zapiekanka z ziemniakami - 2822 przepisów (strona:133/189)

"W krainie miodem płynącej..." - podsumowanie akcji 161

masłem orzechowym (bez glutenu, bez mleka) autorka: FirankaAnka  | blog: Słodkie Niebo Mini zapiekanki z kaszy jaglanej, jabłek i suszonej żurawiny autorka: FirankaAnka  | blog: Słodkie Niebo 826. Imbirowe naleśniki z mozarellą, gruszką, żurawiną i miodem autorka: malinowyporanek  | blog: malinowyporanek 827.Waniliowo- cytrynowe placki z ziemniakiem z karmelizowaną mandarynką autorka: malinowyporanek  | blog: malinowyporanek #30 Chałka na miodzie i suchych

Weekendy w domu i ogrodzie
Cebule zapiekane z serem feta 141

Danie z kuchni greckiej. W oryginalnym przepisie zapieka się cebulę czerwoną.  Składniki 800 g cebuli 500 g ziemniaków pokrojonych w plasterki pół szklanki bulionu warzywnego

R'n'G Kitchen
zapiekanka kalafiorowa z serem korycińskim 164

przygotować wcześniej a tuż przed podaniem tylko wstawić do piekarnika. Do przygotowania tej zapiekanki użyłam sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej o którym pisałam już tutaj (kilk) . Ponownie doskonale się sprawdził- idealnie się stopił i świetnie nadał się do przygotowania sosu serowego.  Składniki: 4 duże ziemniaki duża marchewka 200 g mrożonego szpinaku kilka różyczek kalafiora 150 g boczku wędzonego pomidor szczypiorek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Dorsz pieczony ze śmietaną i warzywami (Bacalhau com natas) 173

Kuchnia portugalska słynie z różnorodnych dań z dorsza. Oto jedno z nich. Kremowy sos i ziemniaki z warzywami świetnie podkreślają delikatność ryby.  300 g dorsza

VioletoweKucharzenie
Zapiekanka ziemniaczana. 1437

Składniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg mielonego mięsa z łopatki 1 puszka pomidorów krojonych 100 gram boczku wędzonego 1 duża cebula 100 gram startego sera

kgwjanczewo
Na zimno i na gorąco Francja-Szwecja. 135

plastry, drugi ziemniak w kostkę i usmażyć. Zupę podawać z plastrami boczku, kostkami ziemniaka ,posypaną krążkami pora. Zupa jest delikatna ,ale wyrazista . Topinambur Topinambur ma słodkawy, lekko orzechowy smak.  Francuzi przygotowują go na 20 sposobów. Można jeść na surowo, robić surówki, sałatki, zupy, zapiekanki, chipsy, frytki, gotować, piec, suszyć. Przed spożyciem należy bulwy dokładnie myć, ponieważ najlepiej gotować

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekanka z piersi indyka i mozzarellą 117

Takie danie będzie super na każdą okazje. Można podawać z ziemniakami lub makaronem. Na imprezy można podać bez dodatków. Płaty mięsa doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Obsypać ziołami. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z dwóch stron na złoty kolor. Dodać masło, wymieszać. Zdjąć mięso z patelni i włożyć na dno żaroodpornego naczynia. Na patelnię wrzucić pokrojoną(...)pieprzem. Dodać pokrojoną w kostkę jedną kulkę mozzarelli. Wylać wszystko do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzać do 190 C i piec 40 minut. Ugotować makaron, rozłożyć go u góry zapiekanki. Zanurzyć go w sosie. Posypać potartą mozzarellą i wstawić na kolejne 5 minut do piekarnika. Posypać pozostałą bazylią. Najlepiej jest zrobić rano i podać na obiad, wtedy makaron wchłonie

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka z rybą, brokułem i pieczarkami  168

zapiekanka skradnie serca naszym gościom. Tak było ostatnio u mnie. Zebrałam składniki,  do siebie pasowały i są ulubionymi przez moich najbliższych. A potem to już poszło jak z płatka. Przekonajcie się i Wy .... Składniki: 500 g fileta z ryby   (ja użyłam łososia) 1 duży brokuł podzielony na różyczki 200 g małych pieczarek 3–4 sztuki średnich ziemniaków sól(...)zarumieniły. Warzywa odstawiłam do wystudzenia. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Wystudzone ziemniaki pokroiłam w plasterki. Dno naczynia do zapiekana posmarowałam łyżeczką oliwy z oliwek. Na spód naczynia ułożyłam plasterki ziemniaków, oprószyłam delikatnie pieprzem. Następnie rozłożyłam różyczki brokuła. Pomiędzy warzywa wkładałam kawałki łososia a na końcu rozłożyłam pieczarki. Jeśli są większe, to można je przekroić na połówki. Zrobiłam sos Czosnek przecisnęłam

