera koziego. W osobnym naczyniu zmiksować śmietanę z bulionem, gałką, tymiankiem, solą i pieprzem. Polać nim warzywa. Posypać orzeszkami pinii. Piec w 200 stopniach przez 45 minut
Moja Galeria SmakuPyszny krem z selera z dodatkiem grzanek czosnkowych Składniki: z bloga Jadłonomia 800 g selera (korzeń) 1 duży ziemniak 1 por (biała część) 1 jabłko 2 litry bulionu warzywnego 2 łyżki oleju sól, pieprz gałka muszkatołowa Grzanki: 2 kromki pieczywa 1 ząbek czosnku odrobina majeranku i tymianku 2 łyżki oleju sól Por pokroić na talarki. W dużym garnku rozgrzać(...)olej, dodać pora i dusić na małym ogniu przez 8 minut. Ziemniaki, seler, jabłko pokroić w kostkę. Dodać do pora wraz z bulionem. Gotować pod przykryciem przez 20 minut. Zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać z grzankami. W międzyczasie przygotować grzanki. Chleb pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. W misce połączyć czosnek, olej, zioła i sól. Dodać grzanki, dokładnie
Moja Galeria SmakuWarzywne tian. Pod nazwą tian kryje się francuska zapiekanka z cienko pokrojonych warzyw. Najbardziej typowe to cukinia, pomidory, ziemniaki. Ale możecie dodać takie, które najbardziej lubicie. Lekkie warzywne danie. Polecam! Składniki na 4 tartaletki*: 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 2 ziemniaki 2 pomidory lub 1 większy 1 mała cukinia świeży tymianek tarty żółty ser (użyłam ser o nazwie Dziugas
Moja Galeria Smakufasolki. Smak podkręca kolendra i mięta, która dodaje tej zupie dużo świeżości. Koniecznie wypróbujcie, jest pyszna! Składniki: 400 g świeżego groszku (można użyć mrożonego) 100 g zielonej fasolki 1 ziemniak 1 cebula garść świeżej mięty garść świeżej kolendry 2 ząbki czosnku 1 l bulionu warzywnego 2 łyżki masła sól, pieprz Świeży groszek wyłuskać z łupinek. Cebulę i czosnek posiekać(...)garnku z grubym dnem rozpuścić masło. Dodać cebulę z czosnkiem oraz pokrojonego ziemniaka. Smażyć przez 3 minuty. Dodać fasolkę i groszek, dusić kolejne 2 minuty. Zalać bulionem i gotować, aż warzywa będą miękkie (około 15-20 minut). Na koniec dodać miętę i kolendrę, doprawić solą i pieprzem. Zmiksować
Moja Galeria SmakuSkładniki: 230 g wędzonego boczku 6-8 większych ziemniaków 1-2 cebule pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz szczypta kminku Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 250 g śmietany jajko do posmarowania ze szczyptą papryki Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ze szczyptą kminku, ostudzić. Boczek i cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na łyżce oleju. Wszystko razem zmielić
Gaździnka warzy