zapiekanka ziemniaczana - 1439 przepisów (strona:66/96)

Domowa lazania z ricottą, parmezanem i szałwią. Kuchnia włoska! 78

smaków, kto nie próbował musi nadrobić. To danie to trochę taka moja wariacja na temat lazanii, bo ten przepis absolutnie nie jest typową włoską potrawą, ale jest to przepyszna zapiekanka, którą warto zrobić u siebie w domu. Możecie też ją w dowolny sposób modyfikować na swoje potrzeby. Danie bardzo proste do wykonania, ja lazanię przygotowałam z domowego prawdziwego włoskiego ciasta(...)wyłóż kolejną 1/3 masy ziemniaczanej i przykryj makaronem. Upieczoną dynię, rozdrobnij widelcem, dopraw solą i gałką muszkatołową. Wyłóż na makaron. Przykryj kolejnymi partiami makaronu, wyłóż ostatnią warstwę masy ziemniaczanej i przykryj kawałki makaronu typu lazania. Posmaruj ponownie śmietaną, zetrzyj na tarce resztę parmezanu, posyp na wierzch, zetrzyj na tarce zimne masło, oprósz całą zapiekankę.  Mleko zmiksuj

SMYKWKUCHNI
ZAPIEKANKA Z CUKINII Z MOZZARELLĄ 181

sezonie na cukinię oprócz smażonych placków warto zrobić zapiekankę z cukinii... z dodatkiem sera mozzarella oraz koperku, cebuli i czosnku. Taka zapiekanka smakuje bardzo podobnie jak placki, tylko jest mniej tłusta, bo pieczona w piekarniku. Przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie - wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce i zapiec w naczyniu żaroodpornym.  Pyszna propozycja idealna na obiad(...)czosnek, mozzarellę i koperek. Dodajemy jajka, oliwę, sól, pieprz oraz bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego (u mnie: 24 x 15 cm) i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 45-50 min. Zapiekankę pozostawiamy jeszcze przez około 10 min. w wyłączonym piekarniku. Ciepła zapiekanka nie kroi się

Kuchnia MagdaLeny
ZAPIEKANKA Z CUKINII Z MOZZARELLĄ 181

sezonie na cukinię oprócz smażonych placków warto zrobić zapiekankę z cukinii... z dodatkiem sera mozzarella oraz koperku, cebuli i czosnku. Taka zapiekanka smakuje bardzo podobnie jak placki, tylko jest mniej tłusta, bo pieczona w piekarniku. Przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie - wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce i zapiec w naczyniu żaroodpornym.  Pyszna propozycja idealna na obiad(...)czosnek, mozzarellę i koperek. Dodajemy jajka, oliwę, sól, pieprz oraz bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego (u mnie: 24 x 15 cm) i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 45-50 min. Zapiekankę pozostawiamy jeszcze przez około 10 min. w wyłączonym piekarniku. Ciepła zapiekanka nie kroi się

Kuchnia MagdaLeny
Zapiekanka z cukinii i papryki 43

chcę je mieć również na talerzu. A że mamy akurat sezon na papryki i w ogrodzie zawiązują się jeszcze cukinie, postanowiłam wykorzystać właśnie ich kolory w łatwej i efektownej zapiekance o łagodnym smaku. Składniki : 2 średnie cukinie 4 papryki czerwone 150 g sera mimolette pieprz ziołowy czosnek granulowany sól natka pietruszki olej do smażenia Cukinie pokroić wzdłużna plastry. Plastry cukinii(...)minut w temperaturze 220℃ z opcją pieczenia góra/dół, a potem jeszcze 5 minut z opcją grill. Zapiekankę podawać posypaną posiekaną natką pietruszki i z ugotowaną kaszą gryczaną. ----- Podobne: tawcze grawcze pieczeń z cukinii, soczewicy i pieczarek ciasto cukiniowo-ziemniaczane

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczarki zapiekane w cieście ziemniaczanym 227

posypujemy bułka tartą. Na dno każdego naczynka wykładamy ciasto ziemniaczane. Układamy pieczarki i przykrywamy masą ziemniaczaną. Pieczemy w temperaturze 170 st. C ok. 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy z piekarnika i na wierzch każdej zapiekanki nakładamy odrobinę masła. Ponownie wstawiamy do piekarnika. Upieczone wyjmujemy z piekarnika a po 2-3 minutach z foremek. Bardzo

Maminek kulinarny
Zapiekanka chłopska 260

blogu już dawno nie było przepisu na zapiekankę, a to jedne z moich ulubionych obiadów. Można dodać do nich wszystko to, na co przyjdzie nam ochota, więc nigdy się nam nie znudzą. Przeważnie robię je w wersji z makaronem, ale od czasu do czasu na moim stole pojawia się również ziemniaczana (tej na blogu jeszcze brakowało(...)pieczarkami pod sosem pomidorowym z dużą ilością sera. Dziś przedstawiam Wam przepis na tą drugą! Jeżeli jesteście fanami chłopskiego garnka, to z pewnością będzie Wam smakować. Eh, dlaczego zapiekanki tak świetnie smakują, a brak im fotogeniczności?:P Składniki: 12 średnich ziemniaków 25 dag kiełbasy 20 dag pieczarek 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku Mała cukinia (20 dag) Olej Sól Pieprz

