pucharki 20 dkg truskawek garść żurawiny kisiel truskawkowy 0,5 l mleka 4 łyżki żurawiny 2 laski wanilii lub łyżeczkę cukru waniliowego ( nie wanilinowy:P) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki ksylitolu Wykonanie: Truskawki miksujemy blenderem(...)kroimy żurawinę drobno. Dotujemy kisiel zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodajemy owoce. Wlewamy do szklanki mleko a resztę zagotowujemy. Do mleka w szklance dodajemy mąkę ziemniaczana i trochę ksylitolu. Wszystko razem mieszamy i wlewamy na gorące mleko. Gdy masa zacznie gęstnieć oddajemy wanilię i odstawiamy do ostygnięcia. Do pucharka wlewam na przemian sos truskawkowy
ciastkarnia na kruchym spodziekażdemu przypomni smak dzieciństwa! Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 500 g białego sera 300-400 g ugotowanych ziemniaków 150-200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 jajka Masło i cukier Ugotowane ziemniaki(...)wraz z białym serem mielimy przez maszynkę do mięsa. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie wykładamy ser z ziemniakami na blat i dodajemy mąkę ziemniaczaną, żółtka, białka i ¾ mąki pszennej. Całość wyrabiamy na jednolitą zwartą masę ( najlepiej nieco lepką). Następnie obsypujemy blat pozostałą mąką i formujemy wałeczki. Tniemy je tępym końcem noża na kawałki
Kolizje Smakównogi od kurczaka 2 pomarańcze 3 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz, tymianek Opcjonalnie: 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Nogi od kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i dzielimy na części. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok i mieszamy z miodem, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Dodajemy do tego(...)czasie dokładamy do brytfanki drugą pomarańcze pokrojoną w grube plastry i pieczemy jeszcze około 30 minut. Mięso wykładamy na paterę i podajemy na ciepło. Powstały sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną i przelewamy w sosjerkę podając jako dodatek. Potrawa zainspirowana jednym z przepisów z listopadowego numeru "Smaków życia
Kolizje Smakówogniu przez 4 godziny. Czasem cotechino zastępowane jest innym wieprzowym specjałem, zampone, czyli faszerowaną świńską nogą. Soczewicowy gulasz i cotechino podaje się z ugotowaną polentą (kaszką kukurydzianą) lub puree ziemniaczanym. Abstrahując od symboliki tego dania, soczewica z kiełbasą to pożywne jedzenie, które pomoże odzyskać siły po zabawach sylwestrowej nocy. Soczewica na Nowy Rok – Lenticchie Stufate di Capodanno(...)minut, aż soczewica stanie się miękka, a bulion zostanie wchłonięty. Dodaj więcej płynu, jeżeli będzie to potrzebne. Podawaj na gorąco, z gotowaną kiełbaską i polentą lub puree ziemniaczanym
Chilli Czosnek i Oliwaliście laurowe 6-7 małych pieczarek sól świeżo mielony pieprz Pulpeciki: szponder, marchewka i grzybek – z rosołu 1 małe jajko 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi) sól świeżo mielony pieprz Mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Zostawiamy na godzinę. Po tym czasie wodę wylewamy (nie do zlewu – świetnie odżywia kwiaty, dlatego(...)rosołu. Dodajemy do niego jajko oraz bułkę tartą. Wyrabiamy i solimy oraz pieprzymy do smaku. Toczymy w rękach małe pulpeciki i układamy je na talerzu podsypanym mąką (skrobią) ziemniaczaną. Czysty rosół zagotowujemy. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki i dorzucamy do rosołu. Dodajemy do niego także drugą marchewkę pokrojoną na plasterki. Gdy rosół będzie się już lekko gotował, znajdujemy miejsce
Poezja smakuspożytkowałam słoiczek z tą piękną, różową masą. MALINOWY CURD. /przepis pochodzi z bloga Everyday Flavours;/ 500 g malin 80 g cukru sok z 2 cytryn 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 żółtko 50 g masła Maliny płuczę. Wrzucam je do rondla, zasypuję cukrem i podgrzewam. Gotuję tak długo, aż owoce całkowicie się rozpadną. Wtedy wyłączam(...)stawiam na palniku, podgrzewam, ale nie gotuję, wyłączam gaz. Wlewam masę jajeczną i ciągle mieszając, dokładnie ją rozprowadzam. Następnie znów włączam gaz, bez ustanku mieszając, dodaję po łyżeczce mąki ziemniaczanej. Kiedy krem zgęstnieje, łączę z masłem. Odstawiam do wystudzenia. Jeśli powstały grudki z mąki, przetrzeć krem przez sito. Wytrzymałość: do dwóch tygodni w lodówce. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkifeng shui. Polecam .Zaczynamy: Składniki:3-4 piersi z kurczaka2 papryki zielona i czerwona3 marchewki op grzybów chińskich lub pieczarek 1 puszka bambusa 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 ml rosołu z kurczaka- bulion sałata pak choi sól, pieprz, papryka olej sezamowy Wykonanie:Piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę, doprawić przyprawami I odstawić na 10-15 min.Pokroi(...)paprykę i marchewkę.Odcedzić grzyby chińskie lub pokroić pieczarki , odcedzić bambus. Rozbic 2 jajka dodać mąkę ziemniaczaną- wymieszać.Do jajka dodać kurczaka, wymieszać w jajku i mące. Kurczaka dajemy na rozgrzanego woka z 1 łyżką oleju sezamowego. Smażyć kurczaka 5 min. Przeniesc do miski. Dajemy 2 łyżki oleju sezamowego i dajemy marchew i grzyby
