zapiekanka ziemniaczana - 1439 przepisów (strona:60/96)

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami 132

Przepis z cyklu szybko, tanio i smacznie. Przedstawiam wam na prawdę pyszną zapiekane ziemniaczaną z mięsem mielonym i pieczarkami.  Składniki: 500 g - 600 g

W Moim Magicznym Domu
Nastroszona zapiekanka z parówkami 212

Dobre parówki, trochę warzyw i dodatków i mamy nastroszoną zapiekankę.     Składniki: -8 parówek drobiowych ( hot dog ) -3 jajka -kilka ugotowanych ziemniaków -ok. 5 dkg posiekanego żółtego sera -czerwona papryka -por -3 łyżki mąki ziemniaczanej -3 łyżki majonezu -pieprz -przyprawa warzywna -sos pomidorowy lub ketchup    Jedną parówkę drobniutko kroimy.  Paprykę kroimy w cienkie paseczki

Maminek kulinarny
Z dalekich wypraw #1 Kwintesencja angielskiej prostoty 296

groszkiem, wymieszałam i smażyłam ok. 5min. Doprawiłam.  Mięso przełożyłam do żaroodpornego naczynia, na nim rozłożyłam ziemniaczane puree.  Zapiekałam przez 25min. w 200st. Pod koniec pieczenia  wierzch posypałam startym serem. Po wyjęciu z piekarnika, odczekałam 10 min. i dopiero kroiłam zapiekankę.  Im więcej wody odparuje w trakcie smażenia, tym bardziej zwarta będzie zapiekanka; mnie na początek

bastalena
Klasyczna jajecznica z kajzerką 188

Tego przepisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chyba każdy z nas wie jak przygotować klasyczną jajecznicę. Najlepiej smaku podana ze świeżym pieczywem, kajzerką… Składniki 4

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chrupiące placki ziemniaczane z sosem czosnkowym 330

Przepis na chrupiące i pachnące placki ziemniaczane. Ciężko im się oprzeć, a z domowym sosem czosnkowym to już poprostu rewelacja :) Składniki: 1,5 kg ziemniaków

kuchnia doski
Maminkowe zapiekanki z kaszanką i sosem grzybowym 157

Proponujemy jedną z wielu maminkowych zapiekanek. Smakują szczególnie jesienią, ale są na każdą porę roku.     Składniki: -0,8 kg ziemniaków -0,3 kg kaszanki -1 duża cebula -2 jajka -ok. szklanka mąki pszennej -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -olej, łyżeczka masła -bułka tarta -sos grzybowy Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze ciepłe zgniatamy w prasce(...)naczynka natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Dłonie nawilżamy wodą i porcje masy ziemniaczanej formujemy na placki, większe od naczynka,  układamy w naczynkach. Wypełniamy kaszanką, zawijamy brzegi, aby ją zakryć. Smauyjemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 30 minut. Zapiekanki gotowe. Wyjmujemy z naczynek, polewamy, wcześniej przygotowanym, ulubionym sosem grzybowym i delektujemy

Maminek kulinarny
Zapiekanka twarogowa z jabłkami 85

podać z ulubionym dżemem, miodem. Upiekę ją ponownie, gdy znów najdzie mnie ochota na kawałek sernika;) Zapiekanka twarogowa z jabłkami  Składniki: 300g twarogu półtłustego 100ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki rodzynków 2 jabłka (szara reneta, antonówka) opcjonalnie - płatki migdałowe

