SKŁAD - 1 kg Ziemniaków w Mundurkach 500 g Piersi z Kurczaka 300 g Marchewki 200 Pietruszki 100 g Pora - Wartości odżywcze całego dania - Kalorie 1546 Węglowodany 237 g Białko 135,5 g Tłuszcze(...)PRZYGOTOWANIE - Wszystkie składniki myjemy, następnie kroimy. Do garnka wrzucamy Ziemniaki. Na koniec wrzucamy pierś z kurczaka. Następnie wlewamy 500 ml wody, doprawiamy garnek Vegetą, pieprzem i solą według uznania. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30-40 min . Do momentu aż warzywa i mięso będzie miękkie. Smacznego
Sylwetka Od Kuchniziemniaczkami jest jeszcze smaczniejsza. Sałatka jest sycąca, ale niskokaloryczna, jeśli z podanych składników wyjdą nam 3 porcje, to każda ma tylko 136 kcal. Składniki (na niewielką salaterkę) : 4-5 ziemniaków duży pęczek rzodkiewki mała czerwona cebula pęczek szczypiorku 2 łyżki śmietany 12% (lub majonezu) łyżka musztardy sól i pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Gdy wystygną obieramy je i kroimy
e-PrzepisyKulinarneBardzo fajny sposób na przyrządzenia pstrąga z dodatkami. Ważne, żeby ryba była dobrego gatunku i świeża, wtedy danie smakuje rewelacyjnie. Składniki: 500 g ziemniaków 2 - 3 cebule 2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka ½ pęczku koperku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła sok z cytryny sól pieprz tymianek cząber Wykonanie: Ciemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić(...)osuszyć a następnie natrzeć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Koperek posiekać, dodać do masła i utrzeć. Masłem z koperkiem posmarować środek ryby. Ryby ułożyć na podpieczonych ziemniakach, przykryć folią spożywczą i piec w temperaturze 180 o C przez 25 minut, następnie ściągnąć folię i piec jeszcze przez 15 minut
Mama GotujeProsto i pysznie. Zastanawiałam się, czy ten wpis powinien pojawić się na blogu. Bo prawie każdy robi w domu młodą kapustę czy piecze ziemniaki. I nie do końca jestem przekonana czy dobrze robię, czy ktoś tu wejdzie? Z drugiej strony to też jest część mojego gotowania. Więc zapraszam : pieczone ziemniaki i młoda kapusta
Polska Zupatradycyjnego, polskiego dania z odrobiną nowoczesności, jednak efekt zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane gusta. Składniki: kilka marchwi (ok 1 - 2 szt na osobę, w zależności od wielkości warzywa) seler i ziemniaki w proporcji 1:1 3 ząbki czosnku schab (1 - 2 plastry dla osoby, zależnie od apetytu :)) korzeń pietruszki 50 ml śmietany 50 ml mleka sól, pieprz smalec wieprzowy(...)mieszamy, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Po wierzchu możecie posypać je świeżym lub suszonym rozmarynem. Naczynie przykrywamy folią aluminiowa i pieczemy w 180 stopniach do miękkości. Seler oraz ziemniaki obieramy, kroimy w gruba kostkę i gotujemy w jednym garnku, do którego dodajemy mleko oraz śmietankę, a resztę dopełniamy wodą do pokrycia warzyw. Po ugotowaniu miksujemy na gładkie pure
Taste Of My Dayplacki ziemniaczane bardzo, a do tego gulasz z warzyw to już pełnia szczęścia :) Polecamy dzisiejszą propozycję. Koniecznie wypróbujcie :) Wegetariański placek po węgiersku (4 osoby) Składniki na placki: 8 ziemniaków 1 cebula 1 jajo 5 pieczarek pieprz, sól, tymianek, bułka tara, ostra papryka Placki ziemniaczane przygotowujemy jak klasyczne. Czyli ścieramy ziemniaki i cebulę na tarce lub maszynowo. Dodajemy przyprawy, jajko
vegetanieosoby/ 2 filety z pangi lub mintaja 200 ml śmietany do zup i sosów 18% 1 łyżeczka suszonego koperku bazylia, oregano, pieprz, sól 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ziemniaki surówka z gotowanych buraczków Przygotowanie: Śmietanę rozcieńczamy w miseczce wodą, by była rzadka. Dodajemy łyżeczkę koperku , doprawiamy solą , pieprzem , bazylią i oregano . Rybę kroimy na mniejsze porcje. Jeśli mamy trochę czasu, możemy(...)będzie miękka. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody, aby sos nabrał gęstej konsystencji. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy i… gotowe Ja podawałam z klasycznie gotowanymi ziemniakami i gotowanymi buraczkami , które pięknie kolorystycznie dopełniają danie Smacznego! Post Mintaj i panga w sosie śmietanowo – koperkowym pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchnicebulą (używam samych śledzi, zalewę z cebulą zostawiam, wolę użyć surowej cebuli) 1 cebula 180 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu świeży koperek sól, pieprz, papryka ostra świeży szczypiorek Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie ogórki obieramy i kroimy w grubszą kostkę, śledzie również kroimy w dosyć grubą kostkę. Cebulę obieramy(...)też kroimy w kostkę, ale dosyć drobno. Ugotowane i ostudzone ziemniaki obieramy i również kroimy w dosyć grubą kostkę. