zdrowe - 8490 przepisów (strona:250/566)

FIT tarta owsiano-kokosowa z kiwi 215

Taki nastrój panuje także w mojej kuchni, gdzie coraz chętniej otwieram się na nowe, świeże smaki. Wczoraj, na przykład, wyczarowałam pyszną tartę z kiwi. Oczywiście musiałam trochę pokombinować ze zdrowymi produktami. Nie znajdziecie tutaj białej mąki czy cukru. A jak to wszystko wyszło?   Kruchy, lecz nieco ciężki spód o przyjemnym, owsiano-kokosowym zapachu. Delikatna, kremowa masa; słodka

Kuchnia Ellie
Sałatka jarzynowa 206

złożyło, że na Święta nic nie piekę. Trochę dziwnie mi z tym... pierwsze takie święta :) Tylko sałatkę zrobię i żurek ugotuję. I mam nadzieję, że prognoza pogody się sprawdzi :) Zdrowych, pogodnych i smacznych Świąt!   Składniki: 3 średnie marchewki 2 ziemniaki 1 średnia pietruszka, korzeń 1/2 średniego selera korzeniowego 3 jajka 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego

bistro mama
Fit sernik na daktylowo-kokosowym cieście :) 138

sosów, zup, wypieków, w tym także serników :)  W 100 g znajdują się: kcal: 408 tłuszcz: 7,3 g węglowodany: 10 g białko: 75 g Białkofit oraz różnorodną ofertę zdrowej żywności znajdziecie w sklepie poniżej

Zdrowie na języku :P
Recenzja formy silikonowej oraz frużeliny czarna jagoda w żelu 196

Ciasto się nie przypala , po wyjęciu z piekarnika odchodzi  ładnie od formy. Dzięki pięknemu kształtowi formy gotowe ciasto można dowolnie udekorować. Taka forma ma same zalety  Jest zdrowa i neutralna dla jedzenia Lepsza od tych metalowych, nie rdzewieje. Ma właściwości nieprzywierające Nie chłonie zapachów, nadaje się do niskich i wysokich temperatur. Łatwo ją się myje,  Wygodne

Kuchnia Danusi
Lekki wege bigos z kiszonej kapusty z grzybami. WYKWINTNY. 241

kupuj takiej kapusty ❗ ❗ ❗ Jest to niezmiernie ważne abyś wybierał dobrą kapustę z dwóch powodów. ❌  Po pierwsze "prawdziwa" kapusta kiszona jest bogata w składniki odżywcze. Jest zdrowa i ceniona. ❌  Po drugie ma inny bogatszy smak. Na FB prezentowałam proste porównanie  Kapusta kiszona vs kwaszona . Polecam kupować kapustę od lokalnych sprzedawców, z beczki. Sprawdzić smak

Apetyt na Zielone
Polska biała kiełbasa – od podstaw 371

pierwszej świeżości, czyli z nocnego rozbioru– nie ma po co do niego iść po 12, chyba że chcecie obejrzeć puste półki. Świeżość i jakość produktów to podstawa smacznej i zdrowej kuchni. Wybierajcie mądrze. Jelita wyjmujemy z opakowania, płuczemy z konserwującej je soli pod bieżącą wodą. Zalewamy na 10 minut ciepłą, ale nie gorącą wodą. Następnie płuczemy je ponownie

Karo in the Kitchen
Ekspresowy mus czekoladowo - pomarańczowy 316

dużej pomarańczy, - 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego albo melasy, - 2 łyżeczki karobu lub kakao, - ew. 1/2 łyżeczki esencji waniliowej. Wykonanie: Awokado przeciąć wyjąć pestkę (jest bardzo zdrowa, można ją pozostawić do wysuszenia a później ścierać do potraw), wyjąć miąższ, wrzucić do blendera, dodać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, kakao lub carob, wanilię i substancję słodzącą. Mielimy wszystko

Co na wege obiad?
Zielona surówka z porów i jabłek 204

Pyszna i zdrowa surówka obiadowa, raz - dwa - trzy i gotowa!. Propozycja dla zabieganych, pyszne pory i jabłka z Polskich sadów pasują do siebie idealnie, w wersji fit z jogurtem naturalnym. Składniki: - 3 średnie pory, biała część - 2 duże jabłka, najlepiej kwaskowate - kilka gałązek zielonej natki pietruszki - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego - sól - pieprz 1. Pory kroimy w talarki i zalewamy

Apetyczna babeczka
Zdrowa i szybka przekąska 134

chyba najszybsza przekąska świata, zdrowa i pełna energii na dalsze hop-sa-sa! Dla dzieci jak znalazł, dla dorosłych? Czemu nie? U mnie pieczywo chrupkie jest obecne. Zwane deseczkami ratuje mnie z opresji i pomaga przetrwać do obiadu lub kolacji. Dziś łatwa przekąska dla dzieci. Smakuje im, to widać... Składniki pieczywo chrupkie banan dżem lub konfitura szpinak baby

Z Kuchni Do Kuchni
FODMAP leczo 556

natomiast podkreślę, że to NIE jest paleo (ale o tym w innym poście).  Rozpoczęłam wprowadzanie zmian dietetycznych i jest lepiej. Mimo, że wcześniejsza moja dieta opierała się na zdrowych, nieprzetworzonych produktach okazuje się, że w moim przypadku to za mało i muszę indywidualnie dla siebie dobierać produkty. Jestem w tym wprawiona, od dawna ograniczam gluten i laktozę więc

pyszne zdrowości
Pasta do chleba czosnkowo-fasolowa 159

Kiedy macie dość już wędlin czy serów, a może najnormalniej w świecie, macie ochotę na pyszną i zdrową kanapkę inaczej, to pasta czosnkowo-fasolowa Was usatysfakcjonuje. Natrafiłam na nią w „ Jadłonomii ” – chyba bilii wegańskiej Uwielbiam przepisy Marty tam piszącej. Mimo, że jestem mięsożercom, piękne zdjęcia i opisy, zachęcają do wykonania potraw i spróbowania czegoś innego. Podziwiam

Mieszam w Garnku
Recenzja #.21 - pasty kanapkowe Primavika 192

jako dip do pokrojonych surowych warzyw - są wiec bardzo uniwersalne :) Ich cena wacha się w granicach 5-7zł, a możecie kupić je w dobrze zaopatrzonych supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepie internetowym - KLIK

breakfast of dreams
Orzechowe ciasteczka z dżemem 242

trzeba przyznać, że „amerykańska” kanapka z masłem orzechowym i kwaskowatą galaretką z winogron to mistrzowskie połączenie na miarę pomidora z cebulą (wiem, wiem podobno niezdrowe). Ja z kolei uwielbiam połączenie masła orzechowego z własnej roboty dżemem z aronii lub czarnej porzeczki. Jak mam ochotę na coś słodkiego, a akurat nic nie piekłam lub Miśki wszystko wyżarły

greenscarf
Chleb paleo bananowy (z migdałami) 249

tłuszczów wielonienasyconych – to nie jest wyjątkowo dużo, ale też nie jest mało. Wszystko dzięki migdałom – o ile w małych ilościach (kilka sztuk dziennie) są zdrową przekąską, to nie powinniśmy z nimi przesadzać. Ze względu na ilość węglowodanów i tłuszczów wielonienasyconych nie jest to najzdrowszy chleb i zalecam umiar. Choć przyznaję, że jest bardzo smaczny Inspiracją był

PaleoSMAK
„Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na wiosnę", Beata Pawlikowska - recenzja 206

przetestować, to z niektórymi przepisami może być problem. Ale tylko z niektórymi. Większość sprawi, że Wasz portfel odetchnie z ulgą. Zwłaszcza w sezonie, gdy koszt młodej, zdrowej, nie chemicznej cukinii będzie znikomy, a nie jak teraz (niedobrej, wodnistej i sztucznej) stosunkowo wysoki. A więc, które przepisy z proponowanych przez Pawlikowską szczególnie przypadły mi do gustu? Z pewnością pasta

Życie zamknięte w smaku