zetrzeć razem z cebulą na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodać jaja, mąkę, sól, przyprawy i wymieszać.Blaszkę wysmarować olejem, obsypać bułką tartą. Przełożyć masę ziemniaczaną, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Przyprawa myśliwska to mieszanka przypraw, w skład której wchodzą: pieprz ziołowy, papryka ostra, chili, pieprz(...)skład, której wchodzą: suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi, papryka czerwona, chili i czarnuszka. Zastosowanie w kuchni: Mieszankę dodaje się do dań kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej, w tym do: zapiekanek, pizzy, spaghetti, past, sałatek, mięsa i sosów. Przyprawia się nią popularną, m.in. we Włoszech brunschettę
Moje domowe kucharzeniekluski śląskie. Są to dania z gotowanych tłuczonych ziemniaku inaczej pomysł na puree ziemniaczane. Jednak można też zrobić potrawy z ziemniaków całych, niegniecionych. Ziemniaki to Polska domena, choć w ogóle i nasi sąsiedni z zachodu i wschodu też lubią ziemniaki i wszelkie kluski ziemniaczane. Pomysł na gotowane ziemniaki Proste dania z gotowanych ziemniaków są znane od dawne, jedne(...)dobre co dobre, ale co komu smakuje. Dlatego trzymając się tematu co można zrobić z gotowanych ziemniaków, postaram się podrzucić dla każdego coś dobrego. A więc będą zapiekanki, kluski, kotlety itd. Aby wejść w przepis wystarczy kliknąć w pogrubiony tekst. Zapiekanka z patelni z kurczakiem idealny
Dieta moja pasjawiecie czym zaskoczyć swoich najbliższych, zróbcie tę zapiekankę. Lekko słodka ze słonymi akcentami. Nie tylko smaczna ale i bardzo sycąca. Składniki 500 g ziemniaków 500 g szpecli 500 jabłek 2 sztuki kory cynamonu 200 ml śmietanki 40% 1 jajko 4 łyżki mąki kilka plastrów szynki konserwowej kilka plastrów wędzonego sera cukier trzcinowy 1/2 szklanki startego parmezanu sól, pieprz Przygotowanie Jabłka(...)Cynamon wyjmujemy. Do smaku doprawiamy cukrem. Ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach, wbijamy jajko, oprószamy solą i pieprzem, mieszamy. Naczynie do tarty wykładamy papierem do pieczenia, układamy masę ziemniaczaną i zapiekamy kwadrans w 180°C . Szpecle gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy. Na masę ziemniaczaną kładziemy szynkę, ser, makaron i zalewamy masą jabłkową. Całość zapiekamy
R'n'G KitchenKurczak zapiekany z makaronem w sosie szpinakowo-serowym Pyszny obiad z piekarnika. Soczysty filet zapiekany z makaronem w kremowym i aromatycznym sosie śmietanowym ze szpinakiem. Palce
Blog z ApetytemZestawienie składników może dziwić, ale to połączenie sprawdziliśmy i jest świetne. Składniki: -6 dużych pieczarek -6 filetów rybnych ( np. z mintaja ) -1 cebula -3 jajka -2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej -szczypior -3 łyżki pokrojonego drobno żółtego sera -przyprawa do ryb -przyprawa warzywna -pieprz, sól -olej Pieczarki obieramy i oddzielamy nóżki. Rybę osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą(...)patelni. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy pieczarki. Wypełniamy je przygotowanym farszem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut. Zapiekanka jest gotowa. Dobrze smakuje z sosem pomidorowym. Smacznego
Maminek kulinarnypraktycznie we wszystkich daniach. Z jej udziałem przygotujesz cudowne jesienne ciasta, upieczesz drożdżówki, chałki, chlebki i bułeczki. Zrobisz pomarańczowe lane kluseczki, kopytka i kluski śląskie. Idealnie sprawdzi się w zapiekankach i jako składnik dań mięsnych. Przez lata prowadzenia bloga powstała niemała galeria dań z dynią w roli głównej. W najbliższych postach chciałabym przypomieć smaczne dyniowe przepisy, trochę już zapomniane, warte(...)gorgonzolą i orzechami włooskimi http://frosch.blogspot.com/2014/10/zupa-krem-z-dyni-z-gorgonzo Zupa krem z dynii z jabłkiem i majerankiem https://frosch.blogspot.com/2014/09/zupa-krem-dynia-jabko-majeranek.html Zupa krem dyniowo-poimidorowa http://frosch.blogspot.com/2014/09/zupa-krem-dyniowo-pomidorowa.html Zupa ziemniaczana z dynią - wegeteriańska http://frosch.blogspot.com/2013/10/zupa-ziemniaczana-z-dynia-i-pieczarkami.html Zupa krem z dynii z mlekiem kokosowym, ciasteczkami amarettini i masłem szałwiowym http://frosch.blogspot.com/2013/09/zupa-krem-z-dyni-z-mlekiem-kokosowym-i.html Zupa krem z dynii i curry
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Spaghetti po azjatycku to danie, które swoim smakiem i wyglądem przeniesie nas do Azji. Połączenie kuchni japońskiej, wietnamskiej, chińskiej, tajskiej, którą wyróżniają przede wszystkim potrawy bogate
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kurczak zapiekany w jogurcie z warzywami to szybki do zrobienia przepis na pyszny obiad dla całej rodziny, który nie wymaga wiele pracy. Pierś wychodzi soczysta i
e-PrzepisyKulinarneTukmachi to danie ziemniaczane pochodzące z Białorusi Jest to proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne danie, które zyskało popularność wśród mieszkańców Białorusi i innych krajów regionu. Składniki i sposób przygotowania Danie to najlepiej smakuje mój drogi czytelniku — podglądaczu ze słonym serem, w moim przypadku oczywiście jest to FETA . Historia Tukmachi Tukmachi to danie o długiej historii. Pochodzi z tradycji(...)Tukmachi stało się popularnym daniem wśród ludzi z ograniczonymi środkami. Obecnie, Tukmachi stało się bardziej popularne i jest często podawane w restauracjach i domach na całym świecie. Tukmachi zapiekanka z Białorusi Danie to jest cenione za swoją prostotę i smak, a także za to, że jest łatwe do przygotowania. Na zakończenie, zapraszam na bardzo prostą, ale niezwykle pyszną zapiekankę
RafalCookKrótkie dni, słota i brak słońca nie nastrajają mnie pozytywnie. Skutecznym sposobem na jesienną chandrę, która właśnie mnie dopada, zawsze była tabliczka pełnomlecznej czekolady, koniecznie z
Pieguskowa KuchniaHej ludziska :) Dziś poniedziałkowe menu nieco rozbudowane :) Czasem nam nawet w poniedziałek przychodzi ochota na więcej pracy w kuchni. To chyba wynik łakomstwa i poszukiwania nowych
vegetanieNie jestem zwolennikiem dań bezmięsnych, jednak raz na jakiś czas można i nawet trzeba zrezygnować z mięsa. Muszę przyznać że pieczone warzywa z sosem curry są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!I znów zaglądamy do kuchni regionalnej. Kugel choć to potrawa żydowska, to nazwa z niemieckiego znaczy piłka i to by się zgadzało. Zazwyczaj był pieczony w
Dieta moja pasja