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do sporej salaterki, dodajemy jogurt i majonez, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i posiekanym koperkiem. Delikatnie mieszamy i wkładamy na min. 2 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Zawsze głodna!mięsa, ale w czystej postaci burak przerobiony na delikatny krem, odwrotność czystego i klarownego znanego przez wszystkich barszczu:) Składniki: 2 buraki (średniej wielkości) 1 marchew 1 ziemniak Ząbek czosnku Świeża bazylia Pietruszka Kilka suszonych pomidorów (na słońcu) Sól/ Pieprz 1/2 łyżeczki brązowego cukru rozpuszczonego w 20 ml wody Przygotowanie: Buraki, marchew oraz ziemniaka obieram i kroję w kostkę, wrzucam
Pause Gotowanie!mięsa jelenia (np.z udźca) 2 cebule 200 g marchewki 150 g wyłuskanego zielonego groszku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1½ szklanki bulionu z dziczyzny lub wołowego 850 g ziemniaków 100 g masła + trochę do smarowania formy 50 ml słodkiej śmietany sól pieprz gałka muszkatałowa olej do smażenia Marynata 4 ziarna jałowca po 5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu 1 łyżeczka(...)groszkiem ok. 10 minut przed końcem duszenia (jeżeli warzywa są mrożone dodać je 3 minuty przed końcem). Wszystko razem wymieszać i doprawić. Podczas, gdy mięso się dusi, ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, trochę ostudzić i ubić na purée razem z masłem i śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wyłożyć cienką warstwą purée ziemniaczanego
Pełny talerzpysznego. Ja dzisiaj proponuję kremową zupę z dodatkowym zastrzykiem wartościowych składników - kiełkami. Składniki dla 4 osób: 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 korzeń pietruszki (ok. 100 g) 2 ziemniaki (ok. 200 g) ¼ korzenia selera (ok. 100g) 1 duży brokuł (ok. 400 g różyczek) 4 łyżki uprażonych płatków migdałowych sól, pieprz 50 g kiełków brokuła Pietruszkę, seler, ziemniaki obrać, umyć
Pełny talerzPrzepis na placuszki z marchewki, cukinii i ziemniaków pieczone w piekarniku. Jeden to tylko 47 kcal, więc można się objadać do woli. Uwielbiam je Można je podać z dowolnym sosem, ja preferuję czosnkowy. Składniki (na ok 9 placuszków): dwie marchewki (250 g) cukinia (250 g) 2 ziemniaki (200 g) mała cebula jajko 2 łyżki mąki rozmaryn, tymianek sól, pieprz łyżeczka
e-PrzepisyKulinarneWielkanocny Poniedziałek kiedy już będziemy mieli dosyć ich serdecznie dosyć.Jest przepyszna i wiosenna. Wystarczy poświęcić 10 minut by ją przygotować. Składniki: 4-6 małych młodych ugotowanych z solą ziemniaków pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 1 zielony ogórek roszponka Sos: 2 łyżki oliwy ząbek czosnku łyżka kremowej musztardy łyżka ciepłej wody przyprawy(...)odrobina kremu balsamicznego Sposób przyrządzenia: Ogórka, rzodkiewkę, szczypiorek umyć osuszyć. Pokroić w kostkę, dodać pokrojone ziemniaki oraz połowę sałaty, wymieszać. Na dnie naczynia rozłożyć pozostałą roszponkę, przełożyć warzywa, polać sosem przygotowanym z w/w składników a balsamem udekorować salaterkę. Sałatka prze apetycznie prezentuje się na stole
pieprzny smaczekjajkami i kiełbasą, ale bez kiełbasy zupa może być smaczną propozycją na wielkanocny stół wegetariański. Zupa chrzanowa – chrzanówka (6 porcji): 1 litr esencjonalnego, domowego bulionu warzywnego 400 g ziemniaków (waga po obraniu, ok. 4-5 średnich sztuk) 125 g selera (waga po obraniu, ok. 1/4 dużej sztuki) 2-3 pory (tylko białe części) 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki(...)morska, świeżo mielony pieprz dodatkowo: biała kiełbasa parzona dobrej jakości dodatkowo: jajka ugotowane na (pół)twardo dodatkowo: majeranek do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ziemniaki i seler obieramy, a następnie kroimy na mniejsze części. Pory obieramy, odkrawamy końce i zielone części, kroimy na plasterki. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy około
Poezja smakumoja propozycja na dziś jest szybka i prosta i mam nadzieję smaczna. Zapraszam na zieloną zupę. Zupa krem z roszponki składniki na 3 talerze mały kawałek selera 250 g ziemniaków 1 por - tylko biała część 1 opakowanie roszponki ser smażony około 100 g sól, pieprz masło do smażenia rzodkiewki około 6 sztuk wykonanie: Na maśle podsmażamy pokrojony w talarki(...)około 5 minutach dodajemy do niego seler i ziemniaki pokrojone z kostkę. Po minucie podsmażania dolewamy wodę - 550 ml. gotujemy aż warzywa zmiękną. Zdejmujemy z gazu, dodajemy roszponkę i wszystko miksujemy na gładki krem. Znów stawiamy na gazie, dodajemy pokrojony ser i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę rozlewamy na talerze, które dekorujemy pokrojoną w słupki rzodkiewką. Można
Przysmaki Karolki