POMYSŁ NA APETYCZNY OBIAD DLA CAŁEJ RODZINY! Dobrze wiecie, że kocham gotować, sprawia mi to ogromną przyjemność. Dla mnie gotowanie ma w sobie to coś szczególnego
SMYKWKUCHNI500 g mięsa mielonego pół cebuli 1 jajko sól pieprz pieprz ziołowy kapusta pekińska na sos 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki oregano
Gotowanie jest łatwezdrowe kotleciki rybne? Takie danie będzie doskonałym zwieńczeniem dnia. Spróbuj! Kotleciki z dorsza w wersji fit Co zazwyczaj jadasz na kolację? Kanapki z żółtym serem i pomidorem? Sałatkę lub zapiekankę? A może nawet nie chce Ci się myśleć o złożonym posiłku i sięgasz po jogurt? Czas zapomnieć o rutynie i wypróbować coś nowego. Zastanów się, jak często jadasz ryby – bilans(...)tego dodaj ulubione warzywo – świetnie sprawdzi się kilka zgniecionych różyczek brokułów albo kalafiora, kukurydza, posiekana nać pietruszki albo koperek. Innym pomysłem są kotleciki z dorsza i cukinii lub ziemniaków, czyli coś dla wielbicieli tradycyjnej kuchni. Do masy dodaj jedną lub dwie łyżki stołowe startego żółtego sera – wówczas każdy kęs będzie jeszcze bardziej apetyczny! Zioła, przyprawy, panierka – jak podkreślić smak kotlecików
Tradycyjna Kuchniasię wyborem patelni, powinniśmy patrzeć zwłaszcza na to, by nie trzeba używać tłuszczu, tak jak nie trzeba używać go przy tej patelni. Samo to, że upiekłam na patelni zapiekankę niemal bez tłuszczu, która podczas smażenia i pieczenia (dwóch czasochłonnych czynności w wysokich temperaturach) - nie przywarła, mówi samo za siebie. Patelnia nie przywiera i nie potrzebuje tłuszczu(...)szkoda pieniędzy na coś lepszego. Potem jednak są problemy, bo cholesterol wysoki, albo w brzuchu centymetrów znów przybyło. No i to tłumaczenie - "przecież ja nic takiego nie jem - jednego ziemniaka, kawałek niedużego mięsa... ", podczas gdy pół szklanki oleju trzeba wlać, by zrobić pieczeń, bo inaczej się przywiera albo spieka na czarno. Mam w bliskim otoczeniu wiele takich osób, które szczędzą
Poezja Smaków - blog kulinarnyPlacki ziemniaczane to danie, które jest proste w wykonaniu i bardzo często przypomina nam o beztroskich latach gdy mama szykowała placki na obiad . Zapach, smak chyba
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G KitchenOtrzymałam niedawno do przetestowania patelnię ceramiczną firmy GreenPan z kolekcji Kyoto. Ucieszyłam się, gdyż już od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem wzbogacenia mojej kuchni o
Pieguskowa Kuchnia1 bakłażan 200 g mięsa mielonego 1 szkl ugotowanego ryżu pół puszki czerwonej fasoli sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano 1 łyżka posiekanej natki pietruszki pół
Gotowanie jest łatwejajka z różnymi składnikami, a to w kokilce, a to kajzerce, a to smażone w bułce od hamburgera, zwykłe sadzone też się wydarzyło. Jadłam cudowną jajecznicę z kurkami, dietetyczne zapiekanki, gdy byłam chora kanapkę cebulowo - serową (której zdecydowanie nie polecam przed pracą) i przepyszną kanapkę caprese. Troszkę piekłam zrobiła cudowną ciabattę, która zniknęła w 30 minut, chlebek bananowy, który smakował(...)żurek, zapiekaną paprykę przepisu kuchni Lidla, bitki wołowe z domowymi kopytkami, grzybówkę na suszonych grzybach, duszone kurki cebulą i natką pietruszki. Przygotowywałam też obiady, które praktycznie robią się same; ziemniaki zapiekane z brukselką i rozmarynem z ogródka Piotra z schabem zapiekanym w śmietance i zupie cebulowej oraz kurczaka pieczonego z ziemniaczkami i nieobranym czosnkiem. mmm... ale to były pyszności
Brzuszki ŁakomczuszkiWitajcie :) Dzisiejsze menu to klasyczne danie indyjskie, a właściwie klasyczne dla północnej części Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa "Berya" co oznacza "pieczony". Oryginalne danie przyrządzane
vegetaniePierś kurczaka zapiekana w jogurcie greckim i pesto z suszonych pomidorów. Pomysł na szybki do wykonania obiad. Kurczaka zapiekam z dodatkiem pomidorów koktajlowych i zielonych oliwek
BullioPierś kurczaka zapiekana w jogurcie greckim i pesto z suszonych pomidorów. Pomysł na szybki do wykonania obiad. Kurczaka zapiekam z dodatkiem pomidorów koktajlowych i zielonych oliwek
BullioFrancji, Włoszech, Indiach, Chinach, Kanadzie oraz Meksyku. Kalafior ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można go jeść na surowo, lub po ugotowaniu, jako dodatek do zup, sałatek, tart czy zapiekanek. Najpopularniejszy podawany jest po ugotowaniu z zezłoconą na maśle bułką tartą. Inną formą jego podania jest kalafior faszerowany mięsem. Składniki: - 1 średni kalafior - 600 g zmielonego mięsa (wieprzowe lub wołowo wieprzowe(...)minut przed końcem zdejmujemy z papier do pieczenia i dopiekamy, aż szynka się zrumieni. Kalafior faszerowany mięsem można podać jako danie samodzielne lub, np. z dodatkiem pieczonych ziemniaków – na obiad… i nie tylko. Tym razem ekspozycja z przymrużeniem oka, w nastroju Halloween. Odrobina humoru w kuchni nikomu nie zaszkodzi. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Kalafior
mojewypiekiinietylkoW końcu doczekałam się cukinii z ogródka - pewnej, zdrowej, bez nawozów. Rośnie w tym roku jak szalona, a ja nie pamiętam, żeby w przeciągu kilku ostatnich
Poezja Smaków - blog kulinarnymięsa, dodając typowe dla siebie przyprawy. Lubię chyba wszystkie rodzaje kotletów, klopsików, koft czy frykadelek. A najbardziej polskie. Moje "must have" to kotlet obiadowy z mizerią i gotowanymi ziemniakami z koperkiem oraz kotlet "przekąskowy" z chlebem, musztardą i ostrą, świeżą zieloną papryką. Poniższy przepis to raczej typowo polska wersja, chociaż muszę przyznać(...)mielę w domu, dzielę na pół, jedną połowę zamrażam, resztę wykorzystuję na kotlety. Zamrożone mięso można wykorzystać później nie tylko na kotlety, ale np. na sos bolognese lub do zapiekanki. Składniki na 12-15 sztuk: 500-600 g mieszanego mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) 2 czerstwe bułki kajzerki 2 jajka 300 ml mleka 2 cebule posiekane 2 ząbki czosnku posiekane garść
Kuchnia Prezydentowej