papryczki. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem suszu warzywnego przez 20 minut.Odsączamy i studzimy. Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy, jak na placki ziemniaczane. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy kasze gryczaną i dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C.Wstawiamy(...)minut blaszkę, następnie wyciągamy ją i układamy na niejpapier do pieczenia posmarowany olejem. Na papier nakładamy porcje masy ziemniaczanej, formując dość duże placki. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut. Na talerzu układamy dekorację. Układamy upieczone bliny, polewamy sosem czosnkowym i delektujemy sięniesamowitym smakiem.Smacznego
Maminek kulinarnyPropozycja na smaczny obiad bez mięsa. Składniki:-kalafior-por-marchewka-susz warzywny-3-4 jajka-czerstwa bułka-łyżka majonezu-2 łyżki mąki ziemniaczanej-sól, pieprz, czosnek granulowany-olej do smażenia Do garnka z wodą dodajemy susz warzywny i sól, ewentualnie natkę pietruszki. Kalafiora dzielimy na części i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą(...)marchew, odsączamy i studzimy. Marchew i kalafiora kroimy na drobno. Namoczoną i odciśniętą bułkę mieszamy z jajkami.Dodajemy pokrojone warzywa, mieszamy, dodajemy majonez i mąkę ziemniaczaną,doprawiamy do smaku i mieszamy. Placuszki układamy łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu strondo zrumienienia. Świetnie smakują z kaszą gryczaną i sosem
Maminek kulinarnyjajka120g cukru60g mielonych migdałów60g mąki ziemniaczanej30g wiórków kokosowychPotrzebujemy także:budyń waniliowy galaretka truskawkowatruskawki Zaczynamy od przygotowania ciasta. Jajka ubijamy z cukrem na sztywną masę. Dodajemy mielone migdały, mąkę ziemniaczaną, wiórki kokosowe i szybko mieszamy.Przygotowujemy formę do ciasta. Ja używam silikonowej formy do tarty, nie muszę więc wykładać jej pergaminem ani smarować tłuszczem. Ciasto pieczemy około 20 minut w temp
Smakowity Blog Kulinarnyprostej potrawie kryje się tak wiele wspomnień z dzieciństwa.... Charakterystyczna goryczka węgierek zamknięta w miękkich, ziemniaczanych kluseczkach. Śliwki obsypuję cynamonem i cukrem, dodaję trochę masła i otulam ciastem. Podaję z bułką tartą uprażoną na maśle oraz odrobiną cukru i cynamonu. Składniki:500 g śliwek węgierekcynamon mielony700 g ugotowanych ziemniakówjajko250 g mąki (w wersji bezglutenowej mąki ziemniaczanej)szczypta
Smakowity Blog Kulinarnyjeszcze raz posmarować wodą.Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Piec w 220 st. C. przez 15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Wczoraj pierwszy raz w życiu zrobiłam placki ziemniaczane. Wyszły(...)super pyszne, zjedliśmy zastraszającą ilość - ja przypomniałam sobie jeden z ukochany smaków dzieciństwa, C. spróbował ich po raz pierwszy i od razu przepadł. Bo jak tu nie pokochać placków ziemniaczanych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczerwonych papryczek chili (około 13 sztuk);8 ząbków czosnku;6 cm kawałek świeżego imbiru;3 płaskie łyżeczki soli;200 ml octu spirytusowego;2 limonki;6 łyżek mąki ziemniaczanej + 100 - 120 ml zimnej wody.Sposób przygotowania:Garnek, w którym będzie gotowany sos lekko zwilżyć wodą. Wsypać do niego cukier, zalać wodą i gotować na niewielkim ogniu.Paparyczki umyć, oczyścić z ziaren(...)papryczki, imbir i czosnek. Pogotować przez 5 - 10 minut, aż papryczki lekko zmiękną i opadną na dno.Następnie dodać ocet i sok z limonki. Zagotować.W miseczce rozrobić mąkę ziemniaczaną z 100 - 120 ml zimnej wody. Dodać do sosu i stale mieszając gotować, aż sos uzyska odpowiednią gęstość.Zestwić z ognia i odstawić do wystygnięcia.Lekko ciepły sos rozlewać
Gospodyni Miejskawiórkami kokosowymi.Pyszne ciasto nie wymagające pieczenia.Zapraszam!Składniki:Krem kokosowy:2 żółtka;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);3/4 szklanki białego cukru;2 płaskie łyżki mąki pszennej;2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej;500 ml mleka;250 g miekkiego masła;150 g wiórków kokosowych.Dodatkowo:2 paczki karkersów (po 180 g);50 g wiórków kokosowych.Sposób przygotowania:Do miski (u mnie od robota kuchennego(...)utrzeć mikserem na puszystą masę (masa będzie dość gęsta, nic się nie stanie, jeżeli pozostaną drobne grudki cukru).Do masy z ubitych żółtek z cukrami dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, 1/2 szklanki mleka i całość razem zmiksować.Pozostałą część mleka (tj. 1 i 1/2 szklanki - 375 ml) zagotować wraz z resztą cukru (tj. 1/4 szklanki). Dodać przygotowaną masę jajeczną
