Prosty przepis na zapiekankę z makaronem i kurczakiem. Obiad dla całej rodziny. Smakuje rewelacyjnie nawet na drugi dzień. Wypróbujcie przepis koniecznie, na pewno nie raz do niego wrócicie. Polecam... Zobacz przepis
Swojskie jedzonkou0107 tartego sera \u017co\u0142tego,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","czosnek granulowany,\r","odrobina oliwy z oliwej"],"name":"Tarta z \u0142ososiem i szpinakiem na cie\u015bcie francuskim","recipeCategory":"vege, zapiekanki","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Ciasto francuskie troch\u0119 rozwa\u0142kowa\u0107. Wy\u0142o\u017cy\u0107 w formie na tart\u0119 dociskaj\u0105c do dna i brzeg\u00f3w formy
Bardzo Gruby Smoknałożyć na dno formy żaroodpornej i docisnąć. ? Na ziemniaki wyłożyć warstwę kurczaka, docisnąć. ? Na kurczaka wyłożyć warstwę kurek i docisnąć. ? Z pozostałych ziemniaków wycisnąć szprycą różyczki na całą powierzchnię zapiekanki. ? Piec 30 minut w 200 st.C. Podawać na gorąco. ? Najlepiej smakuje z pomidorami z fetą (następny przepis
To co kochamcukrem na parze na gęstą, białą masę. ? Wymieszać razem dynię, makaron i masę jajeczną, dodać cynamon. ? Przełozyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem i posypanego tartą bułką. ? Posypać zapiekankę cukrem brązowym. ? Zapiekać 30 minut w temp. 180 st.C
To co kochamSposób na nielubianą brukselkę. W zapiekance z kurczakiem nabiera zupełnie nowego wymiaru smakowego. Składniki: ? 1 kg brukselki ? 2 filety z kurczaka ? 5 jajek ? 1 ser pleśniowy typu camembert, można pominąć ? 3 łyżki majonezu ? 3 łyżki śmietany 12-18% ? 1 łyżka vegety ? 30 dkg sera żółtego ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Brukselkę gotować w posolonej wodzie ok. 15 minut po czym
To co kochammojej kuchni często goszczą zapiekanki. Czasem z braku czasu, czasem z wygody, bo to jednogarnkowe danie, czasem na życzenie któregoś z domowników. Za każdym razem jest to wymysł chwili i zawartości lodówki. To mój najnowszy „wynalazek”. Okazał się wyśmienity! Szkoda tylko, że są takie niefotogeniczne. Składniki na 6-8 porcji: ? 4 filety z piersi kurczaka
To co kochamłyżeczką cukru – nie stracą koloru. ? Ułożyć warstwę brokułów na kurczaku. ? Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem, polać brokuły. ? Ser żółty porwać na kawałki i posypać na brokułach. ? Zapiekankę piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 minut
To co kochamAleż to było smaczne! A poza tym spektakularny efekt wizualny! Zapiekanka na bazie zielonych warzyw – cukini, szpinaku i szparagów, z dodatkiem kulek mozzarelli, w aksamitnej masie jajeczno-śmietanowej. Sos czosnkowy to przysłowiowa kropka nad i. Składniki: ? 4 małe cukinie ? 150 g świeżego szpinaku ? 1 pęczek zielonych szparagów ? 2 małe ziemniaki ? 3 opakowania sera mozzarella, kulki
To co kochamNajczęściej jadamy ziemniaki gotowane jako dodatek do obiadu. Dzisiaj proponuję zrobić prostą zapiekankę, która może być samodzielnym daniem z kwaśnym mlekiem. Składniki: ? 1 kg ziemniaków ? 1 szklanka śmietany kwaśnej 18% ? 1 szklanka mleka ? sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku ? masło do wysmarowania formy ? szczypiorek do posypania Wykonanie: ? Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem
To co kochamSezon gruszkowy w pełni więc u nas zapiekanka z makaronu i gruszek na słodko. Te składniki wyjątkowo dobrze się komponują ze sobą, a masa jajeczno-mleczna spaja i dopełnia całości. Składniki: ? 250 g makaronu np kolanka ? 4 gruszki ? 3 jajka ? 1 szklanka mleka ? cukier waniliowy ? 1 łyżka cukru ? masło i bułka tarta do formy ? cukier puder do posypania Wykonanie: ? Makaron
To co kochamZapiekanka z ziemniaków, jajek i pomidorów to moja propozycja na lekki obiad lub na kolację. Pyszna na gorąco z kwaśnym mlekiem, a dla mięsożerców może być dodatkiem do obiadu. Składniki: ? 10 ziemniaków ? 8 jajek ? 3 pomidory ? sól, pieprz do smaku ? 1 duża kwaśna śmietana 450 g ? szczypiorek Wykonanie: ? Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie obrać i pokroić w plastry. ? Jajka ugotować
To co kochamcebule ? 100 g masła ? 8 łyżek ostrego majonezu np. Kieleckiego ? sól, pieprz do smaku ? 150 g sera żółtego ? olej i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie: ? Małą formę do zapiekanek wysmarować olejem i posypać tartą bułką. ? Plastry schabu lekko rozbić, poypać solą i pieprzem i ułożyć na dnie formy. Schab posmarować 4 łyżkami majonezu. ? Cebulę pokroić w półkrążki i przesmażyć
To co kochamBardzo sycąca i ciekawa zapiekanka makaronowa, w składzie której znajduje się mięso kurczaka, brokuł, suszone pomidory i tymianek. Maślana bułka tarta na wierzchu może i nie jest zbyt dietetyczna, ale smakuje obłędnie, dlatego dla równowagi użyłam makaronu razowego. Przepis ten dostałam od mojej siostry Uli, która robi ją dość często, bo wszystkim smakuje i domagają się więcej. Wychodzi jej dość
To co kochamolejem i wyłożonej folią aluminiową. Ostatnia warstwa ma być tylko lekko posmarowana masą. ? Tortownicę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 30 minut. ? Wyjąć zapiekankę i posypać serem pokrojonym na kawałki. Wstawić jeszcze na 5 minut do piekarnika
To co kochamleniwe śniadanie polecam przygotować pyszną zapiekankę z banana i serowej pierzynki. Zazwyczaj jadam śniadania na wytrawnie, ale od czasu do czasu zjem i na słodko. Takie danie sprawdzi się też na deser czy podwieczorek. Składniki: 1 banan 200 g serka wiejskiego 1 jajko cukier do smaku Sposób wykonania: 1. Serek (odlałam troszkę wody z serka), jajko i cukier zblenować
Kuchnia domowa Ani