ziemniaczane - 3000 przepisów (strona:83/200)

Sałatka z małych ziemniaczków w mundurkach 180

proponuję sałatkę z bardzo małych ziemniaczków, których skórka jest bardzo delikatna i zjadliwa. Z młodych ziemniaczków w mundurkach z odpowiednim sosem i dodatkami można stworzyć oryginalne i pyszne ziemniaczane danie. 0,5 kg młodych i małych ziemniaków 1 średni słoik oliwek 1 saszetka Kujawski ze smakiem - czosnek i bazylia 3 ząbki czosnku 1 mały ogórek wężowy 1 mała

Jadło i czytadło
Lemon curd 164

pewna, że przypadnie Wam do gustu.  Inspiracja przepisem Moje Wypieki .  Serdecznie polecam;)   Składniki: 3 cytryny  100 g cukru  2 jajka 2 żółtka łyżka mąki ziemniaczanej  łyżka oliwy  Wykonanie: Cukier, sok z cytryn, jajka, żółtka i mąkę umieścić w garnuszku i dokładnie roztrzepać. Następnie garnuszek umieścić na gazie i cały czas mieszając podgrzewać

Krakowskie smaki Ani
Tort kokosowy 331

przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: Tort o średnicy 23 cm Składniki: Na biszkopt 6 jajek Niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków lub zwykłego cukru ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki mąki pszennej Krem kokosowy: 2 puszki mleczka kokosowego (po 400g) 350g serka mascarpone 300ml śmietany kremówki 30% 200g białej czekolady (2 tabliczki) 100g wiórków kokosowych Wykończenie tortu Herbata

Kolizje Smaków
Gruszkowe babeczki 128

święconki. Ja do opakowania takich babeczek użyłam rękawa do pieczenia oraz wstążeczki. Polecam, gdyż przepis łatwy i pyszny. Składniki (8 małych babeczek): - czubata szklanka mąki; - 2 łyżki mąki ziemniaczanej; - 100 g masła; - 0,5 szklanki cukru; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - 1 opakowanie cukru wanilinowego; - mała szczypta soli; - 2 jajka; - 1 duża gruszka; - cukier do obtoczenia, cukier puder

dom-agi.pl
Babka twarogowa 176

Można się nim zajadać. Składniki: - 4 jajka; - szklanka oleju rzepakowego; - 250 twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego; - 0,5 szklanki cukru; - opakowanie cukru wanilinowego; - 200 g mąki pszennej; - 100 g mąki ziemniaczanej; - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Jajka ubić z cukrami na puszystą masę, dodać olej i zmiksować. Zmielony twaróg dodać do masy jajecznej i zmiksować. Mąki przesiać z proszkiem

dom-agi.pl
Placek po zbójnicku 149

Danie 2w1:)  Placek po zbójnicku w moim wykonaniu podobno nie smakuje tak jak typowy placek po zbójnicku:) jest więc to moja wersja placka ziemniaczanego z gulaszem.  Uważam, że jest smaczny i jeśli ktoś ma ochotę spróbować jak smakuje - to polecam:) Składniki: 5 niedużych ziemniaków 1 jajko 6-7 łyżek mąki 1 czerwona papryka 2 cebule(...)wedle upodobań, u mnie to był schab) sól pieprz słodka papryka w proszku kostka rosołowa - opcjonalnie Najpierw robimy gulasz. Gdy będzie się dusił - weźmiemy się za robienie dużego placka ziemniaczanego Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błonek i pokroić na kawałki Paprykę umyć, wydrążyć pestki, pokroić w małą kostkę 1 cebulę obrać i drobno posiekać Rozgrzać olej na patelni i wrzucić

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Karjalanpiirakat - pierogi karelskie podawane z masłem jajecznym munavoi 163

może zauroczyć swoją prostotą. Karjalanpiirakat , czyli pierogi karelskie, to tradycyjna potrawa Karelów , która zdobyła ogromną popularność w całej Finlandii. Jest to płaski pieróg, wykonany z pszenno-żytniego ciasta z ziemniaczanym, ryżowym lub jęczmiennym nadzieniem, zapiekany później w piecu i moczony w maśle oraz mleku. Charakterystyczna falbanka sprawia, że ich wygląd przypomina ciastka. Tradycyjnie podaje się je ze smarowidłem munavoi(...)być ono wyrabiane długo - przynajmniej 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto zawiń w kulkę i odstaw na 30 minut do odpoczęcia w chłodne miejsce. Farsz ziemniaczany: 700 g ziemniaków 2 łyżki masła 3 łyżki mleka sól, świeżo mielony pieprz Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Całkowicie je wystudź, a następnie dodaj do nich mleko

Food Square
Trendy, regionalizm i rewolucja. Moskole z niebanalnym masłem 255

się niepowodzeniami i szukania swoich dróg smaku. Niech nasze przepisy będą tylko szkieletem, na którym zbudujecie fajne danie Na początek coś z kuchni regionalnej. Moskole. Moskole to rodzaj placka ziemniaczanego, smażonego na blachach pieca. Nie wymagam od was pieca z blachami, wystarczy dobra i mocno rozgrzana patelnia. Jednak jeśli ktoś takowy piec posiada to zdycham z zazdrości i proponuję upiec(...)moskole właśnie na takich blachach. Do moskoli potrzebujemy ziemniaki i mąkę pszenną oraz szczyptę soli. Tak robiła moja babcia, mama i wszystkie znane mi ciotki. Żadnych jajek, mąk ziemniaczanych i innych sztuczek ze smażeniem na oleju włącznie. Dowolną ilość ugotowanych ziemniaków przeróbcie na gładką masę jak na kluski śląskie, Może być na tarce, maszynce lub prasce. Przyklepcie, podzielcie

