regionie, jak i przynajmniej w znacznej części Włoch. Charakterystyczną cechą kuchni toskańskiej jest mniejsze spożywanie makaronu aniżeli w pozostałych regionach. Tu dominują zupy, kasza, ryż i chleb.Kuchnia Toskanii jest zdrowa, kolorowa i prosta- a co za tym idzie smaczna! Zabiorę Was w to miejsce pachnące magią , propozycją, którą Wam przygotuję. Gotowi na pachnącą i aromatyczną podróż? Jedziemy! Do podróży(...)właśnie – stąd Toskania w mojej kuchni ! Brytfanny firmy Florina , o której więcej pisałam TUTAJ- BRYTFANNA KLIK – jej cudny kolor, kształt, idealnie oddaje charakter włoskiej kuchni! Składniki na danie 5 sztuk czerwonej papryki 1 papryka żółta 2 papryki zielone do kilograma mięsa mielonego- szynka suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka
Z Kuchni Do KuchniSzpinak jedni lubią, inni nienawidzą. zazwyczaj kojarzy się z bezkształtną papką :) Jednak każdemu polecam spróbować świeżych liści szpinaku, smacznych w nieoczywisty sposób i niezwykle zdrowych
Taste Of My DayCzasami potrzebujemy jakiejś fajnej, szybkiej przekąski dla naszej pociechy. Jednakże bardzo często, jest tak, że dziecko grymasi i nie chce jeść nic zdrowego, ani pożywnego. Zasadniczo
Kolizje SmakówAwokado jest przez wiele osób postrzegane jako tłusty, a więc niezdrowy owoc. Nic bardziej mylnego! Awokado obfituje bowiem w zdrowe tłuszcze, których nie należy unikać. Nie dość, że nie zawiera cholesterolu, to jeszcze obniża jego poziom (frakcja LDL). Awokado może pochwalić się całą gamą substancji wpływających pozytywnie na: wzrok (luteina), rozwój ciąży (kwas foliowy), serce (kwasy(...)kwas oleinowy) utrzymanie prawidłowej masy ciała (błonnik). Jak kupować? W Polsce dostępne są dwie odmiany - tańsza, zielona oraz droższa hass - z grubą, ciemną skórką. Najlepiej kupić twarde awokado i dać mu spokojnie dojrzeć w papierowej torbie. Jeśli bardzo nam się śpieszy, włóżmy do torby również banany, brzoskwinie, jabłka czy pomidory. Od czasu do czasu należy kontrolować stan owocu poprzez delikatne
Powiedz dietom niesłodkości to zdecydowanie moje ulubione dania. Zarówno jeśli chodzi o ich przyrządzanie jak i konsumowanie ;) Nie oszukujmy się-mogłabym jeść słodkości na okrągło, od świtu do nocy. Oczywiście taka dieta szybko by zrujnowała moje zdrowie i sylwetkę...ale gdyby tak stworzyć coś słodkiego i jednocześnie zdrowego, pożywnego? Np. kaszę. kasza jest zdrowa. Kaszę można jeść na słodko
Zawsze głodna!diety sprawia, że organizm dostaje bardzo zdrowe składniki. Oczyszcza się ze szkodliwych składników i metali ciężkich. Udowodniono, że 1 g spiruliny ma tyle samo wartości odżywczych co 1 kg warzyw! Można ją dodawać do koktajli, sosów, dipów i wielu innych potraw. Nie możemy zapomnieć, że spirulina każde danie zabarwi na kolor zielony! Właściwości
Blondynka Gotujepółmisku , przed podaniem dodałam sos. Jest zdrowo! Jest pysznie ! Mięso ogólnie zakwasza organizm, ale podwójna ilość warzyw i obecność buraka sprawi, że uzyskacie zasadowe środowisko, a oto nam właśnie chodzi! Burgery idealne na drugi dzień, do buły do pracy i dzieciakom do szkoły! Dziś jest bardzo ciemno! Akurat danie na poprawę humoru i pozytywny zastrzyk energii
