zdrowe - 8490 przepisów (strona:253/566)

Czerwony barszcz z pieczonych buraków 237

wprowadzeniu. Upieczone i przestudzone ziemniaki obieramy z łupinek i kroimy w grubą (kilka cm) kostkę. Cebuli najlepiej nie obierać, ale koniecznie ją nacinamy, aby sprawdzić czy jest w środku zdrowa. Pora kroimy na mniejsze kawałki i dokładnie płuczemy (zwłaszcza zielone liście, pomiędzy którymi zbiera się piasek), seler również kroimy na mniejsze części. Ząbki czosnku obieramy z łupinek. Grzyby namaczamy

Kulinarna Pokusa
Chili Sin Carne 241

jemy, częstujemy się wzajemnie i pożyczamy sobie książki o kuchennej tematyce. Bezpośrednio współpracuję z dwójką wegetarian więc o wołowinie z nimi raczej nie pogadam ale o jedzeniu zdrowym i mocno warzywnym owszem. Właśnie dzięki koledze w moje ręce trafił "Jadłonomia" Marty Dymek. Nie kupiłabym jej i to nie ze względu na to, że jadam mięso. Po prostu czegoś

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zdrowe brownie (bez glutenu, cukru i laktozy) 365

Pysznie czekoladowe brownie raczej kojarzy się niestety z dużą ilością cukru niż z czymś zdrowym. Czy można inaczej? Można! Gorzka czekolada zawiera dużo magnezu, potasu, poprawia humor i koncentrację, zapobiega miażdżycy i nowotworom, więc jeśli pozbawimy ciasto tony przetworzonego cukru i masła... to będzie ono wręcz prozdrowotne :-) Teraz pewnie większość z Was zastanawia się czy takie okrojone z cukru

maniapieczenia
.1134. magnez uzupełniony 137

dorzucałam kakao do śniadania i od kilku dni jestem wolna od jakichkolwiek skurczów i innych przykrych dolegliwości :) Chciałam Wam przekazać, że nie potrzebujecie tych wszystkich pigułek. Najlepszym lekarstwem jest zdrowa, nie przetworzona żywność! Trzeba też oczywiście wiedzieć jak jej używać, z czym łączyć...Wiedzieliście, że aby wzmocnić działanie kurkumy o 2000 razy wystarczy połączyć ją z pieprzem

breakfast of dreams
Proste ciasto dyniowe 193

Kiedy w wyzwaniu Mocnej Grupy Blogerów pojawił się więc temat koloru pomarańczowego, od razu wiedziałam jakie warzywo stanie się głównym tematem posta realizującego wyzwanie. Dynia jest niezwykle pożywna i zdrowa, w naszej kulturze nieco demonizowana, co jest bardzo zaskakujące, bo to w końcu warzywo jak każde inne (Słowianie w czasie dziadów drążyli rzepę i jakoś nikt nie odżegnuje

Przepysznik - BLW i nie tylko
Surówka z pora i kukurydzy 177

Pyszna, zdrowa, szybka w wykonaniu surówka, która świetnie będzie pasowała do tradycyjnego schabowego lub delikatnego kurczaka. Kto nie próbował zachęcam bo jest świetna, jedna z moich ulubionych. POLECAM! Składniki: 2 średnie pory (biała część) 1/2 puszki kukurydzy 1 jabłko 1/2 pęczka pietruszki 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Por dokładnie myjemy, kroimy w cienkie półplasterki

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka jarzynowa z kaszą gryczaną 227

ponieważ pozwala by smaki się przeniknęły). To samo dotyczy cebuli i papryki. Wszystko mieszamy w misce dodając 1/2 puszki kukurydzy oraz według uznania majonez lub jogurt naturalny. Sałatka jest zdrowa i kolorowa, nawet jeśli komuś nie zasmakuję, to i tak przyjemnie się na nią patrzy! :)) Smacznego Ania i Marcin

Ania i Marcin gotują
Azjatyckie inspiracje w polskiej kuchni 138

grzybów Mun. Takie połączenie może wydawać się zaskakujące, jednak na pewno zasmakuje również miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej. Po azjatycku, czyli jak? Kuchnia Dalekiego Wschodu jest niezwykle oryginalna i jednocześnie zdrowa, dzięki różnorodności smaków i przypraw. Cieszy się ogromną popularnością i zdobywa coraz większą rzeszę fanów na całym świecie. Również w Polsce nie obce są nam składniki stosowane w tradycyjnych

