Ostatni wypad na targ przyniósł mi młode polskie ziemniaki – specjalnie wybrane małe okazy zwane „orzechem”. Obiera się je szybko, bo wystarczy przetrzeć je szmatką. Genialnie smakują samodzielnie, posypane jedynie koperkiem, ale pozwalają też na mnóstwo eksperymentów. Sałatki, zapiekanki. I dlatego dziś… sałatka ziemniaczana. Sałatka ziemniaczana zazwyczaj kojarzy się
Gotuj z Blue Ravenbardzo go polubiłam i teraz używam go, gdy tylko mogę do różnego rodzaju sosów, pizzy, zapiekanek, kotletów i innych takich :) Polecam więc gorąco jeść szpinakowe listki pod każdą postacią :) Sos szpinakowy jest daniem dobrym samym w sobie, ale można go również konsumować z makaronem, ziemniakami, kaszą, czy pieczywem. Składniki: 400g szpinaku 1-2 ząbki czosnku 200 - 300ml śmietany słodkiej
Smakowy Rajprzepisie bazą zupy jest wywar rybny. Niedawno przygotowując zapiekankę ziemniaczaną z łososiem postanowiłam wykorzystać tłustą rybią skórę, która zazwyczaj jest wyrzucana. Skóry gotowałam z wodą i odrobiną soli - tak powstał wywar o wyrazistym rybim aromacie. Zamroziłam go i oto nadeszła jego pora! Zupa krem z ziemniaków i pora z lubczykiem Składniki: 0,5 litra wywaru rybnego (lub innego
Gary Bez dnaskładnikami mojej zapiekanki. Spróbujcie. Składniki: 300 g mieszanki warzyw na patelnię* 2 garście ugotowanego makaronu świderki około 100 g Sera Korycińskiego Swojskiego z czarnuszką Bielec 1 jajko M szczypta soli cebulowej 1-2 łyżki oleju 3 pełne łyżki jogurtu naturalnego pieprz do smaku posiekana zielona pietruszka 2-3 małe pomidorki *u mnie mieszanka – 30% podsmażone ziemniaki w plastrach(...)mnie z czarnuszką) – cały ser można zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub tak jak u mnie pół sera zetrzeć a pół dowolnie pokruszyć (lubię takie kawałki w zapiekance). Ser dokładnie mieszamy łyżką z resztą składników (ja lekko rozcierałam łyżką większe kawałki sera). Na patelni z olejem podsmażamy do miękkości warzywa (co jakiś czas mieszając) doprawiając je szczyptą soli
Słodkie okruszkiZapiekanka farmerska Pyszna i treściwa zapiekanka z mięsem, warzywami i ziemniaczkami. Prosty, aromatyczny i niezwykle smaczny obiad dla całej rodziny w jednym naczyniu. Polecam! Składniki: ok 1 kg mięsa mielonego – wieprzowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki wody olej do smażenia 450g szpinaku (mrożonego lub świeżego(...)smaku solą oraz pieprzem *** *** Podsmażony szpinak wykładamy na mięso *** *** Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Dodajemy masło oraz mleko i tłuczemy na puree. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową *** *** Ser żółty ścieramy na tarce lub kroimy w kosteczkę *** *** Połowę startego sera mieszamy z ziemniakami. Puree z ziemniaków wykładamy na szpinak *** *** Całość posypujemy pozostałym startym serem. Wkładamy
Blog z ApetytemDrugie śniadanie : kanapki lub bułka. Obiad : mięso, ziemniaki, surówka . Kolacja : chleb, masło, szynka. Wszyscy zadają to samo pytanie co na śniadanie zamiast chleba i jajecznicy??? (tak na marginesie mi jajecznica się nie nudzi, mogę ją jeść 7 dni w tygodniu. Szybka, pyszna, sycąca, tak jak lubię). Dlatego dzisiaj przepis na pyszną zapiekankę śniadaniową , dzięki której możecie urozmaicić swoje poranne