Fabryka pomysłów
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami 132

Przepis z cyklu szybko, tanio i smacznie. Przedstawiam wam na prawdę pyszną zapiekane ziemniaczaną z mięsem mielonym i pieczarkami.  Składniki: 500 g - 600 g

W Moim Magicznym Domu
Nastroszona zapiekanka z parówkami 212

Dobre parówki, trochę warzyw i dodatków i mamy nastroszoną zapiekankę.     Składniki: -8 parówek drobiowych ( hot dog ) -3 jajka -kilka ugotowanych ziemniaków -ok. 5 dkg posiekanego żółtego sera -czerwona papryka -por -3 łyżki mąki ziemniaczanej -3 łyżki majonezu -pieprz -przyprawa warzywna -sos pomidorowy lub ketchup    Jedną parówkę drobniutko kroimy.  Paprykę kroimy w cienkie paseczki

Maminek kulinarny
Z dalekich wypraw #1 Kwintesencja angielskiej prostoty 296

groszkiem, wymieszałam i smażyłam ok. 5min. Doprawiłam.  Mięso przełożyłam do żaroodpornego naczynia, na nim rozłożyłam ziemniaczane puree.  Zapiekałam przez 25min. w 200st. Pod koniec pieczenia  wierzch posypałam startym serem. Po wyjęciu z piekarnika, odczekałam 10 min. i dopiero kroiłam zapiekankę.  Im więcej wody odparuje w trakcie smażenia, tym bardziej zwarta będzie zapiekanka; mnie na początek

bastalena
Klasyczna jajecznica z kajzerką 188

Tego przepisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chyba każdy z nas wie jak przygotować klasyczną jajecznicę. Najlepiej smaku podana ze świeżym pieczywem, kajzerką… Składniki 4

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chrupiące placki ziemniaczane z sosem czosnkowym 330

Przepis na chrupiące i pachnące placki ziemniaczane. Ciężko im się oprzeć, a z domowym sosem czosnkowym to już poprostu rewelacja :) Składniki: 1,5 kg ziemniaków

kuchnia doski
Maminkowe zapiekanki z kaszanką i sosem grzybowym 157

Proponujemy jedną z wielu maminkowych zapiekanek. Smakują szczególnie jesienią, ale są na każdą porę roku.     Składniki: -0,8 kg ziemniaków -0,3 kg kaszanki -1 duża cebula -2 jajka -ok. szklanka mąki pszennej -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -olej, łyżeczka masła -bułka tarta -sos grzybowy Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze ciepłe zgniatamy w prasce(...)naczynka natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Dłonie nawilżamy wodą i porcje masy ziemniaczanej formujemy na placki, większe od naczynka,  układamy w naczynkach. Wypełniamy kaszanką, zawijamy brzegi, aby ją zakryć. Smauyjemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 30 minut. Zapiekanki gotowe. Wyjmujemy z naczynek, polewamy, wcześniej przygotowanym, ulubionym sosem grzybowym i delektujemy

Maminek kulinarny
Zapiekanka twarogowa z jabłkami 85

podać z ulubionym dżemem, miodem. Upiekę ją ponownie, gdy znów najdzie mnie ochota na kawałek sernika;) Zapiekanka twarogowa z jabłkami  Składniki: 300g twarogu półtłustego 100ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki rodzynków 2 jabłka (szara reneta, antonówka) opcjonalnie - płatki migdałowe

Obiad gotowy
Pieczone ziemniaczki – pyszny dodatek do obiadu 41

się do sałatek, zup, zapiekanek i smażenia. Ziemniaki te nie rozgotowują się, mają zwartą strukturę, dzięki czemu dobrze się je kroi. Najpopularniejsze odmiany zaliczane do typu A to: Agata, Annabelle, Almera, Belinda, Cecile, Dali, Denar, Impala, Impresja, Lord itd. Typ C charakteryzuje ziemniaki mączyste. Takie ziemniaki dobrze sprawdzają się do przyrządzenia puree czy placków ziemniaczanych. ajpopularniejsze odmiany ziemniaków zaliczanych(...)Lady Claire, Lady Florina, Lasakra, Legenda, Magnolia, Malaga, Marlen, Mazur, Melody.  Do pieczenia najlepiej nadają się ziemniaki typu B . To najbardziej popularne ziemniaki. Sprawdzą się też do sałatek, zapiekanek czy zup. Choć najczęściej przygotowujemy z nich tzw. ziemniaki z wody. Najpopularniejsze odmiany to między innymi: Arielle, Asterix, Agria, Augusta, Bellarosa, Bellini, Belmonda, Bila, Bohun, Carrera, Colette, Cyprian, Ditta, Folva

Słodkie okruszki
Warzywna zapiekanka naleśnikowa 119

Naleśniki są wdzięcznym i szybkim daniem, które można podawać w setkach wariacji, między innymi w postaci zapiekanki przekładanej dużą ilością warzyw. W ten sposób udaje się

Even Better Food