zdrowe - 8490 przepisów (strona:257/566)

Surówka z pora i kukurydzy 146

Pyszna, zdrowa, szybka w wykonaniu surówka, która świetnie będzie pasowała do tradycyjnego schabowego lub delikatnego kurczaka. Kto nie próbował zachęcam bo jest świetna, jedna z moich ulubionych. POLECAM! Składniki: 2 średnie pory (biała część) 1/2 puszki kukurydzy 1 jabłko 1/2 pęczka pietruszki 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Por dokładnie myjemy, kroimy w cienkie półplasterki

magiczna kuchnia Kasi
Ryż na mleku z malinami i wanilią 124

Pożywna, zdrowa propozycja, np. na śniadanko ;). Ryż gotowany na mleku z dodatkiem wanilii, podany z sosem malinowym...Skusisz się? Serdecznie polecam! :D Składniki: (przepis na 2 porcje) 3/4 szkl białego ryżu niecałe 2 szkl mleka laska wanilii maliny 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Do garnka wlać mleko oraz ziarenka wanilii. Lekko podgrzać. Wsypać ryż i gotować

Nastoletnie Wypiekanie
Sałatka jarzynowa z kaszą gryczaną 201

ponieważ pozwala by smaki się przeniknęły). To samo dotyczy cebuli i papryki. Wszystko mieszamy w misce dodając 1/2 puszki kukurydzy oraz według uznania majonez lub jogurt naturalny. Sałatka jest zdrowa i kolorowa, nawet jeśli komuś nie zasmakuję, to i tak przyjemnie się na nią patrzy! :)) Smacznego Ania i Marcin

Ania i Marcin gotują
Azjatyckie inspiracje w polskiej kuchni 114

grzybów Mun. Takie połączenie może wydawać się zaskakujące, jednak na pewno zasmakuje również miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej. Po azjatycku, czyli jak? Kuchnia Dalekiego Wschodu jest niezwykle oryginalna i jednocześnie zdrowa, dzięki różnorodności smaków i przypraw. Cieszy się ogromną popularnością i zdobywa coraz większą rzeszę fanów na całym świecie. Również w Polsce nie obce są nam składniki stosowane w tradycyjnych

Moja smaczna kuchnia
Pita z mąki pełnoziarnistej 377

Pita to popularne pieczywo Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego. Nam kojarzy się z w miarę zdrowym fastfoodem – knysze i pity pod wrocławskim dworcem głównym pamięta chyba każdy. Chleb pita jest bardzo prosty do zrobienia w domu, a można go zjeść na wiele przyjemnych sposobów. Odlać z naszykowanych 320ml ciepłej wody pół szklanki, wsypać do niej cukier, wymieszać

Karo in the Kitchen
Kotleciki z kaszy jaglanej i brokułów 208

Dzisiaj kolejna wegetariańska propozycja na obiad. :) Lubię eksperymentować z różnego rodzaju bezmięsnymi kotlecikami. To smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych dań. Ich przygotowanie nie zajmuje sporo czasu, a z połączenia ulubionych składników można wyczarować coś naprawdę pysznego. Ja dzisiaj swoje kotleciki zrobiłam z brokułów, kaszy jaglanej i białego sera. Bułkę tartą zastąpiłam odtłuszczonym lnem mielonym i zamiast je smażyć

Kuchnia Ellie
NALEŚNIKI KAKAOWE Z MĄKI KOKOSOWEJ Z MUSEM BRZOSKWINIOWO-DYNIOWYM – dietetyczne – BE FIT! 174

Ajjj jakiego ja ostatnio miałam smaka na naleśniki , to łooo! :D Tym razem oczywiście postawiłam na ich zdrową wersję, a do przygotowania użyłam mąki kokosowej ( ze sklepu …. ). Mąka ta ma fajny, kokosowy posmak, a do tego jest bogata w błonnik – warto wprowadzić ją na stałe do swojego menu! Świetnie nadaje się do naleśników , pankejków , ciast , ciasteczek

