Może niewiele osób wie, ale kasza gryczana oprócz tego, że jest bardzo zdrowa i idealnie pasuje do gulaszu jest też świetnym GŁÓWNYM dodatkiem do zupy warzywnej. Intensywny aromat i smak sprawia, że jest zdecydowanie trudno zapomnieć, że się ją jadło. Specyficznie sycąca,na najlepiej smakuje w wersji bardzo gorącej. Bardzo polecam :) Składniki: 200g kaszy gryczanej garść ryżu 2 duże
ChilliJemyjeszcze śniadanie? :D Pewnie! Ten pyszny, słodki deser jest pełny mnóstwa zdrowych składników, które dodadzą Ci poranną dawkę energii. Znajdziesz w nim płatki owsiane, nasiona chia, mango i truskawki :) Przygotowujesz go wieczorem, wstawiasz do lodówki, a rano cieszysz się szybkim i pożywnym śniadaniem :) Składniki: 20 g płatków owsianych 50 g deseru ryżowego Amazake 1 łyżeczka nasion chia
Zdrowie na języku :Pmamy ochotę ;) Praktykuję to nie tylko w czasie wyjazdów, ale również na co dzień. Żeby nie kupować bezsensownie jakiegoś zapychacza, wolę przynajmniej na trochę zaspokoić głód zdrową przekąską. Wafle ryżowe - mój drugi przegryzacz. Jak wiadomo są bezglutenowe, lekkostrawne, więc również noszę je w pogotowiu w plecaku. A dostępne są w prawie każdym sklepie. Można skorzystać także z batoników wegańskich
Bananowe PoleCukrowa kukurydza i bekon są gwarancją , że sałatka będzie smaczna , zdrowa i sycąca. Jako dodatek proponuję bułki grahamki posmarowane topionym serem. Składniki ( 4 porcje ): bekon - 15dkg cebula - 2sztuki pieczarki - 25dkg olej - 2łyżki ostra musztarda - 1łyżka ocet winny - 1łyżka kukurydza konserwowa - 280g sałata lodowa - 130g pomidor - 2szt sól , pieprz cayenne Sposób przygotowania: Bekon i obraną cebulę kroimy w drobną kostkę
Bazylia kontra Rozmarynniezaprzeczalne! Jest super szybki w przygotowaniu, można go zapakować do pracy i zjeść w wariancie zarówno na ciepło jak i na zimno a co najistotniejsze - jest dietetyczne i szalenie zdrowa! Liczę, że Was przekonałam
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDomowa vegeta... Aromatyczna, domowa, zdrowa. Bez polepszaczy i sztucznych barwników. Wykonana z suszonej włoszczyzny. Pysznie przyprawiona. Niezastąpiona w kuchni. Polecam! Składniki: 100 g suszonej, niemielonej włoszczyzny (u mnie firmy Kucharek ); 4 łyżeczki soli morskiej, gruboziarnistej; 1 łyżeczka czosnku granulowanego; 1 łyżeczka suszonego lubczyku; 1 płaska łyżeczka kurkumy; 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki; 2 łyżeczki suszonej cebuli . Sposób przygotowania
Gospodyni Miejskadomu np. do szkoły, na piknik czy do pracy. Polecam szczególnie, gdy nie mam czasu przygotować na szybko smacznej i zarazem zdrowej przekąski Post Wrapy z wędzonym łososiem i rukolą pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeRobicie organizowac imprezy ? Dziś polecam przepyszną , zdrową przekąskę w formie chipsów. Sugeruje odrazu na imprezke podwoić , potroić itd. składniki , bo cukiniowe chipsy z parmezanem znikają ze stołu jak przysłowiowe " świeże bułeczki ". Składniki: cukinia - 1szt bułka tarta - 2łyżki tarty parmezan - 3-4łyżki oliwa - 4-5łyżek sól , świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: Cukinie myjemy , kroimy w półcentymetrowe
Bazylia kontra Rozmarynkoktajlowymi pomidorkami i przepiórczymi jajkami. Sałatka nie tylko ucieszy nasze podniebienie, ale również i oko. Na talerzu pojawi się nam iście wiosenna kompozycja kolorów. A na dodatek to bardzo zdrowa kompozycja. Wiosenna sałatka z zielonymi szparagami Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 1/2 pęczka zielonych szparagów 5 ugotowanych przepiórczych jajek 5 pomidorków koktajlowych listki rukoli olej
Kulinarne przygody GatityPrzetwory przetwory przetwory! Uwielbiam sezon gromadzenia zimowych zapasów! Kiedy dookoła jest pełno pysznych i zdrowych owoców i warzyw... Każdego roku moja spiżarnia pęka w szwach :) Zachęcam zatem do zaglądania do działu PRZETWORY , który systematycznie jest uzupełniany. SPIS PRZETWORÓW Bez czarny Powidło Borówka Kapusta czerwona z borówkami Brukselka Pasteryzowana Brzoskwinia Marmolada Buraki/ botwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny
Tradycyjna KuchniaPyszna i zdrowa owsianka orzechowa. Idealna na pożywne śniadanie Składniki: 3 łyżki płatków owsianych ½ szklanki mleka ½ cytryny 1 jabłko 10 orzechów laskowych 5 łyżek miodu Wykonanie: Płatki owsiane zalać 5 łyżkami przegotowanej zimnej wody i odstawić na pół godziny. Następnie dodać zimne mleko, sok z cytryny, starte jabłko i posiekane orzechy (koniecznie laskowe). Całość wymieszać, posłodzić miodem i podawać
Tradycyjna KuchniaZnów chleb, ale chleba nigdy dość. Ten konkretny...poszedł w jeden dzień, z 1 kg mąki! Dzieciaki go wsunęły z masłem, ledwo udało mi się go
Z Kuchni Do Kuchnitego dochodziła ta durna reklama z maczaniem ciastek, masakra jakaś). Uległam. Polubiłam. Zrobiłam po swojemu. Dodam tylko, że nie cierpię kaszy jaglanej, naprawdę guzik mnie to obchodzi jak jest zdrowa, nie lubię i już- tylko w tej formie była dla mnie do zaakceptowania. Składniki: 100 g daktyli -namoczonych 3 duże opakowania ciastek oreo 400 g suchej kaszy jaglanej litr
greenscarfutrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Pijąc soki bogate w składniki odżywcze możesz zapomnieć o grypie czy innych infekcjach. Ponadto dzięki dużej ilości witamin picie soków pozwoli nam cieszyć się zdrowymi, lśniącymi włosami oraz piękną, gładką skórą i sokolim wzrokiem." - podpowiada Anna Różyk. „Sok to przede wszystkim produkt naturalny, otrzymywany ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych warzyw lub owoców. Zgodnie
Kulinarne przygody GatityUgotowałam pyszną zupę krem z czerwonej soczewicy. Bardzo zdrowa, pożywna i sycąca. Można ją przygotować na pikantnie i bardziej łagodnie. Moje dzieciaki, którzy nie przepadają za zupami, zjedli ją z apetytem. Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy (połówki) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 pietruszka 1 duża marchewka lub 2 małe kawałek selera 3 ziemniaki 1 puszka pomidorów
O kuchni z uczuciem