wróciłam do weekendowego gotowania garu rosołu, mam ochotę na kojące, domowe dania – zapiekanki, makarony z sosem, pieczenie.. no i po głowie mi krążą jabłka i cynamon. W mojej kuchni już jesień się rozpoczęła. W ostatni weekend w piekarniku wylądował więc kurczak pieczony z ziemniakami i szpinakiem, zalany białym sosem z dodatkiem parmezanu i śmietany. Mało dietetyczne ale pyszne
Cooking for Emilywróciłam do weekendowego gotowania garu rosołu, mam ochotę na kojące, domowe dania – zapiekanki, makarony z sosem, pieczenie.. no i po głowie mi krążą jabłka i cynamon. W mojej kuchni już jesień się rozpoczęła. W ostatni weekend w piekarniku wylądował więc kurczak pieczony z ziemniakami i szpinakiem, zalany białym sosem z dodatkiem parmezanu i śmietany. Mało dietetyczne ale pyszne
Cooking for EmilyZiemniaki zapiekane z mięsnymi kulkami i warzywami Cały obiad na jednej blaszce. W potrawie znajdują się ziemniaczki oraz mięsko, a także cukinia, papryka i cebulka, więc
Blog z ApetytemZwiebelkuchen , to przepis na typowe danie z kuchni Alzacji. Składniki 500 g ziemniaków 250 g mąki 1 kg cebuli 2 średnie pory 50 ml mleka 2
R'n'G Kitchenbyć bogate w białko i ogromną ilość warzyw. Najlepiej, byś pod ręką miał zawsze pierś z indyka lub kurczaka lub mięso wołowe (choć nie tak często jak drób). Zamiast ziemniaków lepiej używać pysznych, zdrowych i bogatych w beta-karoten batatów, a w zamrażalce zawsze mieć opakowanie mieszanki warzyw, które można szybko udusić na patelni. Oczywiście, jeśli pod ręką nie macie(...)wszystkiego, zawiera sporo likopenu i jest idealnym dodatkiem do kanapek, zapiekanek czy pizzy, majonez stanowi bazę sosów jogurtowych, których jemy bardzo dużo, musztarda to składnik wielu marynat i dressingów jogurt naturalny/grecki Używam go zamiast śmietany, której mój organizm nie trawi, do sosów, do zabielania zupy, jako dodatek do ziemniaków i warzyw - nieoceniony! cebula/czosnek Podstawowe warzywa, które zawsze mam pod ręką
Cooking MonsterObiadowa klasyka zawsze smakuje:). Dlatego dziś proponuję ziemniaczaną zapiekankę z kurczakiem i pieczarkami. Ja przygotowuję ją dzień wcześniej i porcjuję w aluminiowych foremkach. Przepis na 4 duże porcje. 1,5 kg ziemniaków 500g pieczarek 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 filety z kurczaka 200g tartego sera 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa olej
Szefowa kuchniobiad idealnie sprawdzi się zapiekanka mięsno-warzywna pod ciągnącą się mozzarellą ! Mniam! Na samą myśl człowiek robi się głodny :D. Zapraszam! Składniki: 6-7 średniej wielkości ziemniaków 1 opakowanie mieszanki warzyw mrożonych (możecie oczywiście użyć świeżych) 400g mięsa mielonego (użyłam łopatki wieprzowej) 100 g przecieru pomidorowego 1 cebula 100 g starkowanego sera mozzarella 1 mniejsza puszka kukurydzy 1 łyżeczka papryki
Gotuj z Mąkądanie przed jak i po imprezie. W Kanadzie jest to tak popularne, jak u nas knysze, pity, zapiekanki, tosty Danie ze specjalną dedykacją dla mojego Wujka Mariana :D dzięki któremu mogę przypomnieć sobie te wspaniałe wakacje w klonowym kraju. SKŁADNIKI: ziemniaki (najlepsze takie specjalne na frytki), lub po prostu frytki ser typu cheddar (lub inny dobrze rozpuszczający
MarciochaKucharzyPyszne zapiekanki" wydawnictwa Weltbild . Zmniejszyłam jednak ilość składników podanych do zrobienia tej zapiekanki i dodałam od siebie pieczarki :) Zapiekanka wyszła bardzo smaczna :) Składniki: 600 g mięsa mielonego, 250 g pieczarek, 2 cebule, 1 bułka, 1 jajko, 2 małe pomidory, 300 g ziemniaków, sól morska Specialite Kamis, pieprz czarny Specialite Kamis, szczypiorek, do obtoczenia kotletów: bułka tarta , sos: 400 ml śmietany
