To nie jest potrawa dla ludzi odchudzających się, ale jest to potrawa dla ludzi którzy kochają Podlasie i kuchnię tradycyjną. Bo to tam właśnie po raz
Bernika - moj kulinarny pamietnikformie jakiejs zapiekanki lub tarty. Z pomoca mojej Malej Kuchareczki przystapilam do pichcenia. Viki zagniotla ciasto, a ja zajelam sie nadzieniem. Posiekalam co trzeba, poddusilam, pomieszalam i doprawilam. Potem tylko napelnilysmy foremke i umiescilysmy ja w piekarniku na dobrych 40 minut. Od chwili rozpoczacia gotowania na efekt koncowy czekalysmy mniej niz na paczki ;-) Quiche ziemniaczany z porem ciasto: 170g maki
Przysmaki KarolkiW mojej rodzinie piątek zazwyczaj upływa pod hasłem tartych ziemniaków, z których albo smażymy placki , albo pieczemy bliniarza lub tarciucha (opoczyńskie wersje babki ziemniaczanej). Ale
Weekendy w domu i ogrodzieJak byłam dzieckiem uwielbiałam kiedy moja mama piekła tą babke. Teraz ja piekę ją swoim dzieciom i znika w mgnieniu oka. Jest prosta, szybka i bardzo
kuchnia doskiżeberka. Serowa zapiekanka, makaron ze szpinakiem oraz domowe ciasta , do których można zamówić aromatyczną kawę – oto kolejne powody, dla których warto zajrzeć do Kolorowanki. 3. Restauracja Siekany Mieszany Siekany Mieszany to jedna z popularniejszych restauracji na ulicy Piotrkowskiej, a jej specjalnością są tatary, m.in. klasyczny i orientalny. W ich gronie wyróżnia się tatar łódzki z babą ziemniaczaną i skwarkami
Via GustoKolejna zapiekanka z cukinii na blogu. Tym razem z marchewką i grzankami z chleba tostowego. Jeśli próbowałaś już zapiekanki z cukinii z czerwoną cebulą, serem feta i bułką tartą , to moim zdaniem ta jest jeszcze lepsza! Jeśli chodzi o cukinię to jest to jedno z moich ulubionych warzyw i bardzo lubię przygotowywać ją na różne sposoby. Jak dla mnie taka(...)piekarnika śmiało może stanowić samodzielne danie. Oczywiście przy większej ilości osób, lub dla większych „głodomorów” zapiekanka ta podana jako danie główne może się okazać niewystarczająca. Myślę, że jako dodatki fajnie sprawdziłaby się tu ryba lub polędwiczki z kurczaka. Zapiekanka z cukinii z marchewką i grzankami to pyszny pomysł na wykorzystanie cukinii. Całościowo smakuje super. Grzanki przyjemnie chrupią
Smaki Na TalerzuGulasz: 400 g mięsa wieprzowego lub wołowego, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 1 żółta papryka, 2 pomidory, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki czerwonego
Świat Domowej KuchniMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Od dawna wiem, że topinambur to samo dobro. Ale jak przekonać do niego młodych – tego nie wiem. Tym razem … Przeczytaj
My Blueberry Cornermięsem, to można zmniejszyć oczywiście ilość czosnku -choć nie wiem po co – i można inaczej ją doprawić. Całkowita dowolność….. Zapraszam na pyszną i kolorową zapiekankę mięsną Zapiekanka mięsna z zielonym puree Składniki: 1,5 kg ziemniaków 750 g mielonej wołowiny 200 g pieczarek 2 cebule 2-3 marchewki 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 puszki pomidorów(...)Można przygotować mięso dzień wcześniej. 6. Naczynie żaroodporne 35×25 cm smarujemy olejem. Wykładamy mięso z sosem (jeśli jest za rzadkie zostawiamy część sosu) a na wierzch wykładamy ziemniaczane puree. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy do zrumienienia wierzchu. Jeśli wkładamy do naczynia mięso gorące to nie trzeba się martwić czy będzie ciepłe
UgotujmyTo.plPrzepyszna zapiekanka pasterska. Cały przepis w formie filmu krok po kroku na moi kanale na Instagramie: https://www.instagram.com/reel/CmXIbGhg3ow/ ŚWIĄTECZNA ZAPIEKANKA PASTERSKA- SMYKOWEJ🎄 . ROZPUSTNA na całego! PRZEPYSZNA do granic! ŁATWA do zrobienia i bardzo bardzo AROMATYCZNA Tą zapiekankę polecam na duże spotkanie rodzinne, w garnku żeliwnym pomieści się od 8-10 porcji w zależności kto ile je. 😉 W jednym daniu(...)mięso wołowe i wieprzowe pachnące śliwką, czosnkiem niedźwiedzim i wytrawnym czerwonym winem, całość przełamana zostaje nutą czosnku niedźwiedziego, słodyczy marchewki i masła, które dopełnia całości smaku. Kremowe gęste puree ziemniaczane ze świeżym rozmarynem i najistotniejszym składnikiem - świeżo otartą gałką muszkatołową 🫶♥️🫶 Aby połączyć te dwie pyszne warstwy użyłam kwaskowate szarej renety i świeżych ziół tj. majeranek i szałwia. WYSZŁO NIEBO
SMYKWKUCHNIwarstwę. Zapiekanka ze stołu zniknęła w mgnieniu oka, co chyba jest jej najlepszą recenzją :) SKŁADNIKI (4 porcje) warstwa mięsna 300g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor 1/2 łyżeczki suszonego majeranku (można więcej) pieprz sól warstwa szpinakowa 400g szpinaku mrożonego w liściach lub świeżego 2-3 ząbki czosnku pieprz sól warstwa ziemniaczana
DefinicjaSmakujarzynowa Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Sałatka lwowska Sałatka krabowa z kawiorem Sałatka pomidorowa z tuńczykiem Sałatka z torellini i pesto Sałatka z fenkułem i orzechami Styryjska sałatka ziemniaczana z olejem dyniowym Sałatka z kaszą pęczak Sałatka z fetą, pomidorami, papryką i ogórkiem Portawy na zimno Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkow y Mini tartinki z ciasta francuskiego Wrapsy(...)sosem czosnkowym Francuski pasztet z wątróbki Potrawy na ciepło Mini pizza Chili con carne Bigos Paszteciki z pieczarkami Paszteciki z brązową soczewicą Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym Chorizo z cydrem Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Daktyle w bekonie
Codziennik KuchennyBardzo lubię różnego rodzaju kotlety ziemniaczane i z przyjemnością testuję różne opcje. Moimi ulubionymi są chyba te z jajkami albo z tuńczykiem. Choć wydawać by się mogło, że ziemniaki + boczek to duet stworzony dla siebie i lepszego nie będzie, to gdzieś aż tak bardzo mnie nie zachwyciły. Podałam je z surówką z czerwonej kapusty oraz sosem majonezowym z tartym(...)konserwowy. Sos wg mnie ratował cały obiad Dużo bardziej wolę to połączenie np w przepisie na jajka sadzone na ziemniakach z boczkiem , pieczone ziemniaki z serkiem i boczkiem albo zapiekankę z ziemniakami, kiełbasą i boczkiem . około 1 kg ziemniaków 1-2 małe cebule 300-400 g boczku (u mnie surowy) 50 g masła kilka łyżek mąki pszennej 2-3 łyżki
Smaki Na Talerzu