Moja smaczna kuchnia
Pita z mąki pełnoziarnistej 409

Pita to popularne pieczywo Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego. Nam kojarzy się z w miarę zdrowym fastfoodem – knysze i pity pod wrocławskim dworcem głównym pamięta chyba każdy. Chleb pita jest bardzo prosty do zrobienia w domu, a można go zjeść na wiele przyjemnych sposobów. Odlać z naszykowanych 320ml ciepłej wody pół szklanki, wsypać do niej cukier, wymieszać

Karo in the Kitchen
Kotleciki z kaszy jaglanej i brokułów 229

Dzisiaj kolejna wegetariańska propozycja na obiad. :) Lubię eksperymentować z różnego rodzaju bezmięsnymi kotlecikami. To smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych dań. Ich przygotowanie nie zajmuje sporo czasu, a z połączenia ulubionych składników można wyczarować coś naprawdę pysznego. Ja dzisiaj swoje kotleciki zrobiłam z brokułów, kaszy jaglanej i białego sera. Bułkę tartą zastąpiłam odtłuszczonym lnem mielonym i zamiast je smażyć

Kuchnia Ellie
NALEŚNIKI KAKAOWE Z MĄKI KOKOSOWEJ Z MUSEM BRZOSKWINIOWO-DYNIOWYM – dietetyczne – BE FIT! 202

Ajjj jakiego ja ostatnio miałam smaka na naleśniki , to łooo! :D Tym razem oczywiście postawiłam na ich zdrową wersję, a do przygotowania użyłam mąki kokosowej ( ze sklepu …. ). Mąka ta ma fajny, kokosowy posmak, a do tego jest bogata w błonnik – warto wprowadzić ją na stałe do swojego menu! Świetnie nadaje się do naleśników , pankejków , ciast , ciasteczek

Ostra na Słodko
Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem czekoladowo-orzechowym 276

rządek “grzebykowych” bułeczek, wykrzyknęły: Flauti(fleciki). Faktycznie, wyglądem przypominają włoskie drożdżówki nadziewane nutellą. Ale, są o wiele zdrowsze, bo po pierwsze przygotowane w domu, a po drugie nie zawierają, niezdrowej jak dla mnie nutelli, którą zastąpiłam kremem czekoladowo-orzechowym bio ( bez dodatku oleju palmowego). To w wersji dla dzieci, my nastomiast zadowoliliśmy się niskosłodzonym dżemem wiśniowym.  Mimo

Mia Cucina Sofieta
Łosoś z warzywami i pesto 205

razem propozycja czegoś zdrowego i dosyć lekkiego. Wprawdzie z tą „lekkością” może być nieco różnie, gdyż łosoś nie jest najchudszą rybą, ale to akurat względnie zdrowy rodzaj tłuszczu. Ilościowo dominują jednak kolorowe warzywa, a cała potrawa utrzymana jest w klimacie śródziemnomorskim. To ostatnie akcentuje również dodatek bazyliowego pesto , które tradycyjnie możemy albo zrobić sami wg naszego przepisu, albo kupić

Kulinarna Pokusa
Jak zrobić zakwas z buraków ? 237

jeszcze przepisu na zakwas z buraków, mimo, że są przepisy z jego udziałem, pora to nadrobić. A jak zrobić zakwas z buraków? Zakwas buraczany / kwas buraczany jest pyszny i zdrowy. Przygotowanie zakwasu nie jest trudne, trochę długotrwałe, ale to bardzo łatwa metoda zastąpienia kupnego zakwasu własnym domowym. Zakwas buraczany niektórym kojarzy się tylko z Bożym Narodzeniem i wigilijnym barszczem(...)bieżąco, no może w lecie nie, gdyż wtedy na naszym stole gości świeża botwinka i młode buraczki. Teraz właśnie przyszła pora aby uzupełnić jego zapasy. Bo to naturalny, zdrowy i bogaty w witaminy i minerały, napój, nie powinien być wykorzystywany tylko raz w roku! Kiszone buraki tak jak kiszona kapusta, czy kiszone ogórki mają dużą ilość witaminy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka lodowa z tuńczykiem. 187

delikatnie razem, dopraw do smaku solą , sokiem z cytryny i mielonym pieprzem. Podawaj do obiadu razem ze ziemniakami ( frytkami ), mięsem lub jako osobne danie.  Sałatka ta jest bardzo zdrowa i nie tuczy, ponieważ w jej skład nie wchodzi śmietana, ani majonez. Polecam

Przepisy i porady kulinarne