cebulę i zrumienić. 4. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać na niej krążki z cukinii. Na cukinii pokłaść po łyżce cebuli, pieczarek, pokrojonej w kostkę szynki. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką (lub chili). Wierzch zapiekanek posypać startym żółtym serem. 5. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 20 minut
Danka Pichcidodatkiem soli i pieprzu do momentu wyparowania wody. Ser ścieram na tarce - według uznania na małych lub dużych oczkach. Na bagietkach układam pieczarki, posypuję serem. Piekę w 220 stopniach z funkcją grilla przez 4 minuty. Gotowe zapiekanki polewam ketchupem i posypuję szczypiorkiem
JejKuchniaDomowe, szybkie i smaczne zapiekanki dla całej rodziny na trzy sposoby czyli polska, grecka i włoska. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 2-3osób
karolgotujewykorzystanie końc ó wki wędlin i ser ó w żółtych, a także takich warzyw jak m.in . pomidory, cukinia, pieczarki, cebula czy papryka. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki i zapiekać przez 15-20 minut. Warto pamiętać, że do zapiekanek makaronowych dodać można r ó wnież resztki z obiadu. Dobrze sprawdzi się do tego mięso mielone, sosy pomidorowe czy gęste zupy
KuchniaWeDwoje.plZapiekanka z cukinii, makaronu i dużej ilości sera to bardzo smaczne danie, które można podać na sycący, bezmięsny obiad dla całej rodziny. Świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym i wyrazistą surówką np. z pora lub buraczków. Zapiekanka jest smaczna również na drugi dzień po przygotowaniu, więc można zrobić obiad od razu na dwa dni. Przepis jest bardzo prosty, a samo(...)Zobacz inne przepisy na obiad z wykorzystaniem cukinii: Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami Leczo z cukinią i pieczarkami – pyszny i prosty przepis Najprostsze placki z cukinii Makaron w sosie serowym z kurczakiem i warzywami Makaron z bobem i cukinią w sosie śmietanowym Artykuł Zapiekanka z cukinii – prosty i szybki przepis na obiad pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneProsta i bardzo smaczna zapiekanka, w Maju robiłam ją trzy razy, tak nam smakowała :) Składniki na 2 osoby: 6-7 średnich ziemniaków 250 g pieczarek 1/2 cukinii 1 mała cebulka 2 małe ząbki czosnku 100 ml śmietanki 30 % 1/3 kostki fety pokrojonej w kostkę 1/2 kulki mozzarelli garść startego sera żółtego (zamiast sera żółtego można użyć samej mozzarelli) sól, pieprz(...)następnie warstwa pieczarek z sosem i plasterki cukinii, następnie znów ziemniaki (plus przyprawa do ziemniaków), pieczarki i cukinia. Na sam koniec, na wierzchu, układamy kawałki mozzarelli, fetę i obsypujemy serem żółtym. Pieczemy w 190 stop przez około 30-35 min Po upieczeniu obsypujemy zapiekankę natką pietruszki. Smacznego
Gotowanie...to proste !zapiekankę ziemniaczaną z mięsem, zapiekanka jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej będziemy potrzebować: Użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach 32 cm x 22 cm około 2 kg ziemniaków 500 g mięsa mielonego 300 g pieczarek 700 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) 2 marchewki (około 150 g) 2 łodygi selera naciowego (około(...)dodaję seler, marchew, pieczarki i całość smażę około 10 minut. Po 10 minutach do warzyw dodaję mięso, przyprawy doprawiam solą i pieprzem i całość smażę jeszcze około 10 minut. Na koniec dodaję przecier pomidorowy i smażę jeszcze około 3 minut. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to jeszcze doprawiam solą i pieprzem – sos jest gotowy. Końcowe przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej: Dno naczynia
Uwaga Babcia Gotujenajbliższym czasie pojawi się na blogu. W połączeniu z makaronem bardzo mi przypadł do gustu. Wyszło naprawdę pysznie. Polecam. Zapiekanka meksykańska Składniki: 200 g makaronu 300 g mięsa mielonego wieprzowego 6-7 pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2/3 puszki kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 150 ml przecieru(...)ząbek czosnku drobno siekamy i delikatnie podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso, kiedy się przysmaży przyprawiamy je przyprawą do kuchni meksykańskiej, papryką, pieprzem. Dodajemy następnie do mięsa pokrojone w kostkę pieczarki, i paprykę, dokładnie mieszamy i dalej smażmy. Na końcu dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę. Przygotowujemy sos. Pomidory wyparzamy, pozbywamy się skórki i kroimy je w kostkę. Pozostałą cebulę i czosnek
