zdrowe - 8490 przepisów (strona:266/566)

Kotleciki z grochu z zieloną fasolką 67

Kotleciki są ciekawą opcją na wykorzystanie nie tylko sezonowych warzyw ale również roślin strączkowych. Rośliny te, jak np. groch, są bardzo ważnym elementem zdrowej, zrównoważonej diety. Groch jest ceniony za swoje właściwości lecznicze jak również źródło wielu witamin i składników mineralnych. W Polsce najczęściej spotykanym sposobem jego przyrządzenia jest grochówka. Warto jednak poznać również inne metody, np. usmażenie pysznych

Milion Smaków
Szarlotka bezglutenowa 94

część stanowi mieszanka jabłek i różnego rodzaju ulubionych bakalii. U mnie są to: migdały, orzechy, pestki słonecznika oraz płatki migdałowe. Warstwa ciasta jest nie za gruba i zrobiona ze zdrowych rodzajów mąk: gryczanej, jaglanej i orkiszowej, a smaku całości dodaje oczywiście cynamon, którego nie mogło zabraknąć w połączeniu z jabłkami. Przepis podpatrzony ze strony www.makelifefit.pl i zmodyfikowany na moje

Milion Smaków
Ciasto dyniowo-jabłkowe 82

amarantusowej i kokosowej, co dało ciastu ciekawy posmak. Do tego mała ilość cukru i dodatek ksylitolu sprawiają, że wypiek, mimo niepozornego wyglądu (nie wyrasta zbyt dużo) stanowi pyszną i zdrową przekąskę w ciągu dnia

Milion Smaków
Fasola z warzywami 64

Sycące i pełnowartościowe danie idealne na zbliżające się chłodniejsze dni. Fasola jako źródło roślinnego białka wraz z towarzyszącą jej tu całą serią zdrowych warzyw, począwszy od kalarepy, poprzez seler, por, paprykę czy jarmuż, zapewni codzienną dawkę witamin i mikroelementów. Danie jest uniwersalne i można je podjadać w ciągu dnia niezależnie od pory: czy to śniadanie, obiad, przekąska czy też

Milion Smaków
Frittata z papryką i cieciorką 80

każda frittata również i tak jest sycąca i smaczna, a przy tym zdrowa. Frittatę czyli tzw. ciasto z jajek możecie przygotować z dowolnymi dodatkami dlatego jest ona dobrą opcją na spożytkowanie resztek z lodówki :) Moja frittata przyjemnie pachnie czosnkiem a głównymi dodatkami są czerwona papryka i cieciorka z puszki

Milion Smaków
Zupa śliwkowa 102

wigilijnym stole nie może zabraknąć kompotu z różnych suszonych owoców, natomiast w karnawale króluje u nas zupa śliwkowa. Szybka w przygotowaniu, pożywna i zdrowa. Od razu zasmakowała całej rodzinie. Podajemy ją zarówno na ciepło jak i na zimno, dzięki czemu przygotowaną rano zupę można podjadać przez cały dzień, gdyż na jednej porcji na pewno się nie skończy

Milion Smaków
Pasztet prowansalski 81

Pasztet przygotować możemy nie tylko z mięsa. Również wegetarianie mają w tej kwestii spore pole do popisu. Mój pasztet prowansalski składa się z całej gamy zdrowych składników, takich jak soczewica, kapusta czy seler. Doskonały dodatek do świeżego, razowego chleba jak również jako samodzielna przekąska. Nadaje się również do mrożenia. Nastawcie się jednak, że do jego przygotowania będziecie potrzebowali sporo

Milion Smaków
Pasta jajeczna z awokado 81

pasta to mój ostatni śniadaniowy hit - jest przepyszna a dodatek awokado sprawia, że do tego bardzo zdrowa. Możecie ją jeść samą lub jako dodatek do świeżego pieczywa - tu polecam grahamki, które smakowo pasują idealnie. Wybierając awokado zwróćcie uwagę, czy jest dojrzałe - powinno być miękkie, w przeciwnym wypadku ciężko będzie uzyskać pożądaną konsystencję

Milion Smaków
Deser marchewkowy 73

Deser nie koniecznie musi oznaczać pochłonięcie dużej (lub co najmniej średniej) dawki cukru z małą ilością wartości odżywczych. Deser można przecież przygotować w wersji super-zdrowej - na bazie warzyw. Idealnie nadaje się do tego marchewka, która skrywa w sobie naturalną, subtelną słodycz. Ugotowana krótko na parze nie straci wiele z tak potrzebnych nam zimą witamin

Milion Smaków
Amerykańskie naleśniki z mąki jaglanej z bananem i syropem klonowym 75

Nieco zdrowsza wersja pysznych, puszystych naleśników w stylu amerykańskim. Zwykła mąka pszenna została tutaj zastąpiona bardzo zdrową mąką jaglaną. Naleśniki nic na tym nie tracą, a wręcz zyskują ciekawy posmak. Jako nadzienie posłużą nam banany w połączeniu z syropem klonowym, który jest tutaj naturalną substancją słodzącą. Połączenie wychodzi pyszne a takie śniadanie jest naprawdę sycące i stanowi naprawdę dobry

Milion Smaków
Murzynek z serem bezglutenowy 132

Połączenie kakaowego murzynka z sernikiem w zdrowej wersji bezglutenowej. Aby było jeszcze lepiej cukier został zastąpiony ksylitolem. Dodatek powideł do ciemnego ciasta sprawia, ze jest ono bardziej mokre i mniej sypkie niż w wersji bez nich. Murzynek jest doskonałą alternatywą dla słodkich i ciężkich ciast świątecznych, może stanowić także pełnowartościową przekąskę w ciągu dnia

Milion Smaków
Pizza razowa z szynką i brokułami 225

Uwielbiam pizze, zwłaszcza te przygotowywane w domu na pełnoziarnistym cieście. To pyszne, włoskie danie możecie z powodzeniem wykorzystać jako bazę do przemycenia zdrowych warzyw do swojego jadłospisu - jeżeli brakuje aktualnie świeżych warzyw wybierzcie mrożonki, które (mrożone w Polsce) są dużo lepsze od tych świeżych ale sprowadzanych z drugiego końca świata. Do swojej pizzy dodałam mrożone brokuły i dobrą szynkę

Milion Smaków
Szybki pożywny lunch. 184

Witajcie :) Lubicie szybkie pożywne jedzenie w ciągu dnia ? Taka alternatywa obiadu w formie szybkiego lanczu, np. w czasie przerwy w pracy. Często kiedy nie ma się

vegetanie
Ciasteczka z masłem migdałowym i Ziarenkami Cynamonowy Raj 160

migdałowym firmy   Primavika   http://www.primavika.pl/   Do dekoracji ciasteczek użyłam Ziarenek Cynamonowy Raj z Ziarenkowa  http://www.ziarenkowo.com/ Zapraszam do wypróbowania  produktów tych firm  zdrowych , ekologicznych , bez konserwantów.           Składniki na ciasto kakaowe : 2 , 1/2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki

Sama słodycz i szczypta chili
SPIRULINA - ALGA O CENNYCH WŁAŚCIWOŚCIACH 193

dzięki zawartości    fenyloalaniny i cukrzycy W JAKIEJ POSTACI NAJLEPIEJ SPOŻYWAĆ?   Spirulinę możemy dostać w aptekach, bez receptry, w formie tabletek. Dostaniemy ją również w sklepach ze zdrową żywnością - np. TUTAJ w formie sproszkowanej, którą możemy zastosować w kuchni na kilka sposobów. Można spożywać koktajle owocowe z jej dodatkiem, a także dodawać ją do sosów i dipów

Katsuumi

Proponowane wyszukiwania