Frużelina owocowa: 350 g owoców np. mix owoców lata świeżych lub mrożonych 2 płaskie łyżeczki żelatyny 150 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej Do garnka wsypujemy owoce i cukier. Stawiamy na palniku o średniej mocy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru (nie gotować). Dodajemy cytrynę i mąkę wymieszaną z 1 łyżką wody
Made By Mom And Sonmlekiem, olejem, cukrem i olejkiem waniliowym. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zamieszać kilka razy łyżką – spokojnie mogą zostać grudki. Truskawki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami (mam nowe, ładne? :D). Nakładać do każdego otworu po łyżce ciasta, łyżeczce truskawek i znowu łyżce ciasta. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez
wcinaj totylko natrafię na rabarbar – moje ulubione Składniki: - 4 jajka - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - ½ łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka cukru waniliowego - szczypta soli - szklanka cukru - 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej - 1,5 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki oleju lub oliwy może też być masło 150g - 1 opakowanie jogurtu naturalnego 250 ml - 5 łodyg rabarbaru Białka jajek ubić z cukrem
Kuchenne WariacjeSezon truskawkowy jeszcze trwa więc zapraszamy na lekkie tarty biszkoptowe z truskawkami Składniki: - 2 jajka - 2 łyżki zimnej wody - 75 g cukru - 50 g mąki pszennej - 25 g mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 aromatu waniliowego - 1 opakowanie serka mascarpone - 100 g śmietany 30% - 40 g cukru pudru - 20 dag truskawek Białka oddzielamy od żółtek i mieszamy
Kuchenne Wariacjechcielibyśmy się pochwalić, że nasz przepis można było znaleźć w sobotnim dodatku Gazety Krakowskiej Ciasto: - 1 jajko - 200 g cukru - ½ kostki masła - 160 g mąki pszennej - 90 g mąki ziemniaczanej - 1 łyżka dowolnego dżemu - 1 łyżka kakao - 1/2 łyżki sody - 200 g mleka - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa Polewa - 5 łyżek cukru pudru - 1 jajko
Kuchenne WariacjeFood Colours ) Składniki na krem: - 100 ml mleka 3,2% UHT - 50 g cukru - 2 kopiate łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 2 żółtka - 10 g mąki pszennej tortowej - 10 g mąki ziemniaczanej - 1/2 łyki masła - łyżeczka cukru waniliowego Powyższa ilość składników jest na około 25-30 sztuk makaroników. Zaczynamy od naszych łupinek makaroników czyli najpierw wrzucamy do blendera cukier puder oraz
Kuchenne WariacjeKokosowe knedle z truskawkami Knedle serowe z jabłkami i cebulką Pierogi z jagodami Pierogi z serem i cynamonem Derelye-wegierskie pierogi z dżemem Pierogi z farszem mięsno-gryczanym Knedle ziemniaczane ze śliwkami Knedle serowe ze sliwkami Ziołowe knedle z anchois i pesto z rukoli Pełnoziarniste knedle serowe z konfiturą porzeczkową Owsiane leniwe z syropem klonowym
Wiem co jemcukru pudru 150 g maku 150 g wiórków kokosowych łyżeczka proszku do pieczenia III warstwa (masa budyniowa): 6 żółtek 100 g cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 torebka cukru waniliowego 1,5 szklanki mleka 200 g masła IV warstwa: 200 g okrągłych biszkoptów pół szklanki alkoholu - u mnie likier
Domowa Cookierenka Agisera twarogowego półtłustego, mielonego 2-3krotnie ~szklanka cukru + łyżka cukru z wanilią lub ekstraktu z wanilii ~5 jajek ~2 łyżki budyniu o smaku waniliowym/śmietankowym (proszku) lub mąki ziemniaczanej ~50-100g rodzynków - ilość zależy od preferencji :) Wszystkie składniki miksujemy krótko, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Pozostałą część ciasta wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i kroimy w paski. Masę
chili & sugardanie określiła cyt. „nawet przyjemne”. Składniki na 4 porcje: 800 g ziemniaków 3 kalarepki 2-3 marchewki 500 ml mleka sojowego 40 g mąki ziemniaczanej 100 g wegańskiego sera typu mozarella łyżeczka gałki muszkatołowej, soli, czosnku suszonego pęczek bazylii Ziemniaki, marchew i kalarepę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, Wrzucamy je do lekko posolonej wrzącej wody
greenscarfśrodek za bardzo wyrósł, wyrównujemy ścinając nożem. składniki na masę budyniową: 1 budyń waniliowy 1/2 l mleka 140 g cukru 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła wykonanie: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy budyń oraz mąki i dodajemy do gotującego się mleka z cukrem. Gotujemy i cały czas
Domowy Smak Jedzenianormalną, to obrazek jest nadal taki sam jak przed nałożeniem na tort, nic się nie rozpływa, ani nie zlewa - ideał. Potrzebujemy: Biszkopt: 8 jaj szklanka cukru 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia Jaja ubijamy z cukrem na puszystą jasną masę. Pamiętacie? Wspominałam kiedyś, że jajka na biszkopt są już dobrze ubite
MamaOskarkatakie same, ale u każdego smakuje inaczej. Ja przedstawiam Wam poniżej moją rodzinną, niezmienioną od pokoleń wersję sałatki jarzynowej, która u mnie króluje pod nazwą "Kartoffelsalat" (czyli niem. sałatka ziemniaczana). Po dziś dzień serwuję się ją u mnie z kiełbaską lub parówkami na ciepło ;) Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 8 ziemniaków ugotowanych w mundurkach 1/2 puszki kukurydzy
My simple kitchenszkoda tylko, że kilogram malin o tej porze roku kosztuje 40 pln :( SKŁADNIKI: 8 białek 1 1/2 szkl cukru szczypta soli 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki octu z białego wina 700 ml śmietanki 30 % 400 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru ulubione owoce płatki dzikiej róży listki mięty drobny cukier do wypieków białko
Kuchnia w opałachdziecka naszego musiał się znaleźć ;) Ozdoby od sweet_yarco dopełniły kunsztu i tort wyglądał pięknie. A taka samochwała ze mnie i już ;) Potrzebujemy: Biszkopt: 6 jaj 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy po 1 żółtku powoli i delikatnie mieszając. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem
MamaOskarka