To danie, a właściwie przekąska jest nie dość, że banalna, to jeszcze nie zajmuje wiele czasu na przygotowanie. Pieczenie to oczywiście inna sprawa, bo tego nie
Kuchnia w czekoladzieMoje uwieńczenie kończącego się lata! Jest pięknie, kolorowo i smacznie :) Widziałam kiedyś w sieci podobną inspirację i te plasterki mnie wprost urzekły :D Składniki: 1 mała
Tradycyjna KuchniaŚwietnie wzmocniła smak mojej zapiekanki i nadała jej charakteru:). Do wyboru mamy ją w wersji pikantnej i zwykłej, możemy więc sami wyregulować sobie ostrość naszego obiadu. Do jej przygotowania użyłam produktów kupionych w Lidlu, gdzie pojawił się bogaty asortyment produktów charakterystycznych dla kuchni iberyjskiej. Zapraszam Was do wyruszenia w tę podróż razem ze mną:). 800g ziemniaków 300g kiełbasy chorizo
Szefowa kuchniW czasie gdy w naszej kuchni trwał remont i do dyspozycji mieliśmy tylko piekarnik i kuchenkę turystyczną na jeden palnik, często przygotowywaliśmy dania w piekarniku
cookplNadzienia do pierogów są przeróżne. I bez względu na ich zawartość, nie ma chyba osoby która by ich nie lubiła. Faszerowałam je już : jagodmi serem i
potrawyregionalneplastry i wykładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na rozgrzaną oliwę wykładamy przygotowane bakłażany i podsmażamy je delikatnie z obu stron. Odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku i układamy na ziemniaki. Czosnek i cebule drobno siekamy i solimy. Wykładamy na rozgrzana oliwę i dusimy ok 3-5 minut. Po tym czasie dołączamy do cebuli mięso i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy(...)dokładnie energicznie mieszamy drewniana szpatułką. Etapami dolewamy mleko, mieszając jednocześnie, aż sos zgęstnieje i nie będą się formować grudki. Doprawiamy do smaku gałką muszkatałową, solą oraz pieprzem. Zalewamy sosem zapiekankę i posypujemy startym parmezanem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 -40 minut. Pieczemy pod przykryciem. Smacznego
ChilliJemyinnego jak zapiekanka ziemniaczana, rodem z Francji. Ziemniaki przygotowane w ten sposób nadają się jako dodatek do wszelkiego rodzaju mies. Nie jest to niestety danie dietetyczne, ale raz na jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę rozpusty, a ser zapieczony na wierzchu, nadaje całej potrawie fantastyczny aromat. Dziś przygotowałam to danie wspólnie z Panna Malwina . Składniki: 750g ziemniakow 200ml mleka
Codzienne Gotowaniezapiekanką było mi w tym tygodniu nie po drodze, postanowiłam przerobić twaróg na leniwe. Miały być klasyczne leniwe (czyli krojone) polane śmietaną i podane z truskawkami. Myjąc truskawki zmieniłam jednak koncepcję: zrobię takie leniwe z truskawką w środku. I teraz zastanawiam się, jak nazwać to danie. Przypominają raczej knedle, ponieważ są okrągłe, ale ciasto zrobiłam bez ziemniaków, z samego twarogu
Obiad gotowypyszną zapiekankę, ale to wkrótce. Knedle ze śliwkami to smak mojego dzieciństwa. Zawsze myślałam, że trzeba im poświęcić mnóstwo czasu i że są trudne do wykonania. Nic bardziej mylnego. Knedle, które robiłam w moim życiu po raz pierwszy są łatwe do wykonania, tanie i niesamowicie smaczne. Zróbcie je szybko, a przekonacie się sami. Składniki: ciasto: 1 kg ziemniaków (waga
Pobite gary BarbaryTaka zapiekanka w sumie to już jest na blogu..ale ta jest z wolnowaru...Wolnowar w mojej kuchni spisuje się idealnie...jestem naprawdę zadowolona...nie muszę do niego zaglądać i mieszać, dolewać wody itd.tak jak to jest z garnkami...Mam pewność , że dana potrawa jest gotowana bez żadnego przypalania się itp.. Ilość składników dowolna. kapusta kiszona ziemniaki wędliny [ kiełbasa
Moje domowe kucharzeniePolędwiczka w warzywach to kolejna propozycja na szybki i smaczny obiad. Uwielbiam to delikatne, soczyste mięso w towarzystwie warzyw, których ostatnio ciągle mam niedosyt. Najsmaczniejsze z
Pieguskowa Kuchniazapiekanka z bakłażana, mielonego mięsa i pomidorów pod sosem beszamelowym. Najlepszą moussakę w życiu jadłam na wyspie Zakynthos w tawernie Zepos. Miała dla mnie idealne proporcje wszystkich składników, była pyszna i bardzo aromatyczna. Mimo upału nie mogłam się powstrzymać i dobierałam się do gorącej, prosto z pieca - co czasem skutkowało poparzonym językiem! Ta właśnie wersja była z ziemniakami
Kulinarne InspiracjeKolejna propozycja na odmienione ziemniaczki. Zdarza się, że na obiad robimy coś smażonego, typu kotlet i sosu brak. W takiej sytuacji proponuję odmienić ziemniaczki a będą
Smaki EwyPochodzi z Indii, w V wieku p.n.e. uprawiano go już w Chinach, a do Europy przywędrował dzięki Maurom, gdzie jako pierwsi za jego uprawę zabrali się
KUCHARNIAziemniaki ścieramy na tarce. Odlewamy nadmiar wody. Dodajemy kaszę, jajko, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i mieszamy. Naczynka natłuszczamy i posypujemy bułka tartą. Na dno każdego naczynka wykładamy ciasto ziemniaczane. Układamy pieczarki i przykrywamy masą ziemniaczaną. Pieczemy w temperaturze 170 st. C ok. 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy z piekarnika i na wierzch każdej zapiekanki
Maminek kulinarny