Kuchnia u Krysi
Domowa Musaka 93

dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało :) Przeczytaj przepis na: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem Domowa Mussaka – składniki (rodzinna porcja) 2 średniej wielkości bakłażany 800g mięsa mielonego (dowolnego) 500 ml passaty pomidorowej 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta oregano pieprz sól łyżeczka cynamonu 2 łyżki masła 500g ziemniaków 2 czubate łyżki mąki 2 szklanki (500 ml) mleka oliwa Domowa Mussaka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pyszna zapiekanka ze schabem i sosem porowo – serowym 181

Bardzo lubię zapiekanki, proste w wykonaniu i smaczne. Schab pokroić w słupki o grubości 1 cm i długości 5-6 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Wymieszać i odstawić na chwilkę. Ziemniaki oskrobać, pokroić w plasterki o grubości 3 mm. Podgotować w osolonej wodzie, ale nie mogą być całkowicie miękkie. Musicie uważać. Odcedzić. Żaroodporne naczynie delikatnie wysmarować oliwą

Kuchnia Pokoleń
mussaka z ziemniakami, musaka, moussaka, mousaka, moussakass 477

wlej połowę sosu, na to kolejną 1/3 ziemniaków i znowu sos i zakończ ziemniakami. Z wierzchu polej bulionem. Szczelnie przykryj blaszkę folią aluminiową i piecz w 200 st. C przez 45 minut. Zdejmij folię i piecz kolejne 15 minut. Dokładnie roztrzep jajka, polej nimi zapiekankę z wierzchu. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz, aż wierzch się przyrumieni. Wyjmij blaszkę

Eksperyment sobotni
Kiszka ziemniaczana 171

Kiszka ziemniaczana Przepis na kiszkę ziemniaczaną z piekarnika. Jak podawać kiszkę ziemniaczaną? Ile piec kiszkę ziemniaczaną? Kisza z ziemniaków to doskonały zamiennik dla tradycyjnych placków ziemniaczanych

Dieta moja pasja
Kiszka ziemniaczana 65

Kiszka ziemniaczana jest tradycyjną potrawą nie tylko kuchni narodów Europy Wschodniej ale również kuchni podlaskiej i kurpiowskiej. Są to tarte ziemniaki z boczkiem, skwarkami lub kiełbaską

Kocham..lubię..gotuję..
Zapiekane ziemniaki, jabłka i cebula pyszny dodatek do obiadu 198

Zapiekane ziemniaki, jabłka i cebula pyszny dodatek do obiadu Zapiekane ziemniaki, jabłka i cebula pyszny dodatek do obiadu. Zapiekane ziemniaki, jabłka i cebula .. brzmi trochę dziwnie

Kuchnia na wzgórzu
Bataty. Ziemniaki zwane wilcem ziemniaczanym 52

mało kto zna smak batatów. A bataty, to nic innego, jak słodkie i pyszne ziemniaki. Ludność Polski od kilku wieków, czyli od kiedy ziemniaki dotarły do naszego kraju zachwyca się smakiem tych warzyw. I większość mieszkańców Polski nie wyobraża sobie obiadu bez użycia ziemniaków. Stanowią one część drugiego dania, jak i są znaczącym dodatkiem do zupy, czyli pierwszego dania obiadowego(...)wilgotnych w strefie międzyzwrotnikowej. Wartości kaloryczne i odżywcze batatów Bataty są trochę bardziej kaloryczne od ziemniaków. W 100 gramach gotowanych ziemniaków znajduje się 60 kalorii, a w 100 gramach batatów mieści się około 25 kalorii więcej niż w zwykłych ziemniakach. Bo bataty będące słodkimi ziemniakami bogate są w węglowodany złożone, lecz również w błonnik usprawniający metabolizm. Węglowodany znajdujące się

ProstePesto.pl