Gospodyni Miejskawyrabiania ciasto zbyt się kleiło można dodać trochę mąki ziemniaczanej, ponieważ na konsystencję ciasta duży wpływ ma gatunek ziemniaków (ich mączystość). Ja pozostałam przy podanej ilości mąki pszennej, ziemniaczanej nie dodawałam.Boczek można zastąpić 2 pętkami dobrej jakości kiełbasy (np. śląskiej), pokrojonej w kostkę i podsmażonej z cebulą.Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskaszklanki mąki pszennej;1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;3/4 szklanki cukru pudru;3 łyżeczki kakao;2 surowe żółtka jaj;100 g lentilek.Sposób przygotowania:Z mąki pszennej, ziemniaczanej, masła, cukru pudru, kakao i żółtek jaj zagnieść gładkie ciasto.Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.Po upływie tego czasu ciasto wyjąć z lodówki
Gospodyni MiejskaOblane słodkim, białym lukrem.Niezastąpione w wielkanocnym koszyczku.Wesołych Świąt i smakowitej Święconki!Składniki:4 jaja;1 szklanka białego cukru;1 szklanka mąki pszennej, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);1 łyżeczka proszku do pieczenia;2,5 łyżki majonezu;Margaryna do wysmarowania foremek na babeczki.Lukier:1 białko jaja kurzego;150 g cukru pudru(...)wyciśnięty z jednej cytryny;Ozdoby cukiernicze - opcjonalnie.Sposób przygotowania:Odmierzyć szklankę mąki pszennej, odsypać z niej 3 łyżki mąki pszennej, a w to miejsce dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Wymieszać obie mąki.Jaja ubić mikserem wraz z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.Do ubitych jajek, stale miksując, dodawać powoli mąkę, następnie proszek do pieczenia, a na końcu
Gospodyni Miejskamiędzy nimi gruba warstwa słodkiej, bitej śmietany.Na wierzchu soczyste truskawki zatopione w galaretce.Pyszny początek sezonu truskawkowego!Zapraszam!Składniki:Biszkopt:4 jaja;100 g mąki pszennej;100 g mąki ziemniaczanej;6 łyżek gorącej wody;250 g białego cukru;10 g proszku do pieczenia;Łyżka masła do wysmarowania tortownicy.Bita śmietana:400 ml śmietanki o zawartości tłuszczu(...)łyżki żelatyny;2 łyżki gorącej wody;Dodatkowo:400 g truskawek;2 galaretki truskawkowe (każda po 75 g);700 ml gorącej wody.Sposób przygotowania:Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.Do miski (u mnie od robota kuchennego) wbić jaja i stale ubijając mikserem powoli dodać 6 łyżek gorącej wody. Stale miksując dodać cukier i ubijać
Gospodyni MiejskaProsty sos pomidorowy...Kremowy, odpowiednio gęsty, maślany.Na bazie koncentratu pomidorowego.Zagęszczony mąką pszenną i ziemniaczaną.Szybki i łatwy do wykonania.Niezastąpiony do gołąbków, pulpetów(...)zapiekanek.Po prostu pyszny! Domowy!Składniki:2 szklanki wody;1 kostka bulionowa (u mnie rosół z kury Knorr);3 łyżki koncentratu pomidorowego;2 łyżeczki mąki pszennej;1 łyżeczka mąki ziemniaczanej;1 łyżka masła.Sposób przygotowania:Do rondelka lub małego garnka wlać 1,5 szklanki wody (tj. 375 ml) i zagotować.Do gotującej się wody dodać kostkę bulionową i rozpuścić
Gospodyni Miejska1 łyżka, bita śmietana 330 ml, cukier puder 1 łyżka, wiórki kokosowe - ile potrzeba, śmietan fix 1 opakowanie jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałeczki, posypać cynamonem, mąką ziemniaczaną i wymieszać z jabłkami miękka palma, cukier utrzeć mikserem, dodać jajka i utrzeć na puszysto wsypać mąkę z proszkiem, sodą i zmiksować 1 minutę 0 dodać starta na drobnych
W Mojej Kuchni Lubięśmietany 18% (około900 ml )Dodatkowo:Dżem porzeczkowy lub inny najlepiej kwaskowatyWykonanie:pianę Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać proszek budyniowy , mąkę ziemniaczaną, wiórki kokosowe oraz śmietanę. Podpieczone ciasto posmarować dżemem , masę śmietanową wymieszać i delikatnie wylać na ciasto.Wierzch posypać startym na grubych oczkach kakaowym ciastem z zamrażarki.Całość
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniajuż stygnąć poza piekarnikiem.Boki biszkoptu należy oddzielić nożykiem dopiero po całkowitym wystudzeniu biszkoptu. Masa jagodowa:390 g mrożonych jagódsok z połowy cytryny1/2 szklanki brązowego cukru2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach chłodnej wody2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ok. 4 łyżkach wodyok. 500 ml śmietany kremówki 30% DOBRZE SCHŁODZONA2 łyżki cukru pudru (można więcej/mniej, według(...)Jagody wraz ze sokiem przelewamy do garnuszka. Dodajemy sok z połowy cytryny oraz pół szklanki cukru. Podgrzewamy i lekko mieszamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną i mieszamy całość. Powoli dodajemy rozpuszczoną żelatynę.Zdejmujemy z ognia/palnika i odstawiamy do przestygnięcia.W osobnej misce (najlepiej metalowej lub porcelanowej) ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno i pod koniec
Eat Shrimps