krem: 0,5 l mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 mały cukier wanilinowy 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła Wykonanie: Z mleka, mąki ziemniaczanej i pszennej oraz cukrów ugotować budyń - mieszając cały czas intensywnie, aby nie było grudek. Ostudzić go. Utrzeć masło mikserem a nastepnie dodawać po łyżce oziębionego budyniu, cały czas
Walijskie Pichceniepyszne. Mimo, że nie wyrastają mocno, są puszyste w środku i smakiem przypominają tradycyjne bułki wielozbożowe. Przepis na 3 duże bułki: 6 łyżek otrębów niemielonych 2 łyżki skrobi ziemniaczanej szczypta soli 2 jajka(...)Wykonanie:Odmierzamy otręby, wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli. Białko oddzielamy od żółtka, żółtko przekładamy do miseczki z otrębami, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy skrobię ziemniaczaną. Następnie do ubitych białek przekładamy otręby z żółtkami i miksujemy b.krótko, dosłownie chwile, aby składniki połączyły się. Patelnię teflonową rozgrzewamy mocno, łyżką nakładamy placuszki z naszej masy, przykręcamy
Walijskie Pichcenietwarogu mielonego 100g masła 50g świeżych drożdży 1 szklanka cukru szczypta soli 1 łyżeczka startej skórki cytryny Na nadzienie: 600g jagód 2-3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Do rozkruszonych drożdży dodajemy szklankę podgrzanego, letniego mleka, 2 łyżki mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Podgrzewamy pozostałe mleko, dodajemy do niego serek(...)ciasto podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy jagodowe nadzienie: W rondelku podgrzewamy jagody z cukrem, aż cukier się rozpuści, a jagody lekko rozgotują. W miseczce łączymy mąkę ziemniaczaną z zimną wodą i wlewamy do gotujących się jagód. Mieszamy energicznie i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy nasze ciasto podwoi swoją objętość wylewamy je na stół (stolnicę) obsypany mąką i zagniatamy
Walijskie Pichceniesię "Migdałowiec", a nie "Rafaello"? ;-) Składniki: 0,5 l mleka 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka u mnie(...)krakersów (na 3 warstwy) 100 g zmielonych migdałów 100 g płatków migdałowych Sposób wykonania: Żółtka ucieramy mikserem z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka. Całość miksujemy, aż do połączenia się składników. Pozostałą część mleka zagotowujemy z resztą cukru. Kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy powoli naszą masę jajeczną mieszając
Walijskie PichcenieZapraszam do spróbowania. Do świętowania z gęsią użyłem: 2 nóg gęsi - razem około 1 kg, 250 gram szalotek, 1/2 litra cydru, 3 buraków, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, garści świeżego tymianku, 3 łyżek suszonego majeranku, 2 ząbków czosnku, 1 cytryny, 5 ziarenek ziela angielskiego, 4 liści laurowych, 4 łyżek octu jabłkowego, 50 ml czystej wódki(...)Całość dokładnie wymieszałem. Po nastawieniu królika przeszedłem do przygotowania klusek śląskich. Ugotowałem kilogram obranych ziemniaków i jeszcze ciepłe przecisnąłem je przez prasę. Dodałem 2 jajka i 150 gram mąki ziemniaczanej i wyrobiłem z nich gładkie ciasto. Ciasto podzieliłem na 4 części, z których uformowałem rękoma podłużne wałki o średnicy około 3 cm. Wałki te pokroiłem na około dwucentymetrowe części
Wyprawy kulinarnecukru pudru pół szklanki mąki pszennej (w tym czubata łyżka mąki ziemniaczanej) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Lemon curd: 4 cytryny 4 jajka szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju + 250 g mascarpone Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której porcjami dodajemy cukier puder. Gdy masa będzie gładka
sama złodyczmniejsze części. Umieszczamy w garnku i zasypujemy cukrem, odstawiamy na chwilkę, aby puściły sok. Dodajemy wanilię i zagotowujemy. Gotujemy do momentu, aż truskawki będą miękkie, ale nie rozgotowane. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w wodzie i wlewamy do truskawek. Gotujemy na wolnym ogniu, do uzyskania konsystencji lekkiego kisielu. Żelatynę zalewamy odrobiną wody i czekamy aż spęcznieje. Wyłączamy kuchenkę i dodajemy żelatynę
Malinowe Pocałunkiużyć również i w tym przypadku. Składniki: 2 kg ziemniaków młodych 2 cebule 1 szklanka mleka 1 jajko kawałek kiełbasy jałowcowej GTS 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej olej rzepakowy sól, pieprz czarny jelita cienkie (najlepszą opcją są jelita grube, zgodnie z tradycją) Wykonanie:Zazwyczaj jelita kupujemy solone w paczkach. W takim układzie musimy(...)nasze ziemniaki ( dzięki temu zabiegowi farsz nie będzie siny). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wbijamy jajko, mąki i dokładnie wszystko mieszamy.Przygotowane wcześniej jelita wiążemy na wykałaczce i napełniamy ziemniaczanym farszem (na płasko) Musimy pamiętać, aby nie napychać ich zbyt mocno, ponieważ podczas pieczenia nam pęknie. Zakończamy tak samo na wykałaczce. Układamy na dużej blaszce polanej olejem