PaleoLifeprowansalsku to lekkie, dietetyczne danie z rybą i warzywami. Sos powstał na bazie pomidorów, papryki, ciecierzycy i cukinii. Jednak możemy warzyw dodać znacznie więcej, np. bakłażana, czerwoną cebulę, ziemniaki. Dorsza ugotowałam na parze, wyłożyłam na podduszone warzywa, posypałam odrobiną sera i zapiekłam. Danie wyszło dobre, wręcz smaczne i syte(...)cytryny 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki oleju sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich garść pokrojonych oliwek odrobina sera do posypania zapiekanki listki bazylii do ozdoby
Kulinarne Fantazje Mariolizapiekanki z mięsem wyszła zapiekanka z dużą ilością białka. Zapraszam do przetestowania przepisu Zapiekanka meksykańska z cukinią 0,3 kg mięsa mielonego z indyka 0,3 kg mięsa mielonego wieprzowego 4 pomidory pół puszki kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1 cebula 1 cukinia 7 ziemniaków przecier pomidorowy świeży rozmaryn świeża bazylia świeży tymianek 0,3 kg mozarella sól, pieprz
Kuchnia moimi oczamiZapiekanka z chleba i warzyw. Edyta Guhl. Pamiętam jak w dzieciństwie z upodobaniem czytałam rubryki w Zwierciadle lub Kobiecie i życiu, które zaczynały się od: co zrobić gdy zostaną ci ziemniaki z obiadu, albo gdy mięsa mało, a jeść się chce, albo: nowy chleb ze starego. Najbardziej podobały mi tytuły typu: żeby ciasto nie czerstwiało, co zrobić ze starego biszkoptu
dolcevitainmykitchenAromatyczna zapiekanka pełna letnich smaków. Soczyste pomidory, pachnące papryki i zieloniutkie cukinie. W sam raz na czas gdy lato zbliża się ku końcowi. Przepis z bloga karmelowy.pl. Zmodyfikowałam oczywiście co nieco :) Ziemniaki zapiekane z pieczarkami i warzywami 2 małe cukinie, pokrojone na 0,5 cm plastry 4 łyżki oleju rzepakowego 250 g pieczarek, obranych, pokrojonych w grube plastry
Dzieje kuchennej WiewióryZapiekanka spokojnie starczy dla 3 - 4 osób, na niedzielną kolację idealna. Moja wygłodzona rodzina, zwabiona zapachem tak szybko się na to rzuciła, ze nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia :) 4 średnie ziemniaki 15 kurek połowa brokuła pół puszki groszku 2-3 jaja łyżka masła 300 ml śmietany 30% starty żółty ser sól pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem
Pora na poraZapiekanka spokojnie starczy dla 3 - 4 osób, na niedzielną kolację idealna. Moja wygłodzona rodzina, zwabiona zapachem tak szybko się na to rzuciła, ze nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia :) 4 średnie ziemniaki 15 kurek połowa brokuła pół puszki groszku 2-3 jaja łyżka masła 300 ml śmietany 30% starty żółty ser sól pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem
Pora na porawsypać ziemniaki i posypać je kucharkiem, czosnkiem, bazylią śmietanę wymieszać ze szczypiorkiem, wlać do ziemniaków, posypać serem i delikatnie przemieszać składniki piekarnik nagrzany 200 C, grzanie góra/dół, piec bez przykrycia około 35 minut, następnie na termoobiegu w 170 C 10-13 minut, zapiekankę kroić ciut przestudzoną - zapiekanka jest delikatna, aromatyczna i syta..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmasłem orzechowym (bez glutenu, bez mleka) autorka: FirankaAnka | blog: Słodkie Niebo Mini zapiekanki z kaszy jaglanej, jabłek i suszonej żurawiny autorka: FirankaAnka | blog: Słodkie Niebo 826. Imbirowe naleśniki z mozarellą, gruszką, żurawiną i miodem autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 827.Waniliowo- cytrynowe placki z ziemniakiem z karmelizowaną mandarynką autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek #30 Chałka na miodzie i suchych
Weekendy w domu i ogrodzieDanie z kuchni greckiej. W oryginalnym przepisie zapieka się cebulę czerwoną. Składniki 800 g cebuli 500 g ziemniaków pokrojonych w plasterki pół szklanki bulionu warzywnego
R'n'G Kitchen