zdrowe - 8490 przepisów (strona:183/566)

Koktajl na dobranoc 199

Pyszny, pięknie zielony , zdrowy- to najważniejsze! Genialny na zakończenie dnia, zamiast kolacji! Składniki -3 jabłka -natka pietruszki -łyżka oleju kokosowego -łyżka miodu wielokwiatowego  Skworcu - Super Juice MARAKUJA   Skworcu W swoim składzie  Super Juice MARAKUJA  zawiera tylko  naturalnie pozyskany sok . Do produkcji 1 puszki tego napoju wykorzystano aż 5 dorodnych owoców marakuji. Jest to sok pozyskany

Z Kuchni Do Kuchni
Warzywny kociołek 118

taka swoista fuzja leczo z bigosem i nie wiadomo czym jeszcze :) Często pojawiają się na naszym stole w towarzystwie ryżu lub kaszy. Nie tylko są bardzo smaczne i zdrowe ale również można dowolnie modyfikować ich smak dodając warzywa, które aktualnie mamy pod ręką. Żeby danie było pełnowartościowe dodaję do niego mięso mielone

Pyry na Gaz
Barszczyk zabielany raz! – zupa ekspres, w 20 minut 180

jeszcze 2-3 minuty. Zupa gotowa! To jest ‘ratunkowa’ wersja barszczu, na szybko. Zdaję sobie sprawę z tego, że kostka rosołowa i sam barszcz w butelce są zdecydowanie mniej zdrowe i wartościowe niż barszcz czerwony ugotowany na domowym rosole , kościach i na prawdziwych burakach. O ten przepis dla Was też zadbam. Jesień już blisko i w domu nadchodzi

Karo in the Kitchen
Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami w papilotkach 141

Nasz pomysł na zdrowe, bardzo proste i dietetyczne danie. Robi się praktycznie samo, a suszone pomidory nadają fajnego smaczku. Pierś jest miękka i soczysta, bardzo posmakowała dzieciakom. 1 podwójna pierś z kurczaka kilka sztuk suszonych pomidorów sól pieprz folia aluminiowa Pierś z kurczaka pokroić na połowę, oprószyć solą i pieprzem i zostawić w lodówce na kilkanaście minut. Pomidory

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pulpety w sosie kurkowym 152

Dzisiaj polecam bardzo smaczne i zdrowe danie -pulpety gotowane w wywarze warzywnym i do tego sos kurkowy. Ten rok  nie sprzyja zbieraniu grzybów, przynajmniej we wschodnich terenach kraju. Susza w  lesie sprawiła, że grzybnia się nie zawiązała. Jednak, gdzieś tam w Polsce grzybki były, bo w sklepie kupiłam kurki z Wielkopolski. Powstało, więc moje ulubione danie

W kuchennym oknie Ewy
"Danie inspirowane podróżą" - podsumowanie akcji 228

przepisy były związane z podróżami zagranicznymi, a liczyłam na to, że pojawi się trochę przepisów z Polski. Może następnym razem? ;) Bardzo dziękuję autorom wpisów z blogów: Smaczne-zdrowe, Teoria smaków, Smak mojego domu, Moja Mama Gotuje... i bloguje, Smaczne opowieści, Trisha & Morning Coffee za udział w akcji i przesłanie przepisów inspirowanych podróżami. Pozwoliłam sobie wyróżnić dwa przepisy

Weekendy w domu i ogrodzie
ALEJA 40 - pierwsze urodziny - 1 sierpnia 2015 223

trzeba było też niepotrzebnie długo czekać na złożenie zamówienia Wystrój wnętrza prosty, ascetyczny, nowoczesny , nie przytłacza doznań smakowych podczas jedzenia - to lubię! W menu standardowym można znaleźć zdrowe propozycje zarówno na śniadanie jak i na obiad, w bardzo ciekawych i intrygujących aranżacjach W ramach promocyjnego, urodzinowego menu, serwowano zarówno dania główne , jak i coś na osłodę oraz trunki