Ostra na Słodko
Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem czekoladowo-orzechowym 246

rządek “grzebykowych” bułeczek, wykrzyknęły: Flauti(fleciki). Faktycznie, wyglądem przypominają włoskie drożdżówki nadziewane nutellą. Ale, są o wiele zdrowsze, bo po pierwsze przygotowane w domu, a po drugie nie zawierają, niezdrowej jak dla mnie nutelli, którą zastąpiłam kremem czekoladowo-orzechowym bio ( bez dodatku oleju palmowego). To w wersji dla dzieci, my nastomiast zadowoliliśmy się niskosłodzonym dżemem wiśniowym.  Mimo

Mia Cucina Sofieta
Łosoś z warzywami i pesto 174

razem propozycja czegoś zdrowego i dosyć lekkiego. Wprawdzie z tą „lekkością” może być nieco różnie, gdyż łosoś nie jest najchudszą rybą, ale to akurat względnie zdrowy rodzaj tłuszczu. Ilościowo dominują jednak kolorowe warzywa, a cała potrawa utrzymana jest w klimacie śródziemnomorskim. To ostatnie akcentuje również dodatek bazyliowego pesto , które tradycyjnie możemy albo zrobić sami wg naszego przepisu, albo kupić

Kulinarna Pokusa
Jak zrobić zakwas z buraków ? 213

jeszcze przepisu na zakwas z buraków, mimo, że są przepisy z jego udziałem, pora to nadrobić. A jak zrobić zakwas z buraków? Zakwas buraczany / kwas buraczany jest pyszny i zdrowy. Przygotowanie zakwasu nie jest trudne, trochę długotrwałe, ale to bardzo łatwa metoda zastąpienia kupnego zakwasu własnym domowym. Zakwas buraczany niektórym kojarzy się tylko z Bożym Narodzeniem i wigilijnym barszczem(...)bieżąco, no może w lecie nie, gdyż wtedy na naszym stole gości świeża botwinka i młode buraczki. Teraz właśnie przyszła pora aby uzupełnić jego zapasy. Bo to naturalny, zdrowy i bogaty w witaminy i minerały, napój, nie powinien być wykorzystywany tylko raz w roku! Kiszone buraki tak jak kiszona kapusta, czy kiszone ogórki mają dużą ilość witaminy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka lodowa z tuńczykiem. 170

delikatnie razem, dopraw do smaku solą , sokiem z cytryny i mielonym pieprzem. Podawaj do obiadu razem ze ziemniakami ( frytkami ), mięsem lub jako osobne danie.  Sałatka ta jest bardzo zdrowa i nie tuczy, ponieważ w jej skład nie wchodzi śmietana, ani majonez. Polecam

Przepisy i porady kulinarne
Zupka szpinakowa dla niemowląt 154

Kolejny przepis z książki kucharskiej mojej córki. Tym razem zupka szpinakowa bogata w dodatki. Jest i siemię lniane, i jajko, i mięsko, i wiele zdrowych składników. Moja córka wcina ze smakiem. Z podanych składników można przygotować dwie porcje. Zupka szpinakowa dla niemowląt  Składniki garść szpinaku 1 marchewka 1 ziemniak kawałek pora żółtko jaja 1 łyżeczka siemienia lnianego

Pyza i Surówka
Idealne ciasto drożdżowe z dodatkiem purre z dyni. 261

mojej zamrażarki porcje gotowego musu z dyni, a  tutaj  pokazałam jak je szybko i bezboleśnie (kto obierał surową dynię wie o czym mówię) zrobić. Dynia jest smaczna, zdrowa, ale przede wszystkim zachwyca swoim kolorem. Dlatego tak bardzo ją lubimy i nie wyobrażam sobie mojej spiżarni bez jej odpowiedniego zapasu ;) Więc teraz, gdy sezon w pełni, warto się

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania