między nimi gruba warstwa słodkiej, bitej śmietany.Na wierzchu soczyste truskawki zatopione w galaretce.Pyszny początek sezonu truskawkowego!Zapraszam!Składniki:Biszkopt:4 jaja;100 g mąki pszennej;100 g mąki ziemniaczanej;6 łyżek gorącej wody;250 g białego cukru;10 g proszku do pieczenia;Łyżka masła do wysmarowania tortownicy.Bita śmietana:400 ml śmietanki o zawartości tłuszczu(...)łyżki żelatyny;2 łyżki gorącej wody;Dodatkowo:400 g truskawek;2 galaretki truskawkowe (każda po 75 g);700 ml gorącej wody.Sposób przygotowania:Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.Do miski (u mnie od robota kuchennego) wbić jaja i stale ubijając mikserem powoli dodać 6 łyżek gorącej wody. Stale miksując dodać cukier i ubijać
Gospodyni MiejskaProsty sos pomidorowy...Kremowy, odpowiednio gęsty, maślany.Na bazie koncentratu pomidorowego.Zagęszczony mąką pszenną i ziemniaczaną.Szybki i łatwy do wykonania.Niezastąpiony do gołąbków, pulpetów(...)zapiekanek.Po prostu pyszny! Domowy!Składniki:2 szklanki wody;1 kostka bulionowa (u mnie rosół z kury Knorr);3 łyżki koncentratu pomidorowego;2 łyżeczki mąki pszennej;1 łyżeczka mąki ziemniaczanej;1 łyżka masła.Sposób przygotowania:Do rondelka lub małego garnka wlać 1,5 szklanki wody (tj. 375 ml) i zagotować.Do gotującej się wody dodać kostkę bulionową i rozpuścić
Gospodyni Miejska1 łyżka, bita śmietana 330 ml, cukier puder 1 łyżka, wiórki kokosowe - ile potrzeba, śmietan fix 1 opakowanie jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałeczki, posypać cynamonem, mąką ziemniaczaną i wymieszać z jabłkami miękka palma, cukier utrzeć mikserem, dodać jajka i utrzeć na puszysto wsypać mąkę z proszkiem, sodą i zmiksować 1 minutę 0 dodać starta na drobnych
W Mojej Kuchni Lubięśmietany 18% (około900 ml )Dodatkowo:Dżem porzeczkowy lub inny najlepiej kwaskowatyWykonanie:pianę Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać proszek budyniowy , mąkę ziemniaczaną, wiórki kokosowe oraz śmietanę. Podpieczone ciasto posmarować dżemem , masę śmietanową wymieszać i delikatnie wylać na ciasto.Wierzch posypać startym na grubych oczkach kakaowym ciastem z zamrażarki.Całość
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniajuż stygnąć poza piekarnikiem.Boki biszkoptu należy oddzielić nożykiem dopiero po całkowitym wystudzeniu biszkoptu. Masa jagodowa:390 g mrożonych jagódsok z połowy cytryny1/2 szklanki brązowego cukru2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach chłodnej wody2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ok. 4 łyżkach wodyok. 500 ml śmietany kremówki 30% DOBRZE SCHŁODZONA2 łyżki cukru pudru (można więcej/mniej, według(...)Jagody wraz ze sokiem przelewamy do garnuszka. Dodajemy sok z połowy cytryny oraz pół szklanki cukru. Podgrzewamy i lekko mieszamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną i mieszamy całość. Powoli dodajemy rozpuszczoną żelatynę.Zdejmujemy z ognia/palnika i odstawiamy do przestygnięcia.W osobnej misce (najlepiej metalowej lub porcelanowej) ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno i pod koniec
Eat Shrimpsżółtka3 łyżki cukruDodatkowo:4 nektarynki1 serek mascarpone (250 g)100 ml śmietanki 30 %1,5 łyżki cukru pudruPrzygotowanie:Krem pâtissière:Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i bardzo dokładnie wszystko miksujemy. Do rondelka wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia. Ustawiamy malutki ogień i dodajemy masę do mleka, całość energicznie mieszając. Gotujemy, aż masa uzyska konsystencję
Oryginalny smakpieczenia1 szkl. mąki pszennej Masa:puszka brzoskwińbudyń śmietankowygalaretka cytrynowa1/2 kostki masła lub margarynyDodatkowo:mielona kawaWykonanie:1. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać. Na koniec dodać proszek zakwaszany octem. Na blaszce o wymiarach 36x24 cm wyłożonej papierem robić łyżką kleksy z ciasta i posypywać mieloną kawą.2. Żółtka, jajka i cukier roztrzepać
