ziemniaczane - 3000 przepisów (strona:94/200)

Kapusta, bataty i pelargonie 302

doniczkach wcześniej, w domu, i dopiero po połowie maja przesadzić do skrzynek. Pamiętajcie tylko o tym, że tych nasion po wysianiu nie przykrywamy ziemią – potrzebują światła do kiełkowania. WILEC ZIEMNIACZANY Batatów jeść nie cierpię – w żadnej postaci. Batatowe frytki, chipsy, nawet pieczony batat z czosnkowym masłem – nie dla mnie. Ale liście batatów to już inna sprawa. Batat jest byliną – należy(...)nich serce kwiatowej kompozycji. Ja w wiszących na balustradzie skrzynkach połączę rabatowe pelargonie – wysokie, stojące – czerwone, białe i łososiowe, ze zwisającą drobnolistną komarzycą, soczystą kaskadową zielenią liści wilca ziemniaczanego i drobniutką, mocno pachnącą maciejką

Karo in the Kitchen
Zapiekane bataty / Sweet potato gratin 200

pour the cream mixture over the potatoes. Bake for 35-40 minutes, until the potatoes are fork tender. Let stand for ten minutes and serve. Enjoy! Przypominam też inne ziemniaczane pyszności: Młode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami / Asparagus, zucchini and potato bake Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with

karmelowy
Frytki z batata i selera 141

Pyszne, zdrowe frytki z batata i selera - alternatywa dla zwykłych ziemniaczanych jako dodatek do obiadu, lub zdrowa przekąska z dipem czosnkowym (jogurt+czosnek przeciśnięty przez praskę). Jeśli nie lubicie selera i tak spróbujcie, bo seler na ciepło smakuje "nieselorowo" i jest przepyszny :) Bataty też oczywiście :)   SKŁADNIKI (110kcal w 100g) 1 duży batat 1 średni seler sól pieprz świeży

Moje Kuchenne Rewelacje
Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem 366

łyżka ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka pasty waniliowej, laska wanilii lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 5 całych jajek rozmiaru M 75g mąki pszennej typ 500-550 75g skrobi ziemniaczanej 50g masła 82% tłuszczu opcjonalnie 1/3 łyżeczki kurkumy dla koloru 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, po 250-300g każde cukier puder do posypania

Karo in the Kitchen
Won-ton-ki z grzy-ba-mi w so-sie ze szpi-na-ku i czo-snku 269

powstał mój lunch. Wontonki z grzybami i sosem szpinakowo-czosnkowym Składniki: Ciasto 1 jajko 3/4 yżeczki soli 2 szklanki mąki 1/3 – 1/2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Delikatnie ubić jajko z 1/4 wody; wrzucić mąkę do miski, w środek dodać ubite jajko i pozostałą wodę; wyrobić na gładkie ciasto, które będzie odchodzić od ręki; zakryć ciasto

Jem więc Jestem
domowe biszkopciki 215

składniki: 50 g mąki orkiszowej (lub pszennej) 25 g mąki ziemniaczanej 2 jajka 35 g cukru 1 szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo wymieszane i przesiane mąki, delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Domowy sos słodko-kwaśny 155

pomarańcza, - 1 spora cytryna, - ananas w puszce, - 400 ml passaty pomidorowej, - 2 marchewki, - 2 cebule, - 1 czerwona papryka, - pół puszki kukurydzy, - 4 łyżki cukru trzcinowego, - czubata łyżka mąki ziemniaczanej, - szklanka wody, - sól, pieprz (do smaku), - szczypta imbiru, - szczypta chilli (opcjonalnie). Przygotowanie: 1. Do głębokiej patelni lub garnka wsypujemy cukier i wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny oraz syrop

two broke sisters
Kotlety mielone – najlepsze, najprostsze 223

być pewnym efektu i mięsa usmażonego w środku, usmażone kotlety wkładamy do naczynia żaroodpornego i na środkową półkę do piekarnika, na 10 minut. Podajemy z tym, z czym lubimy – ziemniaczanym purée, zasmażanymi buraczkami, ogórkiem kiszonym, ulubioną sałatką. Na drugi dzień można odsmażyć je, kładąc na patelnię z mieszanką wody i oleju – zostaną soczyste, a po odparowaniu wody odsmażą się

Karo in the Kitchen
Walentynkowy tort tiramisu 91

wyszedł bardzo delikatny, a przepis zobaczyłam na blogu  ilovebake , choć troszkę wprowadziłam swoje zmiany. Polecam Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 250 g serka mascarpone 500 ml kremówki 4 łyżki cukru pudru barwnik różowy Poncz: 1 szklanka gorącej wody 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżeczki cukru Dodatkowo: 3/4 opakowania

Ewusiowe Smaki
Walentynkowe serduszka bezowe 150

bezowe serduszka, słodkie i romantyczne.  ok 20 serduszek  Składniki:  3 białka 0,5 szklanki cukru pudru 0,5 łyżeczki barwnika w proszku 1 łyżka mąki ziemniaczanej  szczypta soli Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie:  Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę dodaj powoli cukier puder, barwnik i mąkę. Sztywną pianą napełnij szprycę zakończoną

Niezły Młynek
ZIEMNIACZANE SPRĘŻYNKI 157

frytek dzieciaków namawiać nie trzeba . Powtarzać też nie...Na samo hasło: frytki! już są w kuchni. A na takie sprężynki ziemniaczane to się doczekać wręcz nie mogą, pycha! Składniki: 20 ziemniaków sól,pieprz słodka papryka ew. dodatkowo ulubione zioła olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy. Za pomocą  WYKRAWACZA DO NADZIEWANYCH ZIEMNIAKÓW TESCOMA  usuwamy środki, co przy okazji

Z Majeczką w kuchni
Danie chińskie 273

Składniki:  2 podwójne piersi z kurczaka 1,5 szklanki ryżu dwie garście rodzynek kapusta pekińska tłuszcz do smażenia marynata: 2 jajka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 4 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki "Maggie" w płynie 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki chilli Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Wkładamy do miski. Dodajemy składniki marynaty

Pobite gary Barbary
3 sposoby na najlepsze frytki 14234

Aromatyczne, chrupiące i złociste ziemniaczane cuda! Przekąska, danie główne lub dodatek do niego. Ilu amatorów frytek (a jest ich niemało), tyle różnych sposobów przyrządzania i zdań na temat, które z nich są najsmaczniejsze oraz jakie dodatki pasują najlepiej. Oto trzy podstawowe zagadnienia, które decydują o tym, że jedne frytki są lepsze, a inne nie. 1. Frytkownice, rondle czy piekarnik

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Delicja 196

ulega zmianie ;) Ps. 2. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com DELICJA Składniki na biszkopt: - 2 jajka - 70 gramów drobnego cukru do wypieków - 50 gramów mąki pszennej - 20 gramów mąki ziemniaczanej Przygotowanie biszkoptu: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno. Pod koniec ubijania, łyżka po łyżce, dodajemy do nich cukier, a później - przesianą mąkę (najlepiej dodać białka do mąk

Życie zamknięte w smaku
Kartoffelsalad sałatka ziemniaczana w innej wersji 194

Sałatka ziemniaczana czyli kartoffelsalad to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni w Niemczech czy Austrii. Tradycyjnie robi się ją na bazie ziemniaków, ogórków kiszonych lub marynowanych, cebuli, majonezu, soli i pieprzu. Ale jak to z kuchnią bywa przepisy żyją swoim życiem i ile pań domu tyle jedynych, oryginalnych wersji. Dzisiaj wersja austriacka, wersja którą miałam przyjemność jeść w tym roku

Bernika - moj kulinarny pamietnik