Smaki Edytyjagodami.. Beza Pavlova z bitą śmietaną i owocami: Składniki na wielkość 22 cm: 6 białek z jajek 300 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka octu winnego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli Do dekoracji: 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukier puder mrożone jagody 1 owoc kiwi kilka czerwonych winogron Tortownicę o przekroju 22 cm obrysowujemy na papierze(...)suchej misy robota, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas miksując. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę octu winnego i 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, cały czas ubijamy aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Masę przekładamy na papier, najlepiej silikonową łyżką i formujemy koło, wydrążamy środek podnosząc brzegi do góry. Do środka gotowej bezy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętruskawkami: Składniki na 4 bezy + kilka małych bezów: 4 białka z jajek 200 g cukru (100 g trzcinowego i 100 g pudru) sok z połowy limonki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Do dekoracji: 330 ml śmietany 30% 4 łyżki konfitury truskawkowo- rabarbarowej truskawki listki mięty Przygotowanie: Na papierze do pieczenia obrysowujemy 4 krążki o średnicy 10 cm. Białka(...)robota, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce wymieszanego cukru cały czas miksując. Następnie dodajemy sok z limonki (zamiast octu winnego) i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, cały czas ubijamy aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier, najpierw tworząc podstawę, potem brzegi. Do środka gotowej bezy będziemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięarbuzowa z kandyzowanym cukrem, składniki na 8 słoiczków 200 ml: Składniki: 1 kg arbuza 2 kg truskawki 1 szklanka kandyzowanego cukru 3 łyżki domowego cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Z arbuza odcinamy skórę, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy, ja zrobiłam to w FP 270 Kenwood, następnie przecieramy przez sito(...)grubym dnie, zasypujemy 3 łyżkami domowego cukru waniliowego, wsypujemy szklankę kandyzowanego cukru, dokładnie mieszamy. Zawartość gotujemy na średnim ogniu. Gotujemy do momentu aż truskawki częściowo się rozgotują. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, wlewamy do garnka. Gotujemy 5 minut aż zgęstnieje. Frużelina powinna mieć konsystencję wyglądem przypominającą kisiel. Gorącą frużelinę przekładamy do wcześniej wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsprzęty, których nie będę używać, a w tym przypadku jestem pewna, że ten sprzęt będzie cały czas w ruchu. Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, 1/2- 3/4 szklanki wody gazowanej, szczypta soli, świeże jagody ser kozi, cukier puder Przygotowanie: W wysokim pojemniku roztrzepujemy jajko ze szczyptą soli, dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, wlewamy gazowaną wodę i za pomocą trzepaczki dokładnie łączymy składniki. Rozgrzewamy naleśnikarkę i smażymy naleśniki- 4 sztuki. Smarujemy serem przestudzone naleśniki. Na nich układamy jagody, które delikatnie posypujemy cukrem pudrem, zwijamy ciasno, możemy przekroić na pół, lub zwinąć w inny sposób. Smacznego. The post Naleśniki z jagodami i serem kozim oraz test naleśnikarki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmaliny Jako, że do ciasta dodałam same żółtka, do masy sernikowej wykorzystam białka. Białka ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, serkami Almette oraz łyżką mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do masy serowej świeże maliny, mieszamy łyżką i wkładamy do środka tartaletek. Składniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyrastania, przepis jest kilkakrotnie sprawdzony i polecam go z czystym sumieniem. Składniki na 2 duże bułki paryskie: -500 g mąki pszennej + ok 50 g do podsypywania- 2 łyżki mąki ziemniaczanej -50 g świeżych drożdży -250 ml ciepłego mleka -100 ml wody -2 łyżki masła -2 płaskie łyżeczki soli -2 płaskie łyżeczki cukru – olej do posmarowania miski Lekko podgrzewamy(...)masła, wsypujemy cukier, sól i ucieramy do rozpuszczenia, wlewamy wodę i mieszamy. Zaczyn wlewamy do misy robota. Cały czas mieszając stopniowo dosypujemy do misy z zaczynem mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Miskę natłuszczamy olejem i przekładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Silikonową matę lub blat obsypujemy mąką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniej robić pyszne kremowe zupy. Może zastąpić marchewkę w cieście. Niektórzy jednak wolą z dyni zrobić lampiony do straszenia, zamiast wykorzystać w jesiennym menu My bardzo lubimy placki ziemniaczane z gulaszem, albo placki z cukinii. Takie mocno przyrumienione. Teraz będziemy lubić również placki z dyni. Aby masa na placki nie była zbyt wodnista, startą dynię trzeba lekko odcisnąć. Miąższ(...)praskę, zamiast przypraw wykorzystujemy 1 czubatą łyżkę Pomysł na… Soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny Winiary. Dodajemy 1 jajko, 5 łyżek mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy i smażymy na złoto w obręczach, aby placki były równe, po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. W między czasie przygotowujemy marynatę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękrem wzorowany jest na recepturze Julii Child. Tarta z owocami i kremem budyniowym (crème patissière) Składniki: Krem: 6 żółtek 1/2 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 szklanki gorącego mleka 2 łyżki masła (opcjonalnie) szczypta soli 1 laska wanilii Ciasto kruche(na formę okrągłą o średnicy 22-23 cm): 300 g mąki krupczatki(...)się lekko zezłocić. Po tym czasie wyciągamy i studzimy. Przygotowujemy krem. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią, aż masa zgęstnieje i zbieleje. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Mleko zagotowujemy, odstawiamy z ognia i powoli wlewamy do niego masę z żółtek, cały czas ubijając. Kiedy składniki się połączą masę jeszcze raz podgrzewamy. Należy nie zapominać
Mania Gotowania