zapiekanka - 10615 przepisów (strona:255/708)

Zapiekanka obiadowa 28

łyżeczką cukru – nie stracą koloru. ? Ułożyć warstwę brokułów na kurczaku. ? Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem, polać brokuły. ? Ser żółty porwać na kawałki i posypać na brokułach. ? Zapiekankę piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 minut

To co kocham
Zielony tort warzywny 27

Ależ to było smaczne! A poza tym spektakularny efekt wizualny! Zapiekanka na bazie zielonych warzyw – cukini, szpinaku i szparagów, z dodatkiem kulek mozzarelli, w aksamitnej masie jajeczno-śmietanowej. Sos czosnkowy to przysłowiowa kropka nad i. Składniki: ? 4 małe cukinie ? 150 g świeżego szpinaku ? 1 pęczek zielonych szparagów ? 2 małe ziemniaki ? 3 opakowania sera mozzarella, kulki

To co kocham
Zapiekane ziemniaki 26

Najczęściej jadamy ziemniaki gotowane jako dodatek do obiadu. Dzisiaj proponuję zrobić prostą zapiekankę, która może być samodzielnym daniem z kwaśnym mlekiem. Składniki: ? 1 kg ziemniaków ? 1 szklanka śmietany kwaśnej 18% ? 1 szklanka mleka ? sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku ? masło do wysmarowania formy ? szczypiorek do posypania Wykonanie: ? Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem

To co kocham
Zapiekanka makaronowa z gruszkami 22

Sezon gruszkowy w pełni więc u nas zapiekanka z makaronu i gruszek na słodko. Te składniki wyjątkowo dobrze się komponują ze sobą, a masa jajeczno-mleczna spaja i dopełnia całości. Składniki: ? 250 g makaronu np kolanka ? 4 gruszki ? 3 jajka ? 1 szklanka mleka ? cukier waniliowy ? 1 łyżka cukru ? masło i bułka tarta do formy ? cukier puder do posypania Wykonanie: ? Makaron

To co kocham
Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem i pomidorem 22

Zapiekanka z ziemniaków, jajek i pomidorów to moja propozycja na lekki obiad lub na kolację. Pyszna na gorąco z kwaśnym mlekiem, a dla mięsożerców może być dodatkiem do obiadu. Składniki: ? 10 ziemniaków ? 8 jajek ? 3 pomidory ? sól, pieprz do smaku ? 1 duża kwaśna śmietana 450 g ? szczypiorek Wykonanie: ? Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie obrać i pokroić w plastry. ? Jajka ugotować

To co kocham
Pieczeń drobiowo-wieprzowa z majonezem 22

cebule ? 100 g masła ? 8 łyżek ostrego majonezu np. Kieleckiego ? sól, pieprz do smaku ? 150 g sera żółtego ? olej i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie: ? Małą formę do zapiekanek wysmarować olejem i posypać tartą bułką. ? Plastry schabu lekko rozbić, poypać solą i pieprzem i ułożyć na dnie formy. Schab posmarować 4 łyżkami majonezu. ? Cebulę pokroić w półkrążki i przesmażyć

To co kocham
Zapiekanka makaronowa z kruszonką 26

Bardzo sycąca i ciekawa zapiekanka makaronowa, w składzie której znajduje się mięso kurczaka, brokuł, suszone pomidory i tymianek. Maślana bułka tarta na wierzchu może i nie jest zbyt dietetyczna, ale smakuje obłędnie, dlatego dla równowagi użyłam makaronu razowego. Przepis ten dostałam od mojej siostry Uli, która robi ją dość często, bo wszystkim smakuje i domagają się więcej. Wychodzi jej dość

To co kocham
Zapiekanka naleśnikowa z brokułem 22

olejem i wyłożonej folią aluminiową. Ostatnia warstwa ma być tylko lekko posmarowana masą. ? Tortownicę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 30 minut. ? Wyjąć zapiekankę i posypać serem pokrojonym na kawałki. Wstawić jeszcze na 5 minut do piekarnika