Aga w kuchniZapiekanki stanowią ciekawe urozmaicenie domowych obiadów, wystarczy kilka składników, by danie fajnie smakowało. Ziemniaczane zapiekanki bardzo lubię, więc pewnie jeszcze kilka ich Wam pokaże, ta jest pożywna i proporcjonalnie na obiad dla 4 osób. Składniki: - 2 kg ziemniaków - 1 kg mięsa mielonego - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 250 g sera żółtego sos: - 1 szklanka wody - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
Zainspirowana w kuchnirównież wyczarować tani, pożywny i smaczny obiad. Polecam zapiekankę, bez jajek, kubka śmietany, prostą do przygotowania, o wspaniałym smaku i aromacie dymu wędzarniczego. Składniki: 250 g szpinaku 800 g ziemniakow 1 duża wędzona makrela 1 cebula 1 ząbek czosnku mleko lub śmietana 1 łyżka masła sól, pieprz gałka muszkatałowa parmezan Wykonanie: ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie około 20 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zapiekanki to jedno z moich ulubionych dań. Niestety zawsze oparte są na miksie białek i węglowodanów. A tu niespodzianka! Aga miło mnie zaskoczyła. Połączyła neutralne warzywa z białkami, zastąpiła ziemniak pietruszką i proszę... " Mariusz Woyda Składniki: 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 cebula pół selera 2 ząbki czosnku 1 szkl. śmietany 2 jajka 250 g boczku(...)wierzchu musi być ser (warto posypać nawet podwójna warstwę, wtedy bedzie chrupiąca skórka). Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich śmietanę i przeciśnięty czosnek. Wszystko mieszamy i polewamy na naszą zapiekankę. Pieczemy w piekarniku przez 30 min. w temperaturze 180 stopni. Na 5 minut przed końcem pieczenia zwiększamy temperaturę aby ser się zarumienił. Po wyjęciu zapiekankę posypujemy natką pietruszki. Smacznego
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePoniższy przepis może być gratką dla miłośników kruchego ciasta, rozmaitych potraw zapiekanych, a także wędzonego boczku czy szparagów. Ponieważ te ostatnie można obecnie kupić właściwie przez
Kulinarna PokusaBardzo lubię zapiekanki jako dania obiadowe. Zazwyczaj sporo przy nich pracy, ale efekt okazuje się być wart zachodu. Dziś inspirację obiadową znalazłam w Kuchni Lidla . :-) Tłuste składniki zamieniłam na mniej tłuste, wyszło bardzo smacznie, polecam! Część mięsna: 2 filety z kurczaka kulka mozarelli 2 pomidory olej do smażenia sól, pieprz Puree: 500g ziemniaków puszka kukurydzy 2 ząbki czosnku(...)plastry. Odstawiamy. 3. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy widelcem. Przekładamy do miski z kukurydzą, dodajemy śmietankę, masło, bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. 4. Do naczynia żaroodpornego przekładamy filety, nieco zatapiając je w puree. Przykrywamy je pokrojonymi pomidorami oraz plastrami mozarelli. Całość solimy i pieprzymy. 5. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy
Szefowa kuchnizrobiliśmy w piecu dwie potrawy i półprodukty do trzeciej – obiadu na niedzielę ( polecamy gorąco kurczaka pieczonego na ziemniakach ). Wszystkie potrawy na ten tydzień prezentują się następująco: Poniedziałek: Makaron ryżowy z wieprzowiną na ostro Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki i krewetek Środa: Zapiekanka mac&cheese ze słoika Czwartek: Pizza z kurczaka Piątek: Prowansalska zupa pomidorowa z bruschettą z figi Przepisy
Niedzielny kucharz