teściowa na niedzielę, gdyż na Sycylii ziemniaki kosztują tyle co mięso i je się je na serio bardzo rzadko..Taki rarytasek dostępny zazwyczaj od święta... Składniki- -świeże kurzęce jajuszka -ziemniaki -cebula -biała kiełbasa -przyprawy- jakie kto lubi ale nie przesadzajmy , gdyż biała kiełbasa sama w sobie jest już genialnie doprawiona -żółty ser tarty -oliwa z oliwek -sól,pieprz Obieramy ziemniaczki(...)posypujemy gęsto serem żółtym. Wkładamy do piekarnika na około do godziny, aż nam zmiękną ziemniaczki. Wykładamy na talerz- smacznego! Na drugi dzień , jeśli nam zostanie ta oto zapiekanka, gotujemy barszcz biały bądz żurek rzeszowski... i zalewamy nim naszą zapiekankę... Niby jemy to samo..ale jednak nie ,prawda? Wczorajsze zawsze lepiej smakuje...Ja do żura rzeszowskiego dodałam kabanosy i zieloną
Z Kuchni Do Kuchniprzesmażone warzywa, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę masła, chilli, posiekany szczypiorek (resztę), doprawiamy solą – mieszamy. Już w takiej postaci polenta jest gotowa do spożycia. Możemy ją podać zamiast ziemniaków. Płaską blaszkę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, przekładamy kaszę, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy folią (jeżeli tego nie zrobimy wierzch stanie się twardy). Odstawiamy do wystudzenia i stężenia masy(...)smażenia), na rumiano. Podajemy do mięs, ryb, owoców morza, jajek sadzonych, z sezonową surówką… i nie tylko. Kaszka kukurydziana to składnik tortilli, omletów, chlebów, placków, zup, wszelkiej maści zapiekanek czy słodkich wypieków. Z łatwością zastąpi też panierkę do kotleta. Ugotowana, jest produktem wyjściowym do przygotowania ciekawych i smacznych potraw. O jej smaku decydują użyte dodatki. Papryka, czosnek, cebula, szczypiorek
mojewypiekiinietylkoCzasem są takie dni, że mi się zwyczajnie nie chce stać przy garnkach, mieszać, gotować smażyć itp itd, wtedy przygotowuję dania jak moja dzisiejsza propozycja - proste
Cynamonowe szczęścieMój ulubiony przepis na szybki, zdrowy i smaczny obiad - czyli pora na kalafiora ;) SKŁADNIKI kalafior 500g mielonego mięsa wieprzowego + ulubione przyprawy np sól czosnkowa, szczypta gałki
zielonacukinkaJesteście miłośnikami pierogów ruskich, a nie lubicie ich lepić... Tak... to ten przepis jest stworzony dla was. Zamiast ciasta francuskiego można użyć ciasto drożdżowe, jednak co
IMPRESJA SMAKUprostą sałatkę z dodatkiem młodych ziemniaków i rzodkiewki. Możemy też ją podać w wersji na ciepło, jeśli oczywiście uda się nam obrać gorący bób 😄. I jeszcze jedno, ja młodych ziemniaków nie obieram. Pamiętajcie, że najwięcej wartości odżywczych znajdziemy właśnie pod skórką ! Oczywiście Wam jednak pozostawiam decyzję jak postąpić w tym przypadku. Parę słów o bobie Bób jest rośliną strączkową,jednoroczną(...)odrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki... Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych
Kulinarne przygody Gatitydługoletniej niewoli tureckiej. Jeśli chodzi o bułgarską kuchnię to stosują spore ilości czosnku i ostrej papryki. Bardzo popularne są czorby - gęste, ostre zupy, gjuwecze - mięsne potrawy z warzywami, musaki - zapiekanki mięsno - ziemniaczane, kawarmy - zapiekane w specjalnych kamionkowych naczyniach potrawy z mięsem lub bez, z białym serem lub bez ale na pewno z pomidorami, papryką i jajkiem, oraz kebapcze - pikantne kiełbaski(...)Zaśnięcia Bogurodzicyogród botaniczny w Bałczykuogród botaniczny w Bałczykuogród botaniczny w Bałczykusałatka szopska koniecznie z rakiją suto zastawione stołykulki ziemniaczane oraz ciasto francuskie z białym seremtradycyjny bułgarski obiad: kurczak z ziemniakami i koperkiemmoje bułgarskie zakupy: wino, koniak, feta, pasta z papryki, miód z róży, dżem z figi, czarne oliwki oraz suszona paprykagarncarz przy pracyMiejscowa ludność ceramika z Trojanu
Bon Appetit MałgorzatyUwielbiam kukurydzę – zarówno jako dodatek do zapiekanek, sałatek czy też zup. Kiedyś już pokazywałam Wam krem z kukurydzy, dziś zapraszam na jego bogatszą ( i jeszcze lepszą wersję ). Połączenie kukurydzy z czosnkiem porem, cebulką i aromatycznymi przyprawami tworzy danie, któremu nikt się nie oprze. Ja swoją wzbogaciłam jeszcze o makaron – jest tak sycąca, że śmiało wystarczy za jednodaniowy obiad(...)cebula – 1 szt * por- 1/3 szt * czosnek – 1 ząbek * świeża chili i imbir – po 0,5 szt * masło – 1 czubata łyżka * mąka – 1 łyżka * ziemniaki – 2 szt * bulion warzywny – ok. 1,5 l * śmietana -30% – ok. 70 ml * sól, pieprz , papryka, kurkuma * makaron pełnoziarnisty świderki Lubella – 2 porcje SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę
Ostra na SłodkoGulasz: 400 g mięsa wieprzowego lub wołowego, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 1 żółta papryka, 2 pomidory, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki czerwonego
Świat Domowej Kuchnisię na dobroczynne właściwości "zielonej mocy" sałaty i brokułów. Oczywiście żartuję, ale pewnie zdążyliście zauważyć, że uwielbiam eksperymenty z vege potrawami, a notoryczne dodawanie warzyw do placków, naleśników czy zapiekanek stało się dla mnie niemalże codziennością. Kotlety kalafiorowe to danie, które w ostatnich tygodniach stało się jednym z moich ulubionych. Świetnie smakuje podane z pieczoną cukinią, świeżą rukolą(...)czosnku sól, pieprz olej rzepakowy Przygotowanie: Płatki ryżowe zalać ciepłą wodą do napęcznienia. Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Dokładnie rozgnieść przy użyciu tłuczka do ziemniaków. Do masy dodać płatki ryżowe, humus, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Gdyby masa była zbyt rzadka, należy dodać odrobinę więcej suchych płatków ryżowych. Z podanej masy uformować kotlety
Kuchnia Ellietego przepisu. Wierzch zapiekanki stanowi pyszne puree ziemniaczane z serkiem topionym, zapieczone w piekarniku smakuje jeszcze lepiej. Spód zapiekanki to mięso mielone wieprzowo - wołowe z dużą ilością warzyw. Zapiekanka zaraz po upieczeniu trochę się rozpada i ma trochę taką „rozlazłą” konsystencję, jednak po wychłodzeniu i ponownym odgrzaniu jest jeszcze smaczniejsza i wspaniale kroi się, absolutnie nie rozpadając. Oryginalny Cottage(...)naciowego pokrojone na nieduże kawałki ½ słodkiej czerwonej papryki pokrojona w kostkę 1 średnia cebula poszatkowana 150 ml passaty pomidorowej 200 ml wywaru warzywnego (może być z kostki) 900 g ziemniaków 1 serek topiony 150 ml mleka 1 łyżka mąki 1 łyżeczka sosu worcestershire 1 płaska łyżeczka cynamonu bazylia sól, pieprz olej Ziemniaki obrać ugotować do miękkości, udusić
Jadło i czytadłoprzeglądam sobie różne blogi poszukując inspiracji i tym razem znalazłam świetny przepis na blogu Dietetycznie Siostro . Jak zwykle dorzuciłam swoje trzy grosze i lekko go zmodyfikowałam. Polecam zrobić tą zapiekankę/tartę wieczorem, żeby mieć już gotowy obiad na następny dzień. Mi zdecydowanie bardziej smakuje na ciepło ;) Składniki (na około 8 kawałków): około 400g mrożonego kalafiora 2 piersi z kurczaka(...)obtaczamy w curry, soli i pieprzu, odstawiamy do lodówki (ja zostawiłam je tak na całą noc) kalafiora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ugotowanego kalafiora rozgniatamy widelcem/tłuczkiem do ziemniaków lub kroimy na mniejsze kawałki serek wiejski odcedzamy, żeby uzyskać samą gęstą część mieszamy ze sobą kurczaka, jajka, kalafiora, serek wiejski i przyprawy przekładamy masę do formy silikonowej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsmak czosnku, wyraźny aromat papryki i pomidorów, jest umiarkowanie pikantny. Ma żywo czerwoną barwę i gęstą konsystencję, posiada poręczne opakowanie. Sos paprykowo-czosnkowy to doskonały dodatek do różnego rodzaju zapiekanek, pizzy a także do drobiu i czy też dań z ryżem. Może być spożywany na zimno i na gorąco. W mojej kuchni zastosowałam go w wersji na gorąco do pieczonych(...)nagrzanego piekarnika do 180 st.C i pieczemy około 30 minut ,w trakcie pieczenia udka obracamy na drugą stronę i podlewamy sosem paprykowo- czosnkowym. Upieczone udka podajemy z surówkąi z ziemniakami
Smakowite Daniawegetariańskie. A dlaczego? Bo wkładam je do piekarnika i nie muszę się niczym więcej martwić – same się pieką, mi pozostaje tylko poczekać i jeść. Tym razem zapiekanka z makaronem razowym, udkami kurczaka i warzywami, nie byłabym sobą, gdyby obyło się bez sera, więc i ser się znajdzie. Zapraszam do gotowania! I just love casseroles, all kinds – with pasta(...)potrzebują najwięcej czasu na ugotowanie. Ja gotuję buraki na parze przez około 2 godziny, w zależności od ich wielkości. Ich twardość sprawdzamy widelcem – tak jak przy ziemniakach. Makaron gotujemy 2-3 minuty krócej niż jest to podane na opakowaniu. Warzywa kroimy na kawałki mniej więcej równej wielkości. Cukinię wzdłuż na pół i w talarki, cebulę w piórka. Marchewkę porządnie
Martyna Cookswegetariańskie. A dlaczego? Bo wkładam je do piekarnika i nie muszę się niczym więcej martwić – same się pieką, mi pozostaje tylko poczekać i jeść. Tym razem zapiekanka z makaronem razowym, udkami kurczaka i warzywami, nie byłabym sobą, gdyby obyło się bez sera, więc i ser się znajdzie. Zapraszam do gotowania! I just love casseroles, all kinds – with pasta(...)potrzebują najwięcej czasu na ugotowanie. Ja gotuję buraki na parze przez około 2 godziny, w zależności od ich wielkości. Ich twardość sprawdzamy widelcem – tak jak przy ziemniakach. Makaron gotujemy 2-3 minuty krócej niż jest to podane na opakowaniu. Warzywa kroimy na kawałki mniej więcej równej wielkości. Cukinię wzdłuż na pół i w talarki, cebulę w piórka. Marchewkę porządnie
Martyna Cooks