ziemniaczane - 3000 przepisów (strona:72/200)

Sos malinowy na ciepło 301

zależności od preferencji oraz przeznaczenia można dostosować jego słodkość.   Składniki: 0,5 kg świeżych malin 2-6 łyżeczek brązowego cukru kilka listków świeżej mięty woda 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie (10 min): Przygotowanie sosu jest niesamowicie proste u szybkie. Maliny myjemy i wrzucamy do garnka podlewając odrobiną wody. Miętę, wystarczy kilka listków, aby nie zdominowała smaku sosu a jedynie(...)malin. Dodajemy cukier, ilość w zależności od gustu. Należy próbować w trakcie gotowania, aby ewentualnie dodać więcej. Całość gotujemy momentu, gdy maliny się rozgotują i rozpadną na ziarenka. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z 2 łyżkami wody i dodajemy do zagotowanego sosu. Doprowadzamy po raz ostatni do zagotowania. Pyszny sos gotowy! Smacznego! :) Zobacz także: Sos jagodowy na ciepło

PastelFood
Torcik jabłkowy 176

szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki gęstej śmietany 18 % masa 1 kg wydrążonych obranych jabłek 3/4 kostki masła 1 szklanka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 3 części, każdą część pieczemy w blaszce wyłożonej pergaminem  i rozgrzanym piekarniku na 180 C przez(...)nabrały chrupkości. Masa: Jabłka kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na dużej patelni z masłem i cukrem aż część jabłek się rozpadnie. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy, masę dzielimy na dwie części i gorącą wykładamy na placek, przykrywając plackiem, masą i plackiem. Jak ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Niezły Młynek
Placek ze śliwkami i polewą cynamonową 330

placków z owocami.Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm. Placek ze śliwkami i polewą cynamonowąSkładniki:ciasto kruche130g mąki pszennej65g masła40g cukru pudru1 żółtko1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka mąki ziemniaczanej do oprószenia ciasta250g śliwek polewa cynamonowa125ml śmietanki 12% (w kartoniku)1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka mąki pszennej Wykonanie:- mąkę przesiać(...)schłodzić w lodówce przez 30 minut- śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek, podzielić na połówki- formę wyłożyć papierem do pieczenia- ciastem wylepić dno formy, nakłuć widelcem, posypać cienką warstwą mąki ziemniaczanej- na cieście ułożyć koło siebie śliwki skórką do dołu- ciasto wstawić do piekarnika, podpiec przez około 25 minut w 180 stopniach- składniki na polewę wyjąć wcześniej z lodówki

Smakołyki Bereniki
Kruchy spód, lekka pianka i borówki 234

łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki na piankę bezową: 8 białek szczypta soli 500 g borówek amerykańskich 1,5 szklanki cukru sok z połowy cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Z zimnej margaryny, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około(...)białka ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż cukier się lekko rozpuści. Następnie dodajemy sok z cytryny  i mąkę ziemniaczaną, miksujemy.  Na koniec dodajemy borówki, delikatnie mieszamy i wykładamy na ciasto. Na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z  zamrażalnika.Pieczemy

Kulinarne przygody Gatity
Chlebki z rozmarynem 156

rozmarynem   Składniki:250 g mąki chlebowej150 ml letniej wody15 g świeżych drożdży3 łyżki oleju1/2 łyżeczki cukruszczypta soli2 szczypty słodkiej paprykiDodatkowo:gruba sól morska, rozmarynolej do posmarowania chlebkówmąka ziemniaczana do wałkowania Wykonanie:Z cukru, drożdży, 3 łyżek maki i połowy ciepłej wody przygotowujemy zaczyn.  Miseczkę z zaczynem przykrywamy i odstawiamy do wyrastania.Pozostałą część mąki wsypujemy do miski(...)lekko odgazować i ponownie wstawić do lodówki, do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i dzielimy na 4 części. Każdą część lekko podsypujemy mąką ziemniaczaną i rozwałkowujemy na cieniutkie placki.Układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem, delikatnie smarujemy olejem, posypujemy solą i rozmarynem.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy

Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasto z bezą i śliwkami 455

szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki na piankę bezową: 8 białek szczypta soli 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 500 g dojrzałych śliwek 3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 2 łyżki tartej bułki Wykonanie: Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli(...)misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukier i dalej ubijamy, aż cukier się lekko rozpuści. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy i wykładamy na ciasto. Na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z  zamrażalnika.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Kulinarne przygody Gatity
Tort czekoladowo - chałwowy z Whisky 642

trafiłam  dziesiątkę, smaki wyraziste a zarazem delikatne Składniki: ciasto 14 żółtek 8 białek 160 g cukry 160 g mąki uniwersalnej 40 g maki ziemniaczanej 4 łyżki kakaa 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli poncz 80 ml wody cukier wanilinowy 12 łyżeczek cukru 300 ml Whisky  masa 200 ml śmietany(...)dół. W misce ubijamy 4 białka z solą i stopniowo dodajemy 7 żółtek z 80 g cukru cały czas ubijając powoli dosypujemy 80 g mąki uniwersalnej, 40 g mąki ziemniaczanej i 2 łyżki kakaa. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy 10 minut, następnie przełączamy piekarnik góra - dół

Niezły Młynek
Ciasto Delicje 156

krem budyniowy, orzechy, czekoladę, rodzynki, galaretkę i za domową ciemną polewę. Bardzo Wam polecam.    Składniki na biszkopt:   6 jaj 180 g cukru 170 g mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia                 Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się. Dodajemy żółtka i ubijamy krótką chwilę(...)jednego z blatów, za pomocą foremki lub np. kieliszka wycinamy kółeczka, w lekkich odległościach od siebie.   Krem:   500 ml mleka 160 g cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej 1 kostka masła   250 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Na wrzące mleko wlewamy wymieszane z pozostałym mlekiem mąki. Mieszamy na małej

Made By Mom And Son
Szarlotka, która podniesie Cię na duchu 257

tygodni macierzyństwa, które - nie oszukujmy się - dają w kość.   Potrzebujesz:    1 kg jabłek 2 i pół szklanki mąki pół szklanki cukru masło 5 zółtek odrobina mąki ziemniaczanej, Co robić? 1. Obrać jabłka i pokroić na plasterki - wrzucić do gara i prażyć na wolnym ogniu aż się rozpadną (można minimalnie podlać wodą). Ostudzić. 2. Nagrzać piekarnik(...)żółtka, miękkie masło i wyrobić ciasto. 4. Wyrobione ciasto podzielić na pół. Pierwszą część wyłożyć na dnia foremki (posmarowanej masłem i posypanej np. bułką tartą), oprószyć i "pogłaskać" mąką ziemniaczaną (tak, tak, dokładnie chodzi mi o głaskanie ciasta). Na to wyłożyć jabłka. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce z grubymi oczkami bezpośrednio na jabłka - będzie pysznie chrupać ;-) 5. Piec

Matka Żywicielka
Knedle ze świeżą śliwką 171

Składniki na ciasto : 30 - 40 dag ugotowanych, zmielonych ziemniaków 10 dag białego sera - zmielonego jajko 15 dag mąki pszennej , może być jeszcze1 łyżka mąki ziemniaczanej sól , śliwki Przygotowanie : Wszystkie składniki(...)ziemniaki razem doskonale połączyć , wsypać mąkę , dodać jajko i sól  Wyrobić jak na kluski leniwe Śliwki do knedli umyć i wyjąć z każdej pestkę Masę ziemniaczaną uformować w wałek i odkrawać po kawałku ciasta , tyle by po rozpłaszczeniu go ręką oprószoną mąką można było umieścić połowę śliwki ( ja maczałam ją ciut w cukrze ) Zlepiać brzegi ciasta

Proste Potrawy
Domowe " Ptysie" 180

otwierać piekarnika.  Krem:1/2 litra mleka1/2 szklanki cukru2 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 kostka masłaOdlać ok. 2/3 szklanki mleka i rozprowadzić w nim mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem. do gotującego wlać mleko z mąką. Gotować, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Utrzeć masło, dodawać połyżce wystudzony budyń. Gotowym kremem nadziewać ptysie. Posypać

Praktyczna pl
Harataniec 265

jasną, a do dwóch dodać kakao.Masa serowa:1/2 kg sera12,5 dag margaryny4 żółtka1 szklanka cukru pudru1 łyżka mąki ziemniaczanejMargarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser i mąkę ziemniaczaną. Utrzeć.Piana:4 białka2 łyżki cukru1/2 opakowania kisieluZ białek ubić pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Dodać kisiel, wymieszać.W oryginalnym przepisie są 4 białka. Ja dodaję jeszcze

Praktyczna pl
Rodzaje mąk bezglutenowych 176

past sojowych. 3. Mąka ZiemniaczanaMąkę ziemniaczaną wytwarza się z ziemniaków o dużej zawartości skrobi. Charakteryzuje się białym kolorem, zwięzłą strukturą i bezwonnym zapachem. Nie jest sypka.Mąkę ziemniaczaną wykorzystuje się do zagęszczania zup, sosów, kisieli, budyniów, wypieku ciast, ciasteczek. Coraz częściej dodawana jest do pieczywa bezglutenowego. Jest jednym z podstawowych składników pyz i klusek ziemniaczanych.4.Maka KukurydzianaMąka kukurydziana

NaKońcuJęzyka
Ciasto ucierane z truskawkami 397

Przepis pochodzi z książki "Radość gotowania". Składniki (w temperaturze pokojowej): 200 g masła 200 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 jajka 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia  500 g truskawek dodatkowo: cukier puder  Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestygnięcia. Piekarnik nastawić(...)stopni C. Formęo wymiarach 22x28 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.  Do miksera wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać jajka i całość utrzeć. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia i ciągle mieszając wlewać powoli masło. Dokładnie całość wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy, ułożyć na wierzchu gęsto truskawki i piec około 40 minut

wyzwania kuchenne
Pomarańczowa babka piaskowa ( super prosta ) 204

czasie, oddzielić żółtka od białek.Białka lekko podbić, dodać powoli cukier - ubić na sztywną pianę.Do ubitych białek dodać żółtka - miksować do uzyskania, jasnej, puszystej masy.Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia - wymieszać. Przesiać.Do ubitej masy jajecznej dodać mąki z proszkiem do pieczenia oraz skórkę pomarańczową.Na koniec lekko ciepłą rozpuszczoną margarynę - dokładnie wymieszać ciasto.Form

kolorowotorcikowo