jest pełne bez tych upudrowanych mąką bułeczek, o łagodnie chrupiącej skórce i delikatnym miąższu. Podawane są jeszcze ciepłe, prawie prosto z piekarnika, lekko tylko przestygnięte (a podobno to niezdrowo), często przełożone jajkiem sadzonym na bekonie, lub po prostu samym masłem i jakimś słodkim dżemem. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.Składniki(...)bułki odrobiną mleka i bardzo delikatnie oprósz mąką. Wstaw blachę z bułkami do piekarnika, piecz bułki 15-20 minut, lub do czasu delikatnego zbrązowienia skórki. Wyjmij z piekarnika i daj im przestygnąć na kratce.Scottish morning rolls atakują!Stado szkockich bułek.Szkocka bułka na śniadanie.przepis zaczerpnięty z książki Simply Scottish Cakes & Bakes
Grahamka, weka i kajzerkamojej kuchni często pojawia się kasza. Dzień w dzień szukam nowych połączeń smakowych na te zdrowe ziarenka. Im bardziej fikuśnie, tym bardziej jestem usatysfakcjonowana. Nigdy nie trzymam się jakichś konkretnych proporcji. Dorzucam do niej to, co akurat mam w domu. Rzecz jasna najpierw oczywiście dokładnie analizuję w głowie mój misz-masz smakowy i dobór przypraw. To całkiem fajna(...)rumiane. Następnie dorzucamy świeże liście szpinaku, posiekany koperek, czosnek i papryczkę jalapeno. Doprawiamy solą, pieprzem i chili. Warzywa najlepiej wymieszać z kaszą tak, aby stanowiło to danie jednogarnkowe, a ponadto uzyskać odpowiednie połączenie smakowe. Później już tylko pozostaje nam delektować się smakiem. Enjoy
Sajkofanka smakuWitamy! Dziś za oknem mamy nieco chłodniejszy dzień i niestety przez jakiś czas będziemy musieli pożegnać się z wiosenną, cieplutką aurą! My jak zwykle humory poprawiamy
Symfonia Smakówsię, co mogę z niej zrobić. Przepis znalazłam na blogu stolik w kropki i od razu wiedziałam, że to jest to, co chciałabym ugotować. Na pewno nie jest to danie powiązane z tradycyjną polską kuchnią, chociażby ze względu na dodatki, aromaty, zioła. Podstawą dahl z soczewicy jest soczewica i biała cebula. Wszystko idealnie się uzupełnia(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/dahl-soczewicy/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('1871b3cc5006fa1914ee2b1afadd3535').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: zdrowe na tlusty czwartek przepisy The post Dahl z soczewicy appeared first
dom-agi.plwielkanocnego sernika tęczowego był dla mnie ponownie sernik zebra. Był tak pyszny, że przy okazji świąt postanowiłam przedstawić go w nowej, tęczowej odsłonie. Tym razem zamiast mąki ziemniaczanej dałam budyń waniliowy. Kolejną zmianą jest główny składnik, czyli twaróg. Oczywiście, jak poprzednio, zrobiłam twaróg domowy, ale… wyszło mi za mało. Wobec tego dodałam, co miałam w lodówce i oczywiście nadawało się(...)spróbować. A czekać było warto. Nawet w pochmurny dzień można kulinarnie przywołać tęczę i cieszyć oczy barwą, a podniebienie smakiem. Z okazji Świąt Wielkanocnych wszystkim życzę świąt spokojnych, zdrowych, barwnych i smacznych niczym sernik tęczowy. Sernik tęczowy bierze udział w akcji Wielkanocne Smaki. Wydrukuj przepisThe post Sernik tęczowy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoPamiętacie mój wpis o warsztatach z Gorenje? Pisałam tam o pysznych daniach które przygotowaliśmy i obiecałam parę słów na temat sprzętów z których korzystaliśmy. O daniach, a właściwie jednym, będzie później, teraz trochę o produktach firmy i o samej firmie. Gorenje to firma słoweńska, należy do ośmiu największych producentów dużego AGD w Europie. Swoją działalność rozpoczęła(...)dużą ilość gotowych programów - wystarczy wybrać rodzaj jedzenia i wagę i wcisnąć guzik - proste prawda? funkcja szybkiego nagrzewania - bardzo przydatna gdy czas nas goni - a dla miłośników zdrowej żywności są piecyki w których możemy przygotować domowy jogurt. Jest jeszcze jedna niezwykle wygodna rzecz a mianowicie bardzo łatwo wyjąć możemy wewnętrzną szybę piekarnika i ją wyczyścić! Każdy
Stare GaryRosół. Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego. Każdy ma własny przepis na tę zupę. Sztuką jest jednak ugotowanie rosołu idealnego. Wraz z przepisem
CoolinarniePLkuchnia.wp.plNazywany jest zdrowym cukrem i naturalnym słodzikiem. Cukier brzozowy, inaczej ksylitol, ma taki sam smak i konsystencję co zwykły cukier. Odkryto go pod koniec XIX wieku – obecnie przeżywa renesans popularności. Wskazany jest dla diabetyków, osób odchudzających się, chorych na grzybicę, osteoporozę, a także w profilaktyce różnych schorzeń.Na początek nieco naukowych informacji. Ksylitol to organiczny związek chemiczny, słodki(...)pieczywa, likierach czy mrożonych rybach.Ksylitolem możemy zastąpić biały cukier we własnym domu. Świetnie nadaje się do słodzenia herbaty lub kawy oraz dosładzania wypieków, deserów, konfitur, napojów i innych dań. Uwaga – cukier brzozowy nie nadaje się do pieczenia ciast drożdżowych (drożdże na nim nie wyrastają)*. Jest odpowiedni do gotowania, pieczenia, mrożenia – zakres temperatury w jego przypadku jest bardzo szeroki.Prowadzone
Smaczne Zdroweorganizmu. W dorosłym życiu, gdy wkoło jest prawdziwe zatrzęsienie leków i tabletek na wszystko (ból, sen, nastrój, rozbudzenie, stres, miłość,...) staram się nie popaść w szał i nie dać wciągnąć w wir reklam, które atakują zewsząd i praktykuję tą metodę nadal :) Jednak gdy już COŚ mnie dopadnie i stara się rozłożyć na łopatki, atakuję! Jak przystało na fighterkę ;) Pierwszym(...)cukrem lub miodem. Odstawiamy przynajmniej na noc, najlepiej na dobę, by cebula z czosnkiem puściła sok. Pijemy po łyżce syropu co 3 lub 4 godziny. Podczas osłabienia nieoceniona jest zdrowa, zrównoważona dieta bogata w warzywa (witaminy, minerały), łatwo przyswajalne białko i obfitująca w dużą ilość płynów. Jak już wspomniałam, warto zostać w domu, odpocząć, zregenerować organizm
Taste Of My DayTo jedna z tych potraw, która praktycznie robi się sama. Wymaga jedynie wstępnego pokrojenia składników a potem wymieszania wszystkiego razem i włożenia do piekarnika. Prosta, lekka
Karo in the KitchenJak wiecie w mojej kuchni dominuje makaron, ale ostatnio mam coraz większą chęć na lekkie sałatki. Stąd moja propozycja na coś szybkiego i pysznego. Można ją
Magiczne Życie Martycieszyć macierzyństwem, a nie umartwiać"- tak oto podsumowała pani doktor dietę matki karmiącej podczas domowej wizyty. Jedno trzeba przyznać, początki ćwiczą silną wolę matki. Zwłaszcza po takim rozpasaniu, jakiemu dałam upust, będąc w ciąży. Ale jak się chciało karmić cycem, to buzia w dzióbek :PA więc...pieczone, gotowane, broń Boże smażone. Kiełbasy i mięsiwa tak. Nabiał(...)obserwować. Obserwować wszystko- pierdy, kupę, brzuszek, skórę. Nowe produkty wdrażać pojedynczo, w odstępach co najmniej czterech dni, aby był czas na akcję- reakcję. I nie panikować. Nie przesadzać. Zdrowy rozsądek przede wszystkim. A na pocieszenie powiem, że ta "męka" nie trwa wiecznie ;)Wszystko w waszych... piersiach
bastalenaTak naprawdę istnieje wiele rodzajów bulionów. Już dosyć dawno temu opublikowaliśmy przepis na bulion mięsno-warzywny , gdyż jest on prawdopodobnie najbardziej typową i najczęściej stosowaną jego
Kulinarna Pokusa