W szale zakupów nabyłam sporą siatkę pieczarek, i wszystko byłoby dobrze, gdyby następnego dnia owe pieczarki nie zaczęły się starzeć w zastraszającym tempie. Nie pozostało mi
Kuchenne zapiski Edytyjeść w kółko tego samego, postanowiłam zrobić placki ziemniaczane z sosem grzybowym, który nadaje się również do spożycia z chlebem, makaronem, czy do zapiekanek. Pozdrawiam i życzę przyjemnego eksperymentowania :) Sos grzybowy: ¾ kg grzybów (leśnych lub pieczarek) 1 łyżka słodkiej śmietany lub mleka 1 średnia cebula Sól Pieprz Natka pietruszki 1 łyżka mąki Placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 1 duża cebula
Smakowy RajJedna z moich ulubionych zapiekanek, bardzo popularna w sieci. :-) Ryż, mięsko z przyprawą kebab-gyros, pieczarki, warzywa i ser to połączenie, któremu ciężko się oprzeć. W mojej wersji majonez zastąpiłam sosem jogurtowo-pomidorowo-czosnkowym. Pysznie i zdrowo! 2 woreczki ryżu 2 filety z kurczaka 2 duże cebule 250g pieczarek 1/2 papryki 4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych garść kukurydzy przyprawa
Szefowa kuchnipozostałymi składnikami. Ilość porcji: 8 - 10 Czas przygotowania: 90 minut Składniki na zapiekankę z mięsem mielonym: (brytfanka o wymiarach 34 cm x 24 cm x 8 cm) 1,5 kg mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej 12 sztuk średnich ziemniaków 2 marchewki 300 g pieczarek średni brokuł 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki płatków owsianych (opcjonalnie(...)kminku 2 - 3 łyżki oleju do smażenia Jak zrobić zapiekankę z mielonego mięsa z warzywami? Pokrojonego na mniejsze kawałki brokuła włożyć do wrzącej lekko osolonej wody i gotować nie więcej niż 5 minut. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć, dodając pod koniec drobno pokrojone pieczarki. Po usmażeniu dodać wszystko do mięsa mielonego. Marchewkę obrać
Kuchcik gotujepodniosę, bo lubię i jedno i drugie. Kiedy więc podpatrzyłam ten przepis w Poradniku Domowym, natychmiast postanowiłam go wykorzystać, tylko pieczarki zastąpiłam leśnymi grzybami. Może i nie wyglądało, ale było pysznie! Na drugi raz dodam do zapiekanki makaron i będę mieć wspaniałe danie obiadowe :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyPieczarki przekroić na połówki i każdą pokroić na 5-6 kawałków. Na blasze rozprowadzić olej. Na dnie blachy ułożyć grubsze plastry ziemniaków. Na ziemniakach rozłożyć kawałki pieczarek, a następnie rozdrobniony ser pleśniowy. Wyłożyć resztę ziemniaków, a następnie posypać oliwkami. Polać 3-4 łyżkami wody. Całość posypać solą, ostrą papryką i kminkiem. Na wierzchu ułożyć ząbki czosnku w łupinach. Pieczenie czosnku(...)minut w 160-170 stopniach C. Zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut. Podawać gorące z ząbkami czosnku ułożonymi z boku. ----- Podobne: Złociste pieczone ziemniaki Bliniarz - ciasto ziemniaczane Zapiekanka z dynią "nawinie" Dopiero niedawno dotarło do mnie, że film Lasse Hallströma z Juliette Binoche i Johnnym Deppem powstał na podstawie książki Jaoanne Harris "Czekolada" . Film uwielbiam i oglądam bardzo często
Weekendy w domu i ogrodziewierzchu i pełna smaku – taka jest właśnie ta zapiekanka. Znajdziemy w niej chrupiące kawałki boczku, intensywny smak dojrzewającej szynki i ciągnący się ser. Jest to sycąca, szybka i prosta w wykonaniu propozycja na obiad – na pewno posmakuje wszystkim. Składniki (na 4 kokilki): 150g drobnego makaronu 400g pieczarek 150g surowego boczku 100g szynki szwarcwaldzkiej 1 średnia cebula 250ml mleka(...)rzeczy na patelni lub do dużej miski, gdzie wszystko dobrze wymieszamy, dodajemy wszystkie składniki – podsmażony boczek z cebulą i pieczarkami, makaron, pokrojoną w paski szynkę szwarcwaldzką, sos – mieszamy i przekładamy do naczyń do zapiekania. Z wierzchu każdą zapiekankę posypujemy łyżką bułki tartej. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy, aż bułka z wierzchu się zarumieni – około
Smaczna Stronakażdej zapiekance: dobrze doprawione mięso, kolorowe warzywa i chrupiące ciasto. Danie to nie wymaga dużo wysiłku, a prezentuje się bardzo ładnie. Jest to świetna alternatywa dla klasycznej potrawki Indyk z warzywami pod ciastem francuskim Składniki: 300 g filetu z indyka mały bakłażan cukinia połowa czerwonej papryki połowa żółtej papryki pół szklanki mrożonego groszku zielonego 4 średnie pieczarki 150 ml śmietanki
PatiGotujezapiekanki z cukinii. Smakują również wyśmienicie co tradycyjne, jednak ich cechą charakterystyczną jest to, że zamiast pieczywa znajduje się cukinia! Prawda, że wyglądają nieziemsko? Smakują jeszcze lepiej! Koniecznie wypróbujcie ten przepis na domowe zapiekanki . ZAPIEKANKI INACZEJ PRZEPIS Składniki (na 4 zapiekanki) 2 średnie cukinie 1 filet z kurczaka (ok. 250 g) 150 g żółtego sera 1 cebula 250 g pieczarek(...)masła. Następnie wrzucamy drobno pokrojone pieczarki i całość dusimy przez kilka minut. 3. Z cukinii odcinamy końcówki. Następnie przecinamy je wzdłuż i za pomocą łyżki wydrążamy miąższ, który drobno siekamy i wrzucamy na patelnię z pieczarkami. Całość dusimy jeszcze przez kilka minut do odparowania wody. 4. Na każdy kawałek cukinii nakładamy porcję kurczaka, następnie pieczarki i na koniec posypujemy startym
Alle Dobre!tego typu dania? A może wolicie klasyczne risotto? Smacznego! A gdybyście mieli ochotę na zapiekankę, polecam ten przepis: Zapiekanka ryżowa z tuńczykiem i ananasem – prosty i szybki przepis krok po kroku Artykuł Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlonditego typu dania? A może wolicie klasyczne risotto? Smacznego! A gdybyście mieli ochotę na zapiekankę, polecam ten przepis: Zapiekanka ryżowa z tuńczykiem i ananasem – prosty i szybki przepis krok po kroku Artykuł Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondiskładników i mamy wspaniały obiad lub kolację. Nie wiem jak Wy, ale ja jestem zwolenniczką wszelakich zapiekanek i potraw jednogarnkowych, więc zapraszam:). ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA 1 kg średniej wielkości ziemniaków 30 dag obgotowanych grzybów leśnych lub świeżych pieczarek 30 dag cienkiej kiełbasy (użyłam śląskiej) 2 duże cebule 375 ml słodkiej śmietanki 30% 30 dag żółtego sera sól, pieprz natka pietruszki, szczypiorek(...)wyłożyć starty na grubych oczkach ser (odrobinę odłożyć) i poukładać kolejną warstwę ziemniaków. Posypać resztką sera i zapiekać w 180 st. przez 30-40 minut do zrumienienia. Artykuł ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaZapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i beszamelem Dziś na obiad poleca się zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i beszamelem. To jedna z naszych ulubionych zapiekanek, trochę podobna do lazanii, ale bez układania warstw :) Zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jest też wspaniale kremowa i sycąca, dzięki dodatkowi sosu beszamelowego i sporej ilości sera. Jeśli(...)macie ochotę, do warstwy mięsnej możecie dodać trochę podsmażonych i pokrojonych pieczarek albo ulubionych warzyw - dobrze sprawdzi się na przykład pokrojona w kostkę papryka lub cukinia. Bardzo często przygotowuję taką zapiekankę z ziemniakami zamiast makaronu - wtedy używamy do niej ziemniaków ugotowanych w mundurkach, obranych, wystudzonych i pokrojonych w grube plastry. Ważne, by wybrać ziemniaki, które nie rozpadają się po ugotowaniu
Lekcje w kuchniZapiekanka smaczna i bardzo sycąca. Idealna na chłodne dni. Składniki: -1,5 kg ziemniaków -0,3 kg mielonego mięsa -4 surowe kiełbasy -0,5 kg kiszonej kapusty -0,2 kg pieczarek -2 cebule -sól, pieprz, pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi -olej do smażenia Kapustę gotujemy w niewielkiej ilości wody ok. 40 minut. Odcedzamy, studzimy i kroimy na drobno. Cebulę(...)maszynie lub ręcznie. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym, dodajemy czosnek niedźwiedzi. Łączymy ziemniaki z mieszanką kapusty, mięsa i pieczarek i wszystko mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej blaszki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 90 minut. Zapiekanka gotowa. Smacznego
Maminek kulinarnySkładniki - 25 dag makaronu lasagne - 40 dag pieczarek - czerwona i żółta papryka - 40 dag chudej szynki - ½ puszka kukurydzy - 2 duże cebule - 20 dag żółtego sera
Świat Smaku