ziemniaczane - 3000 przepisów (strona:95/200)

Gołąbki z kiszoną kapustą, tartymi ziemniakami i kiełbaską 113

gołąbki przypadną do gustu amatorom dań typu pyzak (tarciuch) czy też tartych klusek ziemniaczanych. Zupełnie odmienne od tradycyjnych, a gdy pominiemy kiełbaskę to będą idealnym daniem na piątkowy obiad. Bardzo smaczne, polecam! Składniki: 1 duża główka białej kapusty, 2 łyżki octu Na farsz: 1 kg ziemniaków, 30 dag kiszonej kapusty, 20 dag kiełbasy (u mnie chuda), 2 cebule, sól

Nie tylko w kuchni
KOTLETY Z JAJEK I KASZY JAGLANEJ (WEGETARIAŃSKIE) 143

zwilżyć w wodzie), panieruj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor po 2-3 minuty . Kotlety możesz podać np. z puree ziemniaczanym i ogórkami kiszonymi lub ryżem, ziemniakami i ulubionymi surówkami. Kotlety smakują równie dobrze na zimno. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik piernikowy 198

składniki i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 45 – 50 minut. Składniki na spód piernikowy: 125 g mąki pszennej tortowej 20 g mąki ziemniaczanej 10 g proszku do pieczenia 40 g cukru trzcinowego 2 opakowania cukru waniliowego 4 jajka 180 g margaryny 140 g czekolady deserowej 100 g miodu 15 g przyprawy

Na słodko lub wytrawnie
Makowiec z kremem wg. siostry Anastazji 234

smakuje ale trudno się rozsmarowuje masę makową na plackach.  Krem budyniowy: 2 szklanki mleka, 2 łyżeczki cukru z wanilią, ½ szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 200 masła, 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy obie mąki.Wlewamy je na gotujące mleko i cały czas mieszając gotujemy chwilę do zgęstnienia

Cynamonowe szczęście
Miodownik z wkładką serową 285

wymyśliłam, bo każdy chwalił, że dobre :)  (Ah ta moja skromność!) Składniki: Na blaszkę o wymiarach ok 23x29cm Biszkopt orzechowy: 4 jajka 3 łyżki mąki krupczatki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru kryształu 100g orzechów włoskich 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Miodowniki: 500g mąki 130g cukru pudru 1 łyżeczka sody 200g margaryny (np Kasia, Palma) 3 łyżki

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto jabłkowo-kajmakowe 341

doskonały i bardzo smaczny. Na stałe zagości w moim repertuarze warstwowych ciast. Polecam! Składniki: Biszkopt: 7 jaj 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz; 250 ml chłodnej przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru Warstwa jabłkowa

Wanilia i Kardamon
Rozgrzewające placki dyniowe 182

gorącą herbatą np. z sokiem malinowym lub sokiem z pigwowców (nie z cytryną, która obniża ciepłotę ciała) lub z miodem. ----- Podobne: Placki z botwinki i fasoli Placki cukiniowo-ziemniaczane z tzatziki Placki wielowarzywne

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik miętowy 131

półtłustego, dwukrotnie zmielonego 3 jajka + żółtko 2 łyżki soku z cytryny 250 ml śmietany kremówki 36 % 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 ml likieru miętowego * 80 g listków i łodyżek świeżej mięty **  lub 2 torebki herbaty miętowej Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotowanie : Listki i łodyżki mięty rozdrobnić

Proste Potrawy
Ciasto „Makowa Panienka” z morelami i orzechami 4224

łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Krem: 650ml mleka 6-7 łyżek cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 150g zmielonych orzechów włoskich 300g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 1 puszka moreli w syropie mak do posypania sok z pół cytryny Wierzch: 600-650g schłodzonej śmietanki

Mała Cukierenka
PYSZNY SERNIK NA KRUCHYM BEZGLUTENOWYM SPODZIE- MÓJ ULUBIONY 208

super gęsty) - 165g miękkiego masła - 5-6 jajek (u mnie 6 mniejszych) - 1 szklanka cukru (dałam po 1/2 szklanki ksylitolu i cukru trzcinowego) - 1 łyżka ekstraktu waniliowego - 40g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (można dać budyń bez cukru) mój gęsty ser W misie miksera umieścić masło, dodać ksylitol i/lub cukier i utrzeć na gładki puch, następnie dodajemy po jednym całym

Smaczne Zdrowe
Rolady drobiowe z farszem pieczarkowo - pomidorowym z szybkowaru 191

smaku. Rolady smakują fantastycznie polane sosem i obficie posypane posiekaną zieloną pietruszką. Jako dodatek do dania polecam Ci gotowane ziemniaki w mundurkach , ziemniaki w kawałkach , bądź maślano - kremowe purée ziemniaczane . Nie zapomnijcie też o surówce! Składniki (Porcji: 6) 6 filetów drobiowych, opłucz i osusz 1 duża cebula, obierz  i pokrój w drobną kostkę 10 większych pieczarek, obierz

Szybko Szybkowar
PIERNICZKI GRYCZANO-JAGLANE, BEZGLUTENOWE 130

wyszły bardzo smaczne ciacha, dla bezglutenowców wręcz bajeczne. Z podanych ilości wyszły mi 4 blaszki pysznych ciastek. Składniki: - 250g mąki gryczanej - 120g mąki jaglanej - 60g skrobi z tapioki lub ziemniaczanej - 1 i 1/3 łyżeczki sody - 2 łyżeczki przyprawy pienikowej (moja jest bardzo intensywna, bez dodatku cukru i mąki) - 125 g masła (lub margaryny bezmlecznej) - 100g karobu lub innego słodkiego

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka maślane z żurawiną 116

Przepis podsłuchany i lekko zmodyfikowany.     Składniki: -1 szklanka mąki krupczatki -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej -1/2 szklanki cukru pudru -8,5 dkg masła -5 dkg margaryny -solidna garść żurawiny -wanilia Z podanych składników zagniatamy ciasto, dodajemy posiekaną żurawinę, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki

Maminek kulinarny
Łosoś pieczony w orzechowej panierce 174

blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Upieczonego łososia podajemy z ulubionymi sałatami i np. z  ziołowymi kuleczkami ziemniaczanymi :) Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Śmietanowy sos do makaronu z wędzonym łososiem i brokułami 186

Okrutnie lubię połączenie wędzonego na zimno łososia z kwaśną śmietaną. To świetny duet zarówno na blinach czy plackach ziemniaczanych, jak i w tym szybkim, gorącym, zawiesistym sosie do którego idealnie pasuje mój ulubiony makaron bucatini i słodkawe, chrupiące brokuły. Brokuł myjemy pod chłodną bieżącą wodą, dzielimy na mniejsze różyczki. Jeśli są bardzo duże, można je przekroić wzdłuż na połowy

Karo in the Kitchen