Malinowe Pocałunkiprzysmak, za który płaci się niemałe pieniądze. Składniki: 2,5 kg młodych ziemniaków 2 cebule 300 g kiełbasy (kiełbasa myśliwska GTS) olej rzepakowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka 1 szkl mleka sól, pieprz do smaku Wykonanie:Ziemniaki ścieramy na tarce (na papkę) łącznie z cebulą. Kiełbasę kroimy w dość duża kostkę(...)prostu za rzadka), dodajemy jajka i dokładnie wszystko mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temp 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy kilka łyżek oleju i wlewamy naszą ziemniaczaną masę, którą po wierzchu również dość obficie skrapiamy olejem. Pieczemy ok godz. Pod koniec można podnieść temp i włączyć górną grzałkę, aby ładniej zapiec górę. Musi być piękna, brązowa
Malinowe Pocałunkiwaniliowy 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki margaryna Beza: białka z 4 jaj 1 szklanka cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Wpierw do osobnych misek rozdzielamy białka od żółtek. Białka wstawiamy do lodówki, do żółtek zaś dodajemy wszystkie składniki potrzebne do zagniecenia ciasta. Margaryna może być schłodzona, jednak ciasto lepiej(...)śliwki wg. uznania :) Ja lubię, gdy owoców jest dużo, dlatego śliwki układam bardzo gęsto obok siebie. Schłodzone białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i mąkę ziemniaczaną, wykładamy ją na śliwki i równomiernie rozprowadzamy. Ostatnim krokiem w przygotowaniu naszego wypieku jest stercie pozostałej zmrożonej części ciasta na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na pianę. Ciasto pieczemy
Taste Of My Daycukru (można dodać więcej nie lubię zbyt słodkich serników) Tabliczka gorzkiej czekolady roztopiona , ostygnięta 3 łyż. kakao 3 łyż. mąki ziemniaczanej lub pszennej (użyłam ziemniaczaną ) Ekstrakt z wanilii lub sok z połówki limonki Mus : 250 g białej czekolady 500 ml śmietany 36 % Przygotowanie: Ciasteczka rozdrabniamy na piasek, dodajemy roztopioną margarynę . Wszystko razem mieszamy
Wypieki Ulizmodyfikowałam nieco tę propozycję.Składniki:- 3 łyżki ketchupu- 3 łyżki sosu sojowego- 3 łyżki cukru- 3 łyżki octu- 3 łyżeczki mielonego imbiru- 2 małe ząbki czosnku- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka olejuJak już wspominałam, wykonanie jest bardzo(...)szybkie i banalnie proste - najpierw na olej wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z imbirem. Gdy całość leciutko się podsmaży, do garnka dodajemy wszystkie pozostałe składniki za wyjątkiem mąki ziemniaczanej, mieszamy, czekamy, aż wszystko ładnie się połączy, następnie dodajemy mąkę, która fajnie nam nasz sosik zagęści. Jeśli chcemy, by był rzadszy, można nieco podlać go wodą. Gotowe :) Sos jest
Kulinarne zapędy KokosaSkładniki: jabłka 3 sztuki, woda 3/4 litra, cukier 2 łyżki, sok malinowy - ile potrzeba, jogurt naturalny - ile potrzeba, mąka ziemniaczana 2 łyżki słodko-winne jabłka(...)obrać ze skórki i zetrzeć na tarce grubsze oczkado garnuszka wlać 1/2 litra wody i dodać jabłka starte, cukier po zagotowaniu gotować ze 3 minutyw pozostałej wodzie rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do gotujących się jabłek, mieszając zagęścić kisielprzelać do miseczki, talerza i zostawić do wystudzeniapodać kisiel polany sokiem malinowym i z jogurtem do smaku...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: biodrówka 70 dag, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, woda 2 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, makaron po seczuańsku Royal Brand(...)gram, przyprawa do zup - do smaku biodrówkę pokroić w kostkę i na gorącym oleju zrumienić, dodać pokrojoną cebulę, pieprz, kucharka, wlać wodę i dusić do miękkości mięsa mąkę ziemniaczaną wymieszać w odrobinie wody i wlać do sosu mieszając - do smaku doprawić przyprawą w płynie z mieszanki makaronu po seczuańsku odłożyłam duże muszle i resztę wykorzystałam do obiadu - muszle też
W Mojej Kuchni Lubięszara reneta 4 duże, cynamon mielony 2 łyżeczki, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki, cukier puder - ile potrzeba jabłka obrać ze skórki, pokroić na cienkie kawałeczki, posypać cynamonem, mąką ziemniaczaną i wymieszać jajka"L", miękka palma, cukier, twaróg pótłusty nie mielony w robocie ucierać z 5 minut wsypać makę z proszkiem i wymieszać z 1 minutę tortownica 24cm - wysmarować
W Mojej Kuchni Lubię