Sos boloński z cukinii na zimę - nie tylko do makaronów. 361jest. Ale najważniejsze jest to, że jest pomidorowy, lekko pikantny i wyczuwalnie ziołowy - czyli taki, jaki powinien być prawdziwy sos boloński. Zastosowanie: do makaronów (wystarczy podsmażyć mięso mielone i dodać do sosu), mięs (np. tu ), zapiekanek ( tu ), jako sos do pizzy, jako ketchup a nawet jako składnik jajecznicy. A więc zacieramy rączki i do pracy! ;-) Składniki na około
Poezja Smaków - blog kulinarny
MAKARON ZAPIEKANY Z ŁOSOSIEM I SZPARAGAMI 249Połączenie makaronu, kremowego sosu, delikatnego łososia i szparagów to wykwintny... Artykuł MAKARON ZAPIEKANY Z ŁOSOSIEM I SZPARAGAMI pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINE
Karkówka zapiekana z pieczarkami 176Pyszna karkóweczka, idealna na obiad lub jako imprezowe danie. Karkówkę pociąć na 1 cm płaty. W miejscu gdzie jest tłuszcz i żyłki, ponacinać ostrym nożem.Lekko
Kuchnia Pokoleń
Roladki z piersi kurzych w pysznym sosie z porem 214Zrobiłam to danie na święta, moi goście się zajadali. Wyszło pyszne, godne polecenia. Pałki kurze przeciąć wzdłuż, aż do kości. Zdjąć skórę, naciąć mięso naokoło
Kuchnia Pokoleń
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z PIECZONYM KURCZAKIEM I SOSEM ALFREDO 452Dzisiejszy przepis jest idealnym pomysłem na zużycie resztek pieczonego kurczaka lub indyka. Sos Alfredo to sos beszamelowo-serowy, moja wersja jest na bulionie i mleku, więc
Przepisy Aleksandry
Puree grzybowe do słoików na zimę 185mój ulubiony przepis na przetwory- właśnie z grzybami w roli głównej. Przetarte grzybki- puree, które używam przez całą zimę jako sos do makaronów i ziemniaków (jedynie po dodaniu śmietanki). Są również doskonałym dodatkiem do zapiekanek. Składniki: 1 kg leśnych grzybów 3 dag soli ½ łyżeczki pieprzu ½ szklanki wody Wykonanie: Oczyszczone grzyby zalać pól szklanką gorącej wody, dodać sól i pieprz
Tradycyjna Kuchnia
Tagliatelle z pesto zapiekane w boczku 192Zaplanowany obiad. Ma być szybko. Tagliatelle z pesto. Kupnym, bo nie ma czasu na swoje. Góra prasowania czeka. Jedno dziecko śpi, drugie się bawi. Otwieram lodówkę
bistro mama
Zupa krem z soczewicy 280spodziewałam się , że aż tak pokocham soczewicę! Były już krokiety … było kotlety …. zapiekanki , a teraz przyszła pora na zupę! Robi się ją błyskawicznie i jest niesamowicie sycąca! Śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad! Ja podałam z makaronem , Wy możecie zrobić to również z ryżem , groszkiem ptysiowym lub chrupiącymi grzankami. Polecam! SKŁADNIKI: - soczewica zielona – 1 szklanka - soczewica czerwona
Ostra na Słodko
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, papryką i pieczarkami 643Składniki - 40 dag makaronu rurki - 3 pojedyncze filety z kurczaka - 30 dag pieczarek - czerwona i zielona papryka - puszka kukurydzy - 10 dag żółtego sera - 100 ml bulionu
Świat Smaku
Zapiekanka z cukinią, tuńczykiem i mozzarellą pod chlebową kruszonką 156zapiekankę z cukinią właściwie można nazwać lazanią bo płaty cukinii pełnią tu funkcje makaronu, przełożonego tuńczykiem, kaparami, chrupiącą bułką i mozzarellą oraz sosem beszamelowym. Taka bardziej fit wersja lazanii. Sezon na cukinię w pełni, więc po zrobieniu klasyków jak zupa czy cukinia nadziewana ( tu wersja (click): z białym serem w sosie pomidorowym a tu z z ryżem(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Zapiekanka z cukinią, tuńczykiem i mozzarellą pod chlebową kruszonką SOS: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ¾ szklanki mleka ¾ szklanki wywaru warzywnego 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu 2 łyżki soku z cytryny LAZANIA
Smaczny zeszyt
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, pomidorkami i ricottą… 323Kto powiedział, że obiady muszą być nudne? Za oknem raz wczesnowiosenne słoneczko, raz śnieg i szaruga, więc na talerzach mamy ostatnio kolorowo. Pakuję do wszystkiego kolorowe
brunetkawkuchni
Zapiekanka z chorizo 265Składniki: 300 g kiełbasy chorizo 400 g makaronu 1 puszka fasoli czerwonej 1/2 pora 4-5 jajek 1 mały jogurt naturalny sól, pieprz słodka papryka 1/2 łyżki ostrej pasty paprykowej Przygotowanie: … Czytaj dalej Zapiekanka z chorizo
czarrna od kuchni
Zapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem 418tęczowego, łososia, okonia. Smak podkręcą parmezan i migdały, które okazały się być przysłowiową kropką nad „i”. Zapiekanka z dorsza z brokułami: 350 – 400 g filetu z dorsza lub innej ryby ok. 1 łyżka soku z cytryny 200 g makaronu penne, świderki lub kokardki 100 g małych pieczarek 1 mozzarella (kula – 125 g) 1 brokuł sól morska(...)delikatnie mieszamy i zalewamy beszamelem (bez liścia laurowego) – możemy jeszcze raz bardzo delikatnie wymieszać, aby makaron był oblepiony sosem. Danie posypujemy tartym parmezanem i płatkami migdałowymi (ja użyłam słupków migdałowych). Wstawiamy do piekarnika (180°C) na 15 minut. Od razu podajemy. Post Zapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i borkułem 205marnowaniem jedzenia i jak tylko się udaje coś zrobić, to super. Tym razem do zapiekanki dodałam paprykę, która już wymagała zużycia, kulki mozzarelli, którym kończyłam się za kilka dni data ważności (kupiłam i o nich zapomniałam), kilka oliwek, które zostały w słoiczku, do tego makaron orkiszowy i tuńczyk. Wszystko zapieczone. Polecam i miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki: opakowanie makaronu orkiszowego(...)makaron, dodajemy pokrojoną paprykę, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy łyżką, tak żeby powstał nam bałagan ;-) 3. Teraz pomiędzy makaronem układamy różyczki brokuła, w kilku miejscach tuńczyka i oliwki. Na końcu układamy kulki mozzarelli. 4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, zapiekankę pieczemy około 25-30 minut. Smacznego
kruche babeczki
Zapiekanka 4 sery z kurczakiem i fasolką. 242Zapiekanka 4 sery z kurczakiem i fasolką. Nie ma nic prostszego jak zapiekanki, które każdy lubi, smak sera, kurczaka i warzyw. Składniki: · ½ fileta z kurczaka · 1 opakowanie fasolki szparagowej · 1 opakowanie marchewki mini · Przyprawa do kurczaka(...)Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu układamy w naczyniu żaroodpornym. 5. Na makaron wykładamy mięso. 6. Następnie warzywa. 7. Sos rozrabiamy w ½ szk. wody i ½ szk. śmietany. 8. Sosem polewamy zapiekankę. 9. Posypujemy startym na dużych oczach serem
Kulinarna Chwila