Grunt to przepis!
Makaron z cukinii w pikantnym sosie pomidorowym 209

Pyszne, letnie bezmięsne danie dla miłośników cukinii.   Takie spaghetti z cukinii jest szybkie w przygotowaniu,  zdrowe i smaczne :) SKŁADNIKI 2 młode cukinie 1 szalotka 2 ząbki czosnku 3 duże pomidory malinowe 1/2 czerwonej papryczki peperoncino 1 łyżeczka suszonej bazylii sól morska świeżo mielony pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Cukinie myjemy i odcinamy końce

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa krem z kurek z koperkiem (wegańska) 252

zmiksowane na krem śmiało mogą zastąpić pierwsze danie! Zupy obfitują w różnorodność warzyw, witamin i aminokwasów (o ile nie używamy gotowej kostki bulionowej napchanej chemią), są bardzo zdrowe i zawierają znikomą ilość tłuszczu (nie mówię tu o wywarze mięsnym). Warto jeść zupy, gdyż z podstawowych składników takich jak por, marchew, pietruszka czy seler można wyczarować coś wspaniałego

Be Fit Be Strong
Konfitura z papierówek i śliwek 191

podaną na opakowaniu Konfitur-Fix. Gorącą przełożyłam do słoiczków. Odwróciłam słoiki do góry dnem. Poczekałam aż wystygną. Przetestowałam konfiturę na pieczywie chrupkim i dodałam chipsów kokosowych! Dzieci miały zdrowe śniadanie. Ja też

Z Kuchni Do Kuchni
Wegańskie lody kokosowe 231

każdy posiłek ;) Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na kolejne fit lody, tym razem kokosowe (pamiętacie fit lody bananowe ?). Można się nimi bezkarnie zajadać, ponieważ zawierają zdrowe tłuszcze, są w 100% wegańskie, nie zawierają laktozy, glutenu ani białego cukru. Niezła gratka dla fanów kokosa, ponieważ lody są intensywnie kokosowe w smaku. Do ich zrobienia nie potrzebujemy maszynki

Zawsze głodna!
Naleśniki z kaszy gryczanej 199

dodałam tylko wodę, szczyptę soli i cukru do smaku. Ważne jest by była to kasza niepalona. Przepis znalazłam na stronie: smakoterapia. Składniki: 300 g mąki gryczanej niepalonej Naturalnie zdrowe , ok. 1 szklanki wody, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli, olej do smażenia, frużelina wiśniowa. posypka beza z truskawką Dr Oetker.   Przygotowanie:  Kaszę gryczaną niepaloną zalewamy wodą

Aga w kuchni
Trzy chińskie sosy, które mnie ratują, gdy mam ochotę na noodle 245

kolby kukurydzy, albo po prostu zestaw warzyw do dań azjatyckich. Upewnijmy się jednak, że kupujemy mrożone warzywa, a nie mrożone danie azjatyckie. Te pierwsze to po prostu zahibernowane, zdrowe warzywa. Natomiast mrożone dania mogą zawierać różne dziwne dodatki, które są nam do niczego nie potrzebne. Sosy Sos przygotowujemy szybko zanim jeszcze zaczniemy smażenie. Mieszamy wszystkie składniki w kubeczku

W kuchni wieczorem
Pieczona cieciorka 186

Staram się zwracać uwagę na to, co jem.   W związku z tym chętnie próbuję przepisy na zdrowe ciasta, przekąski czy obiady. Tym razem wypróbowałam sposób na pieczoną cieciorkę, którą widziałam już na wielu blogach. Ciągle jednak odkładałam jej przyrządzenie na później, aż pewnego dnia koleżanka przyniosła ją do pracy. Przepadłam i zrobiłam ją w domu. Składniki: puszka

Fabryka pomysłów
Bakłażan faszerowany kaszą jęczmienną i warzywami. 166

Faszerowane warzywa są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Do tego ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i nie zrujnuje kieszeni. Ja postanowiłam nafaszerować bakłażany, które do tej pory jadłam tylko raz w życiu. Wyszły bardzo smaczne i sycące. Potrzebne nam (dla 4 osób): - 2 bakłażany - szklanka kaszy jęczmiennej - papryka czerwona - mała cukinia - 2 szklanki bulionu warzywnego

W poszukiwaniu inspiracji