pieczenia 3 płaskie łyżki kakao Krem ajerkoniakowy: 700 ml mleka 1 szklanka cukru 1/2 opakowania cukru waniliowego 5 pełnych łyżek mąki pszennej 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 20dkg miękkiego masła 180 ml likieru "Adwokat" ( musi być bardzo gęsty) Krem z bitej śmietany 500 ml śmietanki 30 lub 36 % 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy
Maślane ciasteczkoumieszczamy na patelni. Wolno gotujemy aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do przestudzonej kaszy dodajemy jajka, mąkę, bułkę tartą i doprawiamy. Na rozgrzanym oleju smażymy placki ( jak ziemniaczane ) z obu stron. Odkładamy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki układamy na talerzu, polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki. Bardzo dobrze pasuję z surówką z kiszonej kapusty
Smaki Ewytrendami, upieczcie koniecznie! Jesienny biszkopt z jabłkami i orzechami Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) biszkopt: 3 jajka 125 g cukru 100 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 g płatków z orzechów laskowych nasączenie: 90 ml ciemnego rumu krem: 300 ml śmietany kremówki (38%) 250 g jabłek 100 g płatków
Pożeraczka, czyli raz adobrzejeść orzechów zastąpiłam go kakaowym biszkoptem. Przepis pochodzi z tej strony. Składniki na biszkopt: 8 jaj 1 i 1/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy na sztywno. Obie mąki, kakao oraz oraz proszek do pieczenia mieszamy razem. Do ubitych białek
Słodka Kraina Wypiekówbudyń waniliowy - bez niego też masa wyszła pyszna i gęsta, a zamiast wanilii dodałam cukier waniliowy. Składniki: 1250 ml mleka 4 jajka 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 150 g cukru 130 g masła ok. 200-220 g krakersów * dodatkowo: cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Litr mleka zagotowałam z cukrem waniliowym, cukrem i masłem. Resztę
Kulinarny Pamiętnikbułką tartą ( jak schabowe ) . Smażymy na złoty kolor ,na dobrze rozgrzanej patelni . Wykładamy na talerze , polewamy sosem porowym i gotowe . Doskonale smakują z surówką ze świeżej marchewki i pure ziemniaczanym . Smacznego Post Dorsz z sosem porowym pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyNormal 0 21 Mąka pszenna -25 dag Mąka ziemniaczana – 12 dag Kasza manna – 12 dag Cukier – 15 dag Margaryna – 10 dag Jajka – 2 szt Mleko – 1/2 szkl Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki Aromat pomarańczowy Rodzynki – 20 dag Rum – 2 łyżki Lukier-gotowy Jajka utrzeć z cukrem i połączyć z utarta margaryną. Cały czas miksując dodać przesiane
Camilla w kuchniwyłożenia na jasny spód ciasta) 400 g białego sera 4 łyżki cukru 30 g miękkiego masła (duża łyżka) pominęłam masło 2 żółtka czubata łyżka kaszy manny łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka cukru waniliowego 80 g wiórków kokosowych ,jeśli nie lubicie można pominąć Ser mielimy w maszynce .Mój był kremowy ,więc nie mieliłam. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać
Ladylaura.uzupełniać będziecie musieli jeszcze przynajmniej kilka razy przed Świętami! Bezglutenowe ciastka czekoladowe z cynamonem Składniki: (na 45 sztuk) 150 g mąki kukurydzianej 150 g mąki gryczanej 40 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g cukru 130 g kakao 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki soli 4 jajka 180 g masła 120 g krówek Mąki i kakao przesiać
Pożeraczka, czyli raz adobrzedobrze się komponuje, czyli np. do panierowanych ryb i drobiu albo też naleśników paleo . Do smażenia wołowiny, niezależnie czy jako stek czy na gulasz, używam właśnie smalcu (domowego). Placki ziemniaczane, czy jajecznica tylko na smalcu, ale jajka sadzone czasem robię na maśle klarowanym. Zalecam jednak umiar w używaniu smalcu , chyba że masz dostęp do słoniny od „szczęśliwych
PaleoSMAKpapierem do pieczenia. Wyrównać. Składniki na masę serową: 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 5 dużych jajek 3/4-1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 łyżki skrobi ziemniaczanej skórka otarta z 1 pomarańczy (wyparzonej) 1 łyżka soku z pomarańczy Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić twaróg, jajka, cukier, skrobię
Czerwień i błękitudaje – wybitnie na to zasługują. Składniki: - 6 jaj (rozmiar L) - 250g miękkiego masła - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków* - 2 szklanki skrobi kukurydzianej (można zastąpić mąką ziemniaczaną)* - 6 łyżek mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 6 łyżek oleju - 1 łyżka octu - esencja migdałowa (lub inny aromat) Lukier różany: - 1 szklanka cukru pudru* - 2 łyżki słodkiej
mojewypiekiinietylkorobiliśmy majonez, a w drugiej mieliśmy do dyspozycji: 1 ziemniaka, 1 cukinię, 1 pomidora, boczek Żeby wykorzystać wszystkie składniki wpadłam na pomysł żeby zrobić placki z cukinii z puree ziemniaczanym i sosem pomidorowym. Zgadnijcie czego nie można robić z puree... Na pewno NIE ubijać mikserem, to się kończy bardzo źle, już wiem z własnego doświadczenia - właśnie tak odpadłam
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoobiadu) do miękkości 0,6 kg ziemniaków. Następnie je odcedź i odparuj. 2. Rozgnieć (praską/widelcem) ziemniaki i ostudź je. 3. Na oleju/maśle klarowanym zeszklij cebulkę 3.Do masy ziemniaczanej dodaj kostkę twarogu i zeszkloną na oleju lub masle klarowanym cebulkę. 4. Dopraw cząbrem i pieprzem. c) lepienie 1. Blat/stolnicę/wielką deskę obsyp mąką (rzuć garść mąki
Fiolka w kuchniOdwieczny poniedziałkowy dylemat - co zrobić z mięsem z rosołu? Ja najczęściej robię potrawkę, nadziewam naleśniki, a jeśli mam akurat ugotowane ziemniaki to robię ziemniaczane krokieciki , byczki lub nadziewane kluseczki . Ale tym razem naleciało mnie na paszteciki - żeby nie było nudno i zwyczajnie dodałam paprykę, kukurydzę i pikantny sos meksykański. Czy muszę zapewniać, że było pysznie? Paszteciki te stanowią
Kto ugości moich gości?