Mania Gotowaniatakże sposób na pyszny obiad. Taka zapiekanka doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe a także kolacja. Składniki: Dokładnych proporcji nie podam, bo sama dawałam składniki "na oko". Wszystko zależy od wielkości Waszego naczynia :) * makaron penne ugotowany al dente * żółty ser starty na tarce o dużych oczkach * czerwona papryka * świeże brokuły * pieczarki * marchewka * sos beszamelowy Wykonanie: Makaron penne ugotować(...)serem. Następnie brokuły podzielone na małe różyczki, papryka czerwona pokrojona w kostkę, znów sos beszamelowy. Kolejno marchewka pokrojona w cienkie plasterki, pieczarki oczyszczone i pokrojone na plasterki i na samym końcu dość dużo startego sera. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekać około godzinki. Niestety zdjęcia gotowej zapiekanki nie zdążyłam już zrobić
Zrób to smacznieepicko upchniętych między gondolkę a spacerówkę.Można? MOŻNA!Ech, nic nie poradzi na matkę wariatkę ;)A zakupy udane.Doskonale wkomponowały się w zapiekankę. Szybką. I zapychającą ;) mięso mielone (300g) puszka pomidorów w zalewie (400g) puszka zielonej fasolki szparagowej (400g) pieczarki (200g) 1 cebula (pokrojona w piórka) 3/4 torebki kaszy kuskus(ja miałam jakąś tutejszą wersję, z suszonymi warzywami przypominającymi mysie bobki(...)mielone, a następnie kolejno pozostałe składniki, czyli pomidory, pieczarki oraz fasolkę. Smażyłam do lekkiego zagęszczenia. Doprawiłam do smaku. Na koniec dorzuciłam kaszę i wszystko ze sobą wymieszałam. Jeśli posiadacie patelnię, którą można zapiekać w piekarniku, to faktycznie potrawę uda Wam się wykonać w jednym garnku od początku do końca. Wystarczy na "zapiekankę" wbić jajka, oprószyć pieprzem, solą i całość zapiec
bastalenaŁatwa w przygotowaniu, zapiekanka z kalafiorem i kurczakiem oraz kremowym sosem serowym, to prosty przepis na pyszny obiad z piekarnika. W zapiekance są tylko dwa główne składniki, czyli kalafior i pierś z kurczaka oraz kilka dodatków i przyprawy! Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niej pieczarki, ugotowane ziemniaki lub makaron. My jednak postawiliśmy dziś na danie
Kuchnia Na WypasieDzisiaj polecam zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i warzywami. Składniki 300 g makaronu ugotowanego cebula 250 g pieczarek 300 g mięsa mielonego szklanka groszku (mrożony lub z puszki) cukinia papryka 150 g sera żółtego tartego szklanka wody lub bulionu 3 łyżki przecieru pomidorowego olej suszony czosnek, zioła prowansalskie, słodka papryka, sól, pieprz Wykonanie Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na oleju(...)Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć razem z cebulką. Gdy będą już podsmażone ściągnąć z patelni. Dodać odrobię oleju i podsmażyć mięso mielone, gdy mięso będzie częściowo podsmażone dodajemy paprykę i groszek jeżeli mamy mrożony. Gdy papryka będzie już trochę miękka dodajemy (groszek jeżeli mamy z puszki), podsmażone pieczarki, oraz cukinię. Wszystko podlewany bulionem , na początek nie wielką ilość bulionu (cukinia
Pomysłowa kuchniaDzisiaj polecam zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i warzywami. Składniki 300 g makaronu ugotowanego cebula 250 g pieczarek 300 g mięsa mielonego szklanka groszku (mrożony lub z puszki) cukinia papryka 150 g sera żółtego tartego szklanka wody lub bulionu 3 łyżki przecieru pomidorowego olej suszony czosnek, zioła prowansalskie, słodka papryka, sól, pieprz Wykonanie Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na oleju(...)Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć razem z cebulką. Gdy będą już podsmażone ściągnąć z patelni. Dodać odrobię oleju i podsmażyć mięso mielone, gdy mięso będzie częściowo podsmażone dodajemy paprykę i groszek jeżeli mamy mrożony. Gdy papryka będzie już trochę miękka dodajemy (groszek jeżeli mamy z puszki), podsmażone pieczarki, oraz cukinię. Wszystko podlewany bulionem , na początek nie wielką ilość bulionu (cukinia
Pomysłowa kuchniaDoskonała, rozgrzewająca zapiekanka na zimowe obiady. -- Skład: wieprzowina 0,5-07 kg, kapusta 1 kg, smalec 100 g, sól i pieprz, 2 marchewki. Opcjonalnie pieczarki i brukselka, które urozmaicą i tak już dobry smak kapusty z mięsem. Mięso płuczemy dokładnie w zimnej wodzie i osuszamy, potem kroimy na kawałki, które włożymy do kapusty. Ja wykorzystałem mięso ze schabu, które(...)obiad, a pozostałe wykorzystujemy np. do nasze kapuścianej zapiekanki. Kapustę próbujemy i płuczemy/odciskamy z niej kwas, następnie kroimy. Do mocno wysmarowanego smalcem naczynia nakładamy połowę kapusty. Na kapustę wykładamy pokrojone mięso i lekko oprószamy solą z pieprzem. Jak mięso jest wyłożone dodajemy pozostałą kapustę, smalec i utartą marchewkę. Jeżeli mamy pieczarki lub jakieś inne dodatki, to dokładamy na wierzch
chleba naszego