ladykitchen
Pulpety mięsne z bazylią w sosie pomidorowo-paprykowym 181

żółtej papryki1 jajko1 cebula1 puszka pomidorów rozdrobnionych3 łyżki koncentratu pomidorowego3 łyżki bułki tartej3 łyżki mąkigarść świeżych liści bazylii2 szklanki wody1 łyżeczka pieprzu ziołowego2 łyżeczki papryki słodkiej mielonejsóloliwaSKŁADNIKI na puree ziemniaczane:10 średnich ziemniaków1 łyżka masła2 łyżki śmietany 18%szczypta gałki muszkatołowejsólPRZYGOTOWANIE pulpetów:Do miski przekładamy zmielone mięso. Dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę, bazylię, bułkę tartą, pieprz ziołowy i szczyptę(...)pomidorowy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Dodajemy dwie szklanki wody i zagotowujemy.Do gotującego się sosu pomidorowego dodajemy wcześniej usmażone pulpeciki.Pulpety dusimy w sosie przez ok. 15 min.PRZYGOTOWANIE puree ziemniaczanego:Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.Ugotowane ziemniaki odcedzamy z wody. Odstawiamy garnek z ziemniakami na płomień i odparowujemy wodę. Co jakiś czas podrzucając je w garnku, aby nie przywarły

kulinarnyJa
Knedle ze szpinakiem 136

knedle robię ze starych ziemniaków, a tych już nie mam, w ruch poszedł stary sprawdzony sposób czyli puree ziemniaczane.Składniki  (na ok 16 klusek)ciasto120 g puree ziemniaczanego Perła  - 1 opakowanie1 i  1/2 szklanki wody100 - 120 g mąkiłyżka suszonych pomidorowych płatkówfarsz250 g szpinaku4 ząbki czosnku50 g szynki suszonej1/2 cebuli80 g serka koziego (lub pół na pół(...)białym)sól, pieprz, chili do smakuPrzygotowaniePuree ziemniaczane zalać, mieszając,  gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia.Szpinak opłukać, włożyć do garnka, podgrzewać do czasu aż puści wodę i zmięknie. Odcedzić, a gdy przestygnie odcisnąć i drobniej pokroić. Szynkę pokroić w kostkę, cebulę pokroić w kostkę, czosnek zetrzeć lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki farszu wymieszać w misce, doprawić solą pieprzem

Stare Gary
Kassler z kiszoną kapustą pieczony w rękawie 189

rekawa zrobic kilka malych dziurek,dla odprowadzenia nadmiaru pary w trakcie pieczeniaPiec okolo 45 minut.Ostroznie uwolnic mieso z rekawa ( Uwaga !goraca para ).Pokroic mieso na porcje.Podawac z musztardowym puree ziemniaczanym .Swietnie smakuje rowniez z dodatkiem sosu musztardowego.Przygotowanie puree ziemniaczanego z musztarda:do ubijania ugotowanych ziemniakow dodaj kilka lyzek mleka  lub creme-fraiche oraz 1-2 lyzki musztardy.Ilosc zalezy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki Black Red White 206

kakao i wlać 1-2 łyżki wody, dobrze wymieszać. Odstawić na 30 minut.Twarożek zmiksować z jogurtem i cukrem waniliowym.Truskawki wymieszać z cukrem i łyżką wody ,podgrzewać, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z łyżką wody i podgrzewać do zagotowania.Patelnię lekko przepędzlować olejem, wlać chochelkę ciasta białego, rozprowadzić na połowie patelni, a na drugiej połowie rozlać ciasto kakaowe. Smażyć

Kulinarny karnet Christophera
Polędwiczki w sosie borowikowym 191

grzyby oraz wywar z ich gotowania, wkładamy mięso i dusimy, aż polędwiczki zmiękną (ok.10 minut). W razie potrzeby podlewamy lekko wodą. Pod koniec dodajemy śmietanę, przyprawiamy mocniej do smaku.Placki ziemniaczane:6 dużych ziemniaków duża łyżka mąkijajkopół łyżeczki soliolej do smażenia Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Jeśli wytworzyło się dużo płynu, należy go odlać, odstawić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gnocchi z masłem szałwiowym 196

bezglutenowców). Gnocchi z powodzeniem mogą służyć jako smaczny dodatek lub samodzielne danie. Doskonale komponują się z różnymi sosami np pomidorowym, pesto, serowym czy grzybowym. Ja zapraszam dziś na gnocchi ziemniaczane podane z masełkiem szałwiowym. Klasyka i prostota kuchni włoskiej. Na eksperymenty przyjdzie jeszcze czas.Składniki:1 kg ziemniaków100g mąki pszennej1 łyżka soliświeżo zmielony pieprz1 roztrzepane jajkoDodatkowo:masłoodrobina oliwylistki szałwiiPrzygotowanie

Smakowity Blog Kulinarny
Kulki ziemniaczano-twarogowe 180

chudy);Sól;PieprzSłodka papryka w proszku.Sposób wykonania:Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc tłuczkiem na gładką masę lub przecisnąć przez praskę.Twaróg dodać do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Ja robię to za pomocą tłuczka do ziemniaków.Doprawić solą i pieprzem.Do miseczki wsypać słodką paprykę w proszku.Formułować kulki i obtaczać w papryce. Układać

Gospodyni Miejska