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPyszne kruche ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką, które dopełniają chrupiące migdały posypane po wierzchu ciasta. Ciasto jest bardzo delikatne co jest zasługą dodatku mąki ziemniaczanej i budyniu, który dodatkowo daje przyjemny śmietankowy aromat , polecam. Czas pieczenia: około 45 minut Temperatura pieczenia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawówczas wyższy.Składniki:- 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej- 500g pieczarek- 3 cebule- 2-3 ząbki czosnku (nie trzeba)- 1 pęczek natki pietruszki- 1 puszka białej fasoli- ok.60g mąki ziemniaczanej- sól i pieprz do smaku- olej lub oliwa do podsmażenia pieczarek i cebuli z czosnkiem (dałam olej kokosowy bezzapachowy)Pieczarki umyć, pokroić na małe kawałki i podsmażyć na oleju(...)pokrojoną w kostkę, pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku (uważać by się nie przypaliły).Do miski odmierzamy ugotowaną kaszę jaglaną, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem i pieczarki, mąkę ziemniaczaną, pokrojoną natkę pietruszki oraz odsączoną fasolę z puszki, doprawiamy całość solą i pieprzem. Ja dałam pieprzu dość sporo, by pasztet miał wyraźny (nie mdły) smak, ale to rzecz gustu
Smaczne ZdroweżelatynyPrzygotowanie:1. 3 jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na jednolitą masę. Gdy jajka będą już dokładnie utarte, dodajemy resztę składników : mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy. Blachę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą i wylewamy masę. Biszkopt pieczemy w temp. 180st. C przez ok 20 min - w zależności od piekarnika.2
charlotte gotujeBiszkopty :8 jajek 1,5 szkl. mąki2/4 szkl. mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczeniakakao4 jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.Dodajemy 3/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i dokładnie wszystko mieszamy.Dużą blachę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i wlewamy masę. Pieczemy 20 - 25 min w 180st. C (Trzeba na niego
charlotte gotujepoziomkowej i agrestowej)opcjonalnie barwnik spożywczy Dodatkowo :galaretka o ulubionym smaku (u mnie pomarańczowa)Przygotowanie :Biszkopt : Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy.Okrągłą tortownicę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą, masę wylewamy i pieczemy w piekarniku w 180st.C ok 15 min (oczywiście wszystko zależy
charlotte gotujejajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sodyszczypta soli1 szkl mleka0,5 szkl olejuPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180st C.Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mąkę ziemniaczaną.Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy masę do białości. Następnie dodajemy mleko i olej - miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z dodatkami i ostatecznie wszystko dokładnie
charlotte gotujeZbliżają się Święta więc razem z Mamą wypróbowujemy nowe ciasta jakie będziemy piekły na świąteczny stół. To ciasto już zapisuję jako do upieczenia. Jest dość pracochłonne
Złote przepisyminut.W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: Łączymy ze sobą cukier, mąkę pszenną oraz twarde masło. Wkładamy do lodówki.Myjemy i osuszamy borówki, dodajemy do nich cukier i mąkę ziemniaczaną - mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy z ciasta małe bułeczki, wkładając do nich borówki. Bułeczki zostawiamy pod przykryciem na kilkanaście minut.Następnie musimy posmarować bułeczki jajkiem i posypać kruszonką.Piekarnik
Serce zamknięte w formie pyszności