paczkę tapioki dostałam w prezencie do wypróbowania (dziękuję tu ślicznie Agnieszce :)) i jestem zachwycona efektem! Tapioka to nic innego jak skrobia z bulwy manioku, czyli brazylijska wersja naszej skrobi ziemniaczanej. Kuleczki tapioki namoczone wcześniej w mleku gotuje się krótko i powstaje pyszny, kleisty pudding z całą masą jędrnych, żelowych kuleczek. Tapiokę można kupić nie tylko w sklepach
Słodko-Słony Świat IlonyPrzepis od Doroty . Cytrynowy curd Składniki: (na 300 g kremu) sok z 3 cytryny skórka otarta z 1 cytryny 2 jajka 2 żółtka 200 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oleju Sok i skórkę z cytryny, jajka i żółtka, cukier oraz mąkę umieścić w garnuszku, zagotować. Gotować na małej mocy palnika, cały czas mieszając, aż krem nabierze
Pożeraczka, czyli raz adobrzezmniejsza się łaknienie i podatność na choroby serca. Ma także działanie antybakteryjne. Jabłko - własności tutaj Składniki na kruche ciasto: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 duże łyżki oleju kokosowego w formie stałej 1 jajko (lub jeśli chcecie ciasto mniej twarde, to 1 żółtko) pół szklanki ksylitolu/cukru trzcinowego/innego słodzika stałego szczypta soli Składniki
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego (może być rzepakowy) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kremowego serka śmietankowego odrobina śmietanki 12 % lub mleka (opcjonalnie) łyżka skrobi ziemniaczanej 2-3 szczypty imbiru sól i pieprz Przygotowanie: Cieciorkę odcedzić na sitku i przelać zimną wodą. Na patelni rozpuścić olej kokosowy i podsmażyć drobno starte ząbki czosnku. Dodać kalafior
Kuchnia Ellieskleciłam z tego co było :-) Wyszło przepysznie, zniknęło momentalnie, ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie ;-) Polecam Wam... na weekend... SKŁADNIKI Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru pudru 100 g masła 1 jako 1 żółtko 1 cukier wanilinowy 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ser: 250 g sera białego (typu klinek
Czary - gary w kuchnimnie nie ma większej radości jak ktoś poprosi mnie o zrobienie np. tortu, calzone czy pizzy. Wtedy wiem, że smakuje :) Składniki: biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek galaretka truskawkowa 2 szt. śmietanka 30% lub 36% 1 litr truskawki 1 garść dżem truskawkowy barwniki spożywcze cukier pół szklanki kwasek cytrynowy
Kuchnia Vikiciasta można wykorzystać również inne, ulubione owoce i dżemy. Świetny deser na lato! składniki: beza: szklanka białek 300 g cukru szczypta soli łyżeczka octu 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej krem: 330 g śmietany kremówki łyżka cukru pudru łyżka soku z cytryny ponadto: 2 łyżki dżemu jagodowego mały koszyczek borówki amerykańskiej Białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec
6niebogram herbatników maślanych Cukry Nyskie 0,5 szklanki cukru 1 kostka masła 200 gram wiórków kokosowych+do obsypania wierzchu 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Folia spożywcza Gosia Foremka aluminiowa 27x17 cm. Gosia Sposób przygotowania: Z mleka odlewamy szklankę, rozrabiamy obydwie mąki, pozostałe zagotowujemy z cukrem, gotujemy budyń, przekładamy do miski, wierzch przykrywamy folią
Bajeczna Kuchniaobecnie mamy na nie sezon. Oczywiście zamiast jagód można użyć jakichkolwiek owoców sezonowych. Potrzebujemy: 5 białek 200 g cukru pudru 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem: 330 ml mocno schłodzonej śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru Dekoracja: wybrane owoce sezonowe listki mięty Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Największą blachę dołączoną do piekarnika
Kolejny blog o gotowaniuPodsumowując - dzisiejszy torcik, to tort absolutnie dla każdego! :-) Znakomity wyjdzie także z malinami zamiast jagód! Przepis na małą tortownicę. Biszkopt: 3 jaja 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną masę, łyżka po łyżce ciągle ucierając dodać cukier, następnie kolejno żółtka. Na najmniejszych
Poezja Smaków - blog kulinarnymakaron z takimi oto dodatkami: SKŁADNIKI 4 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka 1 zielona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 ml zimnej wody 2 - 3 łyżki oleju kokosowego (lub innego) 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej sól, pieprz suszony majeranek mieszanka ziół prowansalskich
Czary - gary w kuchniSkładniki na ciasto mąka pszenna, 1 szkl mąka ziemniaczana, 1/2 szkl masło, 250g jajka, 4 szt cukier, 1 szkl cukier waniliowy, 1 opak sok z cytryny, 1/3 szkl proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki Składniki na polewę cukier puder, 1 szkl sok cytryny, 5-6 łyżek Przygotowanie Obie mąki przesiewamy przez sito wraz z proszkiem do pieczenia. Miękkie
Gotowanie moimi oczamitylko sam czosnek nadaje się do wykorzystania. Z powodzeniem można też wykorzystywać zielone pędy, ten taki jakby szczypiorek. Drobno posiekane pędy idealnie sprawdzą się np. w plackach ziemniaczanych. Dodaje się je do startych ziemniaków i placki zyskują zupełnie nowy smak. W ogóle czosnek można dodawać do każdej potrawy. Uwydatni i wzmocni jej smak. A my dzisiaj chcieliśmy przedstawić
Marder&Marder Manufacturekremówki 36% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2,5 łyżeczki żelatyny Składniki na bezę: 4 białka z dużych jajek 200 g cukru (najlepiej drobnego) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli Biszkopt: Formę lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (spód i boki). Piekarnik rozgrzewamy do 180 ⁰ C. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia łączymy i przesiewamy. Białka
Ratunku obiadmakowiec !!! Mój faworyt wśród makowców Na spód biszkopt lub ciastka biszkoptowe (ja miałam ciastka) masa makowa: 2 szklanki maku 1 1/2 kostki masła 8 jajek 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 1/4 szklanki cukru olejek migdałowy masa śmietanowa 1/2 litra kremówki 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Na dno tortownicy lub blaszki wyłożyć biszkopt lub biszkopciki. Mak sparzyć
Jadło i czytadło