Obiad gotowy
Pieczone ziemniaczki – pyszny dodatek do obiadu 41

się do sałatek, zup, zapiekanek i smażenia. Ziemniaki te nie rozgotowują się, mają zwartą strukturę, dzięki czemu dobrze się je kroi. Najpopularniejsze odmiany zaliczane do typu A to: Agata, Annabelle, Almera, Belinda, Cecile, Dali, Denar, Impala, Impresja, Lord itd. Typ C charakteryzuje ziemniaki mączyste. Takie ziemniaki dobrze sprawdzają się do przyrządzenia puree czy placków ziemniaczanych. ajpopularniejsze odmiany ziemniaków zaliczanych(...)Lady Claire, Lady Florina, Lasakra, Legenda, Magnolia, Malaga, Marlen, Mazur, Melody.  Do pieczenia najlepiej nadają się ziemniaki typu B . To najbardziej popularne ziemniaki. Sprawdzą się też do sałatek, zapiekanek czy zup. Choć najczęściej przygotowujemy z nich tzw. ziemniaki z wody. Najpopularniejsze odmiany to między innymi: Arielle, Asterix, Agria, Augusta, Bellarosa, Bellini, Belmonda, Bila, Bohun, Carrera, Colette, Cyprian, Ditta, Folva

Słodkie okruszki
Warzywna zapiekanka naleśnikowa 119

Naleśniki są wdzięcznym i szybkim daniem, które można podawać w setkach wariacji, między innymi w postaci zapiekanki przekładanej dużą ilością warzyw. W ten sposób udaje się

Even Better Food
Zapiekanka pasterska w kokilkach 248

ziemniaków. Zapiekankę przygotowałam w pojedynczych kokilkach, aby każdy miał swoją porcję, ale można ją też przygotować w większym naczyniu. 1 cebula 1 marchewka 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 szklanka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 200 g groszku zielonego mrożonego Hortex olej rzepakowy do smażenia papryka słodka mielona tymianek pieprz ziołowy pieprz czarny sól PUREE ZIEMNIACZANE(...)Połączyć z kremówką oraz przyprawami. Masę ziemniaczaną przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i wycisnąć do kokilek z sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec przez około 30 min. Podawać na gorąco. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: kremówka , marchewka , przecier pomidorowy , wieprzowina

https:KKuchniaMniam
Dynia. Właściwości i ciekawostki 67

korzennymi przyprawami Kluski śląskie ziemniaczane z puree dyniowym Dyniowe czerwone curry z kawałkami kurczaka Zupa dyniowa krem z dyni i jabłka Pumpkin spice latte – kawa z syropem dyniowym Odmiany dyni w kuchni. Dynia zwyczajna – do marynat, do zup, do smażenia, pieczenia i gotowania. Dynia piżmowa w kształcie ogromnej gruszki, bez włókien – idealna do zup, zapiekanek, podstawowy składnik chleba, bułeczek

ProstePesto.pl
Mięso 152

kiełbasy Paella z królikiem i kurczakiem Pity z klopsikami, botwinką i fetą Marokańskie kefty Kiełbaski wieprzowo-ziemniaczane Tażin z klopsikami i jajkiem Tortilla z chorizo i fasolą Greckie klopsiki keftedakia Chorizo z papryką i cebulą Jesienny tażin wołowy Cukinie faszerowane kiełbasą Wiejska zapiekanka po grecku

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka z zielonego grochu i ziemniaków z lubczykiem ogrodowym 141

zapiekanki roztopione masło do natłuszczenia foremki i powierzchni zapiekanki Przygotowanie Groch Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 2 min Otwieranie Garnka Naturalne Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . ugotuj groch zgodnie z przepisem Gotujemy groch w szybkowarze pozostaw groch do ostygnięcia w międzyczasie ziemniaki zetrzyj jak na placki ziemniaczane starte ziemniaki przełóż na drobne sitko i odciśnij(...)dokładnie wymieszaj natłuść żaroodporną foremkę roztopionym masłem i wyłóż do niej gotową masę wierzch masy posmaruj roztopionym masłem piecz w piekarniku w temperaturze 180 °C tak długo, aż zapiekanka zarumieni się i jej brzegi zaczną odchodzić od foremki (ok. 40 min) upieczoną zapiekankę wyjmij delikatnie z foremki (np. na deseczkę i pozostaw do ostygnięcia) na patelni

Szybko Szybkowar
Zapiekanka z zielonego grochu i ziemniaków z lubczykiem ogrodowym 151

zapiekanki roztopione masło do natłuszczenia foremki i powierzchni zapiekanki Przygotowanie Groch Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 2 min Otwieranie Garnka Naturalne Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . ugotuj groch zgodnie z przepisem Gotujemy groch w szybkowarze pozostaw groch do ostygnięcia w międzyczasie ziemniaki zetrzyj jak na placki ziemniaczane starte ziemniaki przełóż na drobne sitko i odciśnij(...)dokładnie wymieszaj natłuść żaroodporną foremkę roztopionym masłem i wyłóż do niej gotową masę wierzch masy posmaruj roztopionym masłem piecz w piekarniku w temperaturze 180 °C tak długo, aż zapiekanka zarumieni się i jej brzegi zaczną odchodzić od foremki (ok. 40 min) upieczoną zapiekankę wyjmij delikatnie z foremki (np. na deseczkę i pozostaw do ostygnięcia) na patelni

Szybko Szybkowar
Meatloaf, czyli pieczeń z indyka i kaszy 72

nasz stały patent na robienie kotletów, burgerów, pulpetów. Dzięki temu są zdrowsze, a poza tym przemycamy w ten sposób kaszę do menu naszego syna. Meatloaf świetnie smakuje z pure ziemniaczanym, sałatkami i surówkami lub pieczonymi warzywami (można je upiec razem z pulpetem). Jeśli zostanie ci coś z obiadu możesz zjeść pieczyste z kanapką. Przepis wzorowany na Skinnytaste.com Składniki(...)keczup i sos worchester. Wymieszaj. Nałóż łyżką sos na wierzch mięsnej zapiekanki i równomiernie rozprowadź. Wstaw foremkę do piekarnika. Piecz 60 minut. Pod koniec pieczenia możesz zwiększyć temperaturę do 200 stopni, żeby glazura mocniej się skarmelizowała. Wyjmij z piekarnika, przestudź, wyjmij z foremki, pokrój, podawaj z pure ziemniaczanym lub ziemniaczano kalafiorowym. Smacznego! Artykuł Meatloaf, czyli pieczeń z indyka

Niedzielny kucharz
Meatloaf, czyli pieczeń z indyka i kaszy 102

nasz stały patent na robienie kotletów, burgerów, pulpetów. Dzięki temu są zdrowsze, a poza tym przemycamy w ten sposób kaszę do menu naszego syna. Meatloaf świetnie smakuje z pure ziemniaczanym, sałatkami i surówkami lub pieczonymi warzywami (można je upiec razem z pulpetem). Jeśli zostanie ci coś z obiadu możesz zjeść pieczyste z kanapką. Przepis wzorowany na Skinnytaste.com Składniki(...)keczup i sos worchester. Wymieszaj. Nałóż łyżką sos na wierzch mięsnej zapiekanki i równomiernie rozprowadź. Wstaw foremkę do piekarnika. Piecz 60 minut. Pod koniec pieczenia możesz zwiększyć temperaturę do 200 stopni, żeby glazura mocniej się skarmelizowała. Wyjmij z piekarnika, przestudź, wyjmij z foremki, pokrój, podawaj z pure ziemniaczanym lub ziemniaczano kalafiorowym. Smacznego! Artykuł Meatloaf, czyli pieczeń z indyka

Niedzielny kucharz
Racuchy ziemniaczane 187

sposób na moim stole pojawiły się tym razem racuchy ziemniaczane. Wyszły przepyszne. Bardzo delikatne i mięciutkie. Najlepiej smakują w towarzystwie ostrych sosów. Ja podałam je z salsą paprykową ETERNO , która świetnie podkręciła smak dania. Sos ten idealnie nadaje się także do wędlin, serów, ryb, pizzy czy zapiekanek- na pewno sprawdzę to osobiście:) Składniki: 4 szklanki startych na tarce(...)zalewamy tartą bułką, dokładnie mieszamy. Do zaparzonych ziemniaków dodajemy żółtka, drożdże, bułkę i mąkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy. Łączymy z ziemniaczaną masą. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po łyżce masy. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. źródło: "Najlepsze przepisy na placki i placuszki

Pobite gary Barbary