zdrowe przepisy - 11000 przepisów (strona:253/734)

Kaczka w pomarańczach z majerankiem 162

Jeden z klasycznych przepisów francuskiej kuchni domowej.O ile filety z kaczych piersi należy przyrządzić tak,by mięso pozostało  w środku różowe,to kaczka z pomarańczami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenno-żytnio-orkiszowy-codzienny 156

Przegladając zgromadzone zapasy mąkowe odkryłam jeszcze jedną torebkę maki pszennej 550 i choć już nie używam takowej mąki w swojej kuchni musiałam ją zagospodarować.Tak wylądowała

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie "po kaszubsku"- pyszne 204

Bajecznie pyszne,proste do przygotowania ,pomidorowe śledzie z cebulą znane jako "śledzie po kaszubsku"- tradycyjne danie regionalne prosto z Kaszub.Ten przysmak w słodko-kwaśnej marynacie można

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab duszony w sosie śmietanowo-chrzanowym 220

Szybki,dietetyczny obiad ze schabem w zimowych klimatach,bo całe mięso spowite jest w bieli.Schabowi towarzyszy pyszny,aromatyczny sos śmietanowo-chrzanowy.Przygotowanie tego dania nie wymaga

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jabłka w majeranku z żurawiną 214

Jabłka kojarzą się głównie ze słodkościami i deserami.Jeśli już to jako dodatek do wytrawnych dań ,najczęściej karmelizowane z cukrem.Okazuje się,że podane z majerankiem i

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowa bagietka-szybka i łatwa 234

Zamiast białej mąki pszennej jasna mąka orkiszowa w roli głównej.Dużo zdrowiej i smaczniej niż napompowana powietrzem i spulchniaczami kupna w sklepie.Ma bardzo chrupiącą skórke,a

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Binenstich mit Apfelfülung 178

Binenstich to tradycyjne ciasto niemieckie.Drożdżowe ciasto przełożone waniliową masą budyniową,pokryte pyszną skarmelizowaną polewą migdałową.Skradnie serce i kubki smakowe każdego kto je raz skosztuje.Po

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Razowy chleb orkiszowy z orzechami i żurawiną 227

Jesienny razowy orkiszowiec.Kombinacja smaków orzechów włoskich i słodka cierpkość żurawin sprawia,że chleb jest bardzo zrównoważony smakowo i pasuje do wielu dodatków.Przyznam szczerze,że jadłam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Apfel-Hafer-Cookies 178

 Owocowa przekąska lub małe co nieco do kawy pełne błonnika .Przepis już od dłuższego czasu czekał w kolejce na realizcji.Bardzo ciekawy wydał mi się dodatek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Torcik W-Z z kremem serowym 163

W-Z-etka,tym razem zamiast tradycyjnej prostokątnej formy upieczona w tortownicy,W-Z torcik.Zmieniłam również spód ciasta ,z przepisu tutaj, na ciasto z mniejszą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem ze skorzonery.Czy znasz skorzonerę? 188

Po raz pierwszy natknęłam się na skorzonerę,bo w handlu to ciągle  jeszcze bardzo osobliwe warzywo.Nie zastanawiałam się ani sekundy,bardzo byłam ciekawa jak ono

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tatar śledziowy 219

Tatar ze śledzia z dodatkiem ogórka kiszonego i grzybków marynowanych do przygotownia w kilka minut.Można użyć śledzi z zalewy octowej,z oleju lub solonych.Te ostatnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świąteczny łosoś z piernikową krustą na pomarańczach 216

Łosoś otulony pierzynką z piernika,skórki pomarańczowej i majeranku to brzmi naprawdę świątecznie,a i bajecznie smakuje.Łososia lubimy i jemy bardzo często,dlatego gdy tylko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Warzywa korzeniowe z piekarnika 274

Właśnie teraz jesienią warto odkryć smak warzyw korzeniowych,szczególnie tych nie za często goszczących na naszych talerzach jak pietruszka czy pasternak.Pietruszka najczesciej ląduje w rosole lub

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buraczki ćwikłowe z tartym chrzanem 226

Burak to jedno z moich ulubionych warzyw.Do buraczków mam słabość od zawsze.Bez czerwonego barszczu,sałatki z buraczków i ćwikły moja kuchnia nie mogłaby istnieć.Ćwikła to

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania