najwyższym poziomie. Jeśli chipsy mają być chrupkie, należy je jeszcze dosuszyć przez 1-3 godziny na niższym poziomie. Tak przygotowane owoce można użyć do granoli albo traktować jako zdrową przekąskę do chrupania. Ususzone truskawki to świetny dodatek do owsianki albo zimowej herbaty, która przypomni nam smak lata :) Czas suszenia dotyczy suszarki MPM model MSG-04 Ps. ponieważ na sitach
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzisiaj ponownie drodzy czytelnicy zachęcam Was do zdrowego trybu życia i rozsądnego odżywiania swojego organizmu. Powód podwójny bo w ramach konkursu z marką Marwit, mogę Wam zaprezentować super pomysł na zdrowy lunch do pracy, jak i ponownie zachęcić do przygotowywania posiłków do pracy tuż przed pracą. Lunch do pracy moim zdaniem musi spełniać kilak kryteriów, przede wszystkim lunch
SMYKWKUCHNIponad 20% badanych nie ma na ten temat wiedzy . Czy to przekonanie jest uzasadnione? By rozwiać wszelkie wątpliwości, oto garść informacji na temat właściwości tego produktu – niezwykle cennego źródła zdrowych tłuszczy, białka, witamin A, D, E i K oraz B3 (niacyny). Masło orzechowe tuczy? To mit! 29% Polaków uważa, że masło orzechowe zdecydowanie jest tuczące, natomiast 38% badanych twierdzi
Kulinarne przygody GatityKurczaka pewnie można przyrządzać na tysiąc sposobów. Dzisiaj jeden z tych sposobów, w żurawinie. Nie muszę pisać jaka żurawina jest zdrowa, pewnie każdy o tym wie. Kurczak w połączeniu z żurawiną – pycha. Niepowtarzalny smak i aromat. Oczywiście polecam. Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 2/3 szklanki suszonej żurawiny Sól Czerwony delikat ( do mięs ) Woda Wykonanie: Żurawinę zalewamy gorącą wodą
Smaki Ewybyły podlewane przez cały miesiąc sierpień, który okazał się australijskim żarem), nie miał kto ich popieścić, obdzielić dobrym słowem, ale tego nie spodziewałam się. Krzaki uginają się od pięknych, zdrowych, pachnących malinówek, bawolich serc i innych nie znanych mi odmian. Wywnioskowałam, że trochę spokoju i samotności dobrze im zrobiło :). Może czują się najlepiej w swoim i paprykowym towarzystwie
Naturalna KuchniaKoniec wakacji. Koniec błogiego leniuchowania. Było pięknie, zdrowo, kolorowo. Dalej będzie zdrowo, kolorowo i naturalnie. Dla nas to codzienność i nigdy nie kończy się. Wczoraj pierworodny rozpoczął szkołę. Emocji moc, dobry humor na najwyższych obrotach. Tylko jakoś tak wśród tego całego rozgardiaszu zapomnieliśmy o jedzeniu. Zapomnieliśmy wśród śmiechu o Bożym świecie. A jeść trzeba. Tak więc szybko przygotowałam coś pysznego
Naturalna Kuchniasklepów, lecz rzadko coś dobrego można tam uświadczyć. Popytałam, poszukałam i znalazłam. I tak też radzę i Wam zrobić. Zboża, szczególnie żyto z pełnego przemiału są podstawą zdrowej diety. Powinny stanowić około 40% dziennego pożywienia, najlepiej jeżeli uprawiane są organicznie i nie są modyfikowane genetycznie. Obok dużej wartości odżywczej (wysoka zawartość białka, fosforu, cynku, krzemu, fluoru
Naturalna Kuchniaidzie na łatwiznę i trzyma w szafkach takowe sklepowe kostki. Jeśli chcemy zrobić błyskawiczną zupę lub szybko potrzebujemy dosmaczyć jakąś potrawę proponuję własna kostkę, czy pastę bulionową. Jest bardzo zdrowa, chemii w niej nie ma żadnej, zawsze jest pod ręką i nie trujemy siebie ani naszych najbliższych, to chyba najważniejszy argument przemawiający za przygotowaniem własnej kostki bulionowej. Na jednym
Naturalna Kuchniamnie ograniczają, bo okazuje się, że wcale nie są wszystko żerne, przez co ja nie mogę puścić wodzy fantazji. A my przecież lubimy by nasza dieta była różnorodna i zdrowa. Każdego więc dnia stoję przed poważnym wyzwaniem. Moje dzieci znają doskonale kaszę jaglaną, ale to nie oznacza, że zjedzą ją pod każdą postacią. Dzisiejsze klopsiki z wielką radością
Przysmaki Karolkiznajduje odzwierciedlenia, w końcowej cenie produktu). Skoro sprawy tak wyglądają, czy znaczy to że musimy zrezygnować z batonika. Niezupełnie, możemy przecież wykonać taki produkt sami, z kilku prostych, zdrowych składników. Wtedy ze spokojnym sumieniem, możemy wzmacniać organizm, smaczną przekąską, w trakcie wysiłku i nie tylko. składniki na spód 3/4 szklanki płatków pszennych 3/4 szklanki płatków żytnich 3/4 szklanki
Miód i pieprzŁosoś uważany jest za jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych ryb. Nic dziwnego, bowiem jest bogatym źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka, zdrowych tłuszczy (NNKT z rodziny omega-3 i omega-6), witamin z rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E) i z grupy B, a także składników mineralnych takich jak: selen, potas, cynk i jod. Niestety łososie dostarczające powyższych składników odżywczych
W kuchni KatieLubię zaglądać na półki ze zdrową żywnością. Często można tam znaleźć coś interesującego. Od ostatnich zakupów nowością w mojej kuchni jest mielony zielony jęczmień. Na opakowaniu jest napisane, że "Zawiera magnez, żelazo i krzem. Wpływa przez to korzystnie na stan naczyń krwionośnych, kości, na wygląd skóry, włosów i paznokci. Wzmacnia organizm, hamuje procesy starzenia, może przyczynić się do obniżenia
Weekendy w domu i ogrodziesię oczywiste ze względu na tytuł książki, ale na czytelnika czeka miła niespodzianka, bo książka ma bogaty rozdział dotyczący wypieków tart, bułeczek, ciasteczek, babeczek i wszystkie z oryginalnych i zdrowych składników. Jednym z takich przepisów jest właśnie ta kasza jaglana zapiekana z cukinią i bakaliami. W książce widnieje jako ciasto, ale tak jak wspomniałam ciasto kojarzy mi się
Blondynka Gotujegazy. Dlatego nie mogą jej jeść kobiety w ciąży i karmiące piersią, małe dzieci, osoby starsze i cierpiące na zaparcia. W sezonie zrekompensują to sobie fasolką szparagową, równie zdrową, za to mniej kaloryczną i lekkostrawną. Ważne Fasola jest trzecim po soi (45 proc.) i grochu (25 proc.) źródłem białka (22 proc.). Ma go więcej niż mięso (12 - 13 proc
ClauditteMissCooking