Z Kuchni Do KuchniDziś będzie prosto, szybko, smacznie i zdrowo a do tego śniadaniowo, gdyż proponujemy jajecznicę . Troszkę inną niż zwykła, gdyż z dodatkiem pora i białych szparagów. Szparagi są lekkostrawne i niskokaloryczne, zawierają do tego dużo witamin i składników mineralnych, w związku z czym są jak najbardziej "fit". Tym prostym daniem rozpoczynamy sezon szparagowy. Polecamy!! Jajecznica ze szparagami Składniki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigotowany na parze, ale nam zależy na czasie, a poza tym , dla jednego brokuła trzeba wietrzyć cały dom. Dlatego dodałam sporo kiełków z brokuła, geinialnie smakuje i jest mega zdrowy! -koperek ,najlepiej mrożony, bo szybciej nam schłodzi makaron -oliwa z oliwek -parmezan lub grana padano -mozarella w zalewie -gotowane duże jajko, ja mam to szczęście, że dostaję czasami jaja(...)gotujemy jajo. Gdy jajo się ugotuje szybko zalewamy zimna wodą, obieramy i wkładamy do zimnej wody. Odcedzamy makaron, polewamy oliwą,mieszamy. Posypujemy mrożonym koperkiem, bardzo dużooooo koperku, bo zdrowy i fajnie nam zazieleni makaron wkręcając się w świderki. Wykładamy na talerze. Posypujemy poszarpana rukolą- broń Boże nie róbcie tego nożem ! Następnie dodajemy kiełki, polewamy oliwą z oliwek
Z Kuchni Do Kuchnikraje z różnymi tradycjami, oryginalną, aromatyczną i zdrową kuchnią. Królują głównie potrawy mięsne z wykluczeniem wieprzowiny poza tym ryby, świeże owoce, ryż, plantany, cassava, zupy z orzeszkami ziemnymi, soki ze świeżych owoców. Nigdy nie byłam w Afryce, ale jest ona bliska mojemu sercu. Dlatego na pewno od czasu do czasu dam się ponieść wyobraźni i zainspirowana lekturą kuchni afrykańskiej
noteskulinarnyfigaKolejna szybka, zdrowa przekąska, która z powodzeniem zastąpi batoniki, pączki, chipsy i inne zapychacze, po które sięgamy, kiedy głód nas przyciśnie. Uwielbiam dynie i jak tylko pojawią się w sprzedaży zawsze mam w lodówce porcję pieczonego puree. Pieczenie wydobywa z dyni naturalną słodycz a przygotowanie dań (zupy, ciasta, desery, placuszki…) znacznie się skraca. Dynia
SzczyptaSmaQRyba według dietetyków powinna często gościć na naszym stole. Przyznam, że chyba nie trzymam się ściśle tych dietetycznych wskazówek. Jednak od czasu, do czasu rybka jest
W kuchennym oknie EwyDawno kurczaka nie robiłam. Kupiłam białe szparagi i stwierdziłam, że połączę je z kurczakiem i sosem śmietanowym. Do tego sałatka i obiad "jak się masz"! :) Szparagi
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comJajecznicą mogłabym zajadać się na każde śniadanie czy kolację, aby się nie nudziła mi i moim bliskim często urozmaicam dodatki do niej. Dziś proponuję taką meeega
Z Majeczką w kuchnibyło zdrowiej - z brązowym. Do tego warzywa i zdrowe tłuszcze oraz białko. Jeśli ktoś chce, to sól w tym wypadku można bez szkody dla smaku pominąć, chociaż ja akurat dodałam jej szczyptę. Wprawdzie tuńczyk z puszki jest jest dość kontrowersyjny i tak do końca nie wiadomo, czy jest zdrowy czy też nie. Jednak mimo wszystko jest na pewno(...)pikantnych) 1 pora 1 pęczek szczypiorku 100 g (1 woreczek) brązowego ryżu 5 łyżek dobrego oleju lub oliwy (ja użyłam niefiltrowanego, nierafinowanego i tłoczonego na zimno oleju słonecznikowego, który dał dodatkowo ciekawy, słonecznikowy posmak) przyprawy: biały pieprz, sól (niekoniecznie) Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu (zwykle przez ok. 30 min.) i odcedzamy. Pora kroimy drobno, przekładamy na durszlak i przelewamy
Ratunku obiad