Tosty z pieczarkami i serem, smaczne chrupiące, doskonałe i dla małych i dla dużych. U nas bardzo lubiane, szybkie w przygotowaniu i bardzo syte. Świetny sposób
Kuchnia z widokiem na ogródMiałam tak: połowę brokuła, kilka pieczarek, kilka plasterków szynki konserwowej i ochotę na zapiekany obiad. Dokupiłam pora i zrobiłam pyszną zapiekankę! Jak ją jadłam, to sobie myślałam jak opisać takie zwykłe, banalne danie, żeby oddać jakie ono pyszne jest, hehe. A pyszne było wyjątkowo! Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyprzyprawione i podsmażone na patelni , wręcz przepyszne . Zapiekanka jest bardzo prosta do zrobienia , można ją także przygotować wcześniej i , przechować w lodówce , a w razie potrzeby podgrzać . Doskonała na obiad czy kolację , taki jednogarnkowiec zawsze pod ręką Składniki na 3 -4 osoby: 0,5 kg łopatki wieprzowej 1 cebula 5-6 pieczarek 5-6 ziemniaków 1 mała cukinia(...)mlekiem . Nie lejcie zbyt dużo , nie mają pływać . Na ziemniakach układamy warstwę z cukinii , smażone mięso z pieczarkami i ponownie warstwę ziemniaków . Pomiędzy ziemniakami układamy plasterki pomidora . Smarujemy masłem lub oliwą , ale delikatnie , nie z przesada . Całość solimy do smaku . Zapiekankę przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 160 C przez około dwie godziny . Po tym czasie zdejmujemy
Ogrodnik w podróżyjajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 kostki masła 2 łyżki śmietany Farsz: 2 udka z kurczaka 4 duże pieczarki 5 jajek 1 duża cebula 3 łyżki masła 150 g sera żółtego 250 ml śmietanki 1 pomysł na zapiekankę makaronową Winiary sól, pieprz, szczypta chilli do smaku Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z proszkiem , dodać jajko, śmietanę(...)pieczenia i wysypać kaszę lub groch. Piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut , następnie zdjąć papier i zapiekać jeszcze z 5 minut. Mięso z kurczaka drobno pokroić. Pieczarki umyć i pokroić połowę w pół plasterki a drugą połowę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło , dodać cebulę i podsmażyć
Sama słodycz i szczypta chilimiękkie, puszyste, a z farszem pieczarkowym stanowi bardzo smaczną całość. Pieczarkowe nadzienie wykorzystuję dość często w ciągu roku do bułeczek i zapiekanek, ale raz w roku dodaję do niego suszone grzyby i w ten sposób zamieniam codzienne pieczarki na odświętne, idealne nadzienie do pasztecików. Drożdżowe paszteciki pełne grzybów Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki 1/2 szklanki mleka 5 dkg drożdży
Przysmaki KarolkiSkładniki: 400 g makaronu łazanki (u mnie quadretti, Lubella); Połowa główki kapusty (o wadze około 1,5 kg); 200 g pieczarek; 1 duża cebula; 125
Gospodyni MiejskaZapiekanka, która przypadnie do gustu również przeciwnikom kaszy. Koncentrat pomidorowy do niej dodany sam w sobie stanowi świetną przyprawę;) Używam zawsze kaszy luźnej, można również posłużyć się kaszą w woreczkach. Składniki 1,5 szklanki prażonej kaszy gryczanej 2 kostki rosołowe 30 dag świeżych pieczarek bądź woreczek mrożonych 4 kawałki kiełbasy zwyczajnej 2 duże cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 jajko(...)rosołowych. Po ugotowaniu jeszcze ciepłą wsypać do miski. Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju razem z pieczarkami pokrojonymi w plasterki, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowe dodajemy do miski z kaszą. Kiełbasę kroimy w kosteczkę, wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami zapiekanki. Dodajemy koncentrat pomidorowy, całość mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wykładamy do niego zawartość miski. Całość polewamy jajkiem rozrobionym
Kuchenne aromatyZapiekanka na bagietce przypomina mi dzieciństwo. Pamiętam jak bardzo lubiłam ją jeść. Dlatego czasem lubię przypomnieć sobie te lata i zabieram się do jej przygotowania. Jest prosta do zrobienia i bardzo szybko znika z talerza(...)cebulkę i pieczarki w kostkę, również podsmażyć -w czasie smażenia lekko posolić i popieprzyć. Usmażoną kiełbasę, pieczarki i cebulkę wymieszać razem. Bagietki przekroić wzdłuż, położyć na nie gotowy farsz, posypać serem żółtym. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do ok.200stopni. Gdy ser się roztopi zapiekanki są gotowe. Smacznego
W kuchni u Monikimięsa wędliny, sery, sosy i warzywa, na które już nie możemy patrzeć 😉 Macie swoje sposoby na ich przetworzenie? U mnie w tym czasie najczęściej na obiad lub kolację powstaje zapiekanka, pizza, gulasz, zupa albo faszerowane naleśniki, do przygotowania których używam wszystkich „resztek” zalegających w lodówce. W dzisiejszym wpisie zebrałam dla Was siedem przepisów, dzięki którym możecie zagospodarować pozostałości(...)właśnie krokiety po chłopsku, które z pewnością zadowolą nie jedno podniebienie. Jeśli po świętach została Wam kapusta z grzybami, pieczarki lub gotowane albo pieczone mięsa, zawińcie to jak farsz w naleśniki i zróbcie na obiad pyszne krokiety! Poświąteczna zapiekanka czyli sposób na przetworzenie resztek Przepis tutaj (KLIK) Święta, święta i po świętach… a w lodówce zazwyczaj zostaje nam sporo
Blog z Apetytemkiedy trzeba upichcić coś dobrego i pożywnego, by nabrać energii na resztę dnia, a czasu mamy bardzo niewiele. Pieczarki to wyjątkowo wdzięczny temat - są smaczne, łatwo dostępne, niedrogie i komponują się ze wszystkim. Można ich użyć do zapiekanek (zarówno takich , jak i tego typu ), doskonale komponują się z mięsem, zwłaszcza drobiowym , a pomysłów na ich wykorzystanie można naliczyć całą masę(...)też będzie pysznie :) Ja użyłam znanego nam już makaronu tagliolini - jest fajny, czerwony, pikantny, lekko pomidorowy i bardzo mi smakuje :) Składniki: - ok. 250-300 g makaronu - 0,5 kg pieczarek - 3 małe cebule - 40 g startego twardego sera (najlepiej ostrego) - duża garść natki pietruszki - olej do smażenia - czosnek granulowany - szczypta rozmarynu - sól, pieprz Na początku wstawiamy wodę na makaron. Teraz
Kulinarne zapędy Kokosakostkę, a 100 g sera Gouda tarkuję na grubych oczkach. Dodałam także ser feta pokrojony w kostkę. 4 pieczarki obieram i kroję w 3mm plastry. Następnie na patelnię wlewam łyżkę oliwy i na średnim ogniu szklę pieczarki, aż odparują z wody. Do pizzy przygotowuję także 5 cienkich plastrów szynki oraz 6 cienkich plastrów salami. Krok 4. Łączę warstwy pizzy. Dużą(...)porcji przygotowanego sera Mozzarella i Gouda. Na ser układam plastry szynki, salami Obsypuje zeszklonymi pieczarkami. Wierzch obsypuje pozostałą 1/4 porcji obu serów. Podana kolejność jest bardzo ważna. Podstawowym błędem przy robieniu pizzy jest posypanie całego sera na wierzch. Wówczas zamiast upiec najlepszą pizzę, ugotujemy zapiekankę. Dzięki pokazanej kolejności pizza idealnie się upiecze. Składniki zatopią się w serze podczas pieczenia. Krok
Ania gotujeSkładniki: 1 kg ziemniaków 50 dag pieczarek 2 cebule 50 dag kiełbasy 2 czerwone papryki 1/2 puszki kukurydzy 25 dag żółtego sera sól, pieprz Sposób przygotowania
A Ty Smakuj MnieZapiekanka to łatwe i smaczne danie jednogarnkowe...a raczej naczyniowe :) Takie danie możemy przygotować wcześniej, wstawić do lodówki i odpalić piekarnik w momencie, kiedy nadejdzie czas na obiad. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg mięsa mielonego ok. 250 g makaronu (np. świderki, kokardki) 8 szt. pieczarek 1 duża cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 brokuł sól, pieprz, słodka(...)mięso mielone doprawiając solą, pieprzem, papryką i przyprawą do mielonego - wrzuć do makaronu i wszystko razem wymieszaj. Pieczarki i cebulę obierz, pokrój w plastry/piórka - przesmaż na 2 łyżkach oliwy i dodaj do naczynia żaroodpornego, Paprykę pokrój w kostkę - dodaj do zapiekanki. Brokuł podziel na mniejsze różyczki. W garnku zagotuj wodę - gotuj brokuły 3 min., odcedź i ułóż na górze
Alutka-Gotujezawdzięcza swój wyjątkowy smak. Aldamer Mońki doskonale nadaje się zarówno do przygotowania szybkiej przekąski w postaci kanapek, jak i do zapiekanek, sosów czy dań bardziej wyszukanych. Porcja dla 2osób Składniki: 2 filety z kurczaka 7-8 średnich pieczarek majonez keczup 4 plasterki żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka W pierwszej kolejności przygotowujemy pieczarki. Obieramy je i kroimy na plasterki. Następnie
My simple kitchen