ziemniaczane - 3000 przepisów (strona:86/200)

Makowe z wiśniami 2324

Zachwycimy nim rodzinę, znajomych. Biszkopt makowy: 6 jaj wielkość M 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g maku 2/3  szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej pianka: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 galaretka wiśniowa galaretka: 400 g wiśni mrożonych 1 galaretka wiśniowa polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła 1/2 szklanki śmietany

wesoła kuchnia
STRUCLA MAKOWA, STRUCLA Z MAKIEM, MAKOWIEC 8660

połowie) - 15-20g płatków migdałów - 10g orzechów laskowych - 1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka płynnego miodu (można pominąć i dodać więcej ksylitolu) - 1 łyżka mąki (skrobi) ziemniaczanej - 62,5g masła (u mnie z ukwaszonej śmietany) - 2 jajka - kilka kropli olejku migdałowego (choć ja ostatnio zapomniałam i również była pyszna...) - 250g (ml) wrzącej wody Mak zalać w misce

Smaczne Zdrowe
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I JABŁKA 139

Czerwona kapusta jest przeze mnie uwielbiana, dlatego bardzo często ją przygotowuję. Idealnie pasuje do ryby, placków ziemniaczanych lub drobiowego mięsa.  Składniki: mała główka czerwonej kapusty 1 kwaśne jabłko 1 cebula  sok z całej cytryny  3 łyżki oleju sól pieprz  Przygotowanie: Nastawiam garnek z osoloną wodą..  Kapustę szatkuję, następnie dodaję ją do wrzątku

Kukuleczki
Proszek do pieczenia, soda oczyszczona czy amoniak? 161

uzupełniają skład proszku do pieczenia. Wpływają przede wszystkim na trwałość samego proszku do pieczenia, a nie na wyrób cukierniczy. Najczęściej stosowanymi wypełniaczami są: skrobia kukurydziana oraz skrobia lub mąka ziemniaczana, ale rolę tę pełni czasem również skrobia pszenna. Przeciwdziałają one nadmiernemu wchłanianiu przez proszek do pieczenia wilgoci oraz zbrylaniu się tego środka. Jest to istotne, gdyż wchłonięta wilgoć może

Trzeci talerz
Wilno. Rodzinna historia smaków - recenzja książki 167

Mamy, która zawsze gotowała na oko - postanowiła Pani Ewa spisać i pokazać szerszemu gronu. Kuchnia na Wileńszczyźnie "stoi" ziemniakiem i twarogiem - dlatego znajdujemy tu moc przepisów na cepeliny, bliny , ziemniaczane babki, twarogowe pączki, a także kołduny, kibiny, sałatki, śledzie i chrusty! No i dowiadujemy się, że Litwin się nie rodzi - on wykluwa się z cepelina ;) Przepisy okraszone są zdjęciami

Moje Kuchenne Rewelacje
Spaghetti w kremowym czosnkowym sosie 114

uwielbia czosnek, ale jest mały szczegół, który powstrzymuje nas od jego bezkarnego pałaszowania . Jest na to sposób, o którym już kiedyś wspominałam przy okazji przepisu na zupę ziemniaczaną, otóż należ czosnek upiec, ot tak cały w skorupce i wtedy nie dość, że czosnek nabiera kremowej konsystencji to pozbawia się go tym samy efektu po zjedzeniu, mimo tego że zachowuje

greenscarf
Delicja makowa z wiśniami i kawą wg Aleex 373

wersji. Świetnie sprawdzi się na każdej uroczystości, będzie smakowało także podczas nadchodzących świąt. Polecam. Składniki: • 5 jajek • 1/2 szklanki cukru (100 g) • 4 łyżki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 2 łyżki maku (sypkiego, prosto z torebki) • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli Poncz: • sok z 1 cytryny • 2 łyżki przegotowanej wody • 2 łyżeczki cukru • 2 łyżki amaretto

W mojej kuchni
“Kuchnia Pałucka” – recenzja 168

dań spokojnie mogłyby trafić na współczesny hipsterski stół np. polewka z konopii, jarmuż, kasza jaglana i ser przypominający ser gliwiony. Niektóre nigdy nie znikły z naszych garnków jak placki ziemniaczane, żur na zakwasie, ogórkowa czy szczawiowa. Niektórych raczej byśmy dziś nie zjedli. Kiedy oszczędzało się każdy kęs chleba i garstkę mąki, kiedy na przednówku głód zaglądał wszystkim w oczy

Ugotowane pozamiatane
Tort biała czekolada z truskawką 331

białej czekolady 600 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone Frużelina truskawkowa 500 g truskawek (mrożone lub świeże) 2,5 łyżeczki żelatyny (ok 10 g) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 0,5 szt. cytryny Nasączenie 1 szt. cytryny 1 szt. pomarańczy 0,25 szklanki wody Sposób przygotowania Biszkopt Biszkopt przygotować wg przepisu na biszkopt (link

Wypieki i Rumieńce
Janssons frestelse - kremowa zapiekanka po szwedzku 1015

akcja, jaką założyła Mops w kuchni , natchnęła mnie do zmierzenia się ze skandynawskimi smakami we własnych kuchennych kątach :) Jako pierwszą propozycję po smakach tamtejszego rejonu przedstawiam niezwykle kremową zapiekankę ziemniaczaną, znaną w Szwecji jako Janssons frestelse. W wolnym tłumaczeniu to Pokusa Janssona i jest ona jedną z najbardziej popularnych tamtejszych potraw. Jedna z teorii głosi, iż nazwa pochodzi

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Boże Narodzenie w staropolskim stylu 149

czasie dodajemy posiekaną kapustę i gotujemy do jej zmiękczenia. Pulpety podsmażamy na patelni. Zupę serwujemy z pulpetami i odrobiną kwaśnej śmietany. Czarna kiszka z cynamonem na jarzębinie i bitce ziemniaczanej Składniki: 1,25 kg czarnej kiszki 50 ml dobrego koniaku 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku 1,5 kg siatki wieprzowej 1 łyżka stołowa musztardy francuskiej 0,5 kg jabłek

Wiem co jem
Tort z maślanym kremem orzechowym 154

wyjąć go nieco wcześniej z lodówki, aby maślany krem zdołał nieco zmięknąć. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 6 jaj rozmiar L 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu spirytusowego szczypta soli KREM ORZECHOWY: 375 g masła 82% 250 g cukru pudru 200 g zmielonych orzechów włoskich 3 czubate

Kuchenne zapiski Edyty
Isla flotante, czyli pływające wyspy bezowe w kremie waniliowym 161

się doskonale a reszta, czyli mus i krem wpasowały się do całości Składniki na bezy: 5 białek ze świeżych,   dużych jajek 230 g cukru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny     Składniki na mus czekoladowy: 110 g gorzkiej czekolady 160 ml kremówki (30%) 80 ml kremówki tortowej (36%) 50 g małych

Kuchnia u Krysi
Tort tiramisu z malinami 126

upieczeniue gwarantuje, że nie opadnie. :) Biszkopt: 7 dużych jajek ekologicznych lub z wolnego wybiegu 220 g drobnego cukru do wypieków 150 g mąki pszennej tortowej 60 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170ºC. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę stopniowo zwiększając obroty miskera. Pod sam koniec ubijania dodajemy

Cooking Monster
Sernik (z wiaderka) na kruchym spodzie z polewą czekoladową 617

mąki 100g cukru 125g masła 1 jajko 0.5 opakowania proszku do pieczenia ser: 1 kg sera (użyłam wiaderko z biedronki) 5 jajek 1 szklanka (niepełna) cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ kostki masła pół aromatu pomarańczowego polewa: pół tabliczki mlecznej czekolady 2 łyżki śmietanki 30% 2 łyżki masła 2 łyżki kakao Ciasto: Składniki połączyć, dobrze wyrobić. Owinąć folią spożywczą. Odstawić

Tagebuch po polsku

Proponowane wyszukiwania