To co kocham
Pieczony banan pod serową pierzynką 45

leniwe śniadanie polecam przygotować pyszną zapiekankę z banana i serowej pierzynki. Zazwyczaj jadam śniadania na wytrawnie, ale od czasu do czasu zjem i na słodko. Takie danie sprawdzi się też na deser czy podwieczorek. Składniki: 1 banan 200 g serka wiejskiego 1 jajko cukier do smaku Sposób wykonania: 1. Serek (odlałam troszkę wody z serka), jajko i cukier zblenować

Kuchnia domowa Ani
Udka kurczaka zapiekane na fasoli. Pyszny obiad z piekarnika 39

naprawdę świetny pomysł na niekłopotliwy obiad . Jeśli jeszcze zamiast mozolnie gotować fasolę, użyjesz puszkowanej, to już zostanie Ci tylko wszystko poskładać. Doprawić i wrzucić do piekarnika Taka jakby zapiekanka którą się szybko robi a ona jeszcze szybciej znika Doskonale nadaje się także do odgrzania następnego dnia. Nawet bym zaryzykowała stwierdzenie że odgrzewane udka kurczaka zapiekane na fasoli są jeszcze smaczniejsze

Ogrodnik w podróży
Krupienik 41

jajkami i cukrem. Masę wyrabiamy, do smaku doprawiamy solą. Blachę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą, wykładamy kaszę. Wierzch smarujemy śmietaną. Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 190°C. Zapiekankę kroimy na kwadraty

R'n'G Kitchen
Makaronowe muszle z serem 39

ogniu aż do zgęstnienia. Doprawiamy do smaku suszonym oregano, bazylią, solą, pieprzem oraz 1 łyżeczką cukru. Ser ricotta łączymy z tartym parmezanem, mozzarellą (część zostawiamy do posypania po wierzchu zapiekanki), jajkiem oraz posiekaną natką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym nadzieniem wypełniamy makaronowe muszle (najlepiej przełożyć go do dużego rękawa cukierniczego). Sos pomidorowy wylewamy na dno naczynia żaroodpornego

Smaki Na Talerzu
Zapiekana ryba z marchewką 64

masz pomysłu jak podać rybę na obiad? Przygotuj zapiekaną rybę w sosie beszamelowym. Taka ryba bardzo dobrze smakuje z marchewką i brokułem. Wystarczy podać do takiej „zapiekanki” ziemniaki lub frytki i smaczny obiad gotowy. Ja sięgnęłam po naszą ulubioną (obok łososia czy dorsza) mirunę. Jako, że ryba była pieczona, postanowiłam zaszaleć i przygotowałam frytki. 3 płaty miruny

Smaki Na Talerzu
Tarta z szynką na cieście francuskim 65

szynki i\/lub boczku,\r","10 pomidork\u00f3w koktajlowych.\r","s\u00f3l, pieprz,\r","s\u0142odka papryka"],"name":"Tarta z szynk\u0105 na cie\u015bcie francuskim","recipeCategory":"szybkie przepisy, zapiekanki","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Ciasto francuskie troch\u0119 rozwa\u0142kowa\u0107. Wy\u0142o\u017cy\u0107 w formie na tart\u0119 dociskaj\u0105c do dna i brzeg\u00f3w formy

Bardzo Gruby Smok
Pieczarki jak ich nie marnować 253

sposób wytrzymują do 5 dni napewno. Ale szczerze zdażyło się mi je mieć w lodówce tak długo tylko raz.   Do czego je wykorzystuję ? do mięsa do obiadu, do zapiekanek, tostów czy nawet jajecznicy.   Zajmuje to 10 – 15 minut, a nie marnuję ani jednej pieczarki :)     Pieczarki jak ich nie marnować

